Deschidere editie

CN APMC va scoate din conturi două milioane de lei Porturile Constanţa şi Tomis vor avea o hartă cadastrală, după 20 de ani! (documente)

După ce Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) a cunoscut o nouă conducere, au apărut şi primele schimbări în modul în care este administrată instituţia. Dacă în urmă cu câteva săptămâni a fost eliberat certificatul pentru construcţia noii porţi de acces de la Poarta 1, proiect pe care Dan Tivilichi, directorul CN APM Constanţa, l-a promis la prima sa conferinţă de presă, recent, un alt proiect al noului director Tivilichi a fost demarat.
 
„Vrem să facem harta cadastrală a portului. Să modificăm intrarea în Poarta 1, proiect pe care îl vom derula în colaborare cu Primăria Constanţa. Ne dorim un acces nou în Poarta 1, o nouă clădire, cu o arhitectură nouă“, susţinea Dan Nicolae Tivilichi în conferinţa susţinută pe 7 septembrie, la preluarea funcţiei de director al CN APMC.
 
„Probleme sunt. Vorbim de contractele de închiriere cu operatorii portuari, dragajul Portului Constanţa. Vrem o hartă cadastrală, ca toată lumea să aibă acces la ceea ce este în port. Vom face un program de reabilitare a infrastructurii, pe care îl vom discuta cu operatorii portuari“, a completat noul şef al CN APMC SA.
 
Mai exact, portul Constanţa şi portul Tomis vor avea o hartă cadastrală, în acest sens CN APMC SA lansând licitaţia publică pentru atribuirea contractului „Servicii de cadastru portuar aferent teritoriilor porturilor Constanţa şi Tomis“. Potrivit licitatiapublica.ro, scopul achiziţiei acestor servicii este realizarea unei reţele geodezice de sprijin, a unei hărţi topografice digitale, a cadastrului teritoriului (intabulare în cartea funciară - actualizare informaţii tehnice - pentru porturile Constanţa şi Tomis; întocmire documentaţii, planuri de amplasament şi delimitare, fişiere CP, taxe OCPI), alipirea loturilor şi extrase CF de informare, certificate de urbanism, avizare OCPI şi realizarea GIS pe porturi (Constanţa şi Tomis) - platforma minimală INSPIRE şi Licenţa software ARCGIS pentru utilizarea acestor GISuri, conform caietului de sarcini. Potrivit anunţului public, valoarea estimată a contractului este de 1.760.000 de lei, garanţia de participare va fi în cuantum de 35.000 de lei, iar cea de bună execuţie - 5% din valoarea fără TVA a contractului.

Ce lucrări vor fi realizate prin contract?

Potrivit caietului de sarcini, CN APMC doreşte ca, prin acest contract, să se realizeze în cadrul Complexului Portuar Constanţa - Tomis (CPCT), pentru fiecare port în parte, reţeaua geodezică de sprijin pentru măsurătorile necesare în vederea întocmirii hărţii topografice a terenurilor aflate în gestiunea CN APM SA Constanţa şi pentru măsurătorile necesare în vederea urmăririi comportării în timp a construcţiilor din acest teritoriu. De asemenea, se doreşte realizarea hărţii topografice digitale a terenurilor din porturile Constanţa şi Tomis aflate în gestiunea CN APM SA Constanţa.
 
Harta digitală constituie componenta principală a bazei de date din structura CPCT şi reprezintă suportul pentru poziţionarea tuturor datelor cu referinţă geografică. CN APM SA Constanţa deţine harta topografică digitală realizată în perioada 1996 - 1999, dar, din cauza dinamicii investiţiilor, aceasta nu mai corespunde realităţii din teren în proporţie de peste 70-80% şi trebuie reambulată.
 
Potrivit contractului, se va realiza şi cadastrul teritoriului (intabularea în cartea funciară - actualizare informaţii tehnice - pentru porturile Constanţa şi Tomis, întocmire documentaţii, planuri de amplasament şi delimitare, fişiere CP, taxe) aflat în gestiunea CN APM SA Constanţa, reprezentat prin întocmirea documentaţiei cadastrale şi reintabularea în cartea funciară a terenurilor. În caietul de sarcini se prevede că, până la intabularea porturilor Constanţa şi Tomis, au fost alocate numere cadastrale şi tot atâtea cărţi funciare deschise pentru circa 150 de incinte din porturi în Sistem de Proiecţie Stereografic Local Port Constanţa, pentru care se vor reface documentaţiile în Sistem de proiecţie Stereo`70 şi se vor reînscrie în cărţile funciare respective.
 
În plus, potrivit contractului, se vor alipi loturi şi extrase de cărţi funciare de informare, certificate de urbanism şi avizare de la Oficiul de Cadastrare şi Publicitate Funciară (OCPI). Pentru cele 150 de incinte pentru care au fost deschise cărţi funciare înainte de intabularea porturilor, CN APM SA doreşte alipirea acestora la portul Constanţa sau Tomis, mai puţin Stadionul Portul şi staţia de transformare Port IV, printr-o procedură agreată de către OCPI Constanţa. De asemenea, potrivit caietului de sarcini, CN APMC doreşte realizarea GIS pe porturi (Constanţa şi Tomis) - platforma minimală Inspire şi licenţa software ARCGIS pentru utilizarea acestor GIS-uri.

Persoane responsabile de atribuirea contractului

Persoanele cu funcţie de decizie în cadrul licitaţiei sunt: director general - Dan Nicolae Tivilichi, director general adjunct - Marian Tănase, director economic - Daniela Șerban, director Infrastructură - Mihaela Alina Staetu, şef departament Achiziţii Publice - Otilia Ifimov, şef Serviciu Juridic şi Contencios - Tănase Iulian Pepi, şef Serviciu Cadastru - Liliana Mihai, şef Birou Cartografie şi Evidenţe Funciare - Nicolae Oprişcan.
 
Firmele interesate de acest contract trebuie să îndeplinească unele criterii privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, precum prestarea în ultimii trei ani de servicii similare cu cele care fac obiectul achiziţiei în valoare cumulată de cel puţin 600.000 de lei, la nivelul unuia sau mai multor contracte. Licitaţia se va atribui într-o singură etapă, prin procedură online simplificată, pe baza preţului cel mai scăzut. Data-limită de depunere a ofertelor este 28 noiembrie, ora 15.00, iar pentru a fi eligibilă, oferta trebuie să fie valabilă 90 de zile de la termenul-limită de primire a ofertelor, urmând ca acestea să fie evaluate pe 23.12.2016, ora 18.00.

Istoricul portului Constanţa

Istoria portului Constanţa este strâns legată de cea a oraşului Constanţa. Deşi prima atestare documentară a Constanţei este târzie (sec. II d.Hr.), anticul Tomis se descoperă, prin mărturii arheologice, încă din sec. VI î.d. Hr. Potrivit istoricului de pe site-ul Portului Constanţa, perioada modernă a dezvoltării portului începe în 1857, când autorităţile turce concesionează construirea portului Constanţa şi a căii ferate Cernavodă-Constanţa companiei engleze „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.“, iarPortul Constanţa beneficiază, pentru prima dată, de amenajări şi dotări relativ moderne.
 
După Războiul de Independenţă, în anul 1878, Dobrogea revine României şi, odată cu aceasta, apar primele preocupări pentru construirea unui port care urma să fructifice poziţia strategică a Constanţei şi avântul economic înregistrat de tânărul stat. Nu fără greutate, Regele a convins politicienii de valoarea inestimabilă a proiectului. În aceste condiţii, statul român a răscumpărat instalaţiile portuare de la compania engleză, a contactat specialişti străini pentru întocmirea unor proiecte de lărgire a portului şi a investit în construirea monumentalului pod de la Cernavodă.
 
La 16 octombrie 1896 a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie şi modernizare a portului Constanţa. Lucrările de construcţie au început după proiectul inginerului I.B. Cantacuzino şi au fost continuate cu modificările propuse de alţi doi ingineri români de excepţie: Gheorghe Duca şi Anghel Saligny. În anul 1899, conducerea lucrărilor portuare a fost preluată de Saligny, constructorul podului de la Cernavodă. Până în 1909, când a fost inaugurat oficial portul Constanţa, s-au efectuat lucrări de dragaj, au fost ridicate digul de larg, cel de intrare, cel de sud şi cheiurile, au fost construite şase bazine, rezervoarele de petrol şi, nu în ultimul rând, silozurile. Pornind de la aceste dotări, portul Constanţa a operat în 1911 peste 1,4 milioane de tone de mărfuri.
 
În perioada interbelică se adaugă platformei portuare noi elemente de infrastructură, precum uscătoria de porumb, clădirea administraţiei portuare, bursa, docul plutitor ş.a, iar traficul atinge 6,2 milioane de tone în 1937, cifră care situa Constanţa între primele porturi europene.

Începând cu 1967 s-au demarat lucrările de extindere a portului către sud. Un rol important pentru dezvoltarea portului l-a avut construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră, care a fost inaugurat în anul 1984. Pe parcursul a două decenii, portul Constanţa a atins dimensiuni impresionante, însumând o suprafaţă de peste 3.900 ha. Vârful de trafic a fost înregistrat în anul 1988, când au fost operate 62,3 milioane de tone de mărfuri.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta anunţul de participare la această licitaţie şi caietul de sarcini.

Citeşte şi

Se modifică intrarea în Portul Constanţa. Punctul de control Poarta 1 va fi modernizat

UPDATE 3. Noul director al CN APMC, Nicolae Dan Tivilichi, prezentat oficial astăzi

Tivilichi, directorul general al CN APMC. A refuzat să comenteze amenda de la Consiliul Concurenţei, dar promite transparenţă şi 
colaborare​


Administraţia Porturilor Maritime SA vrea să construiască o centrală fotovoltaică!

Începe haosul pentru şoferi. Se modifică drumurile din zona Poarta 10. CN APM Constanţa a solicitat acordul de mediu

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment Eveniment CNAPM Constanţa. Proiectul DAPhNE, prezentat în faţa beneficiarilor străini (galerie foto)

05 Sep 2018 479

Building Construction Mea SRL, contract cu CN APM Constanţa (document)

05 Jul 2018 954

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, prezent la Constanţa „România e o ţară dezbinată, lipsită de solidaritate“

22 Jun 2018 1234

Portul Constanța va putea fi vizitat cu autobuzul supraetajat într-un City Tour. Terminalul de pasageri al Portului Constanța va fi deschis accesului pietonal

18 May 2018 1017

Eveniment important găzduit de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa. Ce subiecte vor fi dezbătute și cine participă

24 Apr 2018 506

Căpitănia Zonală Constanța Accident naval, aseară, la Digul de larg Constanța. Avarii serioase la una din cele mai cunoscute nave românești (galerie foto-video)

30 Mar 2018 3247

Două evenimente vor fi organizate de CN APM SA Constanța în cadrul proiectului DAPhNE

26 Mar 2018 782

O societate din București va efectua studii de fezabilitate pentru extinderea unui drum din Portul Constanța. Despre ce drum de acces este vorba (document)

20 Mar 2018 1084

Ministrul Transporturilor a participat la o întâlnire cu directorul general al APMC. Ce subiecte au fost analizate

19 Feb 2018 803

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

26 Jan 2018 1242

Ministerul Transporturilor a lansat în consultare publică bugetul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (documente)

04 Jan 2018 1182

Primăria Constanţa a eliberat mai multe autorizaţii de construcţie pentru CNAPMC. Ce lucrări se vor realiza anul acesta?

03 Jan 2018 1048

Licitaţie la CN APM SA Constanţa pentru achiziţia serviciilor de evaluare a bunurilor. Compania va plăti peste 116.000 de lei (document)

03 Jan 2018 1199

Cine va elabora hărţile strategice de zgomot pentru Portul Constanţa?

29 Nov 2017 435

Atenție șoferi. Breteaua rutieră de legătură cu DN 39A intră în reparații. Traficul va fi restricţionat în zona podului nou de la Agigea

17 Oct 2017 762

CN APM Constanţa SA cumpără electropompe submersibile. Iată de la cine! (document)

09 Oct 2017 1002

Ministerul Transporturilor evaluează posibilitatea ca spitalul CF Port să fie transferat la CNAPMC

05 Oct 2017 1167

UPDATE Posibil abuz de poziţie dominantă al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa. Consiliul Concurenței face verificări

26 Sep 2017 1364

Schimbări la Global Consulting Certification SRL, deţinută de Mircea Marcu, fost director CNAPMC

28 Aug 2017 1436

Prezent în Portul Constanţa, ministrul Răzvan Cuc s-a declarat mulţumit de managementul CNAPMC

14 Aug 2017 1085

Declaraţie de avere - Luciana Izabel Mocanu Şefa Biroului de Litigii şi Negocieri Contencioase din cadrul CN APMC, cu trei bunuri imobile şi unul mobil (documente)

11 Aug 2017 3882

Declarație de avere - Elena Mihaela Singeorzan Angajată în cadrul CN APMC, cu trei bunuri imobile și două mobile (documente)

10 Aug 2017 4014

Declarație de avere - Tănase Iulian Pepi Șeful Serviciului juridic și contencios din cadrul CN APMC, cu patru bunuri imobile și două mobile (documente)

09 Aug 2017 2931

Declaraţie de avere - Doru Adrian Mihai Ce deţine şeful Biroului de Urmărire Trafic Maritim din cadrul CN APMC (documente)

08 Aug 2017 2306

Declaraţie de avere - Irina Beşcucă Iacob Angajată a CN APMC, cu trei bunuri imobile şi unul mobil (documente)

07 Aug 2017 2369

Declarație de avere - Liliana Mihai Ce deține șefa Serviciului de Cadastru și evidențe funciare din cadrul CN APMC (documente)

05 Aug 2017 1562

Declarație de avere - Georgiana Puia Angajată în cadrul Biroului Relații Internaționale din CN APMC, cu o mașină și un apartament (document)

04 Aug 2017 1778

Declarație de avere - Laurențiu Teodoru Șef al Biroului de Proiecte Europene și inginer în cadrul CN APMC, cu un apartament și două autoturisme (documente)

03 Aug 2017 922

Declaraţie de avere - Sorin Alexandru Horovei Analistul din cadrul Serviciului de Informatică al CN APMC deţine un autoturism fabricat în 2011 (document)

02 Aug 2017 1145

Declaraţie de avere - Radu Florescu Inginer în cadrul CN APMC, cu o casă, un teren şi un autoturism (documente)

02 Aug 2017 1346

Declaraţie de avere - Mariana Udrea Angajata CN APMC, cu o casă, un teren şi un autoturism (documente)

01 Aug 2017 1025

Declaraţie de avere - Petru Radu Şeful Serviciului de Exploatare şi Siguranţă Portuară din cadrul CN APMC conduce un autoturism fabricat în 2016 (document)

01 Aug 2017 1277

Declarație de avere - Andra Roxana Opreanu Șefa Biroului de Relații Internaționale din cadrul CN APMC a înstrăinat un apartament (documente)

31 Jul 2017 1408

Declarație de avere – Raluca Mihai Specialistul în documentația studiilor din cadrul CN APMC nu deține bunuri mobile și imobile (document)

31 Jul 2017 1093

Declarație de avere - Anamaria Luca Economista din cadrul CN APMC deține un autoturism fabricat în 2017 (documente)

31 Jul 2017 1140

Declaraţie de avere - Adina Albu Şefa Biroului de Consultanţă Legală din cadrul CN APMC deţine două autoturisme (document)

29 Jul 2017 1005

Declarație de avere - Laura Geacu Economista din cadrul CN APM SA Constanța, cu două bunuri imobile (document)

28 Jul 2017 824

Declarație de avere - Iuliana Carmen Cucui Economista din cadrul CN APMC deține un autoturism fabricat în 2014 (documente)

27 Jul 2017 886

Declaraţie de avere - Monica Lidia Velicu Şefa Biroului de Comunicare - Serviciul Marketing din cadrul CN APMC nu deţine bunuri mobile şi imobile (document)

25 Jul 2017 819

Declaraţie de avere - Marius Dănuţ Popescu Inginerul din cadrul CN APMC, cu un apartament şi un autoturism (documente)

25 Jul 2017 906

Sezonul cerealelor în Portul Constanța. Mii de tone de cereale sunt încărcate zilnic în nave. Câte nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești

24 Jul 2017 1069

Declaraţie de avere - Ionuţ Bogdan Gheorghiu Economistul din cadrul CN APMC, cu un teren şi un apartament (documente)

24 Jul 2017 680

Declaraţie de avere - Răzvan Anghel Consilierul juridic din cadrul CN APMC deţine un autoturism fabricat în 2005 (documente)

24 Jul 2017 1043

Cât şi cui plăteşte CN APMC pentru un studiu privind potenţialul de trafic de marfă aferent porturilor Constanţa, Midia şi Mangalia

22 Jul 2017 1052

Declarație de avere - Laura Tivga Economista din cadrul CN APMC, cu două terenuri și două imobile (documente)

21 Jul 2017 718

Declarație de avere - Radu Nicolae Subinginer în cadrul CN APMC, cu două mașini și două imobile (document)

21 Jul 2017 948

Declarație de avere - Raul Crîngașu Inginerul din cadrul CN APMC, cu trei imobile și un autoturism (document)

20 Jul 2017 745

Declaraţie de avere - Ioana Blănuţă Şefa Compartimentului Nave Tehnice Depoluare din cadrul CN APMC, cu patru conturi la active (document)

20 Jul 2017 965

Declaraţie de avere - Laura Niculae Economista din cadrul CN APMC, cu un teren, o casă şi un autoturism (document)

19 Jul 2017 873

Declaraţie de avere - Otilia Ifimov Şefa Departamentului de Achiziţii Publice din cadrul CN APMC, cu o colecţie de obiecte de cult, artă şi bijuterii estimată la 40.000 de euro (document)

19 Jul 2017 1179