Constanța. Un important regulament local, privind proprietarii de mașini, vizat de o decizie definitivă!

  • Decizia Curții a fost luată în dosarul 9064/118/2021, în care Tribunalul Constanța a decis în vară anularea în parte a regulamentului.
  • Acum, judecătorii de la Curte au admis recursul consilierilor și au casat prima sentință.
  • Hotărârea a fost luată cu opinia majoritară, existând și opinii diferite, în sensul respingerii recursului consilierilor locali.
Răsturnare de situație, la Curtea de Apel Constanța!
 
Magistrații instanței de recurs au reactivat recent Regulamentul de gospodărire și înfrumusețare a municipiului Constanța, anulat în parte, în vară, de către judecătorii de la Tribunal, cu privire la mai multe puncte vizând proprietarii de mașini!
 
Decizia Curții a fost luată în dosarul 9064/118/2021, în care Tribunalul Constanța a decis în vară anularea în parte a regulamentului.
 
Acum, judecătorii de la Curte au admis recursul consilierilor și au casat prima sentință.
 
Opinii diferite legate de recursul consilierilor
 
Iată minuta Hotărârii 1380/2022, luată cu opinie majoritară:
 
Instanța, cu opinie majoritară, admite recursul. Casează în parte sentinţa recurată şi rejudecând, respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată. Menţine restul dispozițiilor. Dispune obligarea intimatului la plata către recurent a sumei de 2261 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.
 
A existat și o opinie separată: Cu opinie separată: Respinge recursul ca nefondat. Definitivă.
 

Dată fiind opinia majoritară, regulamentul de gospodărire nu va mai fi anulat în parte, așa cum hotărâse inițial Tribunalul Constanța.
 
Amintim aici, în primă instanță, Tribunalul Constanța a decis anularea în parte a regulamentului, arătând în motivarea acestei decizii, printre altele, că „pârâtul (nr., Consiliul Local Constanța) s-a manifestat cu exces de putere prin emiterea HCL Constanţa nr. 77/26.03.2021 şi reglementarea cuprinsă în art. 37 cu privire la contravenţiile prevăzute de art. 8 pct. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24, 25,26 (...)“.

 
De asemenea, Tribunalul a mai precizat, în aceeași hotărâre, că „instituirea automată a răspunderii contravenţionale în sarcina proprietarului unui vehicul, în condiţiile expuse şi fără a ţine seama de persoana care a condus autovehiculul şi care are, în concret, calitatea de contravenient – subiect activ al contravenţiei, reprezintă o vătămare a proprietarilor vehiculelor“.
 
În plus, judecătorii au spus că „susţinerile pârâtului (nr., Consiliul Local Constanța) în sensul că, prin reglementarea supusă analizei, nu este încălcat dreptul proprietarului de a dovedi că nu acesta este subiectul activ al contravenţiei şi că interesele proprietarului nu sunt vătămate deoarece proprietarul  poate dovedi că nu a condus autovehiculul în cadrul unei plângeri contravenţionale, sunt neîntemeiate“.
 
Sentința anulată 
 
Inițial, pe 5 iulie 2022, Tribunalul Constanța a decis  să anuleze în parte Regulamentul contestat, anularea vizând articolul 37 al acestuia, ce face referire la contravențiile pentru care vor fi sancționați proprietarii vehiculului.
 
Anularea nu se aplică însă și prevederilor potrivit cărora proprietarul va fi sancționat pentru „nemenținerea în permanentă stare de curățenie și cu toate elementele constructive (elemente de caroserie, de rulare, de iluminat-semnalizare, etc.) a vehiculelor aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța, de către proprietarii sau deținătorii legali“.
 
De asemenea, nu se aplică anularea nici pentru prevederile potrivit cărora proprietarul va fi sancționat pentru „expunerea spre vânzare a vehiculelor de către proprietar sau utilizator în spații publice sau accesibile publicului, cu excepția locurilor autorizate / destinate în acest sens“.
 
În afară de aceste prevederi, însă, instanța a anulat prevederile regulamentului potrivit cărora proprietarul era cel sancționat pentru o serie de contravenții, inclusiv pentru circulația, parcarea sau oprirea pe faleză ori pe locurile destinate promenadelor pietonale, în zonele amenajate cu pavele destinate traficului pietonal, în parcuri sau pe aleile acestora, dar și altele.
 
Totodată, proprietarii vehiculelor nu vor mai fi cei sancționați nici pentru „efectuarea cu intenție de manevre prin derapaje, întoarceri bruște, accelerări și frânări bruște cu autovehicule, executate pe domeniul public sau privat al municipului Constanța“.
 
Concret, instanța Tribunalului Constanța „dispune anularea, în parte a art. 37 din cuprinsul Regulamentului privind îmbunatatirea activitatii de gospodarire, protectia mediului, întretinerea si înfumusetarea municipiului Constanța, adoptat prin HCL Constanța nr. 77/26.03.2021, cu privire la contraventiile prevazute de art. 8 pct. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24, 25, 26“.
 
Acum, niciuna dintre aceste prevederi ale instanței de fond nu se va mai aplica, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța anulând decizia de anulare parțială a regulamentului.
 
Așa cum am arătat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă, regulamentul de gospodărire rămâne integral în picioare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Editorial
Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Verdict în stand by pentru Peninsula Constanța! Judecătorii mai au nevoie de timp

17 Mar 2023 812

Curtea de Apel Constanța cere dosarul Zonei Peninsulare!

14 Mar 2023 612

Dezbatere pe Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa

13 Mar 2023 479

Primarul Vergil Chițac a emis o dispoziție de suspendare a activității comerciale pentru o firmă care a atacat Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța

06 Mar 2023 10271

Constănțeanul supărat Stâlpișorii ficși care închid străzile din Peninsulă reclamați la IGPR

20 Feb 2023 1220

Peninsula Constanța, la mâna instanței! Judecătorii mai au nevoie de timp pentru a decide dacă anulează sau nu Regulamentul Zonei Peninsulare

18 Feb 2023 955

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Excelsior!“ de prof. Loredana-Elena Tănase

06 Feb 2023 677

Ce „susține“ stâlpișorii ficși care închid străzile din Peninsula Constanța? Ambiția municipalității, legislația sau altceva?

06 Feb 2023 1272

Cum și de ce a suspendat Curtea de Apel Regulamentul Zonei Peninsulare (MOTIVARE)

04 Feb 2023 811

S-a cerut anularea sintagmei „dăunează esteticii“, din Regulamentul de gospodărire a Constanței. Procesul, judecat în Timiș

31 Jan 2023 739

„E foame de bani, băieți. Lumea tre' să știe ce fel de băieți sunteți!” Administrația Chițac vrea să transforme și stațiile de autobuz în panouri publicitare (DOCUMENTE)

31 Jan 2023 4413

Oficial Recursul Consiliului Local Constanța pentru Regulamentul Zonei Peninsulare, ajuns la Curtea de Apel

30 Jan 2023 856

Consilierii locali aprobă modificări la Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța. Este vizată Peninsula! (DOCUMENTE)

26 Jan 2023 2018

Tribunalul Constanța, „urecheat“ de avocații Consiliului Local, pentru suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă

23 Jan 2023 1129

Judecătorii din Timiș, chemați să decidă dacă e bun Regulamentul de gospodărire a Constanței, adoptat de administrația Chițac

14 Jan 2023 1020