Constănţeanul supărat Pe plaja din Mamaia, baldachinele şi şezlongurile au intrat din nou la apă (galerie foto)


Aşa se întâmplă când controalele făcute de autorităţi sunt de mântuială şi cu premeditare. Adică anunţate! Săptămâna trecută a avut loc pe litoral o acţiune de verificare a situaţiei plajelor de către echipe de control din cadrul Ministerului Turismului, al Ministerului Apelor şi Pădurilor - Administraţia Naţională „Apele Române” şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Verificarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind utilizarea plajei Mării Negre, salubritatea şi activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de agrement nautic s-a încheiat cu zâmbete şi fotografii, fără sancţiuni.

La doar câteva zile de la această amplă vrăjeală marca Trif (Bogdan, ministrul turismului), Deneş (Ioan, ministrul Apelor) şi Uzun (Hristu, şeful Apelor Române), operatorii de plajă şi-au reluat bunele obiceiuri.

„După controlul ministrului, litoralul a redevenit iar sat fără câini. Cum a rămas cu avertismentele Apelor Române? Urmează şi altele? Nu puteţi pricepe că turismul se face pe termen lung, nu pentru câteva veri? De fapt, ar fi şi greu pentru autorităţi să înţeleagă. Sunt puşi acolo sus doar de marionete. Circumvoluţiunile lipsesc. Sau poate ne vor spune iar că a avansat iar marea. Cum naiba numai avansează, dar de dat înapoi nu dă? Sunteţi nişte fomişti”, a scris pe Facebook Irina Nicolae, din Constanţa. Femeia ne-a povestit că de la Malibu şi până la Cleopatra şi dincolo de această zonă întreg firul apei era blocat ieri de şezlonguri şi baldachine.

Am cerut un punct de vedere autorităţilor cu privire la această situaţie. Reprezentanţii Apelor Române au precizat că îşi vor anunţa inspectoratul aflat în zonă despre aspectul sesizat, ministru Bogdan Trif nu a putut fi contactat, dar şi-a pus consilierul să ne ceară informaţii mai exacte în legătură cu ce se întâmplă pe plaja din Mamaia, iar prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, le-a transmis celor de la Apele Române să îşi facă datoria.

Datorie care, fie vorba între noi, se va stinge în acest cerc vicios, în condiţiile în care cei de la Ministerul Turismului acţionează pe litoral cu o singură echipă de control, care ieri acţiona în Neptun. Abia în vârf de sezon, pe litoral vor acţiona trei echipe de control.

Pe de altă parte, membrii Grupului „Vrem plaje fără şezlonguri în oraşul Constanţa” vor organiza duminică, 30 iunie, prima dezbatere pe tema plajelor, cu autorităţi, operatori de plaje şi cetăţeni. Evenimentul are loc de la ora 13.00, în sala mică a Casei de Cultură. Temele de discuţie propuse sunt: 30 de metri liberi de şezlonguri de la linia apei, duşuri pe plajă, scrumiere ecologice pentru fumători, terenuri de volei şi fitness, reglementarea accesului cu animale pe plajă, colectarea selectivă a gunoiului, o plajă municipală fără şezlonguri, scări de acces către plajă, precum şi regulamentul plajelor.

Este inadmisibil ce se întâmplă pe unele sectoare de plajă. Operatorilor economici li se cere, ca un criteriu facultativ, să păstreze o distanţă de 5 metri între linia apei şi primul şezlong, pentru circulaţie şi efectuarea lucrărilor de întreţinere. În realitate, acestea sunt amplasate la un pas de apa mării.

Totodată, ordinul nr.1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă.

Astfel, la articolul 18 se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.


Articolul 19: „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă“.

Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă în proporţie de 30% pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf.

Sursa foto: Facebook Irina Nicolae

Citeşte şi:

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezlongurile sunt amplasate la un pas de apa mării

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Descoperire tristă în zona plaja Năvodari (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1131

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 532

Constanța ABADL pregătește sectoarele de plajă pentru sezonul estival 2024 (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 437

Motivare Anularea autorizației de construire pentru construcțiile de pe plaja Corbu, județul Constanța, explicată (DOCUMENT)

21 Mar 2024 1653

Investiții Constanța Constantin Bucur, acționarul majoritar de la FC Gloria Buzău SA, investește în Mamaia. Firma sa, BC Cogen Management SRL, va amenaja o plajă

20 Mar 2024 542

ABADL Pe durata sezonului estival nu se vor executa lucrări în zona plajelor turistice

15 Mar 2024 634

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 585

ABADL Fenomenul cunoscut sub denumirea de cliffing, manifestat în zona Mamaia la linia țărmului, este unul normal (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 752

Imagini spectaculoase surprinse pe plaja din zona Rex din Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1514

Misterioasele schele din Mamaia. Înconjoară o suprafață mare din plajă! (FOTO+VIDEO)

10 Mar 2024 3100

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 413

Cumpărări directe Constanța ABADL cumpără de la Fix Project Consulting SRL servicii de expertiză tehnică pentru circulațiile pietonale spre plajă (DOCUMENT)

27 Feb 2024 463

Primăria Constanța cheamă în judecată pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

25 Feb 2024 1563

Firma Up To You SRL din Ialomița va amenaja un sector de plajă din Mamaia, Constanța

23 Feb 2024 578

Corina Martin, reprezentant al patronatelor în turism „Vrem să facem turism , iar plaja este doar o componentă a acestui pachet turistic”

21 Feb 2024 644