Deschidere editie

CJC anunţă azi dacă se constituie parte civilă în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (rechizitorii)Zi decisivă pentru Consiliul Judeţean Constanţa! Azi, reprezentanţii CJC vor trebui să comunice Tribunalului Constanţa dacă se constituie parte civilă în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, şeful CJC, a fost trimis în judecată de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.
 
Dosarul se află pe masa judecătoarei Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa. Şedinţa este programată să înceapă la ora 12.00.
 
În acest context, amintim că, aproape de jumătatea lunii decembrie 2015, consilierii judeţeni au aprobat ca Judeţul Constanţa şi CJC să se constituie parte civilă în prezenta cauză. Rămâne de văzut dacă azi consilierii judeţeni îşi vor menţine decizia.

Citeşte şi De frica DNA sau nu - CJC se îndreaptă împotriva lui Nicuşor Constantinescu

Şeful CJC este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.
 
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.
 
La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în rechizitoriul DNA.
 
Pe data de 16 octombrie 2015, Curtea de Apel Constanţa a anulat raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit de un specialist al DNA.

Tragedie

Aşa cum precizam şi mai sus, elicopterul vizat este cel care, în decembrie 2014, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, iar în urma evenimentului au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel. De menţionat că dosarul şefului CJC nu are legătură cu această tragedie.

Strămutare şi control judiciar 

În altă ordine de idei, azi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României va decide dacă Nicuşor Daniel Constantinescu scapă de controlul judiciar, hotărârea urmând să fie luată în dosarul CMZ unde a fost condamnat, la prima instanţă, la 3,6 ani de închisoare cu executare. Tot azi şi tot la Curtea Supremă va fi analizată şi cererea şefului CJC de strămutare a dosarului CMZ, cauză aflată în prezent pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicuşor Constantinescu, veşti importante de la Curtea de Apel Galaţi

10 Aug 2019 1436

ÎCCJ Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Decizia este definitivă

11 Jul 2019 2475

Fostul preşedinte al CJ Constanţa ar putea afla sentinţa finală în dosarul în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare

10 Jul 2019 1068

ÎCCJ Noutăţi cu privire la dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

13 Jun 2019 1648

Ce a decis ÎCCJ cu privire la dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

07 Jun 2019 1809

Legătura avocatei lui Răzvan Ciobanu cu Nicușor Daniel Constantinescu. Cum l-a ajutat pe fostul șef al CJC

18 May 2019 1605

ÎCCJ Noutăţi în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare

17 May 2019 1189

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 973

Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef CJ Constanţa, condamnat în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

08 May 2019 4647

Oficial DNA Constanţa! Ce au spus procurorii cu privire la noul dosar în care este cercetat Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2019 621

Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

15 Apr 2019 1464

Soluția pe larg Curtea de Apel Constanța a decis. Câți ani stă Nicușor Constantinescu după gratii

10 Apr 2019 1553

Curtea de Apel Constanța a decis contopirea pedepselor lui Nicușor Constantinescu. Ce soluție a dat

09 Apr 2019 1540

Peste un milion de lei trebuie să recupereze CJC de la Nicuşor Constantinescu. Cât a recuperat până în prezent

05 Apr 2019 1409

Nicuşor Constantinescu cere revizuirea dosarului privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Dosarul, amânat

29 Mar 2019 580