Deschidere editie

Constanța. Proiect de sistematizare a circulației rutiere pe bulevardul Aurel Vlaicu. Detalii tehnice. Ce lucrări se vor face

Primăria Constanţa, prin SC Confort Urban SRL, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Sistematizarea circulaţiei rutiere şi reparaţii pe bulevardul Aurel Vlaicu, sectorul strada Alba Iulia - bulevardul Tomis“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Tronsonul analizat, din bulevardul Aurel Vlaicu, cuprins între intersecţia cu strada Alba Iulia până la intersecţia cu bulevardul Tomis, se află pe traseul principal către staţiunea Mamaia, dinspre Autostrada A2 şi DN 3, până la Podul IPMC, pe Intrarea Pasajului şi apoi, de la intersecţia cu strada Alba Iulia, pe bulevardul Aurel Vlaicu până la intrarea în staţiunea Mamaia.
 
Ca urmare a dezvoltării complexurilor comerciale Real (în anul 2010) şi Maritimo (în anul 2011), s-au realizat trei sensuri giratorii, dintre care primul amplasat la intersecţia cu varianta Ovidiu (DN 3C) şi două pentru accesurile către Maritimo (actualmente VIVO!). Ulterior, în anul 2012, s-au realizat încă două sensuri giratorii - unul la accesul Metro, iar celalalt la intersecţia cu strada Baba Novac, iar în anul 2014 - un sens giratoriu la intersecţia cu strada Nicolae Filimon şi unul provizoriu la intersecţia cu strada Stefaniţă Vodă.
 
Suprafeţele ocupate de amenajările propuse sunt pe domeniul public, în proprietatea Municipiului Constanţa, în administrarea SC Confort Urban SRL. Suprafaţa totală estimată aferentă lucrărilor propuse este de 104.400 mp, alcătuită din suprafeţe carosabile curente, accesuri şi intersecţii laterale, insule giratorii şi de dirijare, trotuare, acostamente şi alte spaţii verzi degradate adiacente, astfel: 55.715 mp din tronsonul 1 (bd. Tomis - zona linia CF) cu nr. cadastru 238.911; 48.685 mp din tronsonul 2 (zona linia CF - strada Alba Iulia) cu nr. cadastru 238.918.
 

Lucrări de întreţinere şi reparaţie a carosabilului

 
Amplasamentele proiectului au folosinţa actuală de circulaţii rutiere (carosabil, acostamente, sensuri giratorii, accese laterale) şi circulaţii pietonale. Lungimea sectorului propus este de 4.252 m. Lăţimea carosabilului este de 14 m în secţiunea curentă cu patru benzi de circulaţie şi supralărgiri la intersecţiile cu sens giratoriu şi la intersecţia cu bulevardul Tomis cu cinci benzi de circulaţie, precum şi cu anumite supralărgiri pentru alveolele pentru staţii BUS.
 
Amenajările propuse urmăresc realizarea de lucrări pentru îmbunătăţirea următoarelor caracteristici constructive şi funcţionale: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la carosabilul existent pe zonele cu degradări a îmbrăcăminţilor asfaltice; amenajarea definitivă a sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Ştefăniţă Vodă, compus din insulă circulară, delimitată cu bordură joasă, zona carosabilă circulară de siguranţă de un metru lăţime şi spaţiu verde la interior, inelul colector cu o rază exterioară care să permită virajul vehiculelor lungi (autobuze, autotrenuri) şi insulele de dirijare de pe ramurile intersecţiei; reamenajarea insulelor sensului giratoriu de la intersecţia cu DN 3C (varianta Ovidiu) cu privire la bordurile de delimitare, coroană circulară de siguranţă şi reamenajarea cu spaţii verzi a zonelor interioare ale insulelor.
 

Îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere

 
Lucrările pentru îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere de reamenajare, pe baza studiului de trafic, a intersecţiilor cu accesurile de la Metro şi VIVO! Nord prin renunţarea reglementării circulaţiei rutiere actuale cu sensuri giratorii şi redistribuirea relaţiilor de transport prin celelalte sensuri giratorii apropiate constau în: dezafectarea insulelor circulare şi de separaţie şi repararea, după caz, în urma dezafectărilor, a carosabilului din lungul bulevardului Aurel Vlaicu; realizarea, pentru fiecare amplasament de acces, a insulei de separaţie a bretelei de intrare şi a bretelei de ieşire cu viraj „la dreapta“ către/din incinta centrului comercial. Insula va fi delimitată cu borduri din beton şi spaţiu verde la interior; refacerea în consecinţă a sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere, astfel încât circulaţia pe bulevardul Aurel Vlaicu va fi cu prioritate faţă de ieşirile cu viraj „la dreapta“ din incinta centrului comercial.
 

Reparaţii curente ale acostamentelor şi ale alveolelor pentru staţii BUS

 
Lucrările de reparaţii curente ale acostamentelor, ale accesurilor şi ale trotuarelor laterale constau în următoarele categorii de lucrări: curăţirea suprafeţelor existente (demolare borduri, desfacere îmbrăcăminte existentă, săpătură, după caz, la cota de fundare; montarea bordurilor de delimitare a părţii carosabile de trotuarele şi accesurile adiacente; completarea sau refacerea, după caz, a fundaţiei din spartă şi realizarea îmbrăcăminţii asfaltice pe zonele de acostament de la limita carosabilă curentă existentă până la limita cadastrală, după caz; reamenajarea trotuarelor existente prin refacerea îmbrăcăminţii cu beton asfaltic şi asigurarea accesurilor către intrările laterale adiacente.
 
Realizarea de alveole pentru staţii BUS spre zonele a căror lăţime permite aceste amenajări şi a trecerilor pentru pietoni prevăzute cu refugii centrale cuprinde următoarele categorii de lucrări: delimitarea şi eliberarea amplasamentelor necesare prin mutarea stâlpilor de iluminat public, după caz, astfel încât să se asigure gabaritele de manevră şi staţionare corespunzătoare a autobuzelor; realizarea săpăturilor pe zonele de supralărgiri ale carosabilului; realizarea fundaţiei din piatră spartă şi a îmbrăcăminţilor din mixturi asfaltice sau beton; realizarea insulelor centrale prevăzute cu refugii pentru pietoni şi treceri rutiere decalate; refacerea marcajelor rutiere şi completarea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale.
 

Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale

 
Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale stagnante pe carosabil, inclusiv pe sectorul dintre strada Ştefăniţă Vodă şi podeţul peste dereaua către Valea Cişmelei, pe partea dreaptă, constau în următoarele categorii de lucrări: corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului pentru dirijarea curgerii apelor pluviale către reţeaua publică pluvială existentă şi completarea, după caz, de colectoare noi pluviale; corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului existent în sensul asigurării unei pante continue către partea laterală şi spre partea amonte a podeţului peste dereaua existentă către Valea Cişmelei şi lacul Siutghiol, prin intermediul unei rigole.
 
Refacerea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale prin marcaje şi indicatoare rutiere urmăreşte refacerea situaţiei iniţiale şi îmbunătăţirea circulaţiei la anumite intersecţii, asigurându-se creşterea fluenţei şi a siguranţei circulaţiei, precum şi posibilităţile de parcare adiacent trotuarelor laterale.
 
Toate amenajările propuse se vor realiza pe suprafeţele existente ale carosabilului, ale acostamentelor şi ale trotuarelor, atât în plan, cât şi în profil longitudinal şi transversal, care se vor racorda la profilele longitudinale şi transversale ale tramei stradale şi ale accesurilor existente, asigurându-se astfel inclusiv preluarea şi scurgerea apelor pluviale de pe suprafeţele amenajate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sediul Chimpex SA din Portul Constanţa va fi modificat

13 Dec 2018 123

Contractul de dezinsecţie şi deratizare a municipiului Constanţa pentru 2019, în aer. O firmă care a participat la licitaţie s-a adresat instanţei

13 Dec 2018 154

A început o amplă acțiune de curățenie în stațiunea Mamaia

12 Dec 2018 228

UPDATE. Probleme în funcționarea iluminatului public la Constanța. Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța

11 Dec 2018 644

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului din municipiul Constanța (galerie foto)

11 Dec 2018 1254

Doi oameni de afaceri din Turcia investesc în imobiliare în municipiul Constanţa. Detalii

11 Dec 2018 516

Bueno Comp SRL, tot mai apoape de realizarea blocului de lângă Lupoaică

08 Dec 2018 547

Chestionar cu 13 întrebări Primăria Constanţa testează gradul de satisfacţie în privinţa serviciilor prestate către populaţie

08 Dec 2018 596

Primăria Constanţa, peste trei milioane de lei puse la bătaie pentru câinii fără stăpân. Se caută medici veterinari şi hingheri

08 Dec 2018 518

Primăria Municipiului Constanţa angajează casier

07 Dec 2018 752

Euro-Audit Service şi Luxten Lighting Company şi-au împărţit contractul iluminatului de sărbători - 1,3 milioane de euro (documente)

07 Dec 2018 378

A început asfaltarea trotuarului de pe partea dreaptă a bulevardului Tomis din Constanța

06 Dec 2018 739

SPIT Agenția fiscală nr. 5 din strada Dumbrăveni nr. 1 - Palazu Mare a fost închisă

06 Dec 2018 279

Joaca de-a candidatura!

06 Dec 2018 644

Primăria Municipiului Constanța A început distribuirea darurilor de sărbători pentru preșcolarii și elevii din oraș

05 Dec 2018 274

Anunţ important de la Primăria Constanţa privind modificarea şi completare unui proiect de hotărâre

05 Dec 2018 432

Cadouri de sărbători pentru elevi şi preșcolari din partea Primăriei Constanța

05 Dec 2018 829

Bloc de 9 etaje pe bulevardul Tomis. Primăria Constanţa a eliberat certificatul de urbanism

05 Dec 2018 602

Strada București din Constanța a intrat în proces de reabilitare și modernizare

04 Dec 2018 555

O importantă staţie de carburanţi din municipiul Constanţa se va desfiinţa. Primăria a eliberat certificatul de urbanism

04 Dec 2018 477

Modificări la unul dintre imobilele ridicate de Ivanov Rezidential SRL în zona bazei RATC

04 Dec 2018 349

Primăria Constanţa a eliberat autorizaţia de construire a unui bloc de opt etaje în Palazu Mare

04 Dec 2018 654

Care sunt firmele ce au împărţit contractul multianual de un milion de euro al Primăriei Constanţa pentru flori, arbuşti şi material dendricol (document)

04 Dec 2018 858

Primul mall din Constanța, situat pe bulevardul I.C. Brătianu, va suferi modificări. Ce intenționează să facă investitorul

03 Dec 2018 1047

Consultare publică pentru expertiza tehnică de reabilitare a Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa

03 Dec 2018 553

Investiție a CN APM Constanța Rețea de iluminat rutier pe drumul de acces în Poarta 6 și Poarta 7

03 Dec 2018 438

LIVE TEXT. Paradă impresionantă la Constanța, de Ziua Națională a României. Ce evenimente au loc (galerie foto+video)

01 Dec 2018 2726

Directorul RADET, Liviu Popa „Constănțenii nu riscă să rămână fără căldură în apartamente“

01 Dec 2018 265

Schimbarea la faţă a zonei Casa de Cultură din municipiul Constanţa

01 Dec 2018 381

Cum arată noile autobuze care vor circula în municipiul Constanța. Imagini surprinse în noile mijloace de transport în comun (galerie foto)

30 Nov 2018 889

Continuă acțiunile de deszăpezire în municipiul Constanța! Cum se circulă pe bulevardele și străzile din oraș (galerie foto)

29 Nov 2018 392

Cum se circulă pe bulevardele și străzile din municipiul Constanța. Ce le recomandă autoritățile cetățenilor (galerie foto)

29 Nov 2018 372

Primăria comunei Limanu, judeţul Constanţa angajează manager. Ce condiții trebuie îndeplinite și când este programat concursul

29 Nov 2018 359

Undă verde de la municipalitate Un restaurant de pe strada Labirint din Constanța va fi supraetajat. Cine este investitorul

29 Nov 2018 1184

Programul Primăriei Constanța în minivacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională

28 Nov 2018 315

Monumentul „Memorialul Eroilor”, dezvelit la Cumpăna

28 Nov 2018 525

Primăria Constanța Sărărițe și utilaje dotate cu lamă intervin în muncipiul Constanța

28 Nov 2018 644

Sărărițele acţionează în oraş. Sfaturi pentru constănțeni (galerie foto)

28 Nov 2018 625

Impact Developer & Contractor SA continuă demersurile pentru un nou ansamblu rezidenţial în Constanţa. Detalii

28 Nov 2018 642

Primăria Constanța Mai multe sărărițe sunt pregătite să împrăștie material antiderapant în Constanța

27 Nov 2018 354

Ultimele zile de toamnă vin cu noi plantări de copaci în Constanța

26 Nov 2018 256

Bănci noi pentru intersecţia reabilitată din zona Victoria din Constanța

26 Nov 2018 245

Confort Urban va amenaja strada Prelungirea Recoltei din cartierul Palazu Mare, municipiul Constanța (document)

26 Nov 2018 189

Municipalitatea caută o firmă care să organizeze Revelionul 2019 la Constanța (document)

26 Nov 2018 564

Staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice Două proiecte de hotărâre, pe masa consilierilor locali constănţeni (documente)

26 Nov 2018 502

Primăria oraşului Murfatlar, județul Constanța angajează referent debutant. Cine poate participa și când este programat concursul

24 Nov 2018 401

Manifestări la Constanța cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Programul evenimentului

24 Nov 2018 1036

Primăria Tuzla, județul Constanța, angajează administrator public

24 Nov 2018 453

Primăria Constanţa prelungeşte termenul până la care puteţi trimite propuneri pentru Planul Urbanistic Zonal „Lac Tăbăcărie“

24 Nov 2018 539

Huţucă (PNL) - „În timp ce Clujul a aderat la o iniţiativă strategică de inovare pentru Europa, primarul Constanţei face inventarul amenzilor de parcare date constănţenilor!“

24 Nov 2018 635