Decizie unică în istoria Facultății de Drept! Judecătorii din Constanța au suspendat definitiv exmatricularea celor 45 de studenți acuzați că au copiat la examene

 
  • „Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari“.
  • „Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București. Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă și importanța sa prezentă și viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din București, pentru întregul sistem de învățământ juridic superior, dar și pentru societatea românească în ansamblul său“.
 
Verdict final în cazul studenților de la Facultatea de Drept acuzați că au copiat la examene! Săptămâna trecută, Curtea de Apel Constanța a suspendat definitiv executarea Dispoziţiei Rectorului Universităţii din Bucureşti nr. 244/04.03.2021, dispoziţie prin intermediul căreia s-a decis exmatricularea celor 45 de studenți pe motiv de fraudă. Recent, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrată cererea de anulare a Dispoziţiei nr. 244/04.03.2021. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie stabilit primul termen.
 
Alexandru Florin Cartoafă, vicepresedinte al Federației Tinerilor din Constanța, unul dintre cei 45 de studenți vizați de Dispoziţia nr. 244/04.03.2021, a solicitat Tribunalului Constanța suspendarea documentului anterior precizat.
 
Prin Hotarârea nr. 671/2021, din 16 aprilie 2021, completul de judecată prezidat, potrivit datelor noastre, de judecătoarea Constantina Monica Turc, din Secția Contencios, administrativ fiscal a Tribunalului Constanța, a admis acțiunea lui Alexandru Florin Cartoafă. Pe cale de consecință, instanța a dispus suspendarea executării Dispoziţiei Rectorului Universităţii din Bucureşti nr. 244/04.03.2021 până la pronunţarea instanţei de fond. 
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, de Universitatea din Bucureşti. Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea promovată de Universitatea din Bucureşti, menținând decizia tribunalului.     
 
Decizia a fost luată de completul de judecată prezidat de judecătoarea Nicoleta Roxana Bacu, din cadrul Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel Constanța.
 
Așa cum arătam și mai sus, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrată și cererea de anulare a Dispoziţiei nr. 244/04.03.2021. Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 
Oficial
 
Amintim că în februarie 2021 conducerea Facultății de Drept a dat publicității unui comunicat privind decizia Decanului Facultății de Drept și a Consiliului Facultății de Drept de a propune Rectorului Universității din București exmatricularea a 45 de studenți care au „conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă 2021 a anului I“.

 
„Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I“, potrivit comunicatului.
 

Grupuri pe Whatsapp
 
„Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021.
 
Facultatea de Drept a Universității din București transmite opiniei publice că decizia de a propune exmatricularea a 45 de studenți a fost una extrem de grea prin implicațiile sale atât asupra studenților pentru care s-a propus exmatricularea și a familiilor acestora, cât și asupra întregului corp profesoral și a tuturor celorlalți studenți ai Facultății noastre“, se mai arată în comunicat .
 
Decizie unică în istoria Facultății de Drept
 
„Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București. Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă și importanța sa prezentă și viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din București, pentru întregul sistem de învățământ juridic superior, dar și pentru societatea românească în ansamblul său. Prin această decizie, conducerea Facultății de Drept își asumă o alegere foarte clară între just și injust, între fapte dovedite și declarații fără acoperire, între adevăr și minciună. Această decizie este o expresie a curajului de spune NU fraudei la examen. Reprezintă o decizie grea, dar justă,
o decizie bazată pe dovezi incontestabile. De asemenea, este decizie care exprimă fără niciun dubiu faptul că Facultatea de Drept, facultate etalon a învățământului juridic superior din România, nu tolerează frauda în rândul studenților care au început un drum lung și greu pentru a desăvârși o carieră de jurist“, se mai arată în comunicatul privind decizia Decanului Facultății .
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cazul care a făcut înconjurul țării!
Tribunalul Constanța a motivat decizia prin care a suspendat exmatricularea celor 45 de studenți de la Facultatea de Drept (document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul care a făcut înconjurul țării! Tribunalul Constanța a motivat decizia prin care a suspendat exmatricularea celor 45 de studenți de la Facultatea de Drept (document)

27 May 2021 2391