Deschidere editie

Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document)

Vineri, consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe, printre altele, şi încetarea contractului de comodat nr. 14983/3.08.2008, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR), cu privire la acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii activităţii serviciului public de salvamar.
 
Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz, care ne-a declarat că rezilierea survine ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale de către asociaţia fondată de Gheorghe Oancea şi a neregulilor depistate în punctele de salvamar.
 
„Controalele în teren au demonstrat că bunurile Consiliului Judeţean date în comodat acestei asociaţii în 2008 nu sunt repartizate echitabil în toate punctele de salvamar de pe litoral. Mai mult, în urma unor reclamaţii, a reieşit că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România folosea în scopuri comerciale bunurile Consiliului. CJC achiziţionase ski-jet-uri, caiace, bărci si costume de scafandru, pe care această asociaţie le utiliza după bunul plac. Vineri vom rezilia contractul“, ne-a declarat Claudiu Palaz.
 
Proiectul de hotărâre este însoţit de expunerea de motive a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa; raportul Direcţiei Generale Administrare Domeniul Public şi Privat - Autoritatea Judeţeană de Transport; raportul Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică, raportul Comisiei de buget-finanţe; raportul Comisiei juridice, ordine publică şi situaţii de urgenţă; raportul Comisiei pentru investiţii, patrimoniu şi infrastructură.
 
În urma rezilierii contractului, predarea-primirea bunurilor se va face pe bază de proces-verbal de predare-primire, care se va încheia în termen de zece zile de la data adoptării hotărârii de reziliere. În condiţiile în care se va constata lipsa unor bunuri sau că acestea sunt distruse sau nefuncţionale, contravaloarea va fi recuperată de la comodatar.

Un contract păgubos încheiat de Nicuşor Constantinescu. Ce nereguli s-au constatat!

În data de 3.08.2009 a fost încheiat contractul de comodat nr. 14983 între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contract modificat ca având ca obiect acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii Serviciului Public Salvamar prin propriile divizii sau terţi, bunurile fiind destinate folosirii exclusive de către angajaţii acestuia sau terţi în cadrul activităţilor de salvare.
 
Prin obiectul contractului, împrumutătorul (CJC, denumit comodantul) acorda folosinţă gratuită împrumutatului (comodatarul) pentru o serie de bunuri proprietate a Consiliului Judeţean, în scopul sprijinirii activităţii Serviciului Public Salvamar. Obligaţiile comodatarului erau următoarele: să înscrie, potrivit legii, imediat după predare-primire, barca şi motorul la căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, să întocmească şi să păstreze o evidenţă strictă a proceselor-verbale de predare-primire, a numărului bunurilor descompletate, distruse sau dispărute, să transmită această evidenţă CJC, să îngrijească şi să conserve bunurile împrumutate ca un bun proprietar.
 
Aşa cum s-a constatat în urma verificărilor, comodatarul nu a înscris, potrivit legii, barca şi motorul Ia căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, nu a transmis numărul bunurilor descompletate, distruse, sau dispărute imediat după petrecerea unui incident care afectează integritatea bunurilor primite în comodat, împreună cu procesele-verbale de constatare a incidentului. De asemenea, ANSPSR nu a luat toate măsurile necesare spre a se îngriji de conservarea bunurilor împrumutate ca un bun proprietar, acest lucru rezultând din numărul mare de bunuri deteriorate şi propuse Ia casare.
 
Faţă de cele prezentate, s-a ajuns la rezilierea contractului, urmată de inventarierea tuturor bunurilor care fac obiectul contractului, preluarea acestora de către CJC şi, ulterior, transmiterea acestora prim contracte de comodat către unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea societăţi de salvare acvatică.

 Palaz: „Vom concesiona serviciile de salvamar către primării“

„Având în vedere că toate aceste echipamente pentru salvare pe mare au fost cumpărate de Consiliului Judeţean, ne dorim ca ele să ajungă în posesia primăriilor din zona de litoral şi apoi mai departe, echitabil, nu cum s-a întâmpla la Limanu, către cei care desfăşoară activităţi de salvare. Totodată, punctele de salvamar aflate în proprietatea CJC vor fi transferate autorităţilor locale“, a mai explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz.

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România 

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Reamintim că aleşii locali au decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din martie 2013, că activitatea desfăşurată de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România are caracter social umanitar. Asociaţia are sediul în Constanţa, strada Gheorghe Lazăr nr. 5, în imobilul situat în Constanţa, strada Soveja nr. FN, zona parc Tăbăcărie. Această asociaţie are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri. Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei a fost membru al acestei asociaţii.
 
În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.
 
În 2013, Gheorghe Oancea, prosper om de afaceri, preşedinte al asociaţiei, apropiat al lui Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a decedat la vârsta de 63 de ani. Gheorghe Oancea a făcut carieră în lumea afacerilor locale, într-o discreţie totală. Oancea a administrat businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five-Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five-Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. 
 
În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel BălanGabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de hotărâre de Consiliu Judeţean în formă extinsă.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SSC Farul Constanţa l-a transferat pe atacantul Momodou Lamin Jallow

19 Apr 2018 1422

Trei lei de mare, noile vedete ale Delfinariului Constanța. Cum se numesc mamiferele și din ce specie fac parte (galerie foto)

18 Apr 2018 402

Firmă nouă în domeniul imobiliar, înființată în Năvodari. Cine este fondatorul

14 Apr 2018 568

Transelectrica SA a atribuit un contract de modernizare a sistemului de teleprotecții și telecomunicații în stația Cernavodă (document)

12 Apr 2018 974

Spitalul Județean Constanța va cumpăra gaze medicale de la două firme. Valoarea contractelor (document)

11 Apr 2018 968

Oyl Company Holding AG SRL se va ocupa de asfaltarea drumurilor din comuna Crucea, județul Constanța (document)

11 Apr 2018 977

Nuclearelectrica SA a încheiat un contract cu o firmă din SUA. În ce constă contractul (document)

11 Apr 2018 467

CN APM Constanța va achiziționa echipamente de protecție și lucru. Valoarea contractului (document)

10 Apr 2018 435

Comteh SRL va instala un sistem de detecție și avertizare la incendiu la Serviciul Public de Asistență Socială Constanța (document)

10 Apr 2018 602

CERONAV cumpără o barcă de salvare de la o firmă din Constanța. Ce valoare are contractul (document)

10 Apr 2018 933

O societate din București a bătut palma cu Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța. Ce servicii va furniza și care este valoarea contractului (document)

10 Apr 2018 1146

Energo Securent SRL va asigura paza la CNE Cernavodă (document)

07 Apr 2018 1079

General Concrete Cernavodă SRL va construi o sală de sport în comuna Mircea Vodă, județul Constanța (document)

07 Apr 2018 869

Revista presei locale

06 Apr 2018 491

SNTFC "CFR Călători" SA va cumpăra salopete de lucru de la o firmă din Târgul Jiu (document)

05 Apr 2018 662

Smart Control SRL a semnat cu CERONAV. Va furniza simulatoare de instruire (document)

05 Apr 2018 588

Un contract de aproape 3 milioane de lei. În următorii doi ani, Primăria Municipiului Constanţa va avea şoferi de la Tulcea!

04 Apr 2018 1715

Nuclearelectrica SA a încheiat un contract cu o firmă din București. În ce constă contractul (document)

03 Apr 2018 643

Smartech Consult SRL va furniza piese de schimb către Nuclearelectrica SA (document)

03 Apr 2018 403

Ce societate se va ocupa de proiectarea și execuția unui drum de acces în localitatea Tortomanu, județul Constanța. Ce valoare are contractul (document)

03 Apr 2018 421

Contract de aproximativ 4 milioane de lei încheiat de Transelectrica cu societatea Smart din Constanța. Ce prevede contractul

03 Apr 2018 455

CN ACN Constanța cumpără tonere și cartușe de la o firmă din Târgoviște. Ce valoare are contractul (document)

28 Mar 2018 714

CN APM Constanţa SA anunţă licitaţie Zidul de gardă al digului de larg de la Poarta I va fi reabilitat şi modernizat (galerie foto+document)

28 Mar 2018 682

Lucrări de reparaţii la amenajările Sinoe, Carasu Basarab şi Carasu Galeşu, din administrarea Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea (document)

27 Mar 2018 356

O firmă din București va furniza reactivi Spitalului Militar Constanța (document)

25 Mar 2018 822

Contract de modernizare și extindere în porturile Luminița, Ovidiu, Medgidia obținut de două firme din București. Ce valoare are contractul (document

22 Mar 2018 923

O firmă din Tulcea va furniza motorină pentru navele din dotarea CN APMC (document)

22 Mar 2018 631

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va achiziţiona reactivi de la o firmă din Târgu Mureş (document)

22 Mar 2018 386

Engie Romania SA a furnizat energie electrică Unităţii Militare 02133 Constanța. Valoarea contractelor (documente)

21 Mar 2018 502

O societate din București va efectua studii de fezabilitate pentru extinderea unui drum din Portul Constanța. Despre ce drum de acces este vorba (document)

20 Mar 2018 726

Antrenorul Vasilică Cristocea a debutat cu dreptul pe banca echipei Victoria Cumpăna

20 Mar 2018 914

Modificări la Codul muncii adoptate de Senat. Ce schimbări ar putea intra în vigoare

19 Mar 2018 354

Transelectrica SA a încheiat un contract de servicii de întreținere și reparații. Care este firma câștigătoare (document)

17 Mar 2018 687

Rino Guard SRL va oferi servicii de pază companiei CFR Călători SA (document)

17 Mar 2018 593

Nuclearelectrica SA a încheiat un contract de servicii de monitorizare și supraveghere. Valoarea contractului (document)

17 Mar 2018 634

Evaluarea bunurilor mobile şi imobile, la solicitarea Curţii de Conturi Management Consulting Solutions câştigă de mai bine de un deceniu licitaţii la Primăria Constanţa!

16 Mar 2018 456

Achiziţie directă. Luxten Lighting Company SA, un nou contract cu Primăria Constanţa

16 Mar 2018 837

RAAPPS Constanța a încheiat un contract de servicii de reparare și întreținere cu o firmă din Timișoara (document)

15 Mar 2018 868

Două societăți din Constanța se vor ocupa de întreținerea ambarcațiunilor UM 02022 Constanța. Ce valoare are contractul (document0

15 Mar 2018 503

SC Ambient One Construct SRL va executa lucrări la Școala Tătară din Cobadin (document)

14 Mar 2018 848

SNTFC "CFR Călători" SA a atribuit un contract de servicii de paza. Care este firma câștigătoare (document)

14 Mar 2018 694

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa modernizează nava-şcoală „Mircea“ (document)

14 Mar 2018 1508

Primăria Comunei Rasova, județul Constanța, cumpără buldoexcavator. Valoarea contractului (document)

13 Mar 2018 441

Revista presei locale

13 Mar 2018 574

Restaurantul La Barchetta din staţiunea Neptun, scos la închiriat. Ce condiţii trebuie îndeplinite

13 Mar 2018 325

Combaterea criminalității în achizițiile publice Echipamente IT de la Consiliul Județean Constanța și Centrul Militar Zonal, livrate de fosta firmă de casă a echipei Mazăre-Constantinescu

12 Mar 2018 732

Constanţa. Primăria a publicat contractul cu SRL-ul care va repara locurile de joacă şi terenurile de sport din municipiu (document)

10 Mar 2018 666

Nuclearelectrica SA a semnat cu o firmă din SUA. Valoarea contractului (document)

09 Mar 2018 538

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară îşi reface stocurile de medicamente (document)

09 Mar 2018 344

Ce societate va furniza piese pentru prompele centrifuge ale Nuclearelectrica. Ce valoare are contractul (document)

08 Mar 2018 485