Deschidere editie

Constanța. Proiect de sistematizare a circulației rutiere pe bulevardul Aurel Vlaicu. Detalii tehnice. Ce lucrări se vor face

Primăria Constanţa, prin SC Confort Urban SRL, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Sistematizarea circulaţiei rutiere şi reparaţii pe bulevardul Aurel Vlaicu, sectorul strada Alba Iulia - bulevardul Tomis“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Tronsonul analizat, din bulevardul Aurel Vlaicu, cuprins între intersecţia cu strada Alba Iulia până la intersecţia cu bulevardul Tomis, se află pe traseul principal către staţiunea Mamaia, dinspre Autostrada A2 şi DN 3, până la Podul IPMC, pe Intrarea Pasajului şi apoi, de la intersecţia cu strada Alba Iulia, pe bulevardul Aurel Vlaicu până la intrarea în staţiunea Mamaia.
 
Ca urmare a dezvoltării complexurilor comerciale Real (în anul 2010) şi Maritimo (în anul 2011), s-au realizat trei sensuri giratorii, dintre care primul amplasat la intersecţia cu varianta Ovidiu (DN 3C) şi două pentru accesurile către Maritimo (actualmente VIVO!). Ulterior, în anul 2012, s-au realizat încă două sensuri giratorii - unul la accesul Metro, iar celalalt la intersecţia cu strada Baba Novac, iar în anul 2014 - un sens giratoriu la intersecţia cu strada Nicolae Filimon şi unul provizoriu la intersecţia cu strada Stefaniţă Vodă.
 
Suprafeţele ocupate de amenajările propuse sunt pe domeniul public, în proprietatea Municipiului Constanţa, în administrarea SC Confort Urban SRL. Suprafaţa totală estimată aferentă lucrărilor propuse este de 104.400 mp, alcătuită din suprafeţe carosabile curente, accesuri şi intersecţii laterale, insule giratorii şi de dirijare, trotuare, acostamente şi alte spaţii verzi degradate adiacente, astfel: 55.715 mp din tronsonul 1 (bd. Tomis - zona linia CF) cu nr. cadastru 238.911; 48.685 mp din tronsonul 2 (zona linia CF - strada Alba Iulia) cu nr. cadastru 238.918.
 

Lucrări de întreţinere şi reparaţie a carosabilului

 
Amplasamentele proiectului au folosinţa actuală de circulaţii rutiere (carosabil, acostamente, sensuri giratorii, accese laterale) şi circulaţii pietonale. Lungimea sectorului propus este de 4.252 m. Lăţimea carosabilului este de 14 m în secţiunea curentă cu patru benzi de circulaţie şi supralărgiri la intersecţiile cu sens giratoriu şi la intersecţia cu bulevardul Tomis cu cinci benzi de circulaţie, precum şi cu anumite supralărgiri pentru alveolele pentru staţii BUS.
 
Amenajările propuse urmăresc realizarea de lucrări pentru îmbunătăţirea următoarelor caracteristici constructive şi funcţionale: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la carosabilul existent pe zonele cu degradări a îmbrăcăminţilor asfaltice; amenajarea definitivă a sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Ştefăniţă Vodă, compus din insulă circulară, delimitată cu bordură joasă, zona carosabilă circulară de siguranţă de un metru lăţime şi spaţiu verde la interior, inelul colector cu o rază exterioară care să permită virajul vehiculelor lungi (autobuze, autotrenuri) şi insulele de dirijare de pe ramurile intersecţiei; reamenajarea insulelor sensului giratoriu de la intersecţia cu DN 3C (varianta Ovidiu) cu privire la bordurile de delimitare, coroană circulară de siguranţă şi reamenajarea cu spaţii verzi a zonelor interioare ale insulelor.
 

Îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere

 
Lucrările pentru îmbunătăţirea fluenţei circulaţiei rutiere de reamenajare, pe baza studiului de trafic, a intersecţiilor cu accesurile de la Metro şi VIVO! Nord prin renunţarea reglementării circulaţiei rutiere actuale cu sensuri giratorii şi redistribuirea relaţiilor de transport prin celelalte sensuri giratorii apropiate constau în: dezafectarea insulelor circulare şi de separaţie şi repararea, după caz, în urma dezafectărilor, a carosabilului din lungul bulevardului Aurel Vlaicu; realizarea, pentru fiecare amplasament de acces, a insulei de separaţie a bretelei de intrare şi a bretelei de ieşire cu viraj „la dreapta“ către/din incinta centrului comercial. Insula va fi delimitată cu borduri din beton şi spaţiu verde la interior; refacerea în consecinţă a sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere, astfel încât circulaţia pe bulevardul Aurel Vlaicu va fi cu prioritate faţă de ieşirile cu viraj „la dreapta“ din incinta centrului comercial.
 

Reparaţii curente ale acostamentelor şi ale alveolelor pentru staţii BUS

 
Lucrările de reparaţii curente ale acostamentelor, ale accesurilor şi ale trotuarelor laterale constau în următoarele categorii de lucrări: curăţirea suprafeţelor existente (demolare borduri, desfacere îmbrăcăminte existentă, săpătură, după caz, la cota de fundare; montarea bordurilor de delimitare a părţii carosabile de trotuarele şi accesurile adiacente; completarea sau refacerea, după caz, a fundaţiei din spartă şi realizarea îmbrăcăminţii asfaltice pe zonele de acostament de la limita carosabilă curentă existentă până la limita cadastrală, după caz; reamenajarea trotuarelor existente prin refacerea îmbrăcăminţii cu beton asfaltic şi asigurarea accesurilor către intrările laterale adiacente.
 
Realizarea de alveole pentru staţii BUS spre zonele a căror lăţime permite aceste amenajări şi a trecerilor pentru pietoni prevăzute cu refugii centrale cuprinde următoarele categorii de lucrări: delimitarea şi eliberarea amplasamentelor necesare prin mutarea stâlpilor de iluminat public, după caz, astfel încât să se asigure gabaritele de manevră şi staţionare corespunzătoare a autobuzelor; realizarea săpăturilor pe zonele de supralărgiri ale carosabilului; realizarea fundaţiei din piatră spartă şi a îmbrăcăminţilor din mixturi asfaltice sau beton; realizarea insulelor centrale prevăzute cu refugii pentru pietoni şi treceri rutiere decalate; refacerea marcajelor rutiere şi completarea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale.
 

Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale

 
Lucrările de colectare şi dirijare a apelor pluviale stagnante pe carosabil, inclusiv pe sectorul dintre strada Ştefăniţă Vodă şi podeţul peste dereaua către Valea Cişmelei, pe partea dreaptă, constau în următoarele categorii de lucrări: corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului pentru dirijarea curgerii apelor pluviale către reţeaua publică pluvială existentă şi completarea, după caz, de colectoare noi pluviale; corectarea profilului longitudinal şi transversal al carosabilului existent în sensul asigurării unei pante continue către partea laterală şi spre partea amonte a podeţului peste dereaua existentă către Valea Cişmelei şi lacul Siutghiol, prin intermediul unei rigole.
 
Refacerea sistemului de reglementări ale circulaţiei rutiere şi pietonale prin marcaje şi indicatoare rutiere urmăreşte refacerea situaţiei iniţiale şi îmbunătăţirea circulaţiei la anumite intersecţii, asigurându-se creşterea fluenţei şi a siguranţei circulaţiei, precum şi posibilităţile de parcare adiacent trotuarelor laterale.
 
Toate amenajările propuse se vor realiza pe suprafeţele existente ale carosabilului, ale acostamentelor şi ale trotuarelor, atât în plan, cât şi în profil longitudinal şi transversal, care se vor racorda la profilele longitudinale şi transversale ale tramei stradale şi ale accesurilor existente, asigurându-se astfel inclusiv preluarea şi scurgerea apelor pluviale de pe suprafeţele amenajate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobil de trei etaje, pe strada Eugen Lovinescu din Constanța. Norisan Activ Construct SRL a primit răspuns de la municipalitate

18 Oct 2018 211

Atenție, șoferi! Șoseaua Constanței din municipiul Mangalia, sistematizată. Ce lucrări vor fi executate (document)

18 Oct 2018 180

Mese calde pentru preșcolari și școlari. Primăria Constanța cumpără servicii de catering pentru implementarea proiectului (document)

18 Oct 2018 377

Orient Construct Decor SRL, act de urbanism de la Primăria Constanţa. Firma va ridica o clădire de opt etaje în Mamaia

18 Oct 2018 244

Regulamentul de acces în Zona Peninsulară, afişat pe site-ul Primăriei Constanţa

17 Oct 2018 765

Primăria Constanţa, undă verde pentru Adriana Strutinsky. Ce presupune investiţia

17 Oct 2018 966

Sistemul de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă, reabilitat. CN APM Constanţa SA, act important de la municipalitate

17 Oct 2018 518

Constanța. Încep înscrierile pentru programul „RESPECT”, pentru anul 2019. Cine poate primi tichetele valorice

16 Oct 2018 1548

Primăria vrea să acceseze fonduri europene pentru revitalizarea zonei Casei de Cultură din Constanța

15 Oct 2018 1860

Steda Beach a cerut acord pentru supraetajarea hotelului Mamaia. Ce răspuns a primit de la Primăria Constanța

13 Oct 2018 358

Primăria Constanţa vrea să atragă fonduri europene pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice

13 Oct 2018 147

„Probleme tehnice deosebite“ Produsul folosit la Pasajul Cumpenei lasă de dorit. Ce a spus directorul Confort Urban (galerie foto + video)

12 Oct 2018 2035

Proiect. Se modifică hotărârea de Consiliu Local privind înfrumuseţarea oraşului şi cea pentru evidenţa vehiculelor. Direcţia Poliţia Locală, liber la amenzi! (document)

11 Oct 2018 438

Cine reabilitează podeţele pietonale din parcul Tăbăcărie şi Satul de Vacanţă? (document)

11 Oct 2018 617

Praktiker Constanţa rămâne amintire. Ce vine în locul marelui magazin

11 Oct 2018 5018

În atenţia şoferilor! Cum se circulă în zona Piaţa Griviţei după ce traficul a fost resistematizat (galerie foto)

10 Oct 2018 1865

Municipalitatea, câştig de cauză la CNSC. A fost atribuit contractul pentru elaborarea documentaţiei de urbanism PUZ „Poarta 6 - Faleză Sud“

10 Oct 2018 482

CN Administrația Porturilor Maritime și Primăria municipiului Constanța participă la EXPO REAL Munchen 2018 (galerie foto)

09 Oct 2018 500

Asfaltări în Palazu Mare. Iată unde urmează să intervină Confort Urban! (document)

09 Oct 2018 350

O firmă din Timişoara elaborează proiectul de reamenajare a parcului de la Teatrul Național de Operă şi Balet „Oleg Danovski“

09 Oct 2018 551

20 de milioane de euro în ultimii 16 ani. Pomacost, contract subsecvent cu Primăria Constanţa. Cât costă hibernarea pentru fiecare palmier din Mamaia (documente)

09 Oct 2018 7610

Sondaj de opinie Constănţenii sunt sceptici când vine vorba de reabilitarea Cazinoului

08 Oct 2018 254

Imobil de două etaje în zona Cazinoului din Mamaia. Undă verde de la municipalitate pentru Teo Doi SRL

08 Oct 2018 1572

Primăria Negru Vodă din judeţul Constanţa caută consilier debutant. Detalii

07 Oct 2018 639

Primăria Ghindărești, județul Constanța, recrutează. Ce condiții trebuiesc îndeplinite

06 Oct 2018 372

Zona centrală a municipiului Constanţa va căpăta mobilitate pietonală? Un proiect pe fonduri europene, scos la licitaţie de Primăria Constanţa

06 Oct 2018 1051

Primăria Constanţa ar putea primi 50 de milioane de euro. Sunt vizate datoriile istorice. Ce au decis judecătorii

06 Oct 2018 990

Peste 100 de locuri de parcare noi pentru constănţeni (galerie foto)

05 Oct 2018 1500

Cât costă investiţia pentru băncile, coşurile şi dispozitivele canine care se montează în municipiul Constanţa

05 Oct 2018 596

Anunţul, publicat în Monitorul Oficial Procedură accelerată pentru atribuirea contractului de organizare a Festivalului Iernii 2018 la Constanţa!

05 Oct 2018 657

Ansamblu rezidențial ridicat de SCUT SA pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța. Blocuri de șase etaje

04 Oct 2018 631

Pericol pe străzile din Constanța! Un stâlp de iluminat se află în stare avansată de degradare! Primăria anunță reabilitarea sa

04 Oct 2018 664

Certificat de urbanism pentru desfiinţarea unor imobile din curtea Policlinicii 2 din Constanţa

04 Oct 2018 582

350 de maşini la 1.000 de locuitori, tendinţă de creştere „Politica de parcări“ a Primăriei Constanţa, în dezbatere publică. Noi locuri în parcare în afara carosabilului şi parcări supraterane! (galerie foto+document)

04 Oct 2018 1098

Primăria Constanța montează coșuri de gunoi și băncuțe noi în oraș. Unde a început deja operațiunea (galerie foto)

03 Oct 2018 378

În atenţia şoferilor! Continuă reabilitarea pe străzile I.L. Caragiale și Eliberării din Constanţa (galerie foto)

03 Oct 2018 369

Două intersecții importante din Constanța vor fi asfaltate.Circulația rutieră va fi închisă. Ce zone sunt vizate (galerie foto)

03 Oct 2018 1346

Şantier nou în Portul Constanţa Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, undă verde pentru Dana 80

03 Oct 2018 752

Istoricul Constantin Tudor, partener în proiectul ZIUA de Constanţa, numit cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi

03 Oct 2018 1381

Când e programată confruntarea Meciul SSC Farul Constanţa - Universitatea Cluj, găzduit de stadionul „Farul“? (galerie foto)

03 Oct 2018 2875

"Toamna aceasta, curățăm Constanța noastră!" Cartierele din Constanţa vor fi curățate, înfrumusețate și igienizate (galerie foto)

02 Oct 2018 705

Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța, acțiuni de donare de sânge împreună cu Primăria si Centrul Medical de Permanenţă Cogealac

02 Oct 2018 361

Primăria Constanţa vrea să-şi actualizeze pagina web. Câţi bani alocă pentru acest contract?

02 Oct 2018 351

Reţeaua de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din comuna Pantelimon, extinsă

02 Oct 2018 585

Municipalitatea anunță licitație Două grădinițe din Constanța vor intra în reabilitare (documente)

01 Oct 2018 1423

A început ediția de toamnă a campaniei „Curățăm Constanța Noastră“

01 Oct 2018 312

Primăria restaurează 12 monumente de for public amplasate în municipiul Constanța

01 Oct 2018 490

Sondaj de opinie Credeţi că lucrurile vor merge bine şi Cazinoul din Constanţa va redeveni ceea ce a fost? (galerie foto)

01 Oct 2018 485

Primăria Constanţa. Cât au câştigat în septembrie angajaţii, primarul, viceprimarii şi cei cu funcţii de conducere? (document)

01 Oct 2018 3362

Primăria Limanu caută consilier

30 Sep 2018 590