Cum s-a judecat Inspectoratul Şcolar cu Xenoti, firma lui Mazăre, pentru „olimpiada la română“


Aflată în reorganizare judiciară şi fiind debitor în procesul de faliment alfat pe rolul Tribunalului Constanţa, firma Xenoti SRL, în care figurează încă şi fostul primar Radu Mazăre, a fost chemată la bară inclusiv de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Cazul s-a aflat în antenţia judecătorilor în anul 2016, având la bază o factură emisă de Xenoti către ISJ, factură ce reprezenta contravaloarea unor servicii inclusiv în vederea organizării olimpiadei la română. Totuşi, reprezentanţii Inspectoratului au contestat factura, iar asta, după ce reprezentanţii Xenoti fuseseră cei ce se adresaseră primii justiţiei.
Poate părea complicat la o primă vedere, dar, în esenţă, lucrurile par destul de simple. Potrivit cererii de chemare în judecată formulate de către ISJ Constanţa şi existentă pe site-ul www.rolii.ro, în 2015 Judecătoria Constanţa admisese solicitarea Xenoti de punere la plată a Inspectoratului pentru suma de 42.715,66 de lei. Suma cu pricina era menţionată într-o factură emisă de Xenoti în 2013 şi reprezenta contravaloarea unor servicii prestate „pentru diverse evenimente organizate, printre care şi olimpiada de română desfăşurată în perioada (...) 2013“, conform sursei citate.
La început, magistraţii Judecătoriei Constanţa au dat curs solicitării Xeonti şi au decis ca Inspectoratul Şcolar Judeţean să achite factura. În replică, însă, reprezentanţii ISJ au atacat această hotărâre şi au deschis un nou dosar la aceeaşi instanţă, în care au argumentat că suma pretinsă de firmă nu ar avea un caracter cert, lichid şi exigibil, aşa cum cerere legea.
După ce au analizat toate actele depuse la dosarul cauzei, judecătorii au ajuns la concluzia că, într-adevăr, factura Xenoti „nu este însuşită de către debitor (nr., ISJ) prin semnătură sau prin aplicarea ştampilei“. Mai mult decât atât, se arată că „debitorul contestă cuantumul sumei reprezentând servicii prestate de către creditor (nr., Xenoti SRL)“, potrivit www.rolii.ro .
IJS şi Xenoti, îndrumaţi spre contencios
Pe de altă parte, este de amintit şi faptul că judecătorii au subliniat că în somaţia trimisă de Xenoti SRL către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu sunt menţionate în mod concret serviciile pe care firmea le-ar fi făcut în beneficiul ISJ, ci că sunt amintite în mod generic evenimentele organizate, singurul aspect concret fiind „olimpiada de română“.
Dat fiind că, pe de o parte, ISJ recunoştea doar parţial serviciile prestate de Xenoti şi că, pe de altă parte, contesta suma totală pretinsă de această firmă, magistraţii Judecătoriei Constanţa au stabilit că cele două părţi ar trebui să se adreseze Secţiei de contencios a Tribunalului pentru a soluţiona pe fond litigiul. Între timp, au admis cererea în anulare formulată de ISJ şi au scutit Inspectoratul de la plata unei facturi pe care nu o recunoşteau.
Mai este de amintit faptul că, aşa cum s-a arătat în ediţiile anterioare, în prezent, firma Xenoti se află sub incidenţa Legii 85/2014 şi este în reorganizare judiciară, potrivit Oficiului Registrului Comerţului. Pe numele său a fost dechis încă de la finalul anului 2016 un dosar de faliment, iar printre creditorii societăţii se numără şi fostul primar Radu Ştefan Mazăre, alături de afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alţi creditori.


Citeşte şi:

Toate bunurile din averea Xenoti SRL au fost valorificate

Mazăre, Constantinescu, Strutinsky și Cârciog, asociați în Xenoti SRL, chemați la ședință. Care este ordinea de zi

Insolvenţa Xenoti SRL, amânată pentru luna mai. Firma este controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

Insolvenţa Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog, amânată pentru februarie 2018

Datorii de milioane! Cum a intrat în insolvenţă Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

Xenoti face modificări la hotelul Flora din Mamaia! Ce lucrări a autorizat Primăria Constanţa


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial! KLD Services SRL, din Constanța, intră în insolvență! (MINUTĂ)

04 Dec 2023 1073

Apropiat al foștilor conducători ai Constanței Sorin Strutinsky bagă în insolvență celebra companie KLD Services SRL!

23 Nov 2023 4677

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1351

Moștenitorii lui Mihail Cârciog solicită falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jul 2023 2136

Procurorii DNA, nemulțumiți! Judecătorii au încetat procesul penal în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky!

09 Jul 2023 1586

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind reorganizarea judiciară a Xenoti SRL, ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jan 2023 1622

Xenoti SRL, firma care deține hotelul Flora, din Mamaia, în reorganizarea judiciară! Noul termen, ianuarie 2023

16 Oct 2022 5422

Creditorii Xenoti SRL, firma ce deține Hotelul Flora, din Mamaia, convocați în adunare. Care este ordinea de azi (DOCUMENTE)

06 Jul 2022 2337

Decizie luată de administratorul judiciar al societății Xenoti SRL, firma care deține Hotelul Flora, din Mamaia (DOCUMENT)

04 Jun 2022 2410

Cine părăsește firma! Schimbări importante în societatea Xenoti SRL, ce deține Hotelul Flora, din Mamaia

05 May 2022 3119

Planuri pentru sezonul estival 2022 Xenoti SRL, firma care deține Hotelul Flora, din Mamaia, afectată de Coronavirus (DOCUMENT)

22 Feb 2022 2508

Decizia prin care s-a închis Clubul Sportiv HCM Constanţa, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență (DOCUMENT)

14 Feb 2022 2638

Oficial! S-a terminat! Decizie importantă pentru Handbal Club Municipal Constanţa! (document)

06 Sep 2021 2308

Mazăre și Nicușor contra Strutinsky. Ultima decizie a judecătorilor în legătură cu falimentul Xenoti

27 Mar 2021 2847

Mai multe bunuri imobiliare ale SC Xenoti ar putea fi scoase de sub ipotecă. Cine a făcut solicitarea și de ce

03 Mar 2021 3028