Deschidere editie

Crinuţa Dumitrean şi un evaluator agreat de Primărie, dosar penal pentru un teren de 25 de hectare în Constanţa (rechizitoriu)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, ieri, deschiderea unui nou dosar pe numele Crinuţei Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, pentru 25 de hectare de teren situat în municipiul Constanţa. Crinuţa Nicoleta Dumitrean este suspectată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită. În dosar este cercetat şi Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, bănuit de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită.
 
Numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. În 2008, Alin Horaţiu Dima, evaluator agreat de Primăria Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. În acest dosar sunt judecate mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În cauză, DNA îi cercetează şi pe Cristian Sebastian MihaiRemus Virgil BaciuOana VasilescuDragoş Bogdan şi Cătălin Florin Teodorescu, membri în aceeaşi comisie din cadrul ANRP, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dar şi pe Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Mai departe, Horia Simu, economist, este suspectat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracţiuni), dar şi spălare a banilor, în formă continuată.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, „la data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
„De la acea dată, suspectul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi o altă persoană, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.
 
„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase. Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că suspectul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol.
 
Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaţionale de Evaluare şi cu Legea nr. 247/2005, de către suspecta Savu Florentina, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor“, potrivit anchetatorilor.
 
„Pentru «ajutorul acordat», în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuţa Nicoleta a acceptat promisiunea şi a pretins, iar în perioada iulie - august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 de euro. În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horaţiu, a primit prin intermediar, de la acelaşi suspect, suma de 5.000 de euro. În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 de euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale“, conform DNA.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, numele lui Dima Alin Horaţiu apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. În 2008, Dima Alin Horaţiu, evaluator agreat de Primăria Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. În acest dosar sunt judecate 37 de persoane, printre care se află şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 24 februarie.
 
Dosarul a vizat restituirea şi atribuirea aparent „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“.

Citeşte şi 

Martorii lui Mazare

Mâine, la Curtea de Apel Bucureşti
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa la al 62-lea termen de judecată

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine a văzut cum au fost retrocedate 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa?

20 Feb 2018 1373

Constanţa retrocedată! Dosarul a fost amânat

01 Feb 2018 369

Constanța. Un nou dosar cu retrocedări dubioase. Procurorii DNA și-au terminat treaba. Când va avea loc noul termen de judecată

26 Dec 2017 2470

25 de hectare din zona Brătianu, retrocedate. Cine sunt inculpaţii. Noul termen, la anul

15 Dec 2017 529

25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa, retrocedate! Judecătorul Alexandru Ciprian Ghiţă, din Curtea de Apel Bucureşti, a luat o nouă decizie

26 Aug 2017 3489

Un mega-dosar de la DNA, la un pas de reunire cu retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa

27 Jun 2017 2098

Curtea Supremă judecă azi o contestaţie formulată de DNA în dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa

15 Mar 2017 1295

Simona Cîrnaru va analiza pe 11 ianuarie 2017 cum au fost retrocedate 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitorii)

22 Dec 2016 1923

Şapte persoane judecate pentru retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa, sub control judiciar. Ce au mai decis judecătorii (rechizitorii)

21 Sep 2016 3311

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, în atenţia judecătorilor de la Curtea Supremă (rechizitoriu)

05 Aug 2016 2475

Ioan Oltean, deputat în Parlamentul României, trimis în judecată de DNA

29 Jul 2016 817

Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

26 Jul 2016 3627

Cum se retrocedează un teren de 25 de hectare în Constanţa. DNA a făcut totul public

23 Jul 2016 4358

Bombă de la DNA. Este vizat municipiul Constanţa. Din nou retrocedări. Ce spunea Mazăre în februarie

22 Jul 2016 4580

UPDATE - Nume grele într-un dosar DNA Fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, dosar penal pentru un teren la Constanţa

28 Jan 2016 1737

Crinuța Dumitrean a fost eliberată şi plasată sub control judiciar

10 Dec 2015 786

ÎCCJ judecă contestația depusă de Crinuța Dumitrean și Mihai Rotaru, arestați preventiv

09 Dec 2015 997

Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean a fost mutată la Spitalul Penitenciar Rahova

29 Nov 2015 1213

ÎCCJ a hotărât! Fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean și Mihai Rotaru, arestați preventiv

28 Nov 2015 887

Fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean a fost reținută de DNA

26 Nov 2015 940

Elena Udrea, atac la Crinuţa Dumitrean şi Ioan Oltean

15 Mar 2015 1780

Stiripesurse.ro Tot lotul Bica, mai putin fosta sefa DIICOT, ar putea fi scos din arest

19 Feb 2015 957

Magistraţii ICCJ au decis Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean rămân în arest preventiv

28 Jan 2015 1175