Constănțeanul supărat Revoltător! Obținerea avizului epidemiologic la ghișeul DSP Constanța durează peste două ore. Cozile se vor muta la cabinetele medicilor de familie (galerie foto + video)


Constanța are în acest moment 870 de persoane carantinate, respectiv 6.587 de persoane aflate în izolare la domiciliu, iar numărul acestora crește de la o zi la alta.
În aceste condiții, sediul Direcției de Sănătate Publică este luat cu asalt de constănțeni care au nevoie de aviz epidemiologic. Ceea ce se traduce prin aglomerație și ore de stat la coadă, lucruri total contraindicate din perspectiva necesității distanțării sociale.
 
Oamenii care stau efectiv la cozile formate în aceste zile la DSP spun că Ministerul Sănătății trebuie să modifice urgent normele privind persoanele izolate la domiciliu, astfel încât să se reducă substanțial numărul celor care bat la ușile instituției.
 
„În sediul DSP Constanța, la subsol, acolo unde se eliberează avizele epidemiologice, intră circa 20 de persoane în același timp. Le-am întrebat pe angajatele DSP cu privire la reglementarea/limitarea accesului, iar răspunsul a fost «o să discutăm». Personalul firmei de pază, adică un paznic în vârstă, era total depăşit de situaţie. Cei care ajung la DSP nu ştiu exact dacă trebuie să vină cu formular completat sau completează acolo, coboară în aglomeraţie să ia cererea, o completează pe masa aceea de la intrare, coboară din nou să o depună la ghişeu.
 
La DSP nu au afişat informaţii cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei şi personalul care elibera adeverinţele este total neprotejat. Oamenii stau ciorchine pentru că procedura este lungă, fiecare este chemat de mai multe ori să răspundă la întrebări suplimentare. Astfel, obținerea avizului epidemiologic pentru revenirea în colectivitate după cele 14 zile de izolare durează aproximativ două ore şi jumătate”, ne-a povestit o constănțeancă ieșită din izolare.
 
De fapt, imaginile surprinse sunt edificatoare, orice ar spune conducerea instituției.
 

Loti Popescu: „Cei care ies din izolare vor obține avizul de la medicul de familie”

 
Purtătorul de cuvânt al DSP, dr. Loti Popescu, spune că situația se va relaxa, deoarece legislația (n.r. ordonanțele militare) și ordinul 414/2020 a modificat starea de fapt și doar persoanele care au intrat în izolare până la data de 24 martie a.c. inclusiv sunt nevoite să se mai prezinte la sediul DSP pentru obținerea avizului epidemiologic. „Cei care au intrat în izolare după data de 25 martie a.c.,  vor ridica acest aviz doar de la medicii de familie cu care au fost în contact pe toată perioada izolării. Tot de la medicii de familie se vor ridica și concediile medicale, acolo unde situația o impune”, transmite purtătorul de cuvânt al DSP. Dr. Popescu a mai precizat că DSP va pune la dispoziție persoanelor care ies din izolare o adresă de email. Totodată, de pe pagina de internet a Direcției, la secțiunea "anunțuri importante", poate fi descărcat formularul pe care persoanele care vor să obțină avizul epidemiologic îl pot descărca și trimite la DSP. Important este ca persoanele să își lase la finalul acelui formular și adresa de e-mail validă precum și un număr de telefon unde pot fi contactați. Formularul poate fi consultat și descărcat și din secțiunea "documente".
În ceea ce privește persoanele aflate în carantină, acestea obțin avizul epidemiologic direct de la echipa DSP care îi vizitează la domiciliu pe perioada carantinei.
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Lucian

02 Apr, 2020 09:52

Ordinul MS 497 din 25.03.2020 spune ca cei care ies din izolare (evident incepand cu data intrarii in vigoare, 25 martie) nu mai au nevoie de aviz de la DSP...Nicidecum cei care intra in izolare inainte de 24 martie... De unde au, scos-o nu stiu...

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății Avize epidemiologice la început de an școlar. Ce trebuie să știe părinții

07 Sep 2023 862

Stelian Ion a depus propunerea de modificare a Ordinului nr. 414/2020 pentru obținerea avizului epidemiologic la ieșirea din izolare sau din carantină (document)

28 Mar 2020 5526

USR cere Ministerului Sănătății clarificarea normelor privind persoanele izolate la domiciliu

27 Mar 2020 1658

Litoral TV Sănătatea...obligatorie!

09 Sep 2014 1816