Cum câştigă bani Strutinsky, Mazăre şi Constantinescu de la statul nigerian


 
În luna februarie, zeci de studenţi nigerieni înmatriculaţi la Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) au protestat în faţa hotelului Flora din Mamaia, unde sunt cazaţi de doi ani şi jumătate. Tinerii au anunţat că doresc să plece din hotelul Flora din mai multe motive: nu le place mâncarea şi trebuie să circule cu taxiul. Studenţii nigerieni au reclamat atunci şi condiţiile din acest loc de cazare, spunând că stau şi câte trei persoane în cameră. Mai mult, aceştia au anunţat că îşi doresc să primească de la UMC banii pe care statul nigerian îi alocă pentru cazare şi mâncare. 
 
Precizăm că la UMC învaţă 296 de studenţi din Nigeria. Recent, Universitatea Maritimă din Constanţa a fost vizitată de o delegaţie din Nigeria, care a decis ca studenţii să rămână la hotelul Flora, deţinut de societatea Xenoti SRL.
 

„Agenţia NIMASA (n.r. The Nigerian Maritime Administration and Safety Agency) a achitat către Fundaţia Universitară Black Sea cheltuielile studenţilor legate de mâncare, cazare, transport, sănătate, burse. Acum o săptămână, delegaţia din Nigeria a analizat toate nemulţumirile studenţilor şi a transmis că acestea nu sunt reale. Delegaţia nigeriană, cu cel mai înalt grad de reprezentare, care a ajuns la UMC a fost îngrijorată de atitudinea studenţilor. De asemenea, avem un mesaj transmis de directorul de la NIMASA, care spune că UMC îi va informa pe studenţi că dorinţa finanţatorului este ca ei să se întoarcă să locuiască la Flora“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, prorectorul UMC, prof. univ. dr. Cornel Panait.

Despre Xenoti SRL

Hotelul Flora din staţiunea Mamaia funcţionează pe societatea Xenoti SRL. Firma a fost înmatriculată în anul 1994 şi are sediul social în Mamaia, complexul Flora. Capitalul social subscris, de 10.000 de lei, integral vărsat, este compus din 1.000 de părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare. Asociaţi persoane fizice sunt Gabriel Sorin Strutinsky, Nicuşor Daniel Constantinescu, defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi Radu Ştefan Mazăre. Fiecare asociat deţine 25% din capitalul social. Administratorul societăţii, care se ocupă de „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“, este Sorin Strutinsky.
 
Conform Ordonanţei din data de 7.04.2015 emisă de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, formulată în dosarul 964/P/2014, şi proceselor-verbale de aplicare a măsurii din data de 16.04.2015 şi din data de 20.04.2015, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de Gabriel Sorin Strutinsky.
 
Conform Ordonanţei din data de 7.04.2015 emise de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, formulată în dosarul 964/P/2014, şi proceselor-verbale de aplicare a măsurii din data de 16.04.2015 şi din data de 20.04.2015, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de Radu Ştefan Mazăre. De asemenea, a fost instituit sechestru asupra părţilor sociale deţinute de Nicuşor Daniel Constantinescu în cadrul SC Xenoti SRL.
 
Radu Mazăre a demisionat din funcţia de primar al municipiului Constanţa aproape de jumătatea lunii mai 2015. Fostul edil-şef este judecat, în prezent, în trei dosare, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Primul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti încă din luna octombrie 2008. Cauza se află pe masa judecătoarei Corina Cornelia Dăescu, iar următorul termen, al 86-lea, a fost stabilit pentru data de 23 martie, având în vedere lipsa raportului de expertiză tehnică evaluatoare imobiliară.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, judecata a început în octombrie 2008, când procurorii DNA au trimis în judecată 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prin aceste fapte, conform DNA, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

 
Printre inculpaţii cauzei se află: Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici. În total, 37 de inculpaţi. În plus, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că ancheta a costat statul nu mai puţin de 30 de miliarde de lei vechi. 
 

Radu Mazăre a fost trimis în judecată şi de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Mazăre este suspectat de patru infracțiuni de abuz în serviciu, iar Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăților comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, de două infracțiuni de spălare a banilor. Mai departe, SC Mehmetoglu SRL este suspectată de două infracțiuni de spălare a banilor, iar SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, de spălare a banilor.
 
Dosarul se află pe masa judecătoarei Mihaela Vlăşceanu, din Tribunalul Constanţa.   
 
Într-un alt dosar, Mazăre a fost trimis în judecată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti. Fostul primar al municipiului Constanţa a fost deferit Justiţiei alături de mai multe persoane, printre ele aflându-se fostul viceprimar al Constanţei, Gabi Stan, cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa şi Sorin Strutinsky.   
 
Într-un alt dosar, Sorin Gabriel Strutinsky este judecat de Tribunalul Constanţa pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În cauză, omul de afaceri Dorin Lazia are calitatea de martor denunţător.
 
În prezent, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008 (1), pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (2), în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015 (3), în dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014 (4) şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (5). Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa. Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.

Citeşte şi


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Zeci de studenți nigerieni de la Universitatea Maritimă Constanța își strigă nemulțumirea. Cu ce probleme de confruntă (galerie foto+video)

12 Apr 2018 4017

Studenţii nigerieni îşi strigă nemulţumirile, într-un protest la Constanţa! (galerie foto)

10 Apr 2017 3479

Studenții nigerieni au părăsit hotelul Flora! (galerie foto)

30 May 2016 5478

Studenţilor nigerieni de la UMC nu le mai place la Flora! Protest în faţa hotelului deţinut de Strutinsky, Constantinescu şi Mazăre (galerie foto)

12 Feb 2016 5257

Revolta studenţilor nigerieni de la UMC, redată prin fotografii

11 Feb 2016 3624

UPDATE. Nemulţumiţi de condiţiile de cazare Studenţii nigerieni de la UMC „fac valuri“ în faţa hotelului Flora. „Nu suntem sclavi!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Feb 2016 7018