Deschidere editie

Constanța. Proiect de sistematizare a circulației rutiere pe bulevardul Aurel Vlaicu. Detalii tehnice. Ce lucrări se vor face

Primăria Constanţa, prin SC Confort Urban SRL, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Sistematizarea circulaţiei rutiere şi reparaţii pe bulevardul Aurel Vlaicu, sectorul strada Alba Iulia - bulevardul Tomis“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Tronsonul analizat, din bulevardul Aurel Vlaicu, cuprins între intersecţia cu strada Alba Iulia până la intersecţia cu bulevardul Tomis, se află pe traseul principal către staţiunea Mamaia, dinspre Autostrada A2 şi DN 3, până la Podul IPMC, pe Intrarea Pasajului şi apoi, de la intersecţia cu strada Alba Iulia, pe bulevardul Aurel Vlaicu până la intrarea în staţiunea Mamaia.
 
Ca urmare a dezvoltării complexurilor comerciale Real (în anul 2010) şi Maritimo (în anul 2011), s-au realizat trei sensuri giratorii, dintre care primul amplasat la intersecţia cu varianta Ovidiu (DN 3C) şi două pentru accesurile către Maritimo (actualmente VIVO!). Ulterior, în anul 2012, s-au realizat încă două sensuri giratorii - unul la accesul Metro, iar celalalt la intersecţia cu strada Baba Novac, iar în anul 2014 - un sens giratoriu la intersecţia cu strada Nicolae Filimon şi unul provizoriu la intersecţia cu strada Stefaniţă Vodă.
 
Suprafeţele ocupate de amenajările propuse sunt pe domeniul public, în proprietatea Municipiului Constanţa, în administrarea SC Confort Urban SRL. Suprafaţa totală estimată aferentă lucrărilor propuse este de 104.400 mp, alcătuită din suprafeţe carosabile curente, accesuri şi intersecţii laterale, insule giratorii şi de dirijare, trotuare, acostamente şi alte spaţii verzi degradate adiacente, astfel: 55.715 mp din tronsonul 1 (bd. Tomis - zona linia CF) cu nr. cadastru 238.911; 48.685 mp din tronsonul 2 (zona linia CF - strada Alba Iulia) cu nr. cadastru 238.918.
 

Lucrări de întreţinere şi reparaţie a carosabilului

 
Amplasamentele proiectului au folosinţa actuală de circulaţii rutiere (carosabil, acostamente, sensuri giratorii, accese laterale) şi circulaţii pietonale. Lungimea sectorului propus este de 4.252 m. Lăţimea carosabilului este de 14 m în secţiunea curentă cu patru benzi de circulaţie şi supralărgiri la intersecţiile cu sens giratoriu şi la intersecţia cu bulevardul Tomis cu cinci benzi de circulaţie, precum şi cu anumite supralărgiri pentru alveolele pentru staţii BUS.
 
Amenajările propuse urmăresc realizarea de lucrări pentru îmbunătăţirea următoarelor caracteristici constructive şi funcţionale: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la carosabilul existent pe zonele cu degradări a îmbrăcăminţilor asfaltice; amenajarea definitivă a sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Ştefăniţă Vodă, compus din insulă circulară, delimitată cu bordură joasă, zona carosabilă circulară de siguranţă de un metru lăţime şi spaţiu verde la interior, inelul colector cu o rază exterioară care să permită virajul vehiculelor lungi (autobuze, autotrenuri) şi insulele de dirijare de pe ramurile intersecţiei; reamenajarea insulelor sensului giratoriu de la intersecţia cu DN 3C (varianta Ovidiu) cu privire la bordurile de delimitare, coroană circulară de siguranţă şi reamenajarea cu spaţii verzi a zonelor interioare ale insulelor.
 

Îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere

 
Lucrările pentru îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere de reamenajare, pe baza studiului de trafic, a intersecţiilor cu accesurile de la Metro şi VIVO! Nord prin renunţarea reglementării circulaţiei rutiere actuale cu sensuri giratorii şi redistribuirea relaţiilor de transport prin celelalte sensuri giratorii apropiate constau în: dezafectarea insulelor circulare şi de separaţie şi repararea, după caz, în urma dezafectărilor, a carosabilului din lungul bulevardului Aurel Vlaicu; realizarea, pentru fiecare amplasament de acces, a insulei de separaţie a bretelei de intrare şi a bretelei de ieşire cu viraj „la dreapta“ către/din incinta centrului comercial. Insula va fi delimitată cu borduri din beton şi spaţiu verde la interior; refacerea în consecinţă a sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere, astfel încât circulaţia pe bulevardul Aurel Vlaicu va fi cu prioritate faţă de ieşirile cu viraj „la dreapta“ din incinta centrului comercial.
 

Reparaţii curente ale acostamentelor şi ale alveolelor pentru staţii BUS

 
Lucrările de reparaţii curente ale acostamentelor, ale accesurilor şi ale trotuarelor laterale constau în următoarele categorii de lucrări: curăţirea suprafeţelor existente (demolare borduri, desfacere îmbrăcăminte existentă, săpătură, după caz, la cota de fundare; montarea bordurilor de delimitare a părţii carosabile de trotuarele şi accesurile adiacente; completarea sau refacerea, după caz, a fundaţiei din spartă şi realizarea îmbrăcăminţii asfaltice pe zonele de acostament de la limita carosabilă curentă existentă până la limita cadastrală, după caz; reamenajarea trotuarelor existente prin refacerea îmbrăcăminţii cu beton asfaltic şi asigurarea accesurilor către intrările laterale adiacente.
 
Realizarea de alveole pentru staţii BUS spre zonele a căror lăţime permite aceste amenajări şi a trecerilor pentru pietoni prevăzute cu refugii centrale cuprinde următoarele categorii de lucrări: delimitarea şi eliberarea amplasamentelor necesare prin mutarea stâlpilor de iluminat public, după caz, astfel încât să se asigure gabaritele de manevră şi staţionare corespunzătoare a autobuzelor; realizarea săpăturilor pe zonele de supralărgiri ale carosabilului; realizarea fundaţiei din piatră spartă şi a îmbrăcăminţilor din mixturi asfaltice sau beton; realizarea insulelor centrale prevăzute cu refugii pentru pietoni şi treceri rutiere decalate; refacerea marcajelor rutiere şi completarea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale.
 

Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale

 
Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale stagnante pe carosabil, inclusiv pe sectorul dintre strada Ştefăniţă Vodă şi podeţul peste dereaua către Valea Cişmelei, pe partea dreaptă, constau în următoarele categorii de lucrări: corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului pentru dirijarea curgerii apelor pluviale către reţeaua publică pluvială existentă şi completarea, după caz, de colectoare noi pluviale; corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului existent în sensul asigurării unei pante continue către partea laterală şi spre partea amonte a podeţului peste dereaua existentă către Valea Cişmelei şi lacul Siutghiol, prin intermediul unei rigole.
 
Refacerea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale prin marcaje şi indicatoare rutiere urmăreşte refacerea situaţiei iniţiale şi îmbunătăţirea circulaţiei la anumite intersecţii, asigurându-se creşterea fluenţei şi a siguranţei circulaţiei, precum şi posibilităţile de parcare adiacent trotuarelor laterale.
 
Toate amenajările propuse se vor realiza pe suprafeţele existente ale carosabilului, ale acostamentelor şi ale trotuarelor, atât în plan, cât şi în profil longitudinal şi transversal, care se vor racorda la profilele longitudinale şi transversale ale tramei stradale şi ale accesurilor existente, asigurându-se astfel inclusiv preluarea şi scurgerea apelor pluviale de pe suprafeţele amenajate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un grup sanitar situat pe o plajă din Mamaia, transformat în pensiune turistică. Primăria Constanța și-a dat acordul. Detalii din proiect

18 Aug 2018 5399

Restricţii de circulaţie de Ziua Marinei Române. Interdicție totală a accesului pe bulevardul Regina Elisabeta

15 Aug 2018 301

Campania ECOTIC „Orașe Curate”, la Constanța. Iată lista centrelor de colectare a electrocasnicelor uzate!

14 Aug 2018 704

Programul Primăriei Constanţa, în minivacanţa de Sfânta Maria

14 Aug 2018 516

Un contract de întreţinere şi reparaţii autovehicule, scos la licitaţie de Primăria Constanţa

14 Aug 2018 276

IPJ Constanţa va demola o clădire din curtea sediului de pe bulevardul Mamaia

14 Aug 2018 369

A „reînviat“ Cazinoul! Zeci de vizitatori îi trec pragul pentru expoziţia „România întregită în Europa unită“ (galerie foto)

13 Aug 2018 568

În timp ce constănţenii afirmă că au fost ciuruiţi de ţânţari Primăria informează că acţiunile de dezinsecţie acoperă toate cartierele municipiului

13 Aug 2018 424

Primăria Constanţa a cheltuit peste un milion de lei pentru ghiozdanele preşcolarilor şi şcolarilor constănţeni

11 Aug 2018 276

În contextul elaborării unui nou PUG Verde Urban cere Primăriei Constanţa amenajarea unui parc în zona Oil Terminal!

11 Aug 2018 564

Calendarul evenimentelor din lunile august şi septembrie. Ce poţi face dacă te afli în Constanţa

10 Aug 2018 580

Anunț important al Primăriei Constanța. Ce program vor avea ghișeele de relații cu publicul în minivacanța de Sf Maria

10 Aug 2018 381

Un nou proiect sportiv, la start Protocol de colaborare, semnat între Primăria Cumpăna şi Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa (galerie foto)

10 Aug 2018 763

Parc de machete în Năvodari! Primăria reînvie un proiect demult apus. În ce stadiu este şi unde va fi amenajat

10 Aug 2018 1359

Protocol de colaborare între Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa şi Primăria Cumpăna

09 Aug 2018 529

Lucrările la Parcul Arheologic nu sunt recepţionate. Iată contractul încheiat de Primăria Constanţa cu asocierea Mobitom - Pomacost! (document)

09 Aug 2018 1221

Operațiune de dezinsecție în Constanţa. Când şi în ce zone se va acţiona (galerie foto)

08 Aug 2018 3214

Rechizite şi ghiozdane pentru elevii constănţeni! Primăria a achiziţionat peste 31 de mii de ghiozdane echipate (galerie foto)

08 Aug 2018 1344

Autorităţile publice, obligate să prezinte raport de activitate periodic, inclusiv în Monitorul Oficial Primăria Constanţa încalcă Legea nr. 544 din 2001

08 Aug 2018 504

Primăria Constanţa, pârâtă la CNSC. Între timp, firma şi-a retras plângerea!

08 Aug 2018 336

Lăcaş de cult nou în municipiul Constanţa. Unde va fi situat şi ce hram va avea

08 Aug 2018 1077

Răspuns şocant al proprietarului terenului de pe Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi cei 15 copaci! Primăria oferă informaţii pe jumătate în acest caz. Unul dintre PUZ-uri este suspendat! (galerie foto + documente)

08 Aug 2018 5191

Primăria Comunei Mihai Viteazu, judeţul Constanța angajează referent. Când este programat concursul

07 Aug 2018 263

La MINAC poate fi vizitată până pe 19 august Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“ (galerie foto)

07 Aug 2018 474

Primăria Constanța, măsuri pentru limitarea efectelor Codului portocaliu instituit de meteorologi

07 Aug 2018 475

Continuă lucrările la Poarta 1 Constanţa pentru resistematizarea rutieră a întregii zone (video)

07 Aug 2018 428

Primăria Constanţa pregăteşte achiziţia expertizei şi a proiectului tehnic pentru lucrări de urgenţă la clădirea Cazinoului!

07 Aug 2018 698

Trotuarele de pe bulevardul Aurel Vlaicu sunt impracticabile. Un constănţean, supărat rău de tot pe Confort Urban SRL

07 Aug 2018 1032

6 containere pentru deşeuri au fost amplasate în zonele aglomerate de pe malul lacului Tăbăcărie

06 Aug 2018 526

Polaris M Holding a acţionat la intrare în Satul de Vacanță, în dreptul pasarelei Iaht

06 Aug 2018 548

Municipalitatea şi-a dat acordul Socep SA vrea să extindă capacitatea de operare cereale pe Molul II

06 Aug 2018 332

Primăria Constanţa, asociat în firmă Telegondola-Mamaia SRL, în insolvenţă. Procesul a primit un nou termen

06 Aug 2018 630

Primăria Constanța organizează o nouă licitație pentru servicii de dezinsecție și deratizare

06 Aug 2018 781

Constănțeanul supărat Mai mulți locuitori din Lazu îl reclamă pe primarul Cârjaliu!

06 Aug 2018 7719

Un proiect controversat al Primăriei Constanţa, finanţat cu fonduri europene, se află în faza de precontractare/contractare

06 Aug 2018 2490

Secția Neonatologie a Spitalului Județean Constanța, modernizată. Document important emis de municipalitate

04 Aug 2018 282

Serviciul de Stare Civilă Constanţa angajează!

03 Aug 2018 685

Primăria Constanţa face angajări! Ce post este scos la concurs

03 Aug 2018 746

La Constanţa începe astăzi JazzUP SEA Festival!

02 Aug 2018 394

Plajă turistică, amenajată de Pupa Fitness Pupa SRL în Mamaia. Date despre investitor

02 Aug 2018 363

Ca şi anul trecut, contractul de întreţinere a fântânilor arteziene şi a bazinelor ornamentale din Constanţa a revenit firmei River Transnav (document)

02 Aug 2018 603

Proiecte cu finanţare europeană, depuse spre evaluare de Primăria Constanţa

02 Aug 2018 674

Se asfaltează trotuarele de pe Bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanţa (video)

01 Aug 2018 308

La Constanţa, astăzi vor suna din nou sirenele de alarmare!

01 Aug 2018 799

Un SRL din Bucureşti elaborează studiile de trafic. Vizate sunt zona peninsulară şi bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanţa!

01 Aug 2018 479

Imobil de opt etaje în zona hotelului Piccadilly. Deco Horeca şi Promedas Mamaia aşteaptă răspuns. Legături cu fostul viceprimar Nemirschi (document)

01 Aug 2018 830

Situaţie absurdă pe strada Justiţiei. 12 familii riscă să rămână fără curent din lipsa unei semnături

01 Aug 2018 1635

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

31 Jul 2018 419

Academia de Volei Tomis Constanţa organizează la Mamaia o etapă de Campionat Naţional la volei pe plajă

31 Jul 2018 962

Grecii de la Blue Beach vor ridica un ansamblu imobiliar în Mamaia. Legături cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre

31 Jul 2018 680