Constănțeanul supărat Malurile lacului Siutghiol devin proprietăți private iar salvarea lui începe să devină o utopie (galerie foto)

  • Asociația Verde Urban a transmis sesizări către instituții care, teoretic, ar putea avea pârghiile să intervină față de una din multele situații deplorabile de pe malul Siutghiol în Constanța
  • Asociația a solicitat determinarea factorilor care duc la depozitarea de resturi menajere și moloz pe o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați și stabilirea unor măsuri legale față de responsabili
  • La o lună de la sesizările depuse, reprezentanții Verde Urban au mers în teren, acolo unde au observat că situația este identică, dacă nu cumva mai gravă din perspectiva gunoaielor


În urmă cu o lună, Asociația Verde Urban a transmis sesizări către 3 instituții care, teoretic, ar putea avea pârghiile să intervină față de una din multele situații deplorabile de pe malul Siutghiol în Constanța: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Primăria Constanța și Comisariatul Național al Gărzii de Mediu.
Asociația a solicitat determinarea factorilor care duc la depozitarea de resturi menajere și moloz pe o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați și stabilirea unor măsuri legale față de responsabili precum și determinarea situației săpăturilor efectuate, în această zonă, la un șanț care taie drumul, blocând accesul și care se termină în buza falezei.
Iată ce răspunsuri au primit:

ABADL a răspuns că au constatat pe teren veridicitatea celor afirmate de reprezentanții Asociației și, pentru că Lacul Siutghiol, în zona menționată aparține Primăriei au transmis la rândul lor sesizări către Garda de Mediu – Comisariatul Județean și către Poliția Locală.

Primăria Constanța a răspuns prin Poliția Locală că proprietarilor care nu se conformează măsurilor de igienizare li se întocmesc procese verbale de constatare și sancționare, că zona este monitorizată în vederea aplicării prevederilor legale dar și că șanțul apărut ce secționează drumul tehnologic de faleză până în buza acesteia este o delimitare de proprietate, că drumul respectiv nu există în cadrul limitelor stabilite de cadastristul autorizat. Poliția Locală mai comunică că drumul (Strada Siutghiol) merge de-a lungul falezei până în strada Theodor Pallady unde este și limita proprietății private conform verificărilor de la Direcția Patrimoniu și Cadastru.


Garda de Mediu nu a răspuns nimic.
 

Care este situația din teren după o lună de la sesizări

La o lună de la sesizările depuse, reprezentanții Verde Urban au mers în teren, acolo unde au observat că situația este identică, dacă nu cumva mai gravă din perspectiva gunoaielor, vezi galerie foto.
“Strada Theodor Pallady (un drum similar de pământ) are o întindere de aproximativ 150 de metri și se află în direcția opusă a cartierului Palazu pe cealaltă parte a Peninsulei față de locul în discuție. Existența drumului de faleză este vizibilă în locație. Instituțiile statului par a nu fi capabile să gestioneze coordonat situația și, mai grav, și aici ca și în alte locuri, terenurile sunt cadastrate și vândute până în buza lacului în desconsiderarea oricăror prevederi legale de protecție a mediul căci despre norme urbanistice locale nici nu mai poate fi vorba”, susțin aceștia.
Reamintim că Lacul Siutghiol este inclus în intreaga sa suprafață in rețeaua ecologică Natura 2000.
Asociația propune măsuri și acțiuni concrete ale instituțiilor statului care să descurajeze astfel de demersuri în paralel cu un plan integrat de protejare a malurilor pe o suprafață cel puțin minimă fată de prevederile legale pe care le regăsim în Legea 107/1996.


Sursa foto: Asociația Verde Urban


Citește și:

Facem precizarea ca în data 04 iunie a.c. și cotidianul ZIUA de Constanța a tras un semnal de alarmă asupra situației lacului Siutghiol. Vezi aici:
În buza Constanței: Groapă de gunoi, ascunsă printre construcțiile de pe malul Lacului Siutghiol. Garda de Mediu, sesizată (galerie foto).
 

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”! 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Nou motiv de pretinsă nelegalitate“ Disputa pentru Lacul Siutghiol, în atenția judecătorilor

10 Nov 2020 634

O baracă a luat foc în Constanța, pe strada Topaz

08 Oct 2020 862

Legea prin care Consiliul Local Constanța a primit în administrare o parte din Lacul Siutghiol, declarată neconstituțională

06 Oct 2020 1030

Patru adulți și trei copii, blocați pe lacul Siutghiol. Intervin pompierii constănțeni

14 Sep 2020 889

Judecătorii Tribunalului, chemați să împartă dreptatea între municipalitatea constănțeană și ABADL, în litigiul pentru Lacul Siutghiol

02 Sep 2020 628

15 august 1925 La Constanța, de pe lacul Siutghiol, are loc zborul primului hidroavion românesc Getta

15 Aug 2020 744

Avarie RAJA în stațiunea Mamaia

13 Aug 2020 598

Alertă la pompieri! O ambarcațiune a luat foc pe lacul Siutghiol

26 Jul 2020 1348

Abuz în serviciu Nicușor Constantinescu, fostul președinte CJC, condamnat definitiv la patru ani de închisoare

10 Jul 2020 2059

Consiliul Local Constanța, bun de plată pentru Lacul Siutghiol. Ce se întâmplă cu procesul

09 Jul 2020 771

#ConstanțaAltfel Consiliul Local Municipal, învins în instanță. HCL de închiriere a luciului lacului Siutghiol, la mână judecătorilor Curții de Apel (document)

15 Jun 2020 1539

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, azi în atenția judecătorilor din Constanța

11 Jun 2020 745

PUD-ul unei investiții imobiliare din Mamaia trece cu ușurință de filtrul primăriei. Consilierii din Comisia de Urbanism sunt ignorați (documente)

06 Jun 2020 2447

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”!

06 Jun 2020 3942

Acțiuni de dezinsecție la Constanța. Echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie

29 May 2020 1082