De la 1 aprilie nu se mai acordă subvenție la căldură! Abonații Termoficare Constanța SRL vor plăti 1.800 de lei pentru gigacalorie! (DOCUMENT)

 
 
  • În prezent, pentru consumatorii casnici se aplică o subvenție consistentă, astfel încât prețul facturat a rămas 450 de lei/Gcal
  • De la 1 aprilie însă această subvenție nu se va mai aplica, astfel încât, constănțenii vor plăti 1.801,91 de lei/gigacalorie
  • Constanța este singurul oraș din țară unde subvenția la energie termică nu se acordă tot timpul anului, așa cum se întâmplă în București, Oradea, Iași, Craiova, Timișoara, etc
  • Pe măsură ce vor fi date în funcțiune noile conducte magistrale prețul va scădea, spune, directorul de la Termoficare Constanța SRL, Liviu Popa
  • Reprezentanții Primăriei Constanța nu ne-au putut furniza deocamdată un răspuns legat de prețul pe care îl va plăti populația pentru gigacalorie după data de 1 aprilie a.c., deoarece primarul nu se afla în instituție
 
 
Pe ordinea de zi suplimentară a ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Municipal Constanța s-a afla și un proiect prin care s-a aprobat prețul local al energiei termice furnizate de către societatea Termoficare Constanța SRL.

De la 1 aprilie 2023,  prețul gigacaloriei va fi de 1.801,91 de lei/Gcal, vezi secțiunea „documente”.

Până la 31 martie a.c.,pentru consumatorii casnici se aplică o subvenție consistentă, astfel încât prețul facturat a rămas 450 de lei/Gcal, diferența fiind suportată de autorități.

De la 1 aprilie însă această subvenție nu se va mai aplica, astfel încât, constănțenii vor plăti prețul întreg pentru gigacalorie.



 
Constanța este singurul oraș din țară unde subvenția la energie termică nu se acordă tot timpul anului, așa cum se întâmplă în București, Oradea, Iași, Craiova, Timișoara, etc.
 

În această situație, l-am întrebat pe directorul societății Termoficare Constanța SRL, Liviu Popa ce se va întâmpla cu prețul energiei termice și apei calde de la 1 aprilie a.c.
 
Din păcate, acesta nu a putut furniza un răspuns, deoarece: „nu știm dacă CLM va acorda subvenție în continuare sau nu, după data de 1 aprilie a.c. Subvenția este o cheltuială pentru Primărie, nu poate operatorul să impună această cheltuială.


Prin lege prețul local e apanajul primăriei. Dacă se stabilește de CLM acordarea subvenției la energia termică pe tot anul, atunci noi vom produce documentația necesară.
 
Cât privește costul apei calde acesta are două componente - energia termică înmagazinată în apă ( măsurată în GCal), respectiv cantitatea ( volumul) de apă consumat (măsurat în metri cubi ). Acestea diferă de la bloc la bloc. Acolo unde sunt debranșări e consum mai mare de apa rece și costul cu apa caldă crește.
 
Pe măsură ce vor fi date în funcțiune noile conducte magistrale ne așteptam să scadă prețul”, a precizat Liviu Popa.
 
Reprezentanții Primăriei Constanța nu ne-au putut furniza deocamdată un răspuns legat de prețul pe care îl va plăti populația pentru gigacalorie/apă caldă după data de 1 aprilie a.c., deoarece primarul nu se afla ieri în instituție.

Și în 2022, după ce a fost sistată subvenția, facturile la întreținere începând cu luna aprilie au explodat, în condițiile în care prețul pentru gigacalorie era atunci de 1.337.79 lei inclusiv TVA.

Costul metrului cub de apă caldă plătit de abonații sistemului centralizat au variat în primăvara și vara anului trecut între 54 și 75 de lei, funcție de numărul abonaților din cadrul asociațiilor de locatari dar și de pierderile din rețea.

Anul acesta prețurile vor crește și mai mult.

Amintim totuși că în mai multe rânduri, edilul Vergil Chițac a spus că vrea să-i convingă pe constănțenii care au plecat din sistemul centralizat să revină și că are certitudinea că așa se va întâmpla în următorii ani, după ce se vor finaliza lucrările de reabilitare a conductelor magistrale.

Până atunci însă, cu excepția sezonului rece când se aplică subvenția, clienții Termoficare Constanța SRL sunt condamnați să plătească un preț uriaș pentru apa caldă de consum.
 
Vom reveni.
 
PRECIZĂRI:
         

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Constănțeanul supărat! Facturile la întreținere au explodat. „1 mc apă caldă = 60,87 lei?! Nu e o greșeală!” (GALERIE FOTO)


 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1347

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 753

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 685

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 708

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 458

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2079

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 842

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 695

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1480

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 793

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 787

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 892

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 849

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2769

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1333