Controversatele eliberari dispuse de judecatorul Epure

deschidere.jpgDaniel Lili Dediu, Dănuţ Maricel Mustaţă şi Grigore Nicolae Dănilă, cei trei suspecţi principali ai tentativei de asasinat comisă asupra afaceristului Liviu Dorin Bamburic, în luna ianuarie 2008, sunt, de la sfârşitul săptămânii trecute, nişte oameni liberi. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanţa, în recursul acuzaţilor, într-un complet din care a făcut parte şi judecătorul Marius Cristian Epure.

Dincolo de faptul că este vorba despre acelaşi judecător care, în cursul lunii iunie 2009, le-a mai admis o dată recursul celor trei, împotriva rearestării cerute de procurori şi dispuse de Tribunalul Constanţa, magistratul se bucură de o reputaţie mai degrabă sumbră când vine vorba despre persoanele pe care le-a pus în libertate, de-a lungul timpului. De departe, numele cel mai răsunător din „palmaresul" eliberărilor dispuse de judecătorul Epure este cel al albanezului Shyti Blenis. În 2005, magistratul a dispus eliberarea „de îndată" a lui Blenis, la momentul acela, suspect principal în cazul triplului asasinat de la Mangalia din 2004. Mai mult, prin aceeaşi decizie, judecătorul nu a luat faţă de suspect nicio măsură preventivă, respectiv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara, astfel că, la scurt timp, albanezul a fost depistat pe aeroportul Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească ţara. Ulterior, în vara anului 2008, Blenis a fost găsit vinovat de triplul asasinat şi condamnat la detenţie pe viaţă. Aspect care, însă, nu a fost de natură să-l oprească pe judecătorul Epure să încerce să-l mai elibereze o dată la câteva luni după ce a fost condamnat.

shyti_blenis.jpgPăstrează opinia din 2005

Aflat în completul care a analizat recursul albanezului privind eliberarea din arest, judecătorul Epure a făcut opinie separată în sensul admiterii recursului lui Blenis şi al eliberării acestuia. Motivul? „Părerea în drept expusă în anul 2005 mi-o păstrez pentru a da eficienţă principiului independenţei judecătorului şi al constanţei opiniilor exprimate prin propriile hotărâri", se arăta în motivarea opiniei separate făcute în 2008. Iar asta, în contextul în care, între timp, albanezul fusese condamnat la detenţie pe viaţă. Din „palmaresul" eliberărilor celebre dispuse de judecătorul Marius Cristian Epure trebuie puse la loc de cinste, alături de Dediu şi Blenis numele lui Vasile Tiba, Virginia Laura Koshiba şi Alexandru Mihai Zainea, trei indivizi suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea de trafic internaţional de cocaină. Culmea, potrivit informaţiilor oficiale, Tiba chiar se presupunea a fi capul reţelei, fiind căutat de autorităţile australiene de 13 ani pentru că se sustrăgea de la executarea unei pedepse primite pentru import şi posesie de cocaină. După doar o lună de arest preventiv, în toiul desfăşurării anchetei DIICOT Constanţa, judecătorul Epure redactează hotărârea de punere în libertate a celor trei suspecţi.

Poziţia în cazul Bahaian

Trecerea în revistă a hotărârilor mai degrabă controversate date de magistratul Epure nu poate lăsa pe dinafară opinia separată pe care judecătorul a făcut-o în deja celebrul caz al omorurilor în serie marca „Bahaian". La judecarea recursului declarat de Sergiu Bahaian, presupus a fi cap al unei reţele mafiote care îşi omora acoliţii când nu mai era nevoie de aceştia sau când exista pericolul ca aceştia să vorbească, magistratul Epure a simţit din nou nevoia să iasă în evidenţă. Astfel, judecătorul a făcut opinie separată în sensul admiterii recursului lui Bahaian. Cu astfel de decizii „revoluţionare", dar şi graţie altor aspecte, judecătorul Marius Cristian Epure, din cadrul Secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa, a devenit, la acest moment, unul dintre cei mai cunoscuţi magistraţi pe plan local şi nu numai.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

OLGA

19 Apr, 2010 09:35

NU POTI CREDE CE SE SPUNE , DAR CU TOATA CRUZIMEA ACEASTA ESTE REALITATEA . DNA. ADINA FLOREA ARE IN SERTAR DOSARUL INFRACTORULUI NEDELCU GHE. AURELIAN CARE A PUS MANA PE CATEVA SUTE DE METRII PATRATI PE MALUL MARII SI CATEVA IMOBILE IN PENINSULA ,SI PE CARE DUPA CUM SE VEDE IL APARA CU INVERSUNARE . ASA SANT ACOPERITI INFRACTORII CU AJUTORUL PROCURORILOR SI JUDECATORILOR .

justice

19 Apr, 2010 10:06

cel mai corupt magistrat din cta asociat al llui teodor nita in asasinatul comis de albanezul blenis care a ucis o familie si fetita de 8 ani amalia au ingropat o de vie teodor nita avocatul mafiei impreuna cu epure l au eliberatnita afost numit procuror la medgidia desi a fost dat afar din magistratura de 2 ori sotia lui nita data afar din magistratura numita vicepresedinta a trib cta.toti sustinuti la csm de cristian deliorga care si el avea un dosar greu de coruptie-toti au scapat si numiti prin decret prezidential de traian basescu-asa ceva culmea nu s a intimplat in trecut dna si csm si sri si dga cele mai corupte -isi iau spaga si tac -rusine regimului basescu ,cristi deliorga si amanta adina florea conduc justitia corupta din constanta impreuna cu ruda nepotul lui palas claudiu palas-mafie macedoneasca vai de oamenii de rind

Articole asemanatoare

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, solicită rejudecarea! S-a fixat un nou termen în dosar

08 Mar 2024 796

Valentin Vrabie, fostul primar din Medgidia, primă victorie la Curtea Supremă! S-a admis în principiu cererea prin care solicită rejudecarea dosarului penal

17 Jan 2024 4301

Judecătorul Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

02 Nov 2023 1939

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 904

Ultima oră! Judecătorul Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, „undă verde“ de la CSM pentru pensionare

18 Oct 2023 1334

CSM analizează azi cererea de pensionare a judecătorului Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța

17 Oct 2023 949

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

13 Oct 2023 1024

Judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, se pensionează!

13 Oct 2023 1313

Motivarea judecătorilor în cazul lui Valentin Vrabie Prima condamnare, cu executare, apreciată „ca fiind prea aspră faţă de circumstanţele concrete ale cauzei, atât cele personale, cât şi cele reale“ (DOCUMENT)

11 Oct 2023 3616

Ce spune prefectul Silviu Coșa Radiografia dosarului în care Valentin Vrabie a pierdut Primăria Medgidia! (DOCUMENT)

10 Oct 2023 2388

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 763

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 octombrie 2023

05 Oct 2023 1084

Breaking News Curtea de Apel Constanța, anunț de ultim moment în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia

27 Sep 2023 6594

Zi decisivă pentru Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare în primă instanță (DOCUMENT)

26 Sep 2023 2288

Trei judecători pentru Valentin Vrabie, condamnat cu executare în primă instanță! Primarul din Medgidia, așteptat la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

13 Sep 2023 9802