Cum şi-ar fi unit forţele Dănuţ Căpăţînă şi Sorin Strutinsky Surpriză de proporţii din partea procurorilor DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa

Într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, Sorin Gabriel Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Azi va fi pronunţarea
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, aflat în stare de deţinere, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. În prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată şi de trafic de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanţii a două societăţi comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie), 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât şi pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care şi-a şi însuşit, prin intermediul unei societăţi pe care o controla, suma de 64.649 de lei. În aceeaşi perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme beneficiare suma de 346.395 de lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“, potrivit DNA.
 
În cauză, s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparţin lui Strutinsky. Măsura respectivă a fost dispusă şi asupra a 250 de părţi sociale pe care acelaşi inculpat le deţine la o societate comercială. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
Nu este pentru prima dată când Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky se află în faţa magistraţilor.
 
Într-un alt dosar, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane, printre care se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa!
 

Cauza se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. În prezenta cauză, Sorin Strutinsky este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este bănuit de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). În dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane, printre acestea aflându-se cinci angajaţi ai Primăriei Constanţa şi Gabriel Marius Stan, fost viceprimar al municipiului Constanţa, acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018.
 
Într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, Sorin Gabriel Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

 
Dosarul se află pe masa judecătorului Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, care a stabilit să se pronunţe azi asupra cauzei. În cauză, Dorin Lazia, proprietarul grupului de firme Argos, are calitatea de martor denunţător.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată, printre altele, că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral)“.
 
„În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL“, conform DNA.
 
Procurorii mai arată că, „în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“.
 
„De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi:
- 465.184,63 de lei, 430.500 de lei în patrimoniul SC New Home Construct SA;
- 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL; 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei, în patrimoniul SC Panel Building System SRL -15.476,44 de lei, în patrimoniul SC CDS Project SRL; 5.376 de lei, în patrimoniul SC Nefermin SRL. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii Anticorupţie mai spun că, „în cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa).
 
În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei“.
 
Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, se află în prezent în detenţie, el fiind trimis în judecată în cinci cauze penale, toate instrumentate de procurorii DNA.
 
Într-un dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa la şase ani şi opt luni de închisoare. În alte două dosare, Tribunalul Constanţa a dispus, în primă instanţă, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi conflict de interese, în formă continuată. Totodată, Tribunalul Constanţa a constatat că prezentele infracţiuni sunt concurente cu infracţiunile pentru care Căpăţînă a fost condamnat definitiv de judecătorii din Bucureşti la şase ani şi opt luni de închisoare. Astfel, instanţa a dispus contopirea tuturor pedepselor şi a decis ca Dănuţ Căpăţînă să execute şapte ani şi opt luni de închisoare, decizia nefiind una definitivă.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, la pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, tot în cauză, Mihai Corneliu Stănculescu, fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare. Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Violeta Androne, fost director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a primit 2,6 ani de închisoare. Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat tot la doi ani şi şase luni de închisoare. Mărioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat un an şi patru luni şi 80 de zile. Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare. În prezent, apelul dosarului se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 552

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 744

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 648

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 763

Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, la Curtea de Apel Constanța! S-a fixat primul termen în apel

28 Jul 2023 1083

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)

22 Jun 2023 1624

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1234

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5417

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 1353

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 2134

Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

03 Dec 2022 2007

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3806

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Sep 2022 1561

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

04 Jun 2022 1376

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Dosarul, la Tulcea. Noul termen săptămâna viitoare

16 Mar 2022 2010