Curtea de Conturi loveşte din nou Fundaţia Fantasio nu mai poate administra Pavilionul Expoziţional Constanţa

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) supune votului, în şedinţa ordinară a lunii octombrie, un proiect de hotărâre privind încetarea dreptului de administrare al Fundaţiei Fantasio Constanţa asupra imobilului „Pavilion Expoziţional Constanţa“, proprietate publică a judeţului Constanţa. Decizia pare cel puţin surprinzătoare, de vreme ce, încă din 2009, ca urmare a unei hotărâri a CJC, Fundaţia Fantasio administrează acest imobil.
 
De ce trebuie să înceteze acest drept de administrare? De ce acum? Potrivit explicaţiilor vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, care, la ora actuală, are şi atribuţii de preşedinte al instituţiei, „retragerea dreptului de administrare vine în urma unei recomandări a Curţii de Conturi“. „Avem o recomandare de la Curtea de Conturi, iar noi nu suntem Gică Contra. Pentru a evita orice discuţie, vom retrage dreptul de administrare al Fundaţiei Fantasio asupra Pavilionului Expoziţional. Curtea de Conturi susţine că fundaţia nu poate administra pavilionul, pentru că ea nu este instituţie publică, asta deşi acţionari la fundaţie sunt Consiliul Local Municipal Constanţa, cu 50%, şi Consiliul Judeţean, cu 50%“, a ţinut să precizeze Cristinel Dragomir.
În aceeaşi ordine de idei, vicepreşedintele CJC a menţionat că, începând de acum, Pavilionul Expoziţional va fi administrat de Consiliul Judeţean Constanţa. De altfel, tot pe odinea de zi a şedinţei de vineri figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei şi a statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean. Mai exact, aşa cum a declarat Dragomir, „pavilionul va fi administrat de CJC, va fi luat personalul de la fundaţie, transferat la Consiliul Judeţean“. „Refacem fostul serviciu de gospodărire, care se va numi «Administrarea Domeniului Public şi Privat»“, a specificat vicepreşedintele CJC cu atribuţii de preşedinte.
 
Reamintim că, în luna ianuarie a acestui an, atunci când procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat începerea urmăririi penale faţă de preşedintele - acum suspendat - CJC, Nicuşor Constantinescu, numele mai multor fundaţii şi asociaţii apăreau în documentele procurorilor. Conform rezoluţiei DNA, preşedintele CJC „a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 de lei (peste 5 milioane de euro)“. Din această sumă, susţin procurorii DNA, 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice, au fost alocaţi către asociaţii şi fundaţii cu activitate în domeniul cultural.
Nu mai puţin important, numele Fundaţiei Fantasio apare şi în Raportul Camerei de Conturi Constanţa privind finanţele publice locale pe anul 2012 la nivelul judeţului Constanţa, la punctul d. 2), referitor la „nestabilirea şi neîncasarea unor venituri din diverse alte surse“: „Nestabilirea şi neurmărirea de către UATJ Constanţa a cotei de 50% din veniturile din chirii, ca urmare a închirierii bunurilor din domeniul public aflate în administrare, datorate de Fundaţia Fantasio, în sumă de 191 mii lei“.
Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa. Încă de atunci, la conducerea acestei fundaţii se află Virgil Iosif, fostul director al Teatrului de Stat Constanţa. Fundaţia Fantasio are ca obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fundaţia Fantasio, din Constanța, în faliment! Dosarul, amânat pentru la anul

10 Dec 2023 919

Raport Curtea de Conturi. Pavilionul Expoziţional şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, vaci de muls pentru nişte privaţi, în dauna Consiliului Judeţean Constanţa (document)

25 Sep 2019 4792

DNA şi cele 19 percheziţii din februarie 2015 Taste-It Events & Catering SRL a intrat în insolvenţă (rechizitoriu)

14 Mar 2017 3046

Constănţenii, aşteptaţi să îşi spună părerea CJC vrea reguli noi la Pavilionul Expoziţional Constanţa (document)

10 May 2016 4296

Bye-bye, Fundaţia Fantasio? Începe Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean. Premieră - expozanţii nu mai plătesc chirie (document)

11 Sep 2015 3411

Adio, dar rămâi cu mine! Fundaţia Fantasio lasă din mână Pavilionul Expoziţional Constanţa abia după 15 ianuarie

05 Dec 2014 3057

„Miştocăreala“ legii şi Fundaţia Fantasio Astăzi începe Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean

26 Sep 2014 2748

O nouă ediţie a Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean începe mâine

25 Sep 2014 2785

„Cultura“ pe bani publici Fundaţia Consiliului Judeţean Constanţa organizează Sărbătoarea recoltei şi vinului dobrogean

15 Sep 2014 3797