Cum a murit prinţul Cantacuzino. Se judeca pentru moştenirea din Constanţa cu Primăria. Ce s-a întâmplat cu dosarul


Stins din viaţă în urmă cu doi ani, în Londra, prinţul Sherban Georges Cantacuzino se afla în plin proces cu Primăria Constanţa, pentru moştenirea ce o avea în oraşul de la mare. Acţiunea fusese deschisă pe rolul Tribunalului Constanţa încă din anul 2016, fiind vorba despre o revendicare în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Totuşi, din 2016 şi până în 2018, procesul a înaintat greu la Tribunal, majoritatea termenelor fiind acordate pentru administrarea probei cu expertiza.
 
Ulterior decesului prinţului Cantacuzino, Tribunalul a suspendat procesul. În cursul verii anului trecut, moştenitorii lui Sherban Georges Cantacuzino au cerut repunerea cauzei pe rol, solicitare căreia i s-au opus reprezentanţii administraţiei locale. În urma deliberărilor, cererea de redeschidere a procesului a fost respinsă de instanţă, după cum vom detalia pe parcursul articolului.
 

Cerere pe Legea 10/2001

 
Potrivit informaţiilor oficiale, prinţul Sherban Georges Cantacuzino s-a adresat Tribunalului Constanţa, Secţia civilă, la data de 4 martie 2016. Acesta formulase, prin avocaţii săi, o solicitare în temeiul Legii 10/2001 pentru retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Pârâţi în proces erau Primăria Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa prin Comisia de aplicare a Legii 10/2001 prin Primar. Prima înfăţişare în cauză a fost fixată la data de 30 mai 2016, când s-au admis probele solicitate în proces, ulterior fiind fixat un nou termen pe 5 septembrie 2016, după vacanţa judecătorească, pentru administrarea probelor.
 
Din 5 septembrie 2016 şi până la data de 15 mai 2017, procesul a fost amânat constant, fără a se face vreun progres în privinţa judecării cauzei, dată fiind lipsa raportului de expertiză. Ulterior, la data de 15 mai 2017, instanţa de judecată a comunicat părţilor câte un exemplar al raportului de expertiză, cu menţiunea de a formula eventuale obiecţiuni pe marginea acestuia cel târziu cu cinci zile înainte de termenul următor fixat, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
 
La data de 12 iunie 2017, s-a formulat adresă către expert, prin care i s-a adus la cunoştinţă punctul de vedere expus de prinţul Cantacuzino, prin avocaţii săi. La data de 2 octombrie 2017, instanţa a revenit cu adresa către expert, căruia i s-a pus în vedere avizarea raportului de către Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, pentru şi să formuleze un răspuns legat de obiecţiunile pe care le admisese instanţa. La termenul următor, fixat la data de 27 noiembrie 2017, s-a decis amânarea procesului, din cauza lipsei avizului de la OCPI cu privire la raportul de expertiză.
 
La termenele din 15 ianuarie 2018 şi, respectiv, 12 martie 2018, de asemenea s-a amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză.
La data de 14 mai 2018, după mai bine de doi ani de judecată, Secţia civilă a Tribunalului a decis suspendarea cauzei, în temeiul articolului 412 alineatul 1, punctul 1 din Noul Cod de procedură civilă. Potrivit textului de lege respectiv, „judecarea cauzei se suspendă de drept prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în cauză a acestora“.
Decizia privind suspendarea putea fi atacată în recurs. Prinţul Șherban Georges Cantacuznio încetase din viaţă în luna februarie 2018, la Londra, la vârsta de 89 de ani.
 

Solicitările moştenitorilor

 
Prin registratura instanţei, la data de 8 iulie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a transmis la dosarul cauzei o cerere de redeschidere a procesului. La data de 6 august 2019, Primăria Constanţa a formulat la rândul său o cerere de constatare a perimării cererii iniţiale de judecată.

 
Ulterior acestor solicitări, la data de 11 octombrie 2019, moştenitorul prinţului Cantacuzino a depus concluzii prin care a arătat că lasă la aprecierea instanţei cererea de reluare a judecării procesului, dar şi excepţia perimării ridicată de Primăria Constanţa.
La rândul lor, autorităţile locale au cerut, prin avocat, respingerea cererii de redeschidere a procesului, ca urmare a faptului că cererea fusese formulată după împlinirea termenului de perimare prevăzut de lege, adică şase luni. Totodată, avocatul a cerut să se constate perimată cererea iniţială de chemare în judecată şi să se acorde cheltuielile de judecată.

 
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanţa au ajuns la concluzia că cererea de repunere pe rol fusese depusă după ce se împlinise termenul de perimare prevăzut de lege. Pe cale de consecinţă, a fost respinsă cererea de redeschidere a procesului pentru moştenirea familiei Cantacuzino. Mai mult, prinţul Sherban Cantacuzino, prin moştenitori, a fost obligat să achite onorariul avocatului primăriei, în sumă de 2.027,5 lei. Hotărârea putea fi atacată în recurs.
 

Mesajul Ambasadei

 
Ca o paranteză, se cuvine să amintim că, la data de 21 februarie 2018, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a publicat următorul mesaj pe platformele de socializare virtuală: „Cu deosebită tristeţe am aflat de trecerea în nefiinţă a Prinţului Serban Cantacuzino, personalitate remarcabilă a exilului românesc, un destin marcat de evenimentele politice ale vremii şi de moştenirea istorică. Membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România, Şerban Cantacuzino a fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, implicându-se activ în proiecte de renovare şi restaurare a unor monumente istorice din România“.
 
„Excepţional om de cultură, Prinţul Cantacuzino participa frecvent la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român al cărui prieten şi colaborator era. Exemplu de decenţă, umanitate, implicare civică şi dinamism, Prinţul Şerban Cantacuzino rămâne un model pentru comunitatea românească din Marea Britanie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, este mesajul Ambasadei României în Regatul Unit.
 
Citeşte şi:
 
Moştenitorii. Primăria Municipiului Constanţa-încă două dosare de retrocedare. Nume grele ale istoriei

Prinţul Șerban Cantacuzino s-a stins din viaţă. Avea 90 de ani


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 581

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 617

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 711

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 737

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 517

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 533

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 886

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 477

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1252

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 883

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1103

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2953

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel păstrează mențiunile despre retrocedările din Constanța pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, din Mamaia (MINUTA)

13 Feb 2024 781

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1525

Complet de divergență pentru pretențiile lui Chițac, de la Mazăre! La mijloc sunt 4,38 de milioane de dolari. Un judecător a vrut să se abțină

01 Feb 2024 844