Deschidere editie

Despre frumuseţe, dăruire, forţă, excelenţă Cine sunt femeile de poveste ale Constanţei

Statutul femeilor este redefinit şi „recolorat” prin imagine, prin prezenţa activă într-o serie de domenii din viaţa socială, culturală, politică. Vorbim despre o paletă largă de identităţi care, uneori, se află în competiţie şi care se exprimă constant printr-un „aici” şi un „acum”. Femeia este „vehicul” al senzualităţii, este definiţie a frumosului, este expresie a maternităţii. Este agent al schimbărilor sociale, actor al revoluţiilor ideologice, artist care se dăruieşte, se dedică total.
 
Femeia nu este mereu ostentativă. Prezenţă discretă şi elegantă, ea este, uneori, motorul marilor schimbări, demiurgul operelor, al pieselor de teatru, piesa de rezistenţă.
Vom vorbi, în cele ce urmează, despre câteva dintre femeile Constanţei, dar nu despre acelea arhicunoscute, ci despre figurile din spate, despre forţa care face lucrurile să se mişte.
 
Lana Moscaliuc este actriţă a Teatrului de Stat Constanţa. Născută pe 24 mai 1976, Lana Moscaliuc a absolvit, în 1999, Universitatea „Babeş Boyai” din Cluj, secţia Teatru, Specializarea Arta actorului. Actriţa a jucat, de-a lungul vremii, în „Inimi cicatrizate” (rolul Evei), în „Şatra” (Melinca), în „Adunarea femeilor”, „Antigona”, „Gaiţele”, „Cum vă place”, „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, „Trei surori”, „Bolnavul închipui”, „Hotel”, „Ultima oră”, „Visul unei nopţi de vară”. Pentru rolul Evei din „Inimi cicatrizate”, în regia lui radu Afrim, Lana Moscaliuc a fost premiată la Festivalul de Teatru „Pledez pentru tine(ri)”, Piatra Neamţ, 2007. A „îmbrăcat”, de asemenea, personajul lui Yumi din „Trip”, filmul Florinei Titz.
Lana Moscaliuc, ardeleanca „reconvertită” la mozaicul intercultural şi interetnic din Dobrogea, este una dintre cele mai talentate actriţe ale noii generaţii din teatrul constănţean. Este forţă şi graţie, distincţie şi creaţie.
 
Denis Ibadula este lector universitar doctor al Universităţii „Ovidius” Constanţa. În 2011, Ea a fost desemnată, în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor în Educaţie (eveniment organizat de Fundaţia „Dinu Patriciu”), cel mai bun profesor universitar al anului.
Denis Ibadula şi-a început cariera universitară la Universitatea „Ovidius” în 1998, iar din anul 2003 este lector universitar. Constănţeanca este membru al Societăţii Americane de Matematică şi, de asemenea, face parte din Comisia de Învăţământ a Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România.
 
Cristina Ivan este inspector de specialitate de Limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Este licenţiată în filologie şi a urmat, cursuri de vară de Limbă şi civilizaţie greacă la Universitatea din Rhodos, cu bursă. De asemenea, Cristina Ivan are o diplomă de cursuri postuniversitare în dialectologie. Nu mai puţin important, inspectorul şcolar este doctor în Filologie, cu distincţia Cum laude.
Cristina Ivan va coordona, vara aceasta, Olimpiada de Limba şi literatura română (clasele IX-XII), a cărei fază naţională va fi organizată la Constanţa.
 
Liberala Ana Marcu este, fără îndoială, figura care a reuşit să revitalizeze PNL Constanţa. Înscrisă în Partidul Naţional Liberal încă din 1990, dar membru activ din 2004, Ana Marcu este, din vara anului trecut, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa. Este femeia care, în calitate de ales local, i-a dat replica primarului Radu Mazăre, criticând dur proiectul de majorare a taxei de habitat în municipiul Constanţa.
De profesie, Ana Marcu este economist şi este directorul unei sucursale bancare din Constanţa. În plan politic, ea poate fi exemplul promiţător al figurii organizatoare a discursului politic la nivel local.
 
Feri Predescu. Ziarist. Fost corespondent al TVR, corespondent al cotidianului Evenimentul Zilei. Este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Constanţa. Vreme de câţiva ani, a fost redactorul şef al postului local Radio Sky. În mentalul colectiv, acea perioadă echivalează cu cei mai buni ani ai postului de radio constănţean. În spatele celui mai sonor nume din presa din Constanţa stau zeci de ani de muncă, dăruire, implicare totală.
Feri Predescu este ziaristul direct, incomod. Nu de puţine ori, a deranjat pentru că a vrut să afle adevărul, să scrie despre el, să deconspire situaţii şi scenarii care se doreau departe de ochii presei. Nu mai puţin important, este de notorietate că ziarista a deranjat, în mai multe rânduri, actuala administraţie locală din Constanţa. De-a lungul anilor, Feri Predescu a rămas fidelă valorilor profesionale şi propriilor credinţe.
 
Simona Grosu are doar 28 de ani şi este mediator. Absolventă a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, specializarea Drept, precum şi a Şcolii de Formare în Mediere Mugur Mitroi, Simona Grosu este mediator autorizat de Consiliul de Mediere din România.
A fost consilier juridic, postură în care a acumulat cunoştinţe specifice, de la cele din domeniul comercial, la dreptul civil, dreptul familial, al muncii şi cele din domeniul protecţiei consumatorului şi în cauze de malpraxis.
Simona Grosu este membru activ al Asociaţiei Centrul de Mediere Constanţa.

Doiniţa Radu are 39 de ani şi este absolventă a Academiei de Studii Economice. Din 1999 activează în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, iar de câţiva ani este şeful Serviciului Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul direcţiei. Este considerată o specialistă în domeniul fiscal - legislaţie şi metodologie.
 
Jucătoarea de tenis Eliza Samara are 23 de ani şi este multiplă campioană naţională la toate categoriile de vârstă. Constănţeanca este, de asemenea, multiplă campioană europeană, participantă la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice. De menţionat este că în 2012, la Londra, a ajuns până în optimi.
În prezent, ea joacă în Turcia, pentru Fenerbahce Istanbul. În competiţiile interne, tânăra jucătoare de tenis reprezintă Clubul Sportiv Farul Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Men tatarman

08 Mar, 2013 12:03

Ma bucur sa vad in frunte si doua tataroaice de-ale noastre! Aperim kizlarga!

Gogu

08 Mar, 2013 08:36

Ce cauta Ivan protejata Psd-ului.alta n-ati gasit in tot orasul asta de 300.000!!!

Articole asemanatoare

Constanţa Femeie ameninţată şi agresată de concubin

18 Sep 2019 338

Ordine de protecţie, emise ieri de IPJ Constanţa

16 Sep 2019 276

Autobuz cu aproximativ 80 de femei, răsturnat la Tulcea. Patru decedate. Dosarul a ajuns la Constanţa

12 Sep 2019 7806

Alertă la pompieri Arde o casă în satul Negureni, județul Constanța. O femeie a făcut atac de panică

08 Sep 2019 624

Doliu în PSD! Vicepreședintele OFSD Timiș a murit astăzi, pe litoral

31 Aug 2019 1380

Şcoala de vară a femeilor din PSD. Ţinute alese, culori stridente şi pantofi în culorile drapelului României (fotoreportaj)

31 Aug 2019 1695

Imaginea zilei Prim-ministrul Viorica Dăncilă face baie de mulţime la Şcoala de Vară a Femeilor Social Democrate

30 Aug 2019 1602

LIVE TEXT Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, prezentă la Constanţa, la Şcoala de vară a femeilor (galerie foto + video)

30 Aug 2019 2260

Femeile social democrate, reunite la deschiderea Școlii Politice de Vară a Organizației (galerie foto)

29 Aug 2019 806

Programul complet al Şcolii de Vară a Femeilor Social-Democrate Mamaia. Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor şi-au anunţat prezenţa

29 Aug 2019 589

Viorica Dăncilă ajunge la Constanţa la Şcola Politică de Vară a Femeilor Social-Democrate

29 Aug 2019 1306

Nuntă cu final tragic. Atentat cu 63 de morţi, în Afghanistan

18 Aug 2019 570

Accident cu trei morţi pe podul de la Ovidiu! Şoferul acuzat de producerea tragediei, sub control judiciar

14 Aug 2019 1748

Un tânăr de 20 de ani, acuzat de furtul unui telefon în Vama Veche. S-a ales cu dosar penal

12 Aug 2019 494

UPDATE. Oficial de la IPJ Detalii despre tragedia din judeţul Tulcea. Un copil şi o femeie au murit. Patru răniţi. Şoferul era băut

12 Aug 2019 4009