Consiliul Local Municipal Constanța votează Amenzi pentru utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau pentru cine ocupă locul altui utilizator (document)

  • O nouă ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța are loc joi, 30 iulie 2020
  • Pe ordinea de zi se află și un proiect care face referire la stabilirea cuantumului amenzilor pentru persoanele care nu respectă regulamentul locurilor de parcare din oraş
  • Se constituie contravenție utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilit de către Consiliul Local; punerea utilizatorului de drept al unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi sau ocuparea unui loc de parcare destinat autovehiculelor electrice
  • Amenzile pentru cei care nu vor respecta situații descrise sunt cuprinse între 200 și 600 de lei


O nouă ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța are loc joi, 30 iulie 2020, ora 12:00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.
Pe ordinea de zi se află și un proiect care face referire la stabilirea cuantumului amenzilor pentru persoanele care nu respectă regulamentul locurilor de parcare din oraş.
Potrivit noului regulament, cei care parchează pe locurile altor persoane, vor fi amendați de Poliția Locală.
Proiectul „privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța” poate fi consultat în secțiunea „documente”.
Potrivit proiectului se constituie contravenție următoarele situații: utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilit de către Consiliul Local; punerea utilizatorului de drept al unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi sau ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice cu un alt autovehicul.
Amenzile pentru cei care nu vor respecta punctele primele două situații descrise în regulament este cuprinsă între 200 și 600 de lei, iar pentru ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice cu un alt autovehicul, contravenția este cuprinsă între 200 și 400 de lei.
Inițiatorul proiectului explică nevoie unei astfel de reglementări, prin faptul că în ultima perioadă, Poliţia locală a primit câteva sute de sesizări ce avut ca obiect ocuparea fără drept a locurilor de parcare, precum punerea în imposibilitatea utilizării acestora.
Vă reamintim că magistrații Curții de Apel au anulat HCL nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa, situația generând un haos în ceea ce privește restabilirea ordinii publice în privința locurilor de parcare din municipiu.
 

Ce au susținut magistrații în motivare?


În motivarea deciziei privind anularea HCLM nr. 235/28.06.2018, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat, printre altele, că art. 10 alin.2 lit. b din regulamentul adoptat nu este nelegal prin el însuși, însă modul în care a fost pus în executare a dat naștere discriminării sau îngrădirii accesului la locurile de parcare, prin limitarea practică a modalității de plată a taxei de parcare la aplicația de taxare sau prin SMS la numărul scurt, din moment ce nu mai există niciun automat de parcare amplasat în parcările din municipiului Constanța.
Astfel, Primăria  trebuie să asigure locuri de parcare pentru acoperirea nevoilor reale de parcare ale locuitorilor municipiului Constanța ori ale celor care tranzitează orașul, precum și să facă posibil ca orice deținător de autovehicul să poată achita taxa de parcare, chiar și în situația în care acesta nu beneficiază de un telefon mobil, cu atât mai mult cu cât chiar regulamentul de parcare stabilește, în mod teoretic, mai multe  variante de plată a taxei de parcare.

În motivare sa, Curtea de Apel Constanța a reținut că s-a constatat nelegalitatea unei părți importante a dispozițiilor cuprinse în regulament, referitoare la regimul sancțiunilor aplicabile contravențiilor reglementate, delegare a atribuțiilor autorității publice locale, lipsa mențiunilor privind destinația sumelor încasate cu titlu de taxă de parcare, lipsa obligațiilor ce trebuie să revină autorității publice locale și administratorului căruia i-au fost delegate atribuții și lipsa unor modalități practice nediscriminatorii de percepere a taxei de parcare.Citește și:


Constănțeanul supărat Vor banii înapoi. Regulamentul parcărilor a fost anulat, însă doar cine contestă în instanță amenzile sau plata prin SMS poate obține anularea acestora

Iată de ce a fost anulat Regulamentul parcărilor din Constanța! Motivarea judecătorilor

Plata prin SMS, taxată de judecători! Regulamentul parcărilor din Constanţa a fost anulat definitiv!

UPDATE Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanțe a fost anulat. Decizia nu este definitivă
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Cr3ativ3

29 Jul, 2020 21:29

Daca regulamentul de functionare este anulat in instanta, in ce baza dau ei amenzi? Cat timp nu exista regulament de functionare dupa care sa se ghideze pt stabilirea unor nereguli sa poata aplica amenzile, ura si la gara, vor fi amenzi anulate in instanta si vor fi si dati in judecata pt. abuz si se vor cere daune morale, eu personal asta o sa fac si ca mine vor fi multi!

Madalina

28 Jul, 2020 09:49

Frumos ar fi sa marcati corespunzator parcarile deja existente ca sa poata fi considerate locuri de parcare in fata legilor si hotararilor locale. Daca nu sunt marcate ai numerotate politia locala nu are ce face. Confort urban ar trebui sa se puna pe treaba si sa respecte si sa aplice legile

Solomon costel

28 Jul, 2020 08:52

Daca se aplica amezi atunci de ce nu luati an considerare si ati care au 4 locuri de parcare date de primarie da nu le foloseste nu sta nimeni acolo

Articole asemanatoare

După ce a anulat o autorizație de construire, Constanța Altfel a deschis acțiune în răspundere delictuală împotriva primarului, Consiliului Local și unui investitor imobiliar

19 May 2021 313

Ce se construiește Două blocuri de opt etaje, în Mamaia Nord. Investitor este Marina Surf SRL

15 May 2021 1086

Primăria Constanța 16 noi sensuri unice vor fi instituite în zona centrală a orașului, începând cu data de 12 mai

10 May 2021 985

Constanța Infrastructură rutieră modernă pe strada Tabla Buții

07 May 2021 667

Noi locuri de parcare vor fi amenajate la Constanța

06 May 2021 1142

Lucrări de asfaltare Șoferii, rugați să nu parcheze mașinile în două zone ale cartierului Tomis 3

04 May 2021 897

Sondaj de opinie 91% dintre respondenți nu sunt de acord cu noul Regulament al parcărilor

01 May 2021 428

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu noul Regulament al parcărilor?

26 Apr 2021 1456

Mai mulți foști proprietari de garaje, dați în judecată de Primăria Constanța. Azi, un nou termen

26 Apr 2021 1287

Editorial Marile nemulțumiri ale constănțenilor. Parcările și sensurile unice. Doar atât?

24 Apr 2021 2898

Regulamentul parcărilor publice din Constanța Sunăm la poliție dacă a parcat altcineva pe locul pentru care am plătit?

24 Apr 2021 4147

”Dacă lipsește indicatorul, parcarea nu se plătește” Regulamentul Parcărilor din Constanța a fost adoptat!

23 Apr 2021 5854

Șase noi sensuri unice în municipiul Constanța, începând de azi. Noi locuri de parcare amenajate

21 Apr 2021 1093

Ce se construiește Euro Vial Residence, răspuns pozitiv de la APM pentru parcarea din Mamaia

21 Apr 2021 1641

Constanța Parcare rezidențială modernă pentru locuitorii din Tomis Nord

20 Apr 2021 1020