Deschidere editie

Consiliul Local Municipal Constanța votează Amenzi pentru utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau pentru cine ocupă locul altui utilizator (document)

  • O nouă ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța are loc joi, 30 iulie 2020
  • Pe ordinea de zi se află și un proiect care face referire la stabilirea cuantumului amenzilor pentru persoanele care nu respectă regulamentul locurilor de parcare din oraş
  • Se constituie contravenție utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilit de către Consiliul Local; punerea utilizatorului de drept al unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi sau ocuparea unui loc de parcare destinat autovehiculelor electrice
  • Amenzile pentru cei care nu vor respecta situații descrise sunt cuprinse între 200 și 600 de lei


O nouă ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța are loc joi, 30 iulie 2020, ora 12:00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.
Pe ordinea de zi se află și un proiect care face referire la stabilirea cuantumului amenzilor pentru persoanele care nu respectă regulamentul locurilor de parcare din oraş.
Potrivit noului regulament, cei care parchează pe locurile altor persoane, vor fi amendați de Poliția Locală.
Proiectul „privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța” poate fi consultat în secțiunea „documente”.
Potrivit proiectului se constituie contravenție următoarele situații: utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilit de către Consiliul Local; punerea utilizatorului de drept al unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi sau ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice cu un alt autovehicul.
Amenzile pentru cei care nu vor respecta punctele primele două situații descrise în regulament este cuprinsă între 200 și 600 de lei, iar pentru ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice cu un alt autovehicul, contravenția este cuprinsă între 200 și 400 de lei.
Inițiatorul proiectului explică nevoie unei astfel de reglementări, prin faptul că în ultima perioadă, Poliţia locală a primit câteva sute de sesizări ce avut ca obiect ocuparea fără drept a locurilor de parcare, precum punerea în imposibilitatea utilizării acestora.
Vă reamintim că magistrații Curții de Apel au anulat HCL nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa, situația generând un haos în ceea ce privește restabilirea ordinii publice în privința locurilor de parcare din municipiu.
 

Ce au susținut magistrații în motivare?


În motivarea deciziei privind anularea HCLM nr. 235/28.06.2018, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat, printre altele, că art. 10 alin.2 lit. b din regulamentul adoptat nu este nelegal prin el însuși, însă modul în care a fost pus în executare a dat naștere discriminării sau îngrădirii accesului la locurile de parcare, prin limitarea practică a modalității de plată a taxei de parcare la aplicația de taxare sau prin SMS la numărul scurt, din moment ce nu mai există niciun automat de parcare amplasat în parcările din municipiului Constanța.
Astfel, Primăria  trebuie să asigure locuri de parcare pentru acoperirea nevoilor reale de parcare ale locuitorilor municipiului Constanța ori ale celor care tranzitează orașul, precum și să facă posibil ca orice deținător de autovehicul să poată achita taxa de parcare, chiar și în situația în care acesta nu beneficiază de un telefon mobil, cu atât mai mult cu cât chiar regulamentul de parcare stabilește, în mod teoretic, mai multe  variante de plată a taxei de parcare.

În motivare sa, Curtea de Apel Constanța a reținut că s-a constatat nelegalitatea unei părți importante a dispozițiilor cuprinse în regulament, referitoare la regimul sancțiunilor aplicabile contravențiilor reglementate, delegare a atribuțiilor autorității publice locale, lipsa mențiunilor privind destinația sumelor încasate cu titlu de taxă de parcare, lipsa obligațiilor ce trebuie să revină autorității publice locale și administratorului căruia i-au fost delegate atribuții și lipsa unor modalități practice nediscriminatorii de percepere a taxei de parcare.Citește și:


Constănțeanul supărat Vor banii înapoi. Regulamentul parcărilor a fost anulat, însă doar cine contestă în instanță amenzile sau plata prin SMS poate obține anularea acestora

Iată de ce a fost anulat Regulamentul parcărilor din Constanța! Motivarea judecătorilor

Plata prin SMS, taxată de judecători! Regulamentul parcărilor din Constanţa a fost anulat definitiv!

UPDATE Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanțe a fost anulat. Decizia nu este definitivă
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Cr3ativ3

29 Jul, 2020 21:29

Daca regulamentul de functionare este anulat in instanta, in ce baza dau ei amenzi? Cat timp nu exista regulament de functionare dupa care sa se ghideze pt stabilirea unor nereguli sa poata aplica amenzile, ura si la gara, vor fi amenzi anulate in instanta si vor fi si dati in judecata pt. abuz si se vor cere daune morale, eu personal asta o sa fac si ca mine vor fi multi!

Madalina

28 Jul, 2020 09:49

Frumos ar fi sa marcati corespunzator parcarile deja existente ca sa poata fi considerate locuri de parcare in fata legilor si hotararilor locale. Daca nu sunt marcate ai numerotate politia locala nu are ce face. Confort urban ar trebui sa se puna pe treaba si sa respecte si sa aplice legile

Solomon costel

28 Jul, 2020 08:52

Daca se aplica amezi atunci de ce nu luati an considerare si ati care au 4 locuri de parcare date de primarie da nu le foloseste nu sta nimeni acolo

Articole asemanatoare

Parchetul Curții de Apel Constanţa, amendă pentru parcare neregulamentară. Azi, primul termen

29 Oct 2020 511

Constanța Se asfaltează parcarea construită pe terenul delimitat de străzile Tulcei și Badea Cârțan

27 Oct 2020 638

Confort Urban realizează noi parcări în Constanța

20 Oct 2020 816

Imaginea zilei „Parcare” inedită a unei trotinete electrice, în Constanța

19 Oct 2020 2036

#ConstanțaAltfel HCL pentru plata parcării prin SMS, tranșată la Curtea de Apel Constanța

17 Oct 2020 1502

Constănțeanul supărat. Problema locurilor de parcare de mare actualitate!

15 Oct 2020 2382

O parte din bunurile din Năvodari ale firmei Automatica, ipotecate

12 Oct 2020 688

Constanța. Unde vor acționa echipele Confort Urban în această săptămână

05 Oct 2020 772

Constanța O nouă parcare, amenajată în Tomis Nord

02 Oct 2020 1323

Firma House 3000 Real Investment pe cale să renunțe la unul dintre procesele deschise primarului Constanței

28 Sep 2020 598

Contract. O firmă din Techirghiol asigură dirigenția de șantier pentru mai multe străzi din cartierul constănțean Compozitori și parcarea din Mamaia Nord (documente)

24 Sep 2020 2087

#alegerilocale2020 Tudorel Chesoi (ANT), despre proiectele importante pe care le propune constănțenilor (VIDEO)

18 Sep 2020 628

Constanța. O nouă parcare va fi dată în folosință. Unde este situată

15 Sep 2020 782

#alegerilocale2020 Vergil Chițac, soluții pentru Constanța sufocată de mașini - “Construim, la intrările în oraș, parcări de tip Park and Ride, iar în cartiere, parcaje noi din bugetul local”

15 Sep 2020 1160

Amenajată de la 0 de Confort Urban Parcare cu 320 de locuri în Constanța. Se pot depune cereri online pentru închirierea unui loc

10 Sep 2020 1296