Cuveta Lacului Siutghiol, în atenția DNA Constanța. Oficial, de la Corpul de Control al prim-ministrului

  • Reprezentanții structurii de control au precizat că au transmis actele Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției Naționale Anticorupție, „spre analiză și valorificare“.
  • Acțiunea de documentare la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, desfășurată de Corpul de Control, a vizat perioada 01.01.2012-27.09.2019.
  • „Nota de informare întocmită de CCPM a fost înaintată Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, spre analiză și valorificare“, se arată în datele oficiale.
  • Amintim, pe 6 octombrie 2020, Legea 42/2010, prin care Consiliul Local Constanța, Consiliul Local Năvodari și, respectiv, Consiliul Local Ovidiu au primit în administrare o suprafață din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost declarată neconstituțională, în ansamblul său.
Corpul de Control al prim-ministrului a publicat recent raportul de activitate privind verificările efectuate în cursul anului 2020.
 
Printre primele pagini din raport se regăsește situația cuvetei Lacului Siutghiol, „domeniul public al statului“, intabulată în favoarea orașului Năvodari.
 
Reprezentanții structurii de control au precizat în raportul oficial că au transmis actele Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției Naționale Anticorupție, „spre analiză și valorificare“.
 

Documentare la ANCPI

 
În raportul oficial se arată că acțiunile de control au pornit de la o acțiune de documentare efectuată la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
 
„Acțiunea de documentare la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a vizat perioada 01.01.2012-27.09.2019. A fost verificat modul în care domeniul public al statului, mai precis, cuveta lacului Siutghiol, a fost intabulată în favoarea orașului Năvodari precum și modalitatea în care conducerea ANCPI și-a îndeplinit atribuțiile de îndrumare și verificare a activității oficiilor teritoriale“, au explicat reprezentanții structurii de control.
 
În continuare, legat de acest subiect se mai arată în raport, „cu privire la modul în care cuveta lacului Siutghiol (din domeniul public al statului) a fost intabulată în domeniul privat al Unității Administrativ-Teritoriale Năvodari, se constată că aceste aspecte fac obiectul unor dosare în care sunt efectuate cercetări penale. În acest sens, Nota de informare întocmită de CCPM a fost înaintată Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, spre analiză și valorificare“.
 
Nu în ultimul rând, se mai face precizarea că „nota de informare privind acțiunea de documentare la ANCPI s-a finalizat la data de 07.02.2020, prin transmiterea acesteia spre informare / valorificare / analiză, după caz, către: Prim-ministru, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și către organele de urmărire penală“.
 

Neconstituționalitatea legii

 
Amintim, de asemenea, că la data de 6 octombrie 2020, Legea 42/2010, prin care Consiliul Local Constanța, Consiliul Local Năvodari și, respectiv, Consiliul Local Ovidiu au primit în administrare o suprafață din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost declarată neconstituțională, în ansamblul său.
 

Constatarea privind neconstituționalitatea a fost făcută de Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării.
 
Cu unanimitate de voturi, Plenul CC a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr. 42/2010 privind darea în administrarea autoritățior administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.

 
Instanța care sesizase Curtea cu excepția de neconstituționalitate este Tribunalul Constanța.
 
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Surse documentare: Corpul de Control al prim-ministrului, Curtea Constituțională  a României
 
Citește și:

JT Grup Oil SRL a obținut acordul de mediu pentru centrul de agrement nautic din Mamaia

Constănțeanul supărat:
Malurile lacului Siutghiol devin proprietăți private iar salvarea lui începe să devină o utopie (galerie foto)


În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă

„Nou motiv de pretinsă nelegalitate“:
Disputa pentru Lacul Siutghiol, în atenția judecătorilor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Apariție inedită la Marea Neagră, în stațiunea Mamaia

08 Apr 2024 536

ISU Constanța După căutări zadarnice, pompierii au sistat căutările tânărului posibil înecat în apele lacului Siutghiol, localitatea Ovidiu

04 Apr 2024 540

Căutările tânărului înecat pe lacul Siutghiol, reluate în această dimineață

04 Apr 2024 585

Căutările tânărului înecat în lacul Siutghiol, județul Constanța, sistate

03 Apr 2024 568

Pompierii au reluat căutările tânărului înecat în lacul Siutghiol, județul Constanța (FOTO+VIDEO))

03 Apr 2024 956

UPDATE Un tânăr dat dispărut de trei luni pe lacul Siutghiol! Trupul său ar fi fost observat azi pe lac

02 Apr 2024 4625

UPDATE. Știri Constanța Descoperire macabră pe lacul Siutghiol! Salvatorii, chemați în ajutor

02 Apr 2024 5770

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1926

Imobiliare Constanța Grindeanu Imob Construct SRL, demersuri pentru investiția imobiliară din zona Lacului Siutghiol

13 Mar 2024 841

Oficial de la IPJ Constanța! Cine este tânărul găsit înecat în Lacul Siutghiol

16 Feb 2024 1830

Oficial de la IPJ Constanța despre tânărul găsit înecat în lacul Siutghiol

16 Feb 2024 1613

Bărbatul găsit înecat este unul dintre cei doi dispăruți în lacul Siutghiol (FOTO+VIDEO)

16 Feb 2024 6036

Imobile de 14 etaje, un spital și mai multe locuințe. Iată ce vor să construiască niște investitori pe malul Lacului Siutghiol, Constanța

07 Feb 2024 5112

Fororeportaj Constanța Lacul Siutghiol își dezvăluie frumusețea iarna (FOTO+VIDEO)

24 Jan 2024 966

Constanța Căutările celor doi tineri dispăruți pe lacul Siutghiol, reluate în această dimineață

17 Jan 2024 723