Cum a murit prinţul Cantacuzino. Se judeca pentru moştenirea din Constanţa cu Primăria. Ce s-a întâmplat cu dosarul


Stins din viaţă în urmă cu doi ani, în Londra, prinţul Sherban Georges Cantacuzino se afla în plin proces cu Primăria Constanţa, pentru moştenirea ce o avea în oraşul de la mare. Acţiunea fusese deschisă pe rolul Tribunalului Constanţa încă din anul 2016, fiind vorba despre o revendicare în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Totuşi, din 2016 şi până în 2018, procesul a înaintat greu la Tribunal, majoritatea termenelor fiind acordate pentru administrarea probei cu expertiza.
 
Ulterior decesului prinţului Cantacuzino, Tribunalul a suspendat procesul. În cursul verii anului trecut, moştenitorii lui Sherban Georges Cantacuzino au cerut repunerea cauzei pe rol, solicitare căreia i s-au opus reprezentanţii administraţiei locale. În urma deliberărilor, cererea de redeschidere a procesului a fost respinsă de instanţă, după cum vom detalia pe parcursul articolului.
 

Cerere pe Legea 10/2001

 
Potrivit informaţiilor oficiale, prinţul Sherban Georges Cantacuzino s-a adresat Tribunalului Constanţa, Secţia civilă, la data de 4 martie 2016. Acesta formulase, prin avocaţii săi, o solicitare în temeiul Legii 10/2001 pentru retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Pârâţi în proces erau Primăria Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa prin Comisia de aplicare a Legii 10/2001 prin Primar. Prima înfăţişare în cauză a fost fixată la data de 30 mai 2016, când s-au admis probele solicitate în proces, ulterior fiind fixat un nou termen pe 5 septembrie 2016, după vacanţa judecătorească, pentru administrarea probelor.
 
Din 5 septembrie 2016 şi până la data de 15 mai 2017, procesul a fost amânat constant, fără a se face vreun progres în privinţa judecării cauzei, dată fiind lipsa raportului de expertiză. Ulterior, la data de 15 mai 2017, instanţa de judecată a comunicat părţilor câte un exemplar al raportului de expertiză, cu menţiunea de a formula eventuale obiecţiuni pe marginea acestuia cel târziu cu cinci zile înainte de termenul următor fixat, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
 
La data de 12 iunie 2017, s-a formulat adresă către expert, prin care i s-a adus la cunoştinţă punctul de vedere expus de prinţul Cantacuzino, prin avocaţii săi. La data de 2 octombrie 2017, instanţa a revenit cu adresa către expert, căruia i s-a pus în vedere avizarea raportului de către Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, pentru şi să formuleze un răspuns legat de obiecţiunile pe care le admisese instanţa. La termenul următor, fixat la data de 27 noiembrie 2017, s-a decis amânarea procesului, din cauza lipsei avizului de la OCPI cu privire la raportul de expertiză.
 
La termenele din 15 ianuarie 2018 şi, respectiv, 12 martie 2018, de asemenea s-a amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză.
La data de 14 mai 2018, după mai bine de doi ani de judecată, Secţia civilă a Tribunalului a decis suspendarea cauzei, în temeiul articolului 412 alineatul 1, punctul 1 din Noul Cod de procedură civilă. Potrivit textului de lege respectiv, „judecarea cauzei se suspendă de drept prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în cauză a acestora“.
Decizia privind suspendarea putea fi atacată în recurs. Prinţul Șherban Georges Cantacuznio încetase din viaţă în luna februarie 2018, la Londra, la vârsta de 89 de ani.
 

Solicitările moştenitorilor

 
Prin registratura instanţei, la data de 8 iulie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a transmis la dosarul cauzei o cerere de redeschidere a procesului. La data de 6 august 2019, Primăria Constanţa a formulat la rândul său o cerere de constatare a perimării cererii iniţiale de judecată.

 
Ulterior acestor solicitări, la data de 11 octombrie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a depus concluzii prin care a arătat că lasă la aprecierea instanţei cererea de reluare a judecării procesului, dar şi excepţia perimării ridicată de Primăria Constanţa.
La rândul lor, autorităţile locale au cerut, prin avocat, respingerea cererii de redeschidere a procesului, ca urmare a faptului că cererea fusese formulată după împlinirea termenului de perimare prevăzut de lege, adică şase luni. Totodată, avocatul a cerut să se constate perimată cererea iniţială de chemare în judecată şi să se acorde cheltuielile de judecată.

 
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanţa au ajuns la concluzia că cererea de repunere pe rol fusese depusă după ce se împlinise termenul de perimare prevăzut de lege. Pe cale de consecinţă, a fost respinsă cererea de redeschidere a procesului pentru moştenirea familiei Cantacuzino. Mai mult, prinţul Sherban Cantacuzino, prin moştenitori, a fost obligat să achite onorariul avocatului primăriei, în sumă de 2.027,5 lei. Hotărârea putea fi atacată în recurs.
 

Mesajul Ambasadei

 
Ca o paranteză, se cuvine să amintim că, la data de 21 februarie 2018, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a publicat următorul mesaj pe platformele de socializare virtuală: „Cu deosebită tristeţe am aflat de trecerea în nefiinţă a Prinţului Serban Cantacuzino, personalitate remarcabilă a exilului românesc, un destin marcat de evenimentele politice ale vremii şi de moştenirea istorică. Membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România, Şerban Cantacuzino a fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, implicându-se activ în proiecte de renovare şi restaurare a unor monumente istorice din România“.
 
„Excepţional om de cultură, Prinţul Cantacuzino participa frecvent la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român al cărui prieten şi colaborator era. Exemplu de decenţă, umanitate, implicare civică şi dinamism, Prinţul Şerban Cantacuzino rămâne un model pentru comunitatea românească din Marea Britanie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, este mesajul Ambasadei României în Regatul Unit.
 
Citeşte şi:
 
Moştenitorii. Primăria Municipiului Constanţa-încă două dosare de retrocedare. Nume grele ale istoriei

Prinţul Șerban Cantacuzino s-a stins din viaţă. Avea 90 de ani


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Aproape 50 de terenuri din oraș, vizate de o acțiune de recuperare fără precedent, demarată de municipalitate! Când se dă verdictul

27 Nov 2021 954

Cum a „revigorat“ Curtea de Apel Constanța uraganul imobiliar născut din Dosarul Retrocedărilor! Hotărârea i-ar putea viza pe mai mulți proprietari ai terenurilor

26 Nov 2021 1002

Tribunalul Constanța va decide dacă trebuie achitate peste 2,8 milioane de euro pentru Dosarul Retrocedărilor!

24 Nov 2021 3322

Procesul unei importante retrocedări din Constanța, amânat de judecători pentru anul viitor

20 Nov 2021 481

Uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor Constanței, „dezlănțuit“ în Capitală! Aproape 50 de terenuri sunt vizate. Statul Român a cerut să intervină!

15 Nov 2021 4358

Se cere ștergerea certificatelor fiscale pentru opt terenuri din Dosarul Retrocedărilor! Cine se consideră prejudiciat de mențiunile legate de ancheta penală (document)

12 Nov 2021 1169

Dragoș Săvulescu contestă, din Italia, pedeapsa primită în Dosarul Retrocedărilor din Constanța

09 Nov 2021 411

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

09 Nov 2021 1289

Curtea de Apel Constanța a anulat certificatul fiscal pentru un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor!

02 Nov 2021 1100

„A nu se folosi la vânzare!“ Cum a „blocat“ Fiscul din Constanța un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor (document)

02 Nov 2021 1507

Chițac versus Mazăre De ce au respins judecătorii acțiunea! (documente)

27 Oct 2021 788

Împrumutat de fostul edil cu 600.000 de euro! Firma „grecului lui Mazăre“, încurcată de Dosarul Retrocedărilor din Constanța (documente)

25 Oct 2021 3385

Dosarul Retrocedărilor! Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța pentru pretențiile de milioane de euro! Se poate face apel

21 Oct 2021 1323

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 3919

Teren lăsat prin testament Primăria Constanța, obligată să soluționeze o notificare de acum 20 de ani, a Academiei Române

18 Oct 2021 1693