Deschidere editie

De ce îl acuză procurorii DNA Căpăţînă şi-ar fi folosit fosta şi actuala nevastă în „operaţiunea” de luare de mită şi spălare de bani! (document)ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. El este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată. De asemenea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii: Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată, SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuţ Căpăţînă), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), şi SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL), avându-l ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţînă, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
„Inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins sume de bani în cuantum de: 310.826 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit, în perioada iulie 2009 - mai 2016, de la reprezentanţii SC (...) SA, SC (...) SRL, SC (...) SRL, SCA (...) şi SC (...) SRL - în vederea încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu aceste firme - în total, suma de 197.858,59 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei, atât direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi al firmelor offshore: (...) Inc., (...) Ltd., (...) şi (...) Corp“, arată procurorii DNA.

„Banii primiţi drept mită, utilizaţi pentru diverse cheltuieli ale familiei Căpăţînă“

Procurorii DNA susţin că Dănuţ Căpăţînă şi-ar fi început activitatea infracţională chiar după ce a fost numit în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Profitând de faptul că anterior deţinuse funcţia de manager la SC (...) SRL, a negociat cu directorul general al acestei societăţi, inculpatul Ivan Constantin Virgil, menţinerea contractului încheiat anterior între SC (...) SRL şi inculpata SC Picus Consulting SRL, prin care inculpatul îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager, în schimbul achitării la timp a facturilor pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța le emitea către această firmă şi al protejării imaginii SC (...) SRL pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că societatea dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa“, potrivit DNA.
 
Anchetatorii mai arată faptul că în perioada 2010 - 2011 „activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu firme offshore colaboratorilor apropiaţi, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii unor contracte cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte. Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, acesta asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională“.
 
La sfârşitul anului 2013, „inculpatul a înfiinţat, prin intermediul soţiei sale, (...), firma (...) Corp. cu sediul în (...), Belize City, Belize, Central America. (...) Corp., a deschis conturi bancare la (...) Ltd., cu sediul în Larnaca, (...), Cipru, conturi în care inculpatul a încasat sumele achitate drept mită de către SC (...) SA, în cursul anului 2014 şi în care a virat prin intermediul inculpatei (...) o parte din sumele încasate cu acelaşi titlu prin intermediul firmei (...). Ulterior, banii primiţi drept mită au fost retraşi, o parte în numerar, o parte au fost folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri, sau au fost transferaţi în conturile societăţilor offshore, fiind utilizaţi pentru diverse cheltuieli ale familiei Căpăţînă“.
 
Potrivit DNA, una dintre firme ar fi fost controlată de directorul spitalului şi de fosta lui soţie, iar cea de-a doua, doar de soţia sa, însă el s-ar fi ocupat de tot.
 
În rechizitoriul citat, procurorii arată că o parte din bani ar fi fost scoşi de fosta soţie a lui Dănuţ Căpăţînă, şi anume suma de 60.000 de lei, pentru „drepturi salariale“.
 
În perioada 24 - 25 mai 2016, după arestarea lui Căpăţînă, procurorii arată că Lucica Simona Căpăţînă ar fi scos din conturile societăţii suma de 10.000 de lei. Aceasta ar fi semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar.

„Comisionul de 15%“, achitat într-un cont la o bancă din Ungaria

„SC (...) SA a încasat din contractele cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în perioada 2011 - 2016, pentru serviciile prestate, suma de 774.381,2 euro (fără TVA). Conform (...), la încheierea acordului-cadru, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a pretins, cu titlu de mită, 15% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu SC (...) SA în schimbul plăţii acestor sume de bani, inculpatul urma să asigure, pe lângă încheierea contractelor, plata la timp a facturilor şi punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare pentru implementarea programelor informatice, în condiţiile în care atât beneficiarul, cât şi SC (...) SA aveau reprezentarea că pentru executarea conformă a contractului sunt necesare informaţii şi suport din partea personalului beneficiarului“, mai arată procurorii DNA.
 
Anchetatorii mai arată că firma respectivă ar fi acceptat să achite „comisionul de 15%, iar Căpăţînă i-ar fi precizat că plăţile se vor face într-un cont deschis la o bancă din Budapesta (Ungaria), în baza unor contracte având ca obiect servicii de consultanţă.
 
„În perioada 2012-2014, SC (...) SA a achitat în contul (...) cu sediul în Delaware (SUA), deschis la (...) Bank Budapesta (Ungaria), suma totală de 60.412 euro pentru servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată de această firmă“, potrivit DNA. 

S-ar fi schimbat contul în care se efectuau plăţile 

DNA mai arată că, la începutul anului 2014, „inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a comunicat faptul că urmează să schimbe contul în care se efectuau plăţile întrucât vrea să închidă vechea firmă, (...). (...) (...), aproximativ tot în anul 2014, (...) a primit de la inculpatul Căpăţînă Dănuţ un plic cu documente privind firma (...) Corp., cu sediul în Insulele Belize“.
 
„În contul (...) Corp. deschis la (...) Bank Larnaca (Cipru) au fost achitaţi de către SC (...) SA, în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2014, 20.300 de euro, în baza unui contract de consultanţă pentru care nu s-a prestat vreun serviciu“, spun procurorii. 

Un nou contract de mentenanţă

La data de 20 martie, „inculpatul Căpăţînă Dănuţ s-a întâlnit cu (...) şi (...), ocazie cu care s-a discutat despre încheierea noului contract de mentenanţă, inculpatul Căpăţînă Dănuţ explicându-le celor doi că acesta va fi încheiat pe o perioadă de patru ani, dându-le totodată indicaţii cum ar trebui să fie formulată oferta SC (...) SA (...). În cadrul aceleiaşi întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a recunoscut că a primit prin intermediul unor societăţi offshore sume de bani, precizând însă faptul că mai există «nişte datorii în spate», cu referire la perioada august 2014 - martie 2016, în care, (...), nu s-au mai achitat sume de bani în conturile societăţilor offshore, cu excepţia sumei de 8.000 de euro cash, achitată în cursul anului 2015 la presiunile inculpatului Căpăţînă Dănuţ“.
 
În continuare, „(...) precizează faptul că următorul proiect va fi în perioada iulie - august anul curent, având în vedere faptul că, potrivit înţelegerii dintre inculpat şi (...), «datoria în valoare de 25.000 - 30.000 de euro» urma să fie achitată până în toamnă“. 

„A primit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil sume de bani sau foloase necuvenite“ 

„Faptele inculpatului Căpăţînă Dănuţ, care, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada iulie 2009 - mai 2016, a pretins de la reprezentantul SC (...) SRL, inculpatul Ivan Constantin Virgil, pentru sine sau pentru fiica sa, (...), sume de bani sau foloase necuvenite în valoare de 4.768.698,78 de lei şi 16.690 de euro şi a primit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil sume de bani sau foloase necuvenite în valoare de 4.768.698,78 de lei şi 5.410 euro, din care 4.768.698,78 de lei prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate în fapt sau care implicau respectarea obligaţiilor pe care suspectul le avea în realizarea contractului de concesiune încheiat cu SC (...) SRL, iar 5.410 euro prin intermediul fiicei sale, (...), în vederea derulării în bune condiţii a contractelor nr. 4297/2001 şi nr. 2937/2010, încheiate de SC (...) SRL cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a plăţii la timp a facturilor emise în derularea celor două contracte, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale)“, conform DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral în secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape opt ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean. Azi, un nou termen în apelul dosarului

12 Apr 2018 1319

Fosta conducere a Spitalului Judeţean Constanţa, condamnată. Pronunţarea apelului, amânată

11 Apr 2018 1003

Mai mulţi şefi din Spitalul Judeţean Constanţa, condamnaţi. Ce au decis ieri judecătorii

30 Mar 2018 2389

Şedinţă secretă Ce spun cei de la DNA despre Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa!

28 Mar 2018 2039

Povestea oficială Cum a intrat în faliment Picus Consulting SRL. Asociat unic, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean (document)

13 Mar 2018 1136

Procurorii Anticorupție acuză! Afaceri necurate la Spitalul Județean Constanța? S-a lăsat cu trimiteri în judecată. Procesul, amânat

01 Mar 2018 1384

Sănătatea din Constanţa, în atenţia judecătorilor S-au dat pedepse grele în primă instanţă

09 Feb 2018 767

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Mâine, primul termen

30 Jan 2018 1193

Aproape opt ani de detenţie pentru fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa. Ce au mai decis judecătorii

24 Jan 2018 1845

Premieră! Spitalul Judeţean Constanţa şi-a dat în judecată un fost manager

08 Jan 2018 3512

S-a decis! Cine va judeca dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

28 Dec 2017 1240

Avem rechizitoriul din dosarul DNA referitor la Dănuț Căpățînă și Gabriel Strutinsky. Ce spun procurorii. Detalii nebănuite (document)

22 Dec 2017 512

Cum şi-ar fi unit forţele Dănuţ Căpăţînă şi Sorin Strutinsky Surpriză de proporţii din partea procurorilor DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa

21 Dec 2017 2740

Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. În același dosar va fi judecat și Sorin Strutinsky

20 Dec 2017 889

Procurorii Anticorupţie reacţionează după ultima condamnare a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean

01 Nov 2017 3009

Foști șefi din Spitalul Județean, condamnați Procesul a fost amânat pentru luna decembrie

28 Oct 2017 628

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la 7,8 ani de închisoare

20 Oct 2017 5000

Tribunalul Constanţa se pronunţă azi Decizie importantă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

20 Oct 2017 2192

Patru ani cu executare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa. Apelul dosarului, amânat

10 Oct 2017 3284

Tribunalul Constanţa a amânat dosarul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

13 Sep 2017 592

Şedinţă secretă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa

29 Aug 2017 1692

Un nou termen în dosarul în care Dănuț Căpățînă este judecat pentru cinci infracțiuni de luare de mită

16 Aug 2017 635

11 august, zi importantă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

09 Aug 2017 1116

Dosarul care a zguduit Sănătatea din Constanţa va fi redeschis. Cine şi ce pedepse a primit în primă instanţă

02 Aug 2017 2611

Noi termene de judecată pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

24 Jul 2017 1014

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă a ajuns după gratii

05 Jul 2017 2248

Minuta judecătorilor Oficial despre condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa

05 Jul 2017 1174

UPDATE. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat definitiv. Şase ani şi opt luni de închisoare

05 Jul 2017 9914

Dănuţ Căpăţînă află azi dacă va merge la închisoare pentru următorii 13 ani

05 Jul 2017 994

Achitat ori condamnat A venit ziua cea mare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa!

04 Jul 2017 1885

13 ani în primă instanţă Judecătorii se pregătesc să dea sentinţa definitivă în cazul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

22 Jun 2017 3105

Judecata lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, amânată pentru septembrie

11 Jun 2017 1397

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa trimis în judecată de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Dănuţ Căpăţînă (rechizitoriu)

30 May 2017 1519

Când va avea primul termen Dănuţ Căpăţînă în cel de-al patrulea dosar

26 May 2017 1170

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Traseul unui manager care a devenit inculpat cu patru dosare şi două condamnări

25 May 2017 2277

UPDATE. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, trimis în judecată într-un nou dosar. Al patrulea. Detalii

24 May 2017 3499

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, în faţa Tribunalului Constanţa

05 May 2017 2904

​Judecătorii din Bucureşti au amânat dosarul în care Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat, în primă instanţă, la 13 ani de închisoare

24 Apr 2017 2925

Dănuţ Căpăţînă, condamnat, în primă instanţă, la 13 ani de închisoare Judecătorii din Bucureşti redeschid dosarul fostului şef al Spitalului Judeţean (rechizitorii)

21 Apr 2017 2111

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, rămâne sub control judiciar

27 Mar 2017 962

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, a luat 13 ani în primă instanţă. Dosarul va fi redeschis azi (rechizitorii)

23 Mar 2017 1530

O firmă înfiinţată de Dănuţ Căpăţînă a rămas fără pensiunea din Bran. Care este motivul şi ce societate este

15 Mar 2017 1685

Al treilea dosar al lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, a fost amânat (rechizitoriu)

13 Mar 2017 973

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, 13 ani în primă instanţă. Dosarul, amânat pentru 23 martie (rechizitorii)

25 Feb 2017 1691

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, judecat în al treilea dosar de Emilia Ganera, din Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

30 Jan 2017 1199

13 ani în primă instanţă Cine va da verdictul final în dosarul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa (rechizitorii)

27 Jan 2017 1734

Un nou termen în dosarul lui Dănuț Căpățînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

26 Jan 2017 1004

Primul termen în apel după condamnarea de 13 ani Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al SCJU, în faţa judecătorilor din Bucureşti

26 Jan 2017 1271

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, cooptat în SC Picus Consulting SRL

23 Jan 2017 1640

Dănuţ Căpățînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, condamnat la 13 ani de închisoare. Primul termen în apel, 26 ianuarie

22 Jan 2017 3009