Constănțeanul supărat. Asociațiile de proprietari din Constanța ar putea rata reabilitarea termică gratuită a blocurilor chiar din cauza Primăriei (DOCUMENTE)

  • În timp ce alte primării din țară, de pildă, primăria Sectorului 3 din Capitală, primăria Piatra Neamț sau cea din Agnita au anunțat încă din luna februarie că asociațiile de proprietari care doresc reabilitarea termică a blocului pot depune documentația pentru un program de finanțare ce face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, la Constanța, mai mulți funcționari publici din Primăria ne declarau ieri că au de gând să emită un comunicat legat de acest subiect
  • Suntem deja în 15 martie și mai sunt doar trei zile până când pot fi depuse aceste solicitări
  • Cert este că documentațiile depuse după termenul legal, nu vor fi luate în considerare
  • Într-un heirupism specific administrației locale de la Constanța, brusc șefa Biroului de Îndrumare Asociații de Proprietari, Mirela Gheorghe ne-a precizat că astăzi (n.r. ieri), biroul de comunicare va emite o informare către Asociațiile de Proprietari
  • Gheorghe asigură președinții de Asociații că s-ar afla în termen pentru depunerea documentațiilor, în condițiile în care un astfel de dosar este destul de stufos și presupune și colectarea semnaturilor din partea proprietarilor din Asociației
  • Ani Merlă, cea care gestionează Direcția Dezvoltare și Fonduri Europene, a răspuns sec, deranjată de telefon: „suntem în grafic, fiecare UAT își face proiectul funcție de sursele de finanțare” și am fost trimiși la Biroul de Comunicare
 

În timp ce alte primării din țară, de pildă, primăria Sectorului 3 din Capitală, primăria Piatra Neamț sau cea din Agnita au anunțat încă din luna februarie că asociațiile de proprietari care doresc reabilitarea termică a blocului pot depune documentația pentru un program de finanțare ce face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, la Constanța, mai mulți funcționari publici din Primăria ne declarau ieri că au de gând să emită un comunicat legat de acest subiect.

Suntem deja în 15 martie și mai sunt doar câteva zile, mai exact doar 3 , până la care pot fi depuse aceste solicitări.

Cert este că documentațiile depuse după termenul legal, nu vor fi luate în considerare.

Din informațiile noastre termenul legal până la care pot fi depuse solicitările la Ministerul Dezvoltării de către Primării este 1 aprilie, vezi secțiunea „documente” sau aici https://mdlpa.ro/pages/pnrr.

Timp de mai bine de o lună de zile, Primăria Constanța nu a făcut niciun fel de anunț public (nici pe pagina de Facebook a Primăriei, nici prin comunicate) legat de acest subiect.

Abia ieri, după ce i-am asaltat cu întrebări din partea președinților de Asociații indignați că nu au primit această informație au început să se agite. „Dosarele complete cu documentele mai sus menţionate vor fi depuse de către reprezentanții Asociațiilor de Proprietari la Sediul Primăriei Municipiului Constanţa din str. Amzacea nr. 13, până cel târziu vineri 18.03.2022, ora 14.00” – așa se încheie anunțul Primăriei Constanța aruncat pe pagina de web abia ieri la ora 15.00, practic cu doar 3 zile și câteva ore înainte de expirarea termenului.

E-mail Primăriei a ajuns la Asociațiile de Proprietari la ora 15.30 și probabil, apoi angajatele de la Biroul de Îndrumare Asociații de Proprietari au plecat acasă!
 

Acești funcționari publici care nu și-au făcut datoria, ar trebui sancționați, domnule primar Chițac!

Președinții de Asociații cu care am discutat s-au plâns de termenul foarte scurt de depunere a unei documentații complexe, practic 9 zile în care trebuie să aibă dosarele gata dar mai ales de faptul că nu au fost informați și au aflat despre acest program pe surse.


”Ne trimit mailuri cu toate nimicurile și informațiile importante nu ajung niciodată la noi. Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă”, au spus președinții de Asociații cu care am discutat.


 
Context:
 
Într-un heirupism specific administrației locale de la Constanța, brusc șefa Biroului de Îndrumare Asociații de Proprietari, Mirela Gheorghe ne-a precizat că astăzi (n.r. ieri), biroul de comunicare va emite o informare către Asociațiile de Proprietari.

Gheorghe asigură președinții de Asociații că s-ar afla în termen pentru depunerea documentațiilor, în condițiile în care un astfel de dosar este destul de stufos și presupune și colectarea semnaturilor din partea proprietarilor din Asociației.

Lucru’ dracu’ în casa popii!

Dar, cine poate aplica pentru noul program de reabilitare termică din cadrul PNRR?
 
Orice asociație de proprietari care nu a beneficiat deja de lucrări de reabilitare termică.

Se poate înscrie și o asociație care a depus deja dosarul pentru programul local de reabilitare termică?

Înscrierea pe un alt program de reabilitare nu exclude posibilitatea de a depune cerere și pentru înscrierea în noul program de reabilitare termică din cadrul PNRR.

Dacă o asociație de proprietari dorește să se înscrie în acest nou program de reabilitare termică din cadrul PNRR, contează faptul că se află deja înscrisă pe lista blocurilor incluse în programul local de reabilitare termică?

Contează pentru că alcătuirea dosarului necesar finanțării este mai ușoară dar nu este o condiție pentru a aplica pe noul program de reabilitare din cadrul PNNR.

Pentru a beneficia de finanțare în noul program de reabilitare termică din cadrul PNRR trebuie să depuneți doar documentele solicitate până la data de ….



Și aici urmează necunoscuta, la care nu a putut răspunde nici șefa Biroului de Sprijin Asociații și nici Ani Merlă, cea care gestionează Direcția Dezvoltare și Fonduri Europene.

Ani Merlă, ne-a răspuns sec, deranjată de telefon: „suntem în grafic, fiecare UAT își face proiectul funcție de sursele de finanțare și în ritmul propriu” și am fost trimiși la Biroul de Comunicare.

Inițial termenul anunțat de Ministerul Dezvoltării pentru depunerea cererilor a fost 1 martie 2022. Ulterior acesta ar fi fost prelungit cu o lună, însă nimeni din Primăria Constanța nu știa despre acest termen, la ora redactării acestui material.

 
Primul venit, primul servit
 
Ca orice alt program pe fonduri europene și acesta funcționează pe principiul primul venit, primul servit. Mai ales că, programul de finanțare presupune 0 lei cofinanțare din partea cetățenilor sau a asociației de proprietari. Primul venit, primul servit la Primărie și tot același principiu se aplică și cu UAT-urile când depun solicitările la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Tocmai de aceea, se pare că doar anumite asociații ar fi fost înștiințate despre posibilitatea depunerii cererilor. Altfel, nu se explică faptul cum unii președinți s-au mobilizat și au depus dosarul, în timp ce zeci de alte Asociații de proprietari din Constanța nu erau la curent cu acest proiect.

Pentru că abia în al 12-lea ceas și numai după ce au fost sesizați de jurnaliști, angajații Primăriei Constanța au consimțit să admită că procedura de informare a asociațiilor de proprietari este în curs de anunțare, ne facem datoria să anunțăm Asociațiile de Proprietari despre acest proiect.
 
Cum se numește proiectul?
 
Titlul proiectului este PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1, PNRR/2022/C5/1/A.3.2/1, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 1 - Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, Operațiunea A.3: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
 
Care sunt documentele necesare
 
Documentele solicitate sunt: Hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari (HAGAP) de intrare in programul mai sus mentionat si Tabelul C – tabel cu semnaturi, care să conțină:

 - numărul apartamentelor ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările de intervenţii propuse (obligatoriu minim 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente);
 - numărul apartamentelor cu destinaţie locuinţă aflate în proprietatea persoanelor juridice, a Solicitantului sau a autorităţilor şi instituţiilor publice, precum și numărul apartamentelor cu destinaţie de spaţii comerciale sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice, a Solicitantului sau a autorităţilor şi instituţiilor publice, ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările de intervenţii propuse (reprezintă obligatoriu 100% din totalul spaţiilor/apartamentelor încadrate în aceste categorii).

Atenție, documente trebuie depuse la Primăria Constanța doar în format original.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1327

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 675

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 695

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 444

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2073

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 836

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 673

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1470

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 786

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 779

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 877

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 841

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2756

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1327