Cseke Attila îl pune pe liber pe Dayan Fetislam. Se desființează Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est

  • Cseke Attila a dispus reformă instituțională la nivelul Inspectoratului de Stat în Construcții
  • Se desființează structurilor intermediare ale acestuia – Inspectoratele Regionale
  • Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, condus de Dayan Fetislam, cu atribuții de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector
  • Atribuțiile de control din această regiune au deservite exclusiv de inspectorii județeni – susține ministrul Cseke Attila
  • În 2014, Dayan Fetislam promova concursul organizat de ANFP pe perioadă nedeterminată de inspector-şef regional al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est care are în aria sa de competenţă judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa
  • El ocupa însă această funcţie încă din 20 decembrie 2013, fiind susținut de PSD și fiind numit de la centru
  • În trecut, Fetislam a deținut postul de şef al Corpului de Control al Primăriei Constanţa condusă de Radu Mazăre

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, Cseke Attila anunță elaborarea unui proiect de act normativ privind reforma instituțională a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), unitate subordonată MDLPA, prin desființarea structurilor intermediare ale acestuia și reducerea costurilor aferente.
În prezent, ISC are atât aparat central, cât și inspectorate regionale și județene. O analiză asupra activității inspectoratului a relevat, arată ministrul, o suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean.

19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean”, evidențiază Cseke Attila.

ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții. Din analiză a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean.
În acest sens, este dat ca exemplu “așa nu se mai poate” - Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, condus de constănțeanul Dayan Fetislam (n.r. ajuns pe această funcție pe vremea PSD, în anul 2013) având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni – atenționează ministrul.  



Inspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.
Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, mai spune ministrul. Acesta a subliniat: toate celelalte unități din subordinea ministerului au cel mult două niveluri de organizare a structurii.
Ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va supune dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

După cum este cunoscut, Inspectoratul de Stat în Construcții a fost înființat prin Ordonanța de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 26 din 2013 a fost organizat nivelul regional al structurii acestei unități. 
 

Cum a ajuns Fetislam la conducerea Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est

În 2014, Dayan Fetislam promova concursul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a unei funcţii publice vacante de conducere, cea de inspector-şef regional al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est care are în aria sa de competenţă judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa.
Fetislam a fost singurul care s-a prezentat la concursul organizat în acel an pentru conducerea Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est.


Facem mențiunea că el ocupa însă această funcţie încă din 20 decembrie 2013, fiind susținut de PSD și fiind numit de la centru.
În trecut, Dayan Fetislam a deținut postul de şef al Corpului de Control al Primăriei Constanţa condusă de Radu Mazăre şi, de asemenea, şef al Serviciului Disciplină şi Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale Constanţa, în timpul aceluiași edil.
 




 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 565

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 639

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 356

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1965

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 722

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 600

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 705

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 776

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2682

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1625

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 856