Deschidere editie

Curtea de Apel Constanța a făcut lumină în cazul fostului ministru al Industriilor Ion Bujoi, mort în închisorile comuniste

  • Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului, din perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
  • Fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, aflată în străinătate, a cerut autoritățile locale din Constanța să i se restituie terenul tatălui său, situat în fost Zonă Militară Mamaia.
  • Curtea de Apel Constanța i-a dat dreptate femeii și a închis definitiv cazul, hotărând că aceasta trebuie să primească despăguiri pentru terenul ce îi fusese luat ilegal.
Un proces emoționant, pentru o fărâmă din viață răpită în timpul regimului opresiv, s-a încheiat definitiv la Curtea de Apel Constanța.
Magistrații constănțeni au făcut lumină într-un caz în care Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
Judecătorii de la Curtea de Apel au dat o hotărâre în favoarea moștenitoarei fostului ministru, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, prin care aceasta solicita ca municipalitatea constănțeană să îi restituie un teren de 573,09 mp, situat la intrare în stațiunea Mamaia.

Decizia 122/2020

Prin decizia 122 din 16 septembrie 2020, Curtea de Apel a obligat municipalitatea să îi acorde măsuri compensatorii moștenitoarei pentru terenul ce îi aparținuse tatălui său. Decizia Curții este definitivă.
Cazul s-a judecat sub numărul 1885/118/2019, fiind vorba despre un dosar pe legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
Acțiunea vizează un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.

Moștenitoarea, stabilită în străinătate

Așa cum arătam în edițiile anterioare, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy,  moștenitoarea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică, este acum stabilită în străinătate.
Aceasta a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.
Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene, a fost plătită în februarie 1936.
Moștenitoarea spune că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.

Reabilitat după 40 de ani de la moarte

Povestea femeii este cu atât mai impresionantă cu cât tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.
După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.
În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.
Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.

Curtea de Apel a închis dosarul

În primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.
Municipalitatea s-a adresat însă Curții de Apel, astfel că, în urmă cu trei zile, magistrații acestei instanțe au pronunțat verdictul final în cauză.
Acțiunea femeii a fost admisă, iar aceasta este acum îndreptățită să primească despăgubiri pentru moștenirea tatălui său.

Citește și:


Distins cu Legiunea de onoare:
Fiica unui fost ministru din perioada interbelică a revendicat un teren din fosta zonă militară Mamaia. Moștenirea fusese preluată de regimul comunist

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un polițist din Constanța, trimis în judecată pentru divulgarea unor informații secrete. Azi, un nou termen

27 Oct 2020 740

Aștepta un răspuns de 20 de ani Un revoluționar din Constanța a dat în judecată municipalitatea pentru teren. A primit și daune morale!

27 Oct 2020 1296

Patru magistrați vor să fie vicepreședinții Curții de Apel Constanța

26 Oct 2020 824

Blocul cu cinci etaje, de pe strada Primăverii, din Constanța, revine în atenția judecătorilor

26 Oct 2020 1130

Primarul Constanței a scăpat de un proces intentat de un dezvoltator imobiliar din oraș. Se cerea autorizație de construire pe un teren din Mamaia

24 Oct 2020 2187

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, termen ieri la Curtea de Apel. Ce s-a întâmplat cu dosarul

23 Oct 2020 911

Achitare definitivă într-un caz de ultraj la Constanța „Reacţia organelor de poliţie şi jandarmerie a fost disproporţionată şi incoerentă“

23 Oct 2020 3874

Radu Mazăre, termen mâine la Curtea de Apel Constanța

22 Oct 2020 568

Curtea de Apel Constanţa caută șase asistenți ai judecătorului

22 Oct 2020 961

Vila Regală din Mamaia, în atenția Curții de Apel Constanța

22 Oct 2020 473

S-a cerut suplimentarea posturilor scoase la concurs pentru Curtea de Apel Constanța

21 Oct 2020 960

Doi frați din Băneasa, arestați preventiv pentru tentativă la omor

18 Oct 2020 979

#ConstanțaAltfel HCL pentru plata parcării prin SMS, tranșată la Curtea de Apel Constanța

17 Oct 2020 1473

Un fost director din Primăria Constanța se întoarce victorios în instituție. Va primi și salariile din urmă

17 Oct 2020 3771

Se cere anularea Decretului nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Dosarul, la Constanța

15 Oct 2020 1156