Cum a părăsit țara apropiatul foștilor conducători ai Constanței Sorin Strutinsky, arestat la domiciliu în Italia, la nouă luni după condamnarea definitivă

  • Un alt cunoscut afacerist român aflat în atenția autorităților din Italia, după o condamnare definitivă, este Dragoș Săvulescu, care a primit cinci ani și jumătate de închisoare cu executare, în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
  • Dragoș Săvulescu s-a predat în Italia, la începutul anului 2020 și, ulterior, autoritățile judiciare din statul italian au decis ca pedeapsa să fie executată acolo, hotărând, totodată, suspendarea acesteia.
  • În noiembrie 2020, ministrul Justiției de la acel moment, Cătălin Predoiu, a precizat că autoritățile judiciare din Napoli au respins executarea mandatului, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia, hotărând, totodată, suspendarea acesteia.

Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, apropiat al foștilor conducători ai Constanței, respectiv Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv în iulie 2020, de Curtea de Apel Constanța, la zece ani și opt luni de închisoare, a fost arestat la domiciliu în Italia.

Marius Mocanu, avocatul lui Sorin Strutinsky, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că Strutinsky „s-a predat de bunăvoie autorităților din Italia, în data de 23 martie 2021, și a fost plasat în arest la domiciliu până la soluționarea cererii de extrădare“.

Tot potrivit avocatului Marius Mocanu, cererea de extrădare a afaceristului Sorin Strutinsky se află pe rolul Tribunalului Bologna (Italia), iar primul termen a fost stabilit pentru finele acestei luni.

În Italia, Sorin Strutinsky este apărat de avocatul Cristian di Giusto, potrivit G4Media.

Acesta i-a apărat în Italia pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, dar și pe Daniel Dragomir, fost ofițer SRI.
 

Ziua condamnării

Pe data de 6 iulie 2020, judecătorii Adriana Ispas, Georgiana Anghel - Tudor și Ciprian Coadă, din cadrul Curții de Apel Constanța, au decis condamnarea omului de afaceri Sorin Strutinsky la zece ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență și luare și dare de mită.


Mandat pe numele lui Strutinsky

Tot pe 6 iulie 2020, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost dat în urmărire și figurează pe site-ul oficial al Inspectoratului General de Poliție, dat fiind că pe numele său a fost emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.


Povestea revocării controlului judiciar

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a părăsit țara ca urmare a revocării controlului judiciar, măsură preventivă sub imperiul căreia se afla într-un alt dosar penal, în care a fost condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare, în primă instanță.

Amintim că, la momentul la care fusese trimis în judecată de procurorii anticorupție în dosarul de la Constanța, respectiv în luna martie 2015, afaceristul se afla în stare de arest preventiv.

În luna mai 2015, Curtea de Apel Constanța a admis contestația formulată de acesta împotriva arestului preventiv și decide să înlocuiască această măsură cu cea a arestului la domiciliu.


Înlocuirea măsurii

La data de 26 iunie 2015, Tribunalul Constanța a luat „act de retragerea cererii privind revocarea măsurii arestului la domiciliu“ și a înlocuit „măsura arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea penală nr. 28/P/CP din 05.05.2015 de Curtea de Apel Constanţa privind pe inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin - cu măsura preventiva a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei“.

Prin aceeași decizie, printre altele, i s-a impus afaceristului obligația de a nu depăși teritoriul României.

Mai departe, în data de 19 octombrie 2015, Tribunalul a respins cererea formulată de acesta de modificare a controlului judiciar, în sensul înlăturării obligației de a nu părăsi țara și s-a respins și cererea sa de a i se permite deplasarea în Italia, pentru câteva zile.

Apoi, pe data de 12 februarie 2016, Curtea de Apel Constanța a admis contestația lui Strutinsky și a modificat controlul judiciar, „în sensul în care înlătură din conținutul măsurii preventive a controlului judiciar, obligația de nu a depăși teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a instanței“, potrivit minutei instanței.

Pe 21 iunie 2016, Curtea de Apel a admis contestația lui Strutinsky tot în legătură cu controlul judiciar și i-a permis să ia legătura cu mai mulți martori din dosar.

Pe data de 15 decembrie 2016, sunt constatate legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar ce era în vigoare față de afaceristul constănțean, măsura fiind astfel menținută pentru încă 60 de zile, până la 12 februarie 2017, inclusiv.


Revocarea definitivă

Pe data de 24 martie 2017, Tribunalul a decis revocarea măsurii controlului judiciar față de Gabriel Sorin Strutinsky.

Pe data de 31 martie 2017, Curtea de Apel Constanța a decis să respingă ca nefondată contestația formulată de DNA - Serviciul Teritorial Constanța împotriva hotărârii Tribunalului de a revoca măsura controlului judiciar față de Strutinsky. Decizia Curții de Apel Constanța a fost definitivă.

Pe data de 22 decembrie 2017, afaceristul era condamnat în primă instanță, în acest dosar, la șapte ani și patru luni de închisoare.

Hotărârea nu era definitivă, astfel că a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, care a pronunțat la începutul acestei săptămâni o condamnare de zece ani și opt luni de închisoare.

Așa cum menționam anterior, controlul judiciar sub care Strutinsky se afla în dosarul de la București fusese revocat în februarie 2018. În dosarul de la Constanța, fusese revocat în 2017.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Radu Mazăre, nouă ani. Nicușor Constantinescu, zece ani. Sorin Strutinsky, „eminența cenușie a echipei“ a luat ieri zece ani și opt luni de închisoare (document)

UPDATE. Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la zece ani și opt luni de închisoare cu executare

Dosarul Retrocedărilor. Ce răspuns a primit afaceristul condamnat Dragoș Săvulescu de la Curtea Supremă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Judeţean Constanţa, la prima propunere făcută de comisia de liberare din penitenciar

12 Jul 2021 1010

Cererea de extrădare, respinsă Omul de afaceri Sorin Strutinsky a început executarea efectivă într-un penitenciar din Italia

06 Jul 2021 1048

Patru judecători de la Curtea de Apel Constanța s-au abținut în dosarul lui Sorin Strutinsky!

30 Jun 2021 917

Urmările Dosarului Retrocedărilor Black Wave Center, compania ce deține spațiul de joacă Lake View, a cerut ștergerea mențiunilor despre sechestrul pe teren

23 Jun 2021 1364

Sorin Strutinsky, arestat la domiciliu în Bologna! Judecătorii din Italia vor să afle care sunt condițiile din penitenciarele din România

19 Jun 2021 4275

Precizări ale Ministrului Justiției, Stelian Ion, în legătură cu procedura de extrădare a omului de afaceri Sorin Strutinsky

18 Jun 2021 2801

Cristian Bărhălescu, asociat cu KLD Services, firma lui Strutinsky Direct Turism SRL (Direct Aeroport) a intrat în faliment

04 Jun 2021 1274

Stăpânii terenurilor Mirajul de pe aleea Lamia

01 Jun 2021 2974

Dosarul în care Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv ar putea fi rejudecat! Când va fi luată decizia

25 May 2021 1043

Asociat, KLD Services, firma lui Sorin Strutinsky Cristian Bărhălescu vrea ca Direct Turism SRL, unitate cunoscută pentru serviciul de transport Direct Aeroport, să intre în insolvență

22 May 2021 2763

Ministrul Justiției, Stelian Ion, interpelat de un senator AUR de Constanța, pe tema stadiul demersurilor întreprinse pentru extrădarea lui Sorin Strutinsky

17 May 2021 3675

„La vita è bella!“ Ce îi atrage în frumoasa Italie pe Strutinsky, Săvulescu, Bica și alte persoane căutate în România?

13 May 2021 1731

Exclusiv Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, depistat în Italia

11 May 2021 3508

Dosarul tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanţa, termen azi la Înalta Curte. Va fi audiat și Arpad Paszkany, denunțător într-unul dintre procesele lui Radu Mazăre

13 Apr 2021 1343

Bunurile Conpress Group, scoase la licitație de lichidatorul judiciar La vânzare - un fost cămin de nefamiliști, seiful și mașinile de numărat bancnote

13 Apr 2021 2924