Deschidere editie

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Traseul unui manager care a devenit inculpat cu patru dosare şi două condamnări

Pe data de 15 decembrie 2016, Tribunalul Bucureşti a decis, în primă instanţă, condamnarea lui Căpăţînă la 13 ani şi patru luni de închisoare
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Acest nou dosar este al patrulea.
 
În alte două dosare, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat la 13 ani şi patru luni de închisoare şi, respectiv, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Pedepsele au fost acordate în primă instanţă, acestea nefiind definitive. De asemenea, într-o altă cauză, Dănuţ Căpăţînă a fost deferit Justiţiei pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar şi pentru conflict de interese, în formă continuată.

Primul dosar 

Pe data de 4 noiembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre acestea aflându-se şi Dănuţ Căpăţînă, suspectat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. Pe data de 25 august 2016, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Căpăţînă la pedeapsa închisorii de patru ani şi patru luni de închisoare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, însă, până în prezent, nu a fost stabilit un prim termen de judecată, conform portalului instanţelor de judecată.

Flagrant  

Pe data de 18 mai 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Dănuţ Căpăţînă, suspectat de luare de mită, în formă continuată.

Al doilea dosar  

Pe data de 31 august 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Dănuţ Căpăţînă, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată. 

13 ani de închisoare 

Pe data de 15 decembrie 2016, Tribunalul Bucureşti a decis, în primă instanţă, condamnarea lui Căpăţînă la 13 ani şi patru luni de închisoare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde dosarul se află şi în prezent.

Al treilea dosar 

Pe data de 19 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi de conflict de interese, în formă continuată. Prezentul dosar se află pe rolul Tribunalului Constanţa. În cauză, DNA a calculat un prejudiciu care ar fi fost cauzat Spitalului Judeţean Constanţa de 2.089.997,87 de lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a şi constituit parte civilă în cauză. 

Lucica Simona Căpăţînă, acord de recunoaştere cu DNA 

Tot în octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei al inculpatei Lucica Simona Căpăţînă, aflată sub control judiciar, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de spălarea banilor, în formă continuată.
 
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2011 - 2016, inculpata Căpăţînă Lucica Simona a dobândit sau a dispus transferul sumelor totale de 1.262.218,43 de lei şi 233.660 de euro din conturile mai multor societăţi comerciale şi firme off-shore, în scopul ascunderii ori disimulării adevăratei provenienţe a banilor, cunoscând faptul că aceste sume de bani proveneau din activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în perioada 2009 - 2016. O parte dintre sumele de bani menţionate anterior fuseseră primite cu titlu de mită de către inculpatul Căpăţînă Dănuţ de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, în contextul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi firmele respective (comunicat nr. 1144/VIII/3 din 31 august 2016)“.

Trei ani de închisoare cu suspendare  

„Totodată, restul sumelor de bani au provenit şi din încheierea, de către acelaşi inculpat, a şase contracte având ca obiect servicii de secretariat şi recepţie cu societatea comercială Mara Investcom SRL. Banii respectivi au fost folosiţi de către inculpata Căpăţînă Lucica Simona pentru achiziţionarea de vacanţe în străinătate de la agenţii de turism, efectuarea de plăţi cu cardul în interes personal, diferite plăţi către alte societăţi comerciale etc.“, se mai arată în documentele DNA.
 
„În prezenţa apărătorului ales, inculpata Căpăţînă Lucica Simona a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani“, potrivit DNA.

Al patrulea dosar 

Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).
 
În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului.
 
Astfel, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU «Sf. Apostol Andrei» Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 de lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa (document)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Judeţean vrea să recupereze aproape nouă milioane de lei de la fostul manager Dănuţ Căpăţînă. Azi, primul termen

06 Mar 2019 826

Hotărâre definitivă în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

01 Mar 2019 1704

SRI, Strutinsky şi Căpăţînă, de la Spitalul Judeţean Judecătorii vor să afle ce date a trimis Serviciul Român de Informaţii către DNA

23 Jan 2019 2008

Judecată pe bani grei. Aproximativ nouă milioane de lei Spitalul Judeţean Constanţa s-a întors împotriva unui fost şef!

09 Jan 2019 1386

Sorin Strutinsky, trimis în judecată alături de Dănuț Căpățînă, fostul șef al Spitalului Județean. Ce au decis magistrații

01 Dec 2018 1480

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa Falimentul Picus Consulting SRL, amânat pentru 2019

03 Nov 2018 564

Performance Profile SRL, una dintre firmele fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa, cere să intre în solvenţă

07 Oct 2018 636

Spitalul Judeţean vrea bani de la fostul manager Dănuţ Căpăţînă

21 Aug 2018 950

Începe judecata în dosarul Sorin Strutinsky - Dănuț Căpățînă

26 Jul 2018 675

Falimentul firmei Picus Consulting SRL, amânat pentru octombrie

10 Jul 2018 825

Exclusiv! Dănuţ Căpățînă, fostul şef al Spitalului Județean Constanţa, achitat

13 Jun 2018 3486

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Falimentul firmei Picus Consulting SRL, din nou în atenţia magistraţilor

04 Jun 2018 761

Leonard Iustin Bourceanu rămâne judecătorul dosarului Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

25 May 2018 1439

Zece ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (rechizitoriu)

27 Apr 2018 2918

Exclusiv! Dosarul care a zguduit Sănătatea din Constanţa! Toţi inculpaţii au fost achitaţi. Printre ei, Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

26 Apr 2018 4519