Cum a murit prinţul Cantacuzino. Se judeca pentru moştenirea din Constanţa cu Primăria. Ce s-a întâmplat cu dosarul


Stins din viaţă în urmă cu doi ani, în Londra, prinţul Sherban Georges Cantacuzino se afla în plin proces cu Primăria Constanţa, pentru moştenirea ce o avea în oraşul de la mare. Acţiunea fusese deschisă pe rolul Tribunalului Constanţa încă din anul 2016, fiind vorba despre o revendicare în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Totuşi, din 2016 şi până în 2018, procesul a înaintat greu la Tribunal, majoritatea termenelor fiind acordate pentru administrarea probei cu expertiza.
 
Ulterior decesului prinţului Cantacuzino, Tribunalul a suspendat procesul. În cursul verii anului trecut, moştenitorii lui Sherban Georges Cantacuzino au cerut repunerea cauzei pe rol, solicitare căreia i s-au opus reprezentanţii administraţiei locale. În urma deliberărilor, cererea de redeschidere a procesului a fost respinsă de instanţă, după cum vom detalia pe parcursul articolului.
 

Cerere pe Legea 10/2001

 
Potrivit informaţiilor oficiale, prinţul Sherban Georges Cantacuzino s-a adresat Tribunalului Constanţa, Secţia civilă, la data de 4 martie 2016. Acesta formulase, prin avocaţii săi, o solicitare în temeiul Legii 10/2001 pentru retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Pârâţi în proces erau Primăria Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa prin Comisia de aplicare a Legii 10/2001 prin Primar. Prima înfăţişare în cauză a fost fixată la data de 30 mai 2016, când s-au admis probele solicitate în proces, ulterior fiind fixat un nou termen pe 5 septembrie 2016, după vacanţa judecătorească, pentru administrarea probelor.
 
Din 5 septembrie 2016 şi până la data de 15 mai 2017, procesul a fost amânat constant, fără a se face vreun progres în privinţa judecării cauzei, dată fiind lipsa raportului de expertiză. Ulterior, la data de 15 mai 2017, instanţa de judecată a comunicat părţilor câte un exemplar al raportului de expertiză, cu menţiunea de a formula eventuale obiecţiuni pe marginea acestuia cel târziu cu cinci zile înainte de termenul următor fixat, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
 
La data de 12 iunie 2017, s-a formulat adresă către expert, prin care i s-a adus la cunoştinţă punctul de vedere expus de prinţul Cantacuzino, prin avocaţii săi. La data de 2 octombrie 2017, instanţa a revenit cu adresa către expert, căruia i s-a pus în vedere avizarea raportului de către Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, pentru şi să formuleze un răspuns legat de obiecţiunile pe care le admisese instanţa. La termenul următor, fixat la data de 27 noiembrie 2017, s-a decis amânarea procesului, din cauza lipsei avizului de la OCPI cu privire la raportul de expertiză.
 
La termenele din 15 ianuarie 2018 şi, respectiv, 12 martie 2018, de asemenea s-a amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză.
La data de 14 mai 2018, după mai bine de doi ani de judecată, Secţia civilă a Tribunalului a decis suspendarea cauzei, în temeiul articolului 412 alineatul 1, punctul 1 din Noul Cod de procedură civilă. Potrivit textului de lege respectiv, „judecarea cauzei se suspendă de drept prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în cauză a acestora“.
Decizia privind suspendarea putea fi atacată în recurs. Prinţul Șherban Georges Cantacuznio încetase din viaţă în luna februarie 2018, la Londra, la vârsta de 89 de ani.
 

Solicitările moştenitorilor

 
Prin registratura instanţei, la data de 8 iulie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a transmis la dosarul cauzei o cerere de redeschidere a procesului. La data de 6 august 2019, Primăria Constanţa a formulat la rândul său o cerere de constatare a perimării cererii iniţiale de judecată.

 
Ulterior acestor solicitări, la data de 11 octombrie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a depus concluzii prin care a arătat că lasă la aprecierea instanţei cererea de reluare a judecării procesului, dar şi excepţia perimării ridicată de Primăria Constanţa.
La rândul lor, autorităţile locale au cerut, prin avocat, respingerea cererii de redeschidere a procesului, ca urmare a faptului că cererea fusese formulată după împlinirea termenului de perimare prevăzut de lege, adică şase luni. Totodată, avocatul a cerut să se constate perimată cererea iniţială de chemare în judecată şi să se acorde cheltuielile de judecată.

 
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanţa au ajuns la concluzia că cererea de repunere pe rol fusese depusă după ce se împlinise termenul de perimare prevăzut de lege. Pe cale de consecinţă, a fost respinsă cererea de redeschidere a procesului pentru moştenirea familiei Cantacuzino. Mai mult, prinţul Sherban Cantacuzino, prin moştenitori, a fost obligat să achite onorariul avocatului primăriei, în sumă de 2.027,5 lei. Hotărârea putea fi atacată în recurs.
 

Mesajul Ambasadei

 
Ca o paranteză, se cuvine să amintim că, la data de 21 februarie 2018, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a publicat următorul mesaj pe platformele de socializare virtuală: „Cu deosebită tristeţe am aflat de trecerea în nefiinţă a Prinţului Serban Cantacuzino, personalitate remarcabilă a exilului românesc, un destin marcat de evenimentele politice ale vremii şi de moştenirea istorică. Membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România, Şerban Cantacuzino a fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, implicându-se activ în proiecte de renovare şi restaurare a unor monumente istorice din România“.
 
„Excepţional om de cultură, Prinţul Cantacuzino participa frecvent la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român al cărui prieten şi colaborator era. Exemplu de decenţă, umanitate, implicare civică şi dinamism, Prinţul Şerban Cantacuzino rămâne un model pentru comunitatea românească din Marea Britanie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, este mesajul Ambasadei României în Regatul Unit.
 
Citeşte şi:
 
Moştenitorii. Primăria Municipiului Constanţa-încă două dosare de retrocedare. Nume grele ale istoriei

Prinţul Șerban Cantacuzino s-a stins din viaţă. Avea 90 de ani


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape 40 de ani de închisoare pentru retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța.

28 Nov 2020 1103

Constanța retrocedată! Primele condamnări! Zeci de închisoare în dosarul celor 25 de hectare din zona Brătianu – Constanța

27 Nov 2020 1646

Povestea constănțeanului plecat în Germania care luptă de aproape 20 de ani pentru recuperarea bunurilor naționalizate de comuniști

23 Nov 2020 910

Ce s-a întâmplat cu recursul în casație declarat de Mazăre în Dosarul Retrocedărilor

20 Nov 2020 831

Constanța retrocedată! Conacul Zossima revine la proprietarii de drept, după 74 de ani de la preluarea abuzivă

18 Nov 2020 1482

Constanța retrocedată! Pronunțarea în dosarul celor 25 de hectare din zona Brătianu se lasă așteptată! Anunțul judecătorilor

16 Nov 2020 532

Constanța veche, subiectul unui nou proces! Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, dată în judecată pentru imobile din Peninsulă

14 Nov 2020 1296

„Se creează intervenientei prejudicii“ Cine a atacat sentința privind sechestrul pe terenurile lui Cristi Borcea

03 Nov 2020 1119

Afacerist condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța a pledat pentru eliberare

02 Nov 2020 1441

Judecătorii au stabilit o nouă dată pentru pronunțarea în dosarul privind retrocedarea celor 25 de hectare din Constanța

31 Oct 2020 1388

Terenuri din Dosarul Retrocedărilor care nu își vor schimba proprietarul

22 Oct 2020 2119

BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile

21 Oct 2020 2059

Judecata privind retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța s-a terminat! Când se va pronunța instanța

20 Oct 2020 1347

La peste 72 de ani de la naționalizare Despăgubiri pentru vechea fabrică de țiglă „Industria Dobrogeană“, deținută de Setrac Girgirian

12 Oct 2020 1684

Un imobil al fostei fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, revendicat în instanță. Ce au decis judecătorii

10 Oct 2020 2087