Deschidere editie

Constanța. Proiect de sistematizare a circulației rutiere pe bulevardul Aurel Vlaicu. Detalii tehnice. Ce lucrări se vor face

Primăria Constanţa, prin SC Confort Urban SRL, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Sistematizarea circulaţiei rutiere şi reparaţii pe bulevardul Aurel Vlaicu, sectorul strada Alba Iulia - bulevardul Tomis“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Tronsonul analizat, din bulevardul Aurel Vlaicu, cuprins între intersecţia cu strada Alba Iulia până la intersecţia cu bulevardul Tomis, se află pe traseul principal către staţiunea Mamaia, dinspre Autostrada A2 şi DN 3, până la Podul IPMC, pe Intrarea Pasajului şi apoi, de la intersecţia cu strada Alba Iulia, pe bulevardul Aurel Vlaicu până la intrarea în staţiunea Mamaia.
 
Ca urmare a dezvoltării complexurilor comerciale Real (în anul 2010) şi Maritimo (în anul 2011), s-au realizat trei sensuri giratorii, dintre care primul amplasat la intersecţia cu varianta Ovidiu (DN 3C) şi două pentru accesurile către Maritimo (actualmente VIVO!). Ulterior, în anul 2012, s-au realizat încă două sensuri giratorii - unul la accesul Metro, iar celalalt la intersecţia cu strada Baba Novac, iar în anul 2014 - un sens giratoriu la intersecţia cu strada Nicolae Filimon şi unul provizoriu la intersecţia cu strada Stefaniţă Vodă.
 
Suprafeţele ocupate de amenajările propuse sunt pe domeniul public, în proprietatea Municipiului Constanţa, în administrarea SC Confort Urban SRL. Suprafaţa totală estimată aferentă lucrărilor propuse este de 104.400 mp, alcătuită din suprafeţe carosabile curente, accesuri şi intersecţii laterale, insule giratorii şi de dirijare, trotuare, acostamente şi alte spaţii verzi degradate adiacente, astfel: 55.715 mp din tronsonul 1 (bd. Tomis - zona linia CF) cu nr. cadastru 238.911; 48.685 mp din tronsonul 2 (zona linia CF - strada Alba Iulia) cu nr. cadastru 238.918.
 

Lucrări de întreţinere şi reparaţie a carosabilului

 
Amplasamentele proiectului au folosinţa actuală de circulaţii rutiere (carosabil, acostamente, sensuri giratorii, accese laterale) şi circulaţii pietonale. Lungimea sectorului propus este de 4.252 m. Lăţimea carosabilului este de 14 m în secţiunea curentă cu patru benzi de circulaţie şi supralărgiri la intersecţiile cu sens giratoriu şi la intersecţia cu bulevardul Tomis cu cinci benzi de circulaţie, precum şi cu anumite supralărgiri pentru alveolele pentru staţii BUS.
 
Amenajările propuse urmăresc realizarea de lucrări pentru îmbunătăţirea următoarelor caracteristici constructive şi funcţionale: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la carosabilul existent pe zonele cu degradări a îmbrăcăminţilor asfaltice; amenajarea definitivă a sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Ştefăniţă Vodă, compus din insulă circulară, delimitată cu bordură joasă, zona carosabilă circulară de siguranţă de un metru lăţime şi spaţiu verde la interior, inelul colector cu o rază exterioară care să permită virajul vehiculelor lungi (autobuze, autotrenuri) şi insulele de dirijare de pe ramurile intersecţiei; reamenajarea insulelor sensului giratoriu de la intersecţia cu DN 3C (varianta Ovidiu) cu privire la bordurile de delimitare, coroană circulară de siguranţă şi reamenajarea cu spaţii verzi a zonelor interioare ale insulelor.
 

Îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere

 
Lucrările pentru îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere de reamenajare, pe baza studiului de trafic, a intersecţiilor cu accesurile de la Metro şi VIVO! Nord prin renunţarea reglementării circulaţiei rutiere actuale cu sensuri giratorii şi redistribuirea relaţiilor de transport prin celelalte sensuri giratorii apropiate constau în: dezafectarea insulelor circulare şi de separaţie şi repararea, după caz, în urma dezafectărilor, a carosabilului din lungul bulevardului Aurel Vlaicu; realizarea, pentru fiecare amplasament de acces, a insulei de separaţie a bretelei de intrare şi a bretelei de ieşire cu viraj „la dreapta“ către/din incinta centrului comercial. Insula va fi delimitată cu borduri din beton şi spaţiu verde la interior; refacerea în consecinţă a sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere, astfel încât circulaţia pe bulevardul Aurel Vlaicu va fi cu prioritate faţă de ieşirile cu viraj „la dreapta“ din incinta centrului comercial.
 

Reparaţii curente ale acostamentelor şi ale alveolelor pentru staţii BUS

 
Lucrările de reparaţii curente ale acostamentelor, ale accesurilor şi ale trotuarelor laterale constau în următoarele categorii de lucrări: curăţirea suprafeţelor existente (demolare borduri, desfacere îmbrăcăminte existentă, săpătură, după caz, la cota de fundare; montarea bordurilor de delimitare a părţii carosabile de trotuarele şi accesurile adiacente; completarea sau refacerea, după caz, a fundaţiei din spartă şi realizarea îmbrăcăminţii asfaltice pe zonele de acostament de la limita carosabilă curentă existentă până la limita cadastrală, după caz; reamenajarea trotuarelor existente prin refacerea îmbrăcăminţii cu beton asfaltic şi asigurarea accesurilor către intrările laterale adiacente.
 
Realizarea de alveole pentru staţii BUS spre zonele a căror lăţime permite aceste amenajări şi a trecerilor pentru pietoni prevăzute cu refugii centrale cuprinde următoarele categorii de lucrări: delimitarea şi eliberarea amplasamentelor necesare prin mutarea stâlpilor de iluminat public, după caz, astfel încât să se asigure gabaritele de manevră şi staţionare corespunzătoare a autobuzelor; realizarea săpăturilor pe zonele de supralărgiri ale carosabilului; realizarea fundaţiei din piatră spartă şi a îmbrăcăminţilor din mixturi asfaltice sau beton; realizarea insulelor centrale prevăzute cu refugii pentru pietoni şi treceri rutiere decalate; refacerea marcajelor rutiere şi completarea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale.
 

Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale

 
Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale stagnante pe carosabil, inclusiv pe sectorul dintre strada Ştefăniţă Vodă şi podeţul peste dereaua către Valea Cişmelei, pe partea dreaptă, constau în următoarele categorii de lucrări: corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului pentru dirijarea curgerii apelor pluviale către reţeaua publică pluvială existentă şi completarea, după caz, de colectoare noi pluviale; corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului existent în sensul asigurării unei pante continue către partea laterală şi spre partea amonte a podeţului peste dereaua existentă către Valea Cişmelei şi lacul Siutghiol, prin intermediul unei rigole.
 
Refacerea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale prin marcaje şi indicatoare rutiere urmăreşte refacerea situaţiei iniţiale şi îmbunătăţirea circulaţiei la anumite intersecţii, asigurându-se creşterea fluenţei şi a siguranţei circulaţiei, precum şi posibilităţile de parcare adiacent trotuarelor laterale.
 
Toate amenajările propuse se vor realiza pe suprafeţele existente ale carosabilului, ale acostamentelor şi ale trotuarelor, atât în plan, cât şi în profil longitudinal şi transversal, care se vor racorda la profilele longitudinale şi transversale ale tramei stradale şi ale accesurilor existente, asigurându-se astfel inclusiv preluarea şi scurgerea apelor pluviale de pe suprafeţele amenajate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment. Seniorii Constanței premiați în cadrul unei festivități organizate la Casa de Cultură (galerie foto)

25 May 2018 246

Festivitate de premiere pentru seniorii oraşului Constanţa

25 May 2018 305

Primăria Comunei Bărăganu, județul Constanța, organizează concurs. Ce post este vacant

24 May 2018 316

Asociaţia Best Events a câştigat finanţarea nerambursabilă pentru organizarea „Zilei Copilului” la Constanţa. Preşedintele ong-ului lucrează la Confort Urban

24 May 2018 1019

Undă verde de la municipalitate pentru patronul de la Ruana Clădire de opt etaje, în zona Spitalului CFR Constanța (galerie foto)

24 May 2018 2558

Constănțeanul supărat Pericol pentru şoferi în parcarea subterană de la City Park Mall! Firma executantă, amendată de Poliţia Locală Constanţa

24 May 2018 4811

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 64 de proiecte pe ordinea de zi

23 May 2018 392

Atenție șoferi. Se lucrează la intersecția dintre bulevardul Tomis și strada Nicolae Iorga din Constanța (video)

23 May 2018 739

PUZ-ul inițiat de SC Medical Cermed SRL, la mâna constănțenilor. Observațiile, depuse la Primăria Constanța

23 May 2018 454

Trei ani de la demisia lui Radu Mazăre din funcția de primar. Vă mai amintiți scrisoarea pe care a trimis-o?

22 May 2018 2745

Decizie importantă pentru constănțeni. Magistrații de la Curtea de Apel Iași s-au pronunțat în procesul municipalităţii Constanţa cu Polaris M Holding

21 May 2018 1062

S-au înmulţit contestatarii defilării de Ziua oraşului. Unde pot petrece totuşi constănţenii de ziua lor?!

21 May 2018 1139

Constănţenii, consultaţi în vederea construirii unei staţii de carburanţi pe bulevardul I. C. Brătianu. Investitor - societatea Max Impex SRL

21 May 2018 391

Decizia nu este definitivă Un fost primar din Dobrogea, condamnat şi obligat să muncească la primăria pe care a condus-o

21 May 2018 3096

Restricţii rutiere instituite de autorităţi de Ziua municipiului Constanţa pe tronsonul Capitol – Piața Ovidiu

20 May 2018 1627

Primăria a încheiat contractul Cine livrează foişoarele pentru salvamar pe plajele din Constanţa şi Mamaia? (document)

19 May 2018 1200

Trei școli urmează să fie reabilitate pentru creșterea eficienței energetice. Primăria Constanța organizează licitație

18 May 2018 271

Primăria Constanța a deschis sesiunea de selecție de proiecte pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Bugetul este generos!

18 May 2018 354

Primăria Constanța a demarat înscrierea ofertelor pentru Sesiunile de Selecție de Proiecte Nonprofit

17 May 2018 440

Cu statistici preluate din presă Primăria Constanţa a lansat în dezbatere publică Strategia de Dezvoltare a Serviciilor Sociale la nivelul municipiului (document)

17 May 2018 557

Primăria a anulat procedura de selecţie pentru evenimentele Filme în Aer Liber şi Festivalul „Mamaia Copiilor“

17 May 2018 494

Primăria municipiului Constanța a încheiat un contract cu o firmă din Brașov. Ce valoare are contractul (document)

16 May 2018 1240

Delegația Primăriei Constanța și-a clătit ochii în proiectele implementate de municipalitățile din Tepebași, Eskișehir și Odunpazari!

16 May 2018 638

Primăria caută colaboratori pentru organizarea unui eveniment de conștientizare pe tema migrației

16 May 2018 347

City Park Mall din Constanţa va suferi noi modificări. A fost emisă autorizaţia pentru organizarea de şantier

16 May 2018 4842

Insolvenţa SC Telegondola-Mamaia SRL, azi, în atenţia judecătorilor

15 May 2018 417

De la cine cumpără Primăria Constanţa aplicaţii informatice

15 May 2018 444

Firmele care asigură serviciile de masă şi cazare pentru poliţiştii locali constănţeni. Unul dintre patroni a prestat muncă în folosul comunităţii, în urma unei condamnări (documente)

15 May 2018 1168

Primăria Municipiului Medgidia organizează concurs de angajare. Ce post este vacant

14 May 2018 1867

Primăria Constanţa cumpără o camionetă pentru transportul câinilor comunitari

14 May 2018 747

Primăria Constanța, interesată de achiziția de lucrări de reparații și întreținere a sistemului de irigat existent în oraș

14 May 2018 362

Primăria Saligny a semnat contractul de finanţare pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă în Făclia

14 May 2018 467

Ambasadorul extraordinar al Regatului Norvegiei în România s-a întâlnit cu primarul Constanţei, Decebal Făgădău. Ce au discutat

13 May 2018 935

Tulceanul Tănase Bela, asociat unic în firma Cambela Prod SRL, va supraetaja un bloc de opt etaje ridicat în Constanţa

12 May 2018 431

Primăria Pantelimon a primit răspuns de la APM Constanţa. Este vizat proiectul de reabilitare a drumurilor din satele Nistoreşti şi Călugăreni

12 May 2018 978

Podeţele pietonale din Satul de Vacanţă şi parcul Tăbăcărie intră în reparaţii. Primăria Constanţa pregăteşte o nouă licitaţie!

12 May 2018 976

Bloc situat pe strada Arhiepiscopiei, reabilitat şi supraetajat. Marco Chim SRL are acordul municipalităţii

12 May 2018 1243

Asociaţia „Verde Urban“ prinde cu mâţa-n sac Primăria Constanţa „Transplantarea platanilor de pe Valea Portului pe bulevardul Aurel Vlaicu s-a realizat fără acord de mediu!“ (document)

12 May 2018 958

Incubator de afaceri la Constanţa. Municipalitatea anunţă licitaţie pentru documentaţia tehnico-economică

11 May 2018 336

Primăria vrea să cumpere servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi protecţiei datelor

11 May 2018 409

Contractul Primăriei Constanţa cu firma de ecarisaj Green Life a fost prelungit. Amenajarea biobazei bate pasul pe loc

11 May 2018 1273

Turul Dobrogei revine la Constanța. Care este programul competiției și cui se adresează în acest an

09 May 2018 839

Intervenție de urgență la Consiliul Județean Constanța. Ambulanța chemată în ajutor. Ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

09 May 2018 3296

Imagini de la eveniment. Conferința „Beneficiile Cooperării Teritoriale” la Primăria Cumpăna. Zeci de invitați participă (galerie foto+video)

09 May 2018 490

Gest extrem al preşedintelui AJCSPH, la Primăria Constanţa! De ce a ieşit din greva foamei, după câteva ore, Ion Gembăşanu, persoană cu dizabilităţi (galerie foto)

09 May 2018 1613

Atenţie, constănţeni! „Gloanţele“ din raniţa Direcţiei Generale Poliţia Locală din cadrul Primăriei Constanţa, în consultare publică pe site-ul municipalităţii (documente)

09 May 2018 1739

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o acțiune de donare de sânge la Năvodari. Iată când poți dona!

08 May 2018 436

UPDATE Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, a intrat în greva foamei la sediul Primăriei Constanţa (galerie foto+video)

08 May 2018 698

Municipiul Constanța, proces de peste 100 de milioane de euro. Când se vor pronunța judecatorii

08 May 2018 805

Procedură simplificată pentru obiectivul de investiții „Reamenajarea spațiului public din zona Teatrului Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» Constanța“

08 May 2018 456