Decizie definitivă a instanţei în dosarul Festivalul Verii 2016 Asociaţia Culturală „Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului“ nu mai primeşte niciun leu de la Primărie (document)

La începutul anului, reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului” jubilau după ce Tribunalul Constanţa le admitea cererea în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa prin primar. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus obligarea Municipiului Constanţa prin primar la validarea raportului final de activitate şi a raportului financiar, conform contractului de finanţare nerambursabilă nr. 94515/01.07.2016. Era vorba despre evenimentul Festivalul Verii 2016, pe care municipalitatea a decis să nu-l mai deconteze, după ce organizatorii, Asociaţia Culturală „Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului”, nu ar fi respectat proiectul finanţat de Primărie.
 
După prima decizie a instanţei, Primăria era bună de plată şi avea de achitat suma de 357.739,25 de lei, reprezentând rest de plată neachitat (a doua tranşă), conform contractului de finanţare nerambursabilă nr. 94515/01.07.2016. „Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Doar că decizia Tribunalului Constanţa nu era definitivă, iar Primăria Constanţa a atacat-o la Curtea de Apel Constanţa. Pe 19 decembrie a.c. Primăria Constanţa câştigă în recurs procesul cu Asociaţia Culturală „Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului”. Decizia este definitivă. Iată soluţia pe scurt: „Admite recursul. Casează hotărârea şi, rejudecând, respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată. Dispune obligarea recurentului reclamant la plata către Primăria Constanţa la suma de 1.136 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată pentru ambele faze procesuale“.

Despre Asociaţia Culturală „Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului“

Potrivit datelor din Registrul ONG-urilor, asociaţia are sediul în municipiul Constanţa, pe strada Muncel. Consiliul Director este format din actorul şi regizorul Lucian Iancu Spiru, Alexandru Ghiţă şi Valentin Cătălin Ispas.
 
Obiectul de activitate al asociaţiei, potrivit celor declarate de fondatori, este mobilizarea oamenilor de teatru, a instituţiilor de spectacol pentru a genera o mişcare care să favorizeze, folosindu-se de mijloace artistice caracteristice, formarea unui tineret sănătos moral.

Primăria a explicat de ce nu poate deconta tranşa a doua aferentă Festivalului Verii 2016

În raportul întocmit de municipalitate în 2017, se precizau următoarele: „Potrivit propunerii financiare înaintate de care Asociaţia culturală «Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului», care face parte din contractul de finanţare nerambursabilă nr. 94515/01.07.2016, se observă: suma estimata pentru realizarea evenimentului a fost 1.413.526 de lei inclusiv TVA, din care: suma solicitată din fonduri financiare nerambursabile de la Primăria Municipiului Constanţa a fost de 1.282.500 de lei inclusiv TVA (reprezentând 90,74% din valoarea totala a evenimentului); suma prevăzută ca aport propriu a fost de 131.026 de lei inclusiv TVA (reprezentând 10,21% din valoarea totală a evenimentului şi 9,26% din valoarea totală a finanţării).
 
Potrivit contractului de finanţare nerambursabilă, actelor adiţionale şi propunerii tehnice, care face parte din contract, se observă: perioada de derulare a evenimentului (conform act adiţional nr. 130876/19.09.2016), în intervalul orar 20.00 - 23.00, după cum urmează: în cursul lunii iulie, începând cu data de 15 iulie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică; în cursul lunii august, în fiecare zi de joi, vineri, sâmbătă şi duminică, precum şi în ziua de miercuri, 10 august; zilnic, în perioada 1-4 septembrie. Fonduri din finanţare nerambursabilă acoperite de municipiul Constanţa - 1.282.500 de lei inclusiv TVA, din care tranşa I - 897.750 de lei inclusiv TVA (70%) şi tranşa II - 384.750 de lei inclusiv TVA (30%).
 
Prima tranşă, în valoare de 897.750 de lei inclusiv TVA, a fost transmisă către Asociaţia culturală «Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului» conform facturii nr. 0126/01.07.2016, înregistrată la Primăria Municipiului Constanţa cu nr. 94950/04.07.2016“, se arată în notificarea municipalităţii referitoare la Festivalul Verii 2016.
 
În ceea ce priveşte îndeplinirea prevederilor din propunerea tehnică, în conformitate cu contractul de finanţare nerambursabilă şi cu actele adiţionale, Primăria a realizat o analiză detaliată a acestora, în paralel cu programul desfăşurat pe scena festivalului.
 
În urma analizei, a rezultat că Asociaţia culturală „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“ nu a respectat decât într-o mică măsură propunerea tehnică. Respectarea propunerii tehnice era o condiţie obligatorie în procesul de decontare a fondurilor nerambursabile de la municipalitate. Ca urmare, prestaţiile din propunerea tehnică care nu s-au regăsit în realitate vor fi reţinute de la plată.
 

„Potrivit prevederilor contractuale, în cazul în care beneficiarul nu îşi respectă obligaţiile asumate prin contract (din care fac parte integrantă propunerea tehnică, propunerea financiară şi caietul de sarcini), acestuia i se pot retine sume parţial sau i se poate cere restituirea parţială sau integrală a sumelor primite. Potrivit analizei efectuate, analiză prezentată detaliat în cadrul punctului IX al acestui raport, s-au constatat următoarele:
- propunerea tehnică nu a fast respectată decât în mică măsură;
- o mică parte dintre artiştii, trupele, spectacolele, piesele de teatru precizate în propunerea tehnică au fost prezentate pe scena festivalului.

 
În ceea ce priveşte faptul că mulţi dintre artiştii promişi prin propunerea tehnică nu au susţinut prestaţii artistice pe scena festivalului, explicaţia oferită de asociaţie a fost aceea că aceşti artişti îşi exprimaseră disponibilitatea de a performa pe scena festivalului în prima jumătate a lunii iulie. Menţionăm faptul că artiştii pentru care asociaţia a folosit această explicaţie sunt în număr de 57.
 
Totodată, în cadrul aceluiaşi eveniment, cheltuielilor din capitolul «Onorarii» care vor fi respinse Ia plata le sunt adiacente şi alte costuri de Ia alte categorii de cheltuieli (transport, cazare, închirieri), care vor fi şi ele respinse la plată. De asemenea, nici prevederile din propunerea tehnică referitoare la promovarea evenimentului nu au fost respectate. Orice cheltuieli care nu sunt conforme cu propunerea tehnică vor fi respinse la plată. În cadrul aceluiaşi punct IX din prezentul raport, au fost detaliate atât cheltuielile acceptate, cât şi cele respinse de la plată“, arată municipalitatea în acest raport.
 
Reprezentantul Asociaţiei culturale „Mişcarea teatrală pentru educaţia tineretului“, Valentin Ispas, spune că aşteaptă motivarea judecătorilor pentru a accesa o cale de atac extraordinară în acest dosar.
 
În secţiunea „Documente“ vă prezentăm integral raportul realizat de Primărie privind imposibilitatea decontării sumelor aferente Festivalului Verii 2016 şi care conţine şi o serie de prevederi ale propunerii tehnice ce nu au implicat cheltuieli, aşa cum reiese din documentele justificative depuse de asociaţie, sau care au implicat cheltuieli, dar nu au fost respectate.
 
Citeşte şi:
 
Adara Tramundana, puntea dintre ONG-uri şi un proces în instanţă! După ce a anulat 30 la sută din bugetul Festivalului Verii 2016, Primăria Constanţa a dat pe mâna Asociaţiei „Teatrelia“ Festivalul Iernii 2017! (document)
 
Câţi bani trebuie să primească de la Municipiul Constanţa! Victorie în instanţă pentru Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului
 
Municipiul Constanţa nu renunţă, nu plăteşte Ce spune Decebal Făgădău despre procesul cu Asociaţia Culturală „Mişcarea Teatrală“
 
Făgădău bifează o premieră! Primăria Constanţa nu mai acordă tranşa a doua a plăţii pentru Festivalul Iernii 2016 şi cere bani înapoi Fundaţiei „Clopot“ pentru nerespectarea proiectului tehnic! (galerie foto+documente)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.