Demisii din ONG-ul care l-a făcut primar pe Vergil Chițac Componența Consiliului Director al Asociației „Constanța Altfel”, o enigma chiar și în rândul membrilor acesteia!

  • Echipa câștigătoare a alegerilor locale din 2020, conturată în Asociația Constanța Altfel și instalată în Primăria Constanța a început să se destrame
  • Președintele Asociației, Samir Gafar nu a operat modificările la Judecătoria Constanța
  • După alegerile locale din 2020, activitatea ONG-ului s-a estompat, după ce au renunțat sau au pierdut procesele care i-au adus notorietate în primii ani de la înființare
  • Un comunicat de presă remis de Consiliul Director al Asociației ne-a făcut să ne întrebăm cine reprezintă acest ONG
  • Deoarece președintele Gafar nu a putut elucida misterul, am solicitat informații oficiale de la Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției
  • Astfel, am aflat că ultimele plecări din Consiliul Director nu au fost operate în Registrul Național, dar și faptul că Asociația Constanța Altfel funcționează în afara prevederilor actului constitutiv
  • Gafar susține că Asociația ar mai avea încă 200 de membri activi
  • Cât privește sediul ONG-ului, informațiile sunt la fel de contradictorii
 
 

Nu doar la Primăria Constanța, echipa câștigătoare s-a destrămat!

Iată că și Asociația Constanța Altfel, înființată în 2017 ca un vehicul electoral pentru Vergil Chițac, cel care trei ani mai târziu avea să devină primarul municipiului Constanța se confruntă cu o serie de plecări din rândul organelor executive.

Iar dacă în cazul Primăriei, fiecare plecare a devenit publică o dată cu apariția dispozițiilor edilului Vergil Chițac, la Constanța Altfel, demisiile nu au fost operate oficial în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției.

După alegerile locale din 2020, Asociația a tot renunțat sau a pierdut procese deschise în calitate de apărătoare a „spațiilor verzi și urbanismului de la malul mării” (n.r. acțiuni care la vremea respectivă i-au adus voturi lui Vergil Chițac, pe atunci președintele Asociației și candidat la Primăria Constanța) iar activitatea ONG-ului s-a estompat.

Situația din cadrul Constanța Altfel nici că nu ne-ar fi atras atenția, dacă organul executiv, respectiv Consiliul Director nu ar fi remis recent către presă un comunicat nesemnat, prin care au acuzat-o pe Felicia Ovanesian (n.r. fost city-manager al municipiului Constanța și fost avocat al ONG-ului) că are o agendă dublă și că „a folosit  asociația ca pe o platformă de promovare a propriilor interese și atragem atenția că actualele sale demersuri din spațiul virtual, sponsorizate constant, au iz politic”.

Prin intermediul aceluiași comunicat atribuit Consiliului Director al Asociației Constanța Altfel, se aducea la cunoștința publicului faptul că „sigurul proces câștigat de avocatul Felicia Ovanesian și partenera sa a fost cel în care s-a anulat vechiul regulament al parcărilor. Zeci de procese legate de probleme de urbanism au fost pierdute sau se află în diferite faze de judecată. Cele rămase pe rolul instanțelor au fost pierdute la instanțele inferioare. În consecință, cu o rată de succes spre zero,  din cauza prestației avocaților Ovanesian/Toxin, motiv pentru care Asociația Constanța Altfel a hotărât să renunțe la judecată în procesele rămase. De altfel suma de plată pentru cheltuieli de judecată în procesele pierdute se tot mărește și a ajuns de ordinul zecilor de mii de lei”, se aprecia în comunicatul de presă, vezi secțiunea „citește și”.

Evident a urmat un drept la replica din partea fostului city-manager, însă nu insistăm asupra acestui lucru pentru că nu face obiectul materialului.

Revenind la Asociație, lista inițială a fondatorilor ONG-ului a fost următoarea: Vergil Chițac, Stere Hira, Samir Gafar, Dragoș-George Teodorescu și Felicia-Nadina Ovanesian.

Potrivit informațiilor din Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției, solicitate de ZIUA de Constanța, în 2019, membrii fondatori ai asociației/Colegiul Director erau: Vergil Chițac (n.r. președinte), Romeo Caius Rezeanu, Stere Hira, Gafar Samir și Felicia-Nadina Ovanesian.




După ce Vergil Chițac și Felicia Ovanesian s-au transformat din ONG-iști în primar, respectiv city-manager, funcția de președinte al Asociației a fost preluată de Samir Gafar.

În 2020 a fost operată o modificare a componenței Consiliului Director, după demisia Feliciei Ovanesian din 2019, înregistrată în Registru abia în februarie 2020.

În locul acesteia, în CD-ului Asociației era cooptat Teodor Popa (n.r. fost consilier local PNL, demisionar în decembrie 2022 din CLM Constanța).
În 2020 devine membru în organul executiv al Asociației și Roxana Gheorghe, ex -Chițac (n.r. fosta soție a lui Octavian, fiului primarul Vergil Chițac).

În 2021, Adunarea Generală a membrilor fondatori ai Asociației care este organul de conducere decide înlocuirea din Consiliul Director a lui Stere Hira, urmare a demisiei cu Ion Grigoraș.

Aceasta este ultima mențiune făcută de reprezentanții Constanța Altfel în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Ministerul Justiției.

Între timp au părăsit Asociația și Consiliul Director atât Teodor Popa (n.r. prin demisie la 1 martie 2023) cât și Roxana Gheorghe (n.r. prin demisie pe 20 aprilie 2023).

Întrebat despre situația din acte a Asociației vs. cea din realitate, după mai multe încercări de a discuta cu domnia sa, președintele Constanța Altfel, Samir Gafar a recunoscut că nu a depus la Judecătorie modificările survenite în ultima perioadă.

Conform actului constitutiv al Asociației, practic actul de identitate al ONG-ului, Consiliul Director trebuie să aibă cinci membri.

Motivul? „Nu avem avocat, căutăm pe cineva care să facă aceste mențiuni, după ce am încetat colaborarea cu avocatul Liliana Cristina Toxin.

Samir Gafar a mai precizat pentru ZIUA de Constanța că cei doi demisionari urmează să fie înlocuiți, abia după ce demisiile lor vor fi înregistrate la instanța competentă (n.r. Judecătoria Constanța).

Cu cine? „Nu știm, vom vedea”.

Samir Gafar susține că Asociația Constanța Altfel ar mai avea încă 200 de membri activi, în timp ce foștii săi colegi susțin că din echipa inițială ar mai fi rămas o mână de oameni.

Același președinte mai afirmă că din Consiliul Director mai fac parte astăzi : el, Romeo Caius Rezeanu (n.r. plecat în Franța) și Ion Grigoraș.

Cât privește sediul ONG-ului, informațiile sunt la fel de contradictorii ca și în cazul organelor executive.

În timp ce la Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor ultimul sediu declarat este în Constanța, pe strada Bogdan Petriceicu-Hașdeu nr.21A, cam. 1, președintele Asociației nu a știut să indice cu precizie unde au loc ședințele.

Unul dintre foștii membri ai Colegiului Director ne-au precizat că a încercat o revitalizare a activității Asociației, însă un impediment era și lipsa sediului, întâlnirile desfășurându-se în diverse localuri sau restaurante.

Facem mențiunea că imobilul de la adresa menționată ca fiind sediul Asociației are patru camere și aparține lui Bogdan Chircorian, fondatorul Partidului „Constanța Altfel" și cel care în 2020 l-a luat în spațiu pe Vergil Chițac pentru ca acesta să poată candida la primăria Constanța. La aceeași adresă, dar într-o altă încăpere are sediu social un SRL.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

UPDATE Asociația Constanța Altfel și fostul city-manager, Felicia Ovanesian se acuză reciproc!

Asociația Constanța Altfel a pierdut procesul Blocul din Portul Tomis nu va fi demolat!

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC cere reevaluarea ofertei câștigătoare. Este vizat contractul de servicii de curățenie Contestatorul acuză Primăria Constanța de superficialitate în evaluarea ofertelor și de lipsă de imparțialitate (DOCUMENT)

15 Sep 2023 1677

Groapa de la Poarta 9 a fost închisă! Depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări la operatorii recomandați oficial de Primăria Constanța costă între 85 și 230 lei/tonă

10 Nov 2022 2949

Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța? (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

23 Apr 2022 7703

Descinderi ale DNA la ARR. Procedura merge mai departe. Ce spune Agenția Națională pentru Achiziții Publice despre licitația derulată de CJC pentru traseele județene?

08 Apr 2022 3482

Uite parcometrul, nu e parcometrul! Abia se lucrează la fundațiile acestora. Unde vor fi amplasate și cât costă un automat electronic?

05 Apr 2022 2242

Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 5188

ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

25 Mar 2022 2709

Doar 12.6% dintre Asociațiile de Proprietari au reușit totuși să depună dosarele pentru reabilitare termică prin PNRR. După ce a făcut-o lată, Primăria Constanța le transmite că mai au o șansă la toamnă

19 Mar 2022 3815

Un incendiu a închis Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, managerul închide gura angajaților. Notă internă. Nu mai au voie să vorbească cu presa (DOCUMENTE)

08 Dec 2021 5344

ZIUA LIVE. SOS Spitalul Județean. Expertizele tehnice arată că imobilul prezintă deficit de rezistență și risc seismic. Este nevoie de o clădire tampon pentru a muta secțiile

14 May 2021 3698

Centre de carantină din județul Constanța - cine le administrează, cât costă o cameră și cine o decontează, cum au fost create și cui sunt destinate (documente)

23 Mar 2020 23506

Accident mortal pe DN 3. Cui aparţine maşina de lux pe care o conducea fostul prefect Ioan Albu în momentul tragediei rutiere

19 Feb 2020 12546

PSD a fost ras din CA-ul Aeroportului Kogălniceanu. CJC a rămas fără reprezentant şi cere o nouă convocare a AGA şi vot cumulativ (document + galerie foto)

14 Jan 2020 6521

Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)

08 Nov 2019 4092

Dispar regiile! CT Heat & Energy SA, o nouă companie municipală care va asigura transportul şi distribuţia de energie termică în Constanţa! (documente)

11 Sep 2019 4169