Curtea de Apel Constanța a făcut lumină în cazul fostului ministru al Industriilor Ion Bujoi, mort în închisorile comuniste

  • Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului, din perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
  • Fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, aflată în străinătate, a cerut autoritățile locale din Constanța să i se restituie terenul tatălui său, situat în fost Zonă Militară Mamaia.
  • Curtea de Apel Constanța i-a dat dreptate femeii și a închis definitiv cazul, hotărând că aceasta trebuie să primească despăguiri pentru terenul ce îi fusese luat ilegal.
Un proces emoționant, pentru o fărâmă din viață răpită în timpul regimului opresiv, s-a încheiat definitiv la Curtea de Apel Constanța.
Magistrații constănțeni au făcut lumină într-un caz în care Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
Judecătorii de la Curtea de Apel au dat o hotărâre în favoarea moștenitoarei fostului ministru, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, prin care aceasta solicita ca municipalitatea constănțeană să îi restituie un teren de 573,09 mp, situat la intrare în stațiunea Mamaia.

Decizia 122/2020

Prin decizia 122 din 16 septembrie 2020, Curtea de Apel a obligat municipalitatea să îi acorde măsuri compensatorii moștenitoarei pentru terenul ce îi aparținuse tatălui său. Decizia Curții este definitivă.
Cazul s-a judecat sub numărul 1885/118/2019, fiind vorba despre un dosar pe legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
Acțiunea vizează un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.

Moștenitoarea, stabilită în străinătate

Așa cum arătam în edițiile anterioare, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy,  moștenitoarea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică, este acum stabilită în străinătate.
Aceasta a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.
Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene, a fost plătită în februarie 1936.
Moștenitoarea spune că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.

Reabilitat după 40 de ani de la moarte

Povestea femeii este cu atât mai impresionantă cu cât tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.
După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.
În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.
Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.

Curtea de Apel a închis dosarul

În primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.
Municipalitatea s-a adresat însă Curții de Apel, astfel că, în urmă cu trei zile, magistrații acestei instanțe au pronunțat verdictul final în cauză.
Acțiunea femeii a fost admisă, iar aceasta este acum îndreptățită să primească despăgubiri pentru moștenirea tatălui său.

Citește și:


Distins cu Legiunea de onoare:
Fiica unui fost ministru din perioada interbelică a revendicat un teren din fosta zonă militară Mamaia. Moștenirea fusese preluată de regimul comunist

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 204

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 495

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 284

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 1931

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 765

Justiție Constanța Bel Damali SRL, obligată de instanță să-i achite primarului municipiului Constanţa peste 2.200 de lei

12 Apr 2024 456

Debit de peste 61 de milioane de lei! Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel dosarul în care contestă dobânzile (MINUTA)

12 Apr 2024 531

Curtea de Apel Constanța anulează definitiv PUZ-ul afaceristului George Secărea pentru terenurile din strada Belvedere, din oraș! (MINUTA)

12 Apr 2024 1050

Proces între UAT Constanța și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

12 Apr 2024 359

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 754

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1692

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 601

Știri justiție Constanța La Tribunalul Constanța sunt 17 posturi disponibile pentru transferul judecătorilor! Câte sunt la Curtea de Apel

10 Apr 2024 409

​Proces între primarul Isaccei, județul Tulcea, și o firmă. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

10 Apr 2024 338

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 662