Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați! Ce au declarat, în instanță, Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța (video)



 
  • Pentru termenul viitor se pregătește audierea lui Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Constanţei, asociat în cadrul societății comerciale Kalinia Proiect SRL, cunoscută în Constanţa datorită proiectelor pe care le-a întocmit pentru municipalitate.
 
Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța, au fost audiați vineri, 22 octombrie 2021, de judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul lui Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța
 
Decebal Făgădău este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Pentru termenul viitor se pregătește audierea lui Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Constanţei, asociat în cadrul societății comerciale Kalinia Proiect SRL, cunoscută în Constanţa datorită proiectelor pe care le-a întocmit pentru municipalitate: teleschiul nautic, orăşelul lacustru, reactualizarea PUZ-ului Satului de Vacanţă, reamenajarea Cazinoului din Mamaia şi parcările supraetajate iar lista poate continua.    
 
Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL, a explicat, în timpul audierii, cum a intrat Astera Consulting în posesia în posesia celor trei parcele de teren din Portul Tomis consemnate în dosarul penal instrumentat de DNA.   
 
Bactali Nadir a declarat, printre altele, că în 2007, a preluat anumite active în zona Portului Tomis, de la SC Satu&Fase SRL, printre acestea aflându-se și construcția la care se face referire în actul de sesizare a instanței.
 
„Noi, voiam să facem un hotel! Atunci, Ionuț Toma, arhitectul șef al SC Kalinia, a discutat ci cei de la Hilton. Ni s-a spus că ne trebuie locuri de parcare. În proporție de 75% din numărul de camere. În 2012-2014 s-au depus documentele nesare achiziției celor trei loturi de teren SC Kalinia se ocupa de proiectare și ținea legătura între noi (nr. Astera Consulting) și Hilton. Până în 2014, nu m-am ocupat de achizția terenurilor. În 2014 am făcut cerere (nr. Primăriei) și am spus că avem bani și că putem cumpăra terenurile. La primărie i s-a spus prețul și apoi am plecat. Apoi am spus că suntem de acord. Prețul nu a fost negociat“, a mai spus Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL.
 
Tot acestea i-a mai declarat judecătorului MustațăIonuț Toma a fost cel care i-a prezentat soluția de a intra în posesia unor loturi adiacente celui deținut, astfel ajungând să cumpere cele trei terenuri aflate în discuție în cauză.

 

„Nu cunosc detalii tehnice legate de procedura de achiziție, pentru că de aceasta s-a ocupat Ionuț Toma. (...) Nu am avut discuții personale cu inculpații cauzei legate de aceste tranzacții. Nu îi cunosc personal pe inculpați. (...) Îl cunosc pe Sorin Strutinsky. Era asociat într-o firmă care era asociată în Astera. Din anul 2014 nu mai este. (...) Nu am discutat cu Sorin Strutinsky detalii despre achiziția parcelelor și cred că acesta nu a discutat subiectul cu vreunul dintre inculpații cauzei. Am discutat cu Sorin Strutinsky despre colaborarea cu Hilton. Dar nu pe achiziția celor trei terenuri. (...) Mai deținem două loturi în zonă (971 mp. și 773mp. Adiacente clădirii. Au fost cumpărate în 2007“, a mai completat Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL.

 
Acesta a încheiat susținând că, în perioada în care Decebal Făgădău a fost primar al municipiului Constanța, Astera Consulting a fost controlată de Poliția Locală și aprimit amenzi pentru șantierul din Portul Tomis.
   

În contextul celor mai sus precizate, judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, a decis că s-ar impune audierea lui Ionuţ Toma, asociat în cadrul societății comerciale Kalinia Proiect SRL, acesta fiind, după cum arătam și mai sus, arhitect-şef al Constanţei.  
 
La rândul său, Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale, a declarat, printre altele, că Poliția Locală Constanța a efectuat controale și la șantierul Astera Consultin, în zona Portului Constanța, în legătura cu organizarea de șantier și cu macaraua din zona clădirii și că nu a primit ordine de la inculpații cauzei, Decebal Făgădău sau Marcela Enache, pentru a acționa în favoarea ori defavoarea acestui șantier.


„Știu că au fost mai multe verificări“, a conchis Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța, făcând referire la hotelul neterminat din Portul Tomis.    

 
    
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 22 octombrie 2021, SC Kalinia Proiect SRL, înființată în anul 2002, are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Sabinelor, și se ocupă de „activităţi de arhitectură“.
 
Kalinia Proiect SRL este controlată de Alexandru Felix Arsene și de Ionuț Toma, fiecare deținând câte 50% din capitalul social.
 
Date financiare Kalinia Proiect SRL
 
2020
 
Cifra de afaceri: 178.243 lei
Cheltuieli: 155.962 lei
Profit net: 17.206 lei
Angajați: 0
 
2019
 
Cifra de afaceri: 185.846 lei
Cheltuieli: 141.070 lei 
Profit net: 39.895 lei
Angajați: 0
 
Alexandru Felix Arsene apare în Kalinia Proiect SRL, Planara Building Works SRL și în Silver Serv Plus SRL.
 
Arsene a figurat și în Felix Arsene Design SRL –radiată.
 
Asta în timp ce Ionuț Toma apare în Kalinia Proiect SRL și în East Atelier SRL. Toma a figurat și în Arena Construct SRL și Cast 2000 Desing SRL, ambele radiate.         
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 22 octombrie 2021, SC Satu & Fase SRL – înființată în anul 2000 – are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Timişanei, și se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Satu & Fase SRL este controlată de Falkoneti Properties LTD, cu 100 din capitalul social. Administrator este Ana Chișor.
 
Date financiare Satu & Fase SRL
 
2019
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 359.605 lei
Profit net: -7.391 lei
Angajați: 0 
 
2018
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 676.889 lei
Profit net: 309.730 lei 
Angajați: 0    
 
Ana Chișor figurează în Nortech Trade SRL, Satu Fase SRL, Panel Building System SRL și în Mamaia Luxury Construction SRL ( administrator special).
 
În trecut, Satu & Fase SRL a fost administrată de cunoscutul om de afaceri Ion Cristian Serghie. Acesta apare în: Tomrad Communications SRL, Invest Consult Services SRL, Owen Five SRL, Firflylogistic SRL, Rdc International Consulting SRL, Est Capital DV SRL, toate fiind în funcțiune, dar și în DL Stars Comp SRL – insolvență, Quadrifoglio SRL- radiată, Luxury House Construction SRL - altă stare, Act Consulting Services 2004 SRL – radiată, Quality House SRL -  altă stare, Md Farers Invest SRL – radiată și Mamaia Luxury Construction SRL – faliment.

Stăpânii terenurilor
Tomis Tower și turnul de pe Traian

 
Avocații și procurorul de ședință din partea DNA
 
Decebal Făgădău este reprezenat de avocați Adrian Gheorghiță și Radu Doicescu, în timp ce Marcela Enache este apărată de Ionuț Cazan, toți trei fiind din Baroul Constanța.
 
Interesele Consiliului Local Constanţa sunt reprezentate în acest proces de avocat Constantin Cojocaru.
 
Procurorul de ședință din partea DNA a fost Ciprian Bodu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal
.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea!
Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 436

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 542

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 4296

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 844

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 2282

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1393

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1572

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 929

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1631

Ce pregătesc Horia Constantinescu și Decebal Făgădău?

10 Feb 2024 1506

Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, clasare de la DNA! Vizat, dosarul din cauza căruia a demisionat din PSD

29 Jan 2024 1824

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 1065

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 1052

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 941

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1345