Costuri individuale sau din bani europeni RADET introduce contorizarea apartamentelor. Uite cum face! Sunteţi interesat?

Constănţenii ar putea plăti facturi mai mici la încălzire, dacă RADET ar deveni producător din surse regenerabile, dacă îşi vor transforma instalaţiile actuale în instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi vor introduce contorizare individuală a consumului pe fiecare apartament.
 
Soluţia, la care reprezentanţii RADET susţin că lucrează de doi ani, a fost prezentată de conducerea regiei de termoficare în cadrul conferinţei cu tema „Cadru legislativ şi programe de finanţare pentru proiecte în domeniul energiei durabile“.
 
Potrivit lui Eden Mamut, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, noua strategie face deja obiectul unui program-pilot în care au fost cooptaţi proprietarii unui bloc din municipiu.
 
În următoarea perioadă, o serie de asociaţii de proprietari s-au arătat interesate să fie cooptate, la rândul lor, într-un proiect mai larg, care urmează să fie depus la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru obţinerea de finanţare din fondurile destinate reabilitării clădirilor. „Acest proiect va fi posibil cu ajutorul Consiliului Local, pe baza unor fonduri special repartizate pentru reabilitarea clădirilor. Mai exact, este vorba despre accesarea de fonduri pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice prin modificarea instalaţiilor actuale în instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a consumului pe fiecare apartament. Astfel se elimină costul pierderilor suportate în prezent de abonaţi, prin sistemul de senzori se asigură aproape instantaneu furnizare de agent termic către consumator şi se creează o alternativă mult mai ieftină la sistemul de alimentare cu gaze“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele CA-ului RADET, Eden Mamut.
 
Constănţenii, mai ales cei care plătesc facturi cu „000“ la întreţinere pe timpul sezonului rece şi care sunt, probabil, în punctul în care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat nu mai au timp şi nici dispoziţie să aştepte ca un minister să se aplece şi să observe nevoile imense ale unui municipiu cum este Constanţa. Prin urmare, l-am întrebat pe preşedintele CA-ului RADET care este orizontul de aşteptare pentru implementarea acestui sistem. Eden Mamut susţine că RADET este gata să pună în aplicare soluţia propusă în orice moment, în situaţia în care consumatorul este dispus să plătească înlocuirea instalaţiei şi montarea contorului pe cheltuiala personală. Cine nu are însă bani trebuie să aştepte până în 2020, termen până la care RADET apreciază că va schimba instalaţiile cu fonduri europene în tot municipiul.
 
„Ne dorim ca, până în 2020, să avem un preţ al gigacaloriei la Constanţa de maximum 50 de euro, prin producerea de energie termică cu costuri mai mici pe bază de biomasă şi energie solară, prin introducerea noilor instalaţii cu distribuţie pe orizontală şi introducerea contoarelor pe fiecare apartament. Aşa cum am spus deja, sunt disponibili la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Fondurilor Europene bani pentru reabilitarea clădirilor, pe care vrem să-i accesăm în cadrul acestui proiect, cu obligaţia de a asigura o mică cofinanţare.
 
Rămâne de văzut dacă, pe viitor, Consiliul Local va găsi şi o altă soluţie pentru achiziţia şi montarea noilor instalaţii, poate se va face prin credit bancar pentru cei 65.000 de abonaţi ai RADET. Cert este că avem această soluţie. Este important să găsim înţelegere şi la nivelul asociaţiilor de proprietari. Pentru cei care vor să beneficieze imediat de acest sistem, există şi varianta în care beneficiarul sau beneficiarii să suporte investiţia. Din calculul nostru, montarea instalaţiei inclusiv în interiorul apartamentului şi a contorului variază, în funcţie de numărul apartamentelor de pe o scară de bloc, între 3.000 şi 3.800 de lei“, ne-a precizat Eden Mamut.
 
Această chestiune va fi, oricum, absolut necesară, pe termen lung, mai ales în condiţiile în care unele instalaţii din blocuri au o vechime de peste 50 de ani. „Cu siguranţă, municipalitatea va fi interesată să investească în acest sistem propus de noi, în loc să subvenţioneze anual costul gigacaloriei cu 15 milioane de euro“, a conchis Mamut, care deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET din 18 mai 2017. Legat de diminuarea costurilor de producere a energiei termice, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET consideră că, pentru reducerea costurilor, cheia este apariţia pieţei concurenţiale în producerea de energie. Concret, spune Eden Mamut, RADET se va concentra în următorii cinci ani pe reducerea costului gigacaloriei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani 2

21 Jun, 2017 17:37

Ba esti prost? 50 de euro gigacaloria In conditiile in care un apartament de 2-3 camere 60 mp are nevoie de 1.5 gigacalorie lunar , asta inseamna 75 de euro caldura , adica 345 lei + apa rece si calda + comunele ajungem aproape de 000. Ce facem domnule Eden ??? Praf in ochi , Adio dar raman la gaze!

fani

21 Jun, 2017 09:05

Cheltuieli in prostie ,atata timp cat pierderile cele mai mari sunt pe reteaua de transport de sute de km ! De ce nu se ap;ica solutia occidentala de amplasare a centralelor termice cat mai aproape de consumatori ? Cu cheltuieli mult mai mici punctele termice pot fi transformate in centrale termice de cartier ! Cine are insa interesul de a se mentine sistemul ucigator de incalzit stupid ,strazile si trotuarele orasului ....?Nu cumva SRL-urile angajate sa faca mereu "lucrari " de reparatii si intretinere vor fi nevoite sa dispara ?

Articole asemanatoare

Amânare în dosarul în care municipiul Constanța și Consiliul Local au fost date în judecată de lichidatorul judiciar al falimentarului RADET!

28 Feb 2024 895

Falimentul RADET Constanța, amânat pentru anul 2024! În ce stadiu este dosarul în care se cere tragerea la răspundere pentru situației regiei

07 Oct 2023 3362

Termoficare Constanța anunță când revine apa caldă. Vezi dacă te afli printre cei vizați

14 Aug 2023 958

Se cere tragerea la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! S-a fixat ziua pronunțării

12 Jun 2023 2010

Al patrulea împrumut acordat pentru Termoficare Constanta SRL de la înființare! Restanțele de plată către Electrocentrale Constanța SA se apropie de 80 de milioane de lei(DOCUMENTE)

15 Feb 2023 1730

Încă o avarie la Constanța! Țâșnește apă fiartă din asfalt pe strada Semănătorului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jan 2023 2172

RADET Constanța, în faliment! Noul termen al dosarului, în aprilie

14 Jan 2023 2280

Proces pe circa nouă hectare de teren, din Constanța, pe masa judecătorilor de la Tribunal. Dosarul se deschide azi!

09 Jan 2023 1741

Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

24 Nov 2022 2128

Un fost candidat la Primăria Constanța s-a retras dintr-o firmă. Societatea a fost preluată de o rudă, ex-administrator al falimentarei RADET

01 Nov 2022 2538

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de lichidatorul judiciar al RADET! Iată ce se cere

29 Oct 2022 1674

RADET Constanța, în faliment! Se cere tragerea la răspundere a fostelor organe de conducere! Anunțul tribunalului

15 Sep 2022 4875

Avarie majoră pe rețeaua de apă caldă din municipiul Constanța. Nu a fost reluată furnizarea apei calde după revizia de două săptămâni

01 Sep 2022 2725

UPDATE Avarie Termoficare în municipiul Constanța în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase. Mai multe cartiere, fără apă caldă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jul 2022 3116

Întreruperi ENEL în județul Constanța Mai multe autoservice-uri, punct termic RADET și Stația de Taxare pod Vadu Oii, fără curent electric

15 Jun 2022 1426