Cum l-a refuzat cuplul Mazăre - Făgădău pe Patriarh! PF Daniel a cerut 5 milioane de lei din bugetul Constanţei (documente)

Lucrările pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului au demarat în toamna anului 2010. Construcţia, care nu este încă finalizată, va avea dimensiuni impresionante, urmând să fie a doua ca mărime din Europa, cu o capacitate de 5.000 de persoane şi un preţ pe măsură: 200 de milioane de euro. Banii provin atât de la stat, cât şi de la enoriaşi.
 
PF Daniel declara, în toamna lui 2008, că „nu va înălţa o catedrală gigantică, iar edificiul va concentra toate valorile din ţară într-un simbol reprezentat în pridvorul lăcaşului”. Realitatea însă stă să-l contrazică pe patriarh, de vreme ce în vecinătatea Palatului Parlamentului a fost ridicat un edificiu care impresionează: 120 de metri înălţime (inclusiv subsolurile), 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime. Catedrala va avea la finalul lucrărilor o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi. În baza planurilor iniţiale, clădirea, care se va desfăşura pe cinci etaje, dintre care trei subterane şi două deasupra solului, va avea 12 lifturi, două spaţii de cazare cu un total de 500 de locuri, 250 de locuri de parcare subterane. Catedrala va avea trei altare şi un pridvor, care va fi deschis permanent. Patriarhia Română dorea ca, până la sfârşitul lui 2015, să fie finalizate lucrările de construcţie. Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei.

Sponsorizări, donaţii şi refuzuri 

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007, se recunoaşte caracterul naţional al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult şi reprezentativ pentru credinţa majorităţii poporului român, care, la ultimul recensământ al populaţiei, din anul 2011, şi-a declarat apartenenţa la Biserica Ortodoxă Română în proporţie de 86%, arată Patriarhia.
 
Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.
 
Dimensiunile şi costurile catedralei au generat, încă de la anunţul făcut de Patriarhie, controverse. În timp ce unii s-au grăbit să facă donaţii sau sponsorizări pentru construcţia edificiului ortodox, alţii au spus pas solicitărilor venite chiar din partea PF Daniel. Este şi cazul fostei echipe din administraţia locală constănţeană - fostul primar Radu Mazăre şi viceprimarul, la acea vreme, Decebal Făgădău -, care a refuzat să contribuie cu suma de 5 milioane de lei solicitată chiar de Patriarh pentru sprijinirea construcţiei catedralei. Informaţia ar fi trecut neobservată dacă un tânăr din Constanţa care urmărea subiectul construcţiei catedralei nu s-ar fi adresat Primăriei municipiului pentru a primi un răspuns în legătură cu acest subiect. Tânărul ne-a precizat că ştia că Patriarhia făcuse solicitări mai multor primării, şi, în calitate de cetăţean al Constanţei, a vrut să ştie dacă şi municipalitatea de la malul mării a contribuit cu bani la sprijinirea acestui proiect grandios.

Corespondenţă Patriarhie - Primăria Constanţa

Pe 12 februarie, PF Daniel se adresa Primăriei şi primarului Radu Mazăre printr-o scrisoare prin care îi aducea acestuia la cunoştinţă stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului (vezi document), iar în finalul documentului solicita alocarea de către municipalitatea constănţeană a sumei de 5.000.000 de lei de la bugetul municipal pentru sprijinirea construcţiei catedralei. În sprijinul solicitării sale, PF Daniel enumera şi câteva prevederi ale OUG 19/2005 privind realizarea ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, completată cu Legea 396/2007, care dădeau posibilitatea autorităţilor locale din ţară să contribuie cu diferite sume pentru susţinerea acestui proiect.
 
Două luni mai târziu, Primăria Constanţa răspundea cu un refuz categoric solicitării venite din partea Patriarhului. La baza refuzului, echipa Radu Mazăre - Decebal Fădăgău (care, veţi vedea, semnează răspunsul Primăriei Constanţa) îi aduce la cunoştinţă PF Daniel programele sociale extrem de costisitoare în care era angrenată municipalitatea şi care astfel, nu lăsau loc de alte cheltuieli.
 
„La ora actuală, Primăria Constanţa este implicată în susţinerea unui program social - Programul municipal de construire locuinţe modulare în Campusul Social Henri Coandă, de ajutorare a persoanelor şi a familiilor sărace, fără adăpost şi posibilităţi de întreţinere (…) De asemenea, în zona cartierului au fost amenajate o cantină socială şi un lăcaş de cult, un dispensar şi o zonă de agrement. Proiectul se ridică la o valoare de 12 milioane de euro, iar plata va fi făcută în rate, pe o perioadă de cinci ani. Dată fiind necesitatea menţinerii acestor proiecte sociale, Primăria Constanţa este în imposibilitatea acordării unui sprijin financiar”, se arată în răspunsul Primăriei.

Patriarhia nu a mai revenit cu nicio solicitare 

Devenit primar al Constanţei, Decebal Făgădău ne-a declarat că, de la momentul 2013, Patriarhia nu a mai revenit cu o solicitare de sprijin financiar de nicio natură.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 449

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 730

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 839

Mesajul PF Patriarhului Daniel pentru începutul anului școlar 2023-2024

07 Sep 2023 947

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

23 Apr 2022 1770

Mesaj cu prilejul Paștelui Patriarhul Daniel îndeamnă credincioșii să ajute refugiații ucraineni

23 Apr 2022 1440

Când speră Patriarhul Daniel să fie sfinţită pictura Catedralei Naţionale

13 Mar 2022 1108

CNSAS face precizări despre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

30 Oct 2020 2720

#DobrogeaAcademică Academia Română celebrează, la Ateneul Român, Ziua Culturii Naţionale

10 Jan 2020 3142

Mesajul adresat românilor de către Patriarhul Daniel, cu ocazia Anului Nou

01 Jan 2019 1667

LIVE. Preafericitul Părinte Daniel, prezent la slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii „Sfânta Maria” Techirghiol (galerie foto- video)

09 Dec 2018 3645

Vine Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, azi, în judeţul Constanţa. Slujeşte cu trei înalţi ierarhi

09 Dec 2018 2850

Buna Vestire. ÎPS Teodosie slujește, azi, alături de PF Daniel și alți ierarhi din Sfântul Sinod. Unde slujesc ierarhii din sud-estul României

25 Mar 2018 2698

Ionuț Druche, colaboratorul ZIUA de Constanța, a primit de la PF Daniel una dintre înaltele medalii conferite de Patriarhia Română

10 Feb 2018 3555

Cum a declarat Patriarhia Română Anul comemorativ 2018 și de ce. Pasaje din cuvântul PF Daniel

02 Jan 2018 3542