Deschidere editie

Constănţeanul supărat Aproape 30 de familii cer ajutorul primarului Făgădău. Oamenilor li s-a spus că urmează să fie evacuaţi pentru a face loc noului sediu al Poliţiei Locale! (galerie foto)

Aproape 80 de suflete aşteaptă cu inima la gură să vadă ce le rezervă viitorul. Iar acest viitor este la mâna primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Sunt 28 de familii care locuiesc de mai bine de un deceniu în căminul Liceului „Vasile Pârvan”, pe strada Industrială nr. 7 din Constanţa. Recent, oamenii au fost înştiinţaţi verbal de administratorul clădirii, Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa(RAEDPP), că Primăria Constanţa vrea transformarea acestui imobil în sediu al Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa.
 
Mai mult, oamenii care au toate dările achitate la zi susţin că începând cu luna septembrie 2018 vor rămâne fără energie electrică şi apă potabilă. Facem menţiunea că, în ultimii 13 ani, familiile care, rând pe rând, au primit repartiţie în acest cămin au beneficiat de utilităţi de pe urma contractelor încheiate de Liceul „Vasile Pârvan“ cu furnizorii de energie, respectiv apă. Numai că, la începutul acestui an, Consiliul Local Constanţa a aprobat fuziunea prin absorbţie a Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan” cu Liceul Tehnologic „Miron Costin”, astfel, din anul şcolar 20018-2019, nu mai există Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” în reţeaua şcolară constănţeană.
 
Am stat de vorba şi cu managerul defunctei instituţii de învăţământ, Mirela Mihaela Mihai, care spune că liceul a fost desfiinţat şi era firesc să solicite rezilierea contractelor de furnizare a energiei electrice şi a apei începând cu data de 31 august a.c.
 
Cu alte cuvinte, oamenii care locuiesc în căminul de la „Pârvan“ nu mint! Nici nu ar avea de ce s-o facă, sunt disperaţi, au copii mici, o tânără aşteaptă să aducă un copil pe lume, alţii sunt bătrâni şi şi-au pierdut orice speranţă.
Cu ultimele puteri, oamenii au redactat o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, pe care o reproducem integral în cele ce urmează:
 
Scrisoare deschisă, către domnul Decebal
Făgădău, primarul Constanţei.
 
Dezastrul sufletesc şi financiar în care ne găsim noi, cele 28 de familii care locuiesc în căminul Liceului «Vasile Pârvan» , imobil aflat în custodia RAEDPP Constanţa, este fără margini, de aceea ne adresăm dumneavoastră pentru a ne susţine în situaţia dezastroasă în care ne aflăm.
 
Suntem 28 de familii care locuiesc în acest imobil, oameni respectabili, cu servicii, corecţi, făcând parte din toate sferele sociale, doctor, inginer, farmacist, muncitori, familii care au în grijă copii minori, şcolari, bătrâni şi femei însărcinate. O parte din noi locuim în acest imobil din 2005, între timp imobilul s-a populat. Am fost bucuroşi de acest lucru, încercând să întreţinem imobilul, cu toate că întreţinerea lui nu a fost atât de uşoară, având în vedere că eram legaţi de Liceul «Vasile Pârvan» (reţelele de apă şi lumină).
 
Pe data de 20.08.2018 am primit o înştiinţare verbală, trăsnet pentru noi, anume că Primăria vrea acest imobil pentru Poliţia Locală. Totodată, am fost înştiinţaţi că începând cu data de 01.09.2018 va fi întreruptă furnizarea de energie electrică şi a apei potabile. Gândiţi-vă, domnule primar că majoritatea locatarilor au făcut investiţii în acest imobil, îmbunătăţiri, camere zugrăvite, parchetate, faianţate, băi, înlocuirea tabloului electric, canalizare, am plătit fochist şi supraveghetor centrală, ca totul să fie în ordine. Vă rugăm să ţineţi cont că în lateralul imobilului există un spaţiu nelocuit care poate fi dat spre folosinţă către Poliţia Locală. Vă rugăm sa ne susţineţi în demersul nostru pentru a nu rămâne în stradă în apropierea iernii, mai ales că oraşul nostru este unul turistic, iar cei care închiriază ne găzduiesc din luna septembrie până în luna mai. Încheiem rugându-vă să ţineţi cont de situaţia noastră disperată în care ne aflăm şi să veniţi cu o salvare pentru noi.
Cu stimă şi respect, chiriaşii căminului «Vasile Pârvan».
 
Primarul Făgădău, „câine surd la vânătoare”. Ce spune directoarea RAEDPP?
 
Prin intermediul Biroului de Presă al Primăriei şi prin mesajul trimis direct edilului-şef, am adus la cunoştinţa autorităţilor situaţia disperată a acestor oameni. La schimb, am avut să ştim ce se va întâmpla cu aceste familii şi ce soluţii se întrevăd pe termen scurt şi mediu. Până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns, cu toate că semnalam prin instrumentele jurnalistice o problemă socială a oraşului.
 
Pe această cale, facem apel şi către consilierii locali municipali, indiferent de culoarea politică, să se implice serios pentru rezolvarea situaţiei în care se regăsesc aceşti oameni, chiar dacă aceştia se identifică în proporţie covârşitoare cu electoratul PSD.
 
Singura informaţie validă vine din partea directorului RAEDPP, Mădălina Moţăţăianu, care ne-a precizat că Regia a primit de la Direcţia de Patrimoniu a municipalităţii o adresă prin care li se aduce la cunoştinţă că imobilul în cauză nu va mai fi administrat de READPP. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil luna viitoare, pentru că trebuie adoptată o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.
 
„Nu ştim unde vor fi mutaţi oamenii, ei sunt la zi cu toate obligaţiile contractuale, nu avem ce să le reproşăm. De la Direcţia Patrimoniu ne-a fost solicitată şi o situaţie locativă, pe care am remis-o deja“, a adăugat Moţăţăianu.
 
Pe surse, am aflat totuşi că Primăria a făcut o solicitare către Ministerul Educaţiei Naţionale prin care solicită şi preluarea clădirii fostului Liceu „Vasile Pârvan“ împreună cu acceptul schimbării destinaţiei acesteia în spaţii de birouri pentru primăria Constanţa. Informaţia nu a putut fi verificată însă la nivelul oficialilor administraţiei locale. Nu ar fi exclus ca salvarea acestor familii să vină chiar printr-un refuz al Ministerului Educaţiei Naţionale.
 
Vom reveni.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 288

Judeţul Constanţa Minori, daţi dispăruţi de familii. Poliţiştii sunt în căutarea lor

19 Oct 2018 1515

Ce pregătește Maurer Residence Constanța clienților săi

18 Oct 2018 1758

Biserica suține elevii cu posibilităţi materiale reduse. Ce primesc copiii

15 Oct 2018 269

BIG BUILD, Cumpăna 2018, la sfârşit. Opt familii au primit locuinţe construite împreună cu voluntari din întreaga lume (galerie foto)

05 Oct 2018 510

Parteneriat pentru oameni Primăria Cumpăna şi Habitat for Humanity România ridică opt case în cinci zile (galerie foto)

03 Oct 2018 863

Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL, alături de familia micuţului decedat după ce a fost lovit de o maşină la Valu lui Traian

24 Sep 2018 2135

Judeţul Constanţa Sfințire biserică nouă la Năvodari. Când are loc evenimentul

20 Sep 2018 814

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

08 Sep 2018 2634

Ajutoare de urgență pentru sprijinirea a zeci de familii sau persoane aflate în situații de necesitate. Printre beneficiari și persoane din Constanța

05 Sep 2018 444

Caz incredibil la Constanţa! O întreagă familie a fost timisă în judecată de procurorii Antimafie

04 Sep 2018 7624

Hăituiţi de tâlhari pe şosea. Familie cu copii terorizată după modelul Sineşti. Plecase de la Eforie Nord

21 Aug 2018 15733

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (II)

14 Aug 2018 2147

Zeci de români, blocați pe aeroport, în Cipru

02 Aug 2018 357

Situaţie absurdă pe strada Justiţiei. 12 familii riscă să rămână fără curent din lipsa unei semnături

01 Aug 2018 2002

Familii de chinezi atacate de o pisică în timp ce acestea serveau masa pe o terasă din Portul Tomis. Trei copii au ajuns la spitalul din Constanţa (galerie foto+video)

22 Jul 2018 62618

#scrieDobrogea Dr. Ibrahim Themo, fiul adoptat al Medgidiei (galerie foto)

11 Jul 2018 1614

Atenție ce le dați copiilor să mănânce! Ce au descoperit comisarii CJPC Constanța, pe plaja din Eforie Nord (galerie foto)

10 Jul 2018 1938

DIICOT. Descinderi masive în trei județe din România și 16 percheziții în Germania, pentru anihilarea unui grup infracțional organizat. Peste 50 de familii cu copii mici, grav afectate!

04 Jul 2018 726

lauraadamache.ro Sandvis cu ton, rosii si maioneza

02 Jul 2018 416

Sfinţirea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Tariverde, judeţul Constanţa

16 Jun 2018 2425

Revista presei locale

12 Jun 2018 501

Mai mulți copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Unde s-a întâmplat

04 Jun 2018 658

Incendiu în Capitală. Şase case au fost distruse. Familii evacuate

01 Jun 2018 368

Sute de motocicliști vor reabilita casele unor familii nevoiașe din Chirnogeni, județul Constanța. Evenimentul se înscrie în campania Bikers for Humanity 2018

18 May 2018 602

Luchi Georgescu - "Deschidem hotelurile din Venus în iunie, peste jumătate din camere sunt rezervate deja pentru vârful de sezon"

15 May 2018 797

O rachetă antigrindină a căzut în curtea unei familii din județul Botoșani. Ce au stabilit specialiștii ISU

11 May 2018 707

#citeşteDobrogea 164 de ani de la naşterea părintelui ingineriei româneşti, Anghel Saligny. Află marele său regret legat de Podul de la Cernavodă!

19 Apr 2018 2316

Imagini incredibile. Cum arată restaurantul Beirut din Constanța, mistuit de un devastator incendiu în urmă cu patru ani. Trei tinere au ars de vii (fotoreportaj+video)

05 Apr 2018 4320

Sărbători Pascale mai frumoase, datorită pompierilor constănţeni. Mai mulţi copii s-au bucurat de cadouri din partea Iepuraşului (galerie foto)

05 Apr 2018 474

Consiliul Local Municipal Constanţa votează repartiţii în blocurile ANL (document)

23 Mar 2018 1600

Vieţi mai frumoase. Botezul copilului Andreei şi al lui Alin Olteanu „O zi de vis! Să ne trăieşti, micuţule Domynic Sorin!“ (galerie foto)

23 Mar 2018 2394

Mesaj transmis de primarul Mariana Gâju unui locuitor din Cumpăna „Mulțumesc pentru spiritul civic de care dați dovadă“. Ce a făcut bărbatul

28 Feb 2018 1207

Apel umanitar pe Facebook pentru persoanele care au rămas în stradă în urma incendiului devastator de la Medgidia. 49 de oameni, fără locuințe

23 Feb 2018 1322

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

23 Feb 2018 1375

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (I)

22 Feb 2018 1750

Imaginile dezastrului. Mai multe familii din Medgidia au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Cum arată locuinţele mistuite de flăcări (fotoreportaj+video)

09 Feb 2018 2169

Turcia. Autocar plin cu turiști, implicat într-un accident rutier grav. 11 morți și 46 de răniți

20 Jan 2018 1859

Explozie la o pensiune din Bușteni. O persoană a fost rănită. Mai multe persoane, printre care și un copil, evacuate

19 Jan 2018 799

Decese Constanţa, 18 ianuarie 2018

18 Jan 2018 1505

Mai multe străzi vor fi modernizate în Techirghiol iar câteva zeci de familii vor avea o locuinţă socială

06 Jan 2018 1438

Revista presei locale

26 Dec 2017 688

Peste 12.000 de navigatori români vor sărbători Crăciunul pe mare

23 Dec 2017 569

Revista presei locale

19 Dec 2017 924

Sfaturi și soluții pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă

18 Dec 2017 1597

Doliu național. Ultima zi de doliu național în memoria Regelui Mihai. Programul ceremoniei funerare. Familii regale prezente

16 Dec 2017 2275

O societate comercială şi mai multe familii din Constanţa, impozit majorat pentru proprietăţile lăsate în paragină

15 Dec 2017 1477

O mână de ajutor dată de administraţia locală din Cumpăna copiilor aflaţi în situaţie de risc sau de abandon şcolar (galerie foto)

12 Dec 2017 596

Dureros! Drama unei familii din Iași. Părinții au pierdut doi copii în același spital

04 Dec 2017 976

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul conf. dr. ing. Ciprian Ion Rizescu, Universitatea Politehnica din Bucureşti Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică (galerie foto)

25 Nov 2017 1682