Consilierii PMP şi PNL explică de ce nu trebuie să se plătească mii de euro pentru creșa „Licuricii“ „Făgădău să renoveze creşa veche. E la 300 de metri distanţă!“ (document+galerie foto)

Anul acesta, Primăria Municipiului Constanţa, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială, a închiriat şi amenajat creşa „Licuricii”, singura creşă nouă deschisă la Constanţa în ultimii 30 de ani. Creşa „Licuricii” găzduieşte 100 de copilaşi. Este dispusă pe patru niveluri şi are cinci săli de clasă, patru săli de mese, bucătărie proprie, mobilier nou şi grupuri sanitare special create pentru cei mici.
 
Pentru acest spaţiu, municipalitatea plăteşte o chirie de 6.000 de euro pe lună, după cum susţine consilierul local PMP Secil Cantaragiu.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal de săptămâna trecută s-a aflat şi un proiect de hotărâre care viza cumpărarea clădirii în care funcţionează această creşa de la proprietarul care doreşte să vândă atât imobilul, cât şi terenul. Costul acestei achiziţii este de aproape 700.000 de euro.
 
Consilierii locali PNL şi PMP au votat împotrivă, iar proiectul nu a trecut. După şedinţă, primarul Decebal Făgădău a explicat că imobilul pe care Primăria l-a închiriat este de vânzare în acest moment, iar proprietarul aşteaptă p ofertă din partea municipalităţii. „Proprietarul vrea să vândă Primăriei clădirea, dar liberalii nu au fost de acord. Dacă situaţia acestui imobil nu se va rezolva nici în şedinţa viitoare, părinţii celor 100 de copii probabil se vor duce cu cei mici în sediul PNL, deoarece micuţii nu vor mai putea merge la creşă”, a afirmat Decebal Făgădău. 
 
Aleşii opoziţiei îşi motivează însă votul.
Secil Cantaragiu, consilier municipal al Partidului Mişcarea Populară, spune că situaţia creşei nr.6 „Licuricii” a fost prezentată în comisiile de specialitate ale CLM chiar de reprezentaţii PMP. „Am fost la faţa locului să văd clădirea. Nu are aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu are curte, spaţiu verde sau locuri de parcare. La mansardă, adică la etajul 4, urcă zilnic copilaşi mici pe scări. În toată clădirea există o singură scară. În caz de incendiu, cum scoţi 100 de copilaşi de acolo pe o singură scară?”, spune Cantaragiu.
 
Alesul local îşi continuă pledoaria şi afirmă că la 300 de m depărtare de clădirea închiriată există sediul fostei creşe nr.6, aflat în paragină, cu toate că acea clădire a fost timp de 5 ani într-un DALI (n.r. documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii) şi nu s-a întâmplat nimic (vezi „galerie foto”).
 
„Acum vor să o bage în alt DALI încă 5 ani şi noi cumpărăm clădiri cu 700 de mii de lei?”, mai spune consilierul PMP.  
 
În luna august a.c., proprietarul clădirii, Izet Chiamuran, a trimis o scrisoare primarului şi Consiliului Local, prin care îşi anunţă intenţia de a vinde clădirea pentru 700.000, în două tranşe.
 

La rândul său, şi consilierul municipal PNL Mihaela Andrei reacţionează la declaraţiile primarului şi explică de ce liberalii nu sunt de acord cu această vânzare. „Citesc în presă declaraţiile primarului legate de votul nostru împotriva cumpărării unui imobil cu destinaţie de creşă şi mă minunez! Am crezut că primarul Făgădău va tăcea şi nu va încerca să mai şi denigreze consilierii municipali PNL cu acest vot împotrivă.
 
Imobilul pe care primarul doreşte să-l cumpere este un imobil pe care l-a închiriat în iulie 2018 prin DGAS pentru următoarele motive, citez din Referat (anexa la HCL nr.283/2018): (...) 3 creşe din municipiul Constanţa intră în proces de reabilitare, modernizare şi mansardare“, spune Mihaela Andrei.

 
Povestea continua şi nu este unidirecţională, aşa cum lăsa să se înţeleagă primarul Decebal Făgădău. „Pentru continuarea activităţii acestor creşe, s-a cerut ajutorul Inspectoratului, care a identificat doar un singur spaţiu cu care să vină în ajutorul Primăriei, un imobil în care şi-a desfăşurat activitatea Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan“. Acest imobil, care era gratis, a fost identificat impropriu folosirii cu destinaţie de creşa şi atunci a fost publicat un anunţ, precum ca se caută un spaţiu de închiriat într-o anumită zonă, cu anumite caracteristici ale camerelor. A fost un singur ofertant şi s-a găsit un spaţiu.
După închirierea acestui imobil, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa trimite o adresă, în care arată că spaţiul este impropriu folosirii cu destinaţia de creşă în condiţiile actuale şi pentru conformare, Primăria a cheltuit din banii noştri 64.842,66 lei.
 
În condiţiile în care noi am închiriat spaţiul până la reabilitarea şi modernizarea celor existente, mă întreb cum de a cheltuit Primăria Constanţa suma de 64.842,66 lei într-un spaţiu proprietate privată şi nu i-a investit în creşele existente?”, explică Mihaela Andrei, consilier municipal PNL.
 
Potrivit presei locale, proprietarul clădirii în care funcţionează creşa „Licuricii”, Izet Chiamuran, deţine mai multe clădiri pe bulevardul I.C. Brătianu din Constanţa la nr. 9, nr. 16 (sediul închiriat Primăriei Constanţa) sau nr. 40.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta proiectul de hotărâre care nu a trecut de votul CLM iar in galeria “foto”, imagini cu creşa lăsată în paragină şi cu cea care funcţionează în spaţiul închiriat, care nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu.
 
Citeşte şi:
 
Creşa „Licuricii”, în pericol. Consilierii locali PNL nu au fost de acord cu cumpărarea clădirii de către municipalitate!

LIVE TEXT La Consiliul Local Municipal Constanţa, şedinţă ordinară. Cresc bursele pentru elevi la Constanta. Ce a propus primarul (galerie foto)

Primăria Constanţa continuă investiţiile O nouă creşă a fost dată în folosinţă  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de hotărâre privind administrarea Creșei nr. 2, pe agenda ședinței CL Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 484

Primăria Constanța „De-a lungul ultimilor ani s-au căutat mai multe soluții pentru reabilitarea și consolidarea Creșei nr. 6 de pe aleea Topolog“

18 Mar 2024 659

Fosta creşă nr. 6 de pe Aleea Topolog din Constanța va fi demolată. Primăria vrea să transforme spațiul în parcare. Integra Proiect Design SRL a primit contractul (DOCUMENT)

12 Mar 2024 1246

Constănțeanul supărat Florin Cocargeanu, viceprimar Constanţa - „Vergil Chiţac a decis soarta Creşei nr. 6 de pe Aleea Topolog. În locul ei va fi construită o parcare supraetajată”!

08 May 2023 4633

Primăria Medgidia continuă investiția la noua creșă din municipiu (DOCUMENT)

20 Apr 2023 1364

Mai multe creșe din municipiul Tulcea vor fi reabilitate. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

10 Jun 2022 1412

Vești bune pentru părinți Ministrul dezvoltării a aprobat construcția de creșe noi, la nivel național. Creșe noi și la Constanța (document)

26 Aug 2021 1886

Au fost publicate listele cu copiii admiși în creșele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială Constanța

02 Aug 2021 2912

Direcţia Generală de Asistenţă Socială se ocupă de reabilitare Care este situaţia fostei Creşe 6 din municipiul Constanţa (galerie foto)

05 Dec 2019 3074

O nouă creşă de stat şi-a deschis porţile astăzi la Constanţa

11 Feb 2019 3455

O creşă va fi amenajată în incinta Şcolii nr. 6 „Nicolae Titulescu“ din Constanţa (document)

31 Oct 2018 2545

Creşă nouă în Cumpăna. Primăria va scoate din conturi peste 3,6 milioane de lei (document)

25 Aug 2018 2364