Deschidere editie

Detalii neştiute din dosarul „Beirut“! Scurt pe doi. Cum a ajuns George Karam chiriaşul lui Viorel Done

Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, cel care a instrumentat şi dosarul Colectiv.
 
Audieri-maraton la Judecătoria Constanţa în celebrul dosar „Beirut“! Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a audiat, ieri, nouă persoane şi a dispus acordarea unui nou termen, pentru data de 16 februarie, când vor fi audiate alte zece persoane, toate având calitatea de martor în proces. Printre cei care au fost audiaţi ieri s-a numărul şi omul de afaceri Viorel Done, proprietarul clădirii în care funcţiona fostul restaurant Beirut.
 
În faţa judecătoarei Mara Isabella Iacob, Viorel Done a declarat, printre altele, că îşi menţine declaraţiile date în faţa poliţiştilor, că intra în restaurantul Beirut odată la câteva luni, că mama lui era administratorul firmei care deţinea imobilul în care funcţiona restaurantul şi că banii pe chirie intrau într-un cont bancar. „Nu am fost consultat cu privire la modificări şi nici nu l-am întrebat pe George Karam ce făcea cu materialele de construcţie (n.r. pe care le-a văzut în restaurant)“, a adăugat Viorel Done.
 
Restaurantul Beirut a fost distrus în aprilie 2014 de un incendiu, iar în această tragedie au pierit Ioana Nicoleta CengherMihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.

Ce spune procurorul Ilie, din Parchetul General 

Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică. În actul de sesizare a instanţei, document care se află la Judecătoria Constanţa, procurorul Mihai Eduard Ilie arată, printre altele, că, „în data de 2.05.2006, cetăţenii libanezi Karam Naim George şi fiul său Charbel Georges Karam au înfiinţat SC Beirut Trade Center SRL, având ca activitate principală «restaurante»“.

Karam a închiriat de la Done Rent Company SRL

În rechizitoriu se mai arată că, prin contractul nr. 302/(…)2006, SC Beirut Trade Center SRL a închiriat un spaţiu din Complexul Dacia, situat pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanţa. Ulterior, conform rechizitoriului, la data de (…).2008, SC Beirut Trade Center SRL, reprezentată de administratorul Karam Naim George, a închiriat de la SC Done Rent Company SRL două imobile: cel situat pe bulevardul Tomis nr. 122, compus din teren în suprafaţă de 323,54 mp şi construcţie formată din subsol cu beci, parter, mansardă şi anexe (cu excepţia garajului), şi imobilul situat în municipiul Constanţa, pe strada I. Bănescu, judeţul Constanţa, compus din teren şi construcţie în suprafaţă totală de 113 mp (cu excepţia unei camere).

S-a ocupat întreaga curte 

Bunurile închiriate nu ar fi fost corect identificate, se precizează în rechizitoriu, astfel, în referire la imobilul situat pe bulevardul Tomis s-ar fi omis menţionarea a încă unei construcţii parter cu structură din lemn edificată cu ocuparea unei mari părţi din curtea interioară. „Conform planurilor de modificare a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale (…), construcţia ar fi fost încadrată şi se sprijinea pe imobilele din zidărie portantă nr. 120 şi nr. 122 din bulevardul Tomis şi nr. (…), strada Ion Bănescu, cu ultimele două comunicând, având destinaţia de bucătărie a localului public de la nr. 122“, se mai arată în rechizitoriu. Procurorul Mihai Eduard Ilie continuă şi arată că, „după luarea în primire a spaţiului închiriat, administratorul Karam Naim George a extins construcţia ocupând întreaga curte, cu unul dintre pereţi la trotuar, pe aliniament cu corpul de construcţie nr. 122 din bulevardul Tomis“.

Poliţia, la faţa locului

„În data de 18.11.2008 lucrători din cadrul Poliţiei Locale Constanţa au întocmit procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. (…), reţinându-se că a fost executată fără autorizaţie de construire o extindere a corpului C4, prin realizarea unei faţade şi executarea unui acoperiş nou; s-a dispus oprirea executării lucrărilor de construcţii, obţinerea autorizaţiei de construire în termen de 90 de zile, în caz contrar urmând a se desfiinţa lucrările nelegal executate şi aducerea imobilului la starea sa iniţială în termen de 48 ore de la expirarea termenului impus. Întrucât măsurile dispuse nu au fost duse la îndeplinire, Primăria Constanţa a formulat o acţiune în obligarea pârâtei SC Beirut Trade Center SRL în a desfiinţa lucrările de construcţii executate nelegal şi pentru abilitarea primarului la desfiinţarea acestora, în condiţiile în care în termenul legal pârâta nu se va conforma acestei obligaţii“, potrivit actului de sesizare a instanţei.

Judecătoria a dispus desfiinţarea lucrărilor

Prin sentinţa civilă (…).2011, Judecătoria Constanţa a dispus desfiinţarea lucrărilor de construcţii ridicate aparent nelegal şi a constatat că primarul este abilitat prin lege să procedeze la desfiinţarea acestora în cazul neconformării pârâtului în termenul legal. Hotărârea a rămas definitivă prin neexercitarea căilor de atac.

Iese Karam şi întră Găluşcă 

„În acelaşi timp, prin hotărâri succesive (…) ale asociaţilor de la SC Beirut Trade Center SRL, s-a dispus majorarea capitalului social, cooptarea lui Daniel Marian Găluşcă în calitate de asociat şi, în final, retragerea lui Karam George şi a lui Charbel Georges Karam din societate, modificarea sediului social şi închiderea punctelor de lucru (inclusiv al celui situat în bulevardul Tomis) şi s-a reziliat contractul de închiriere privind acest spaţiu.
 
Totodată, după înstrăinarea proprietăţilor de către SC Dove Rent Company SRL, la 10.02.2011 a fost încheiat contractul de închiriere între SC Dovi Import Export SRL, în calitate de proprietar, şi SC Middle East Trading SRL, reprezentată de administratorul Karam George, având ca obiect transmiterea folosinţei aceloraşi imobile situate în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis şi din strada Ion Bănescu. Nici de această dată, imobilele nu sunt corect individualizate, omiţându-se menţionarea extinderii construcţiei C4 la nivelul întregii curţi interioare“, conform rechizitoriului.

Imobilele, subînchiriate 

În rechizitoriul cauzei se mai arată că „SC Middle East Trading SRL, constituită în anul 2002 prin asocierea dintre Karam George şi fiica sa Micheline Georges Karam (substituită ulterior de Karam Charbel Georges), a subînchiriat imobilele din bulevardul Tomis şi strada Ion Bănescu nou-înfiinţatei SC Middle East Trading SRL, cu obiect de activitate principală «restaurante», reprezentată de asociatul şi administratorul Karam George“.

 Deţinând „controlul absolut“… 

„Prin această succesiune de acte juridice, s-a cosmetizat substituirea SC Beirut Trade Center SRL cu SC Middle East Parteneres SRL, care a continuat să administreze restaurantul Beirut, deschis de către prima societate şi funcţionabil încă din 2008, cu spaţiu comercial în imobilul nr. 122 din bulevardul Tomis şi spaţii administrative în celelalte corpuri ale aceluiaşi imobil (inclusiv în cel extins cu faţadă la trotuar), precum şi în imobilul din strada Ion Bănescu. Cu alte cuvinte, în aceste împrejurări, deţinând controlul absolut în toate cele trei societăţi comerciale, prin extinderea Corpului C4, Karam George a construit fără autorizaţie un imobil, în zonă protejată, cu executarea unei faţade încă din anul 2008. Ulterior, inculpatul a modificat construcţia în nenumărate rânduri“, conform celor consemnate de procurorul Mihai Eduard Ilie.

„S-a construit în zonă de sit arheologic protejată“ 

În final, magistratul mai arată în rechizitoriu că, „potrivit comunicărilor autorităţilor - Primăria Constanţa, I.S.C. Constanţa şi Ministerul Cultelor şi Culturii Direcţia Judeţeană (...) -, rezultă că pentru lucrările de construire nu au fost obţinute autorizaţii şi nici avizul necesar, avându-se în vedere faptul că s-a construit în zonă de sit arheologic protejată“.

„A desfiinţat şi realizat patru noi faţade“ 

„Inculpatul Karam George recunoaşte că a extins bucătăria restaurantului pe toată suprafaţa curţii, că a desfiinţat şi realizat patru noi faţade în perioada 2010-2013 la restaurantul Beirut şi că avea ştiinţă despre necesitatea autorizării lucrărilor, în condiţiile în care a avut ştiinţă despre sancţionarea contravenţională şi motivul luării măsurii, despre soluţia dispusă în dosarul civil (…)2010, privind obligarea de a desfiinţa lucrările şi temeiul îndatoririi - obligaţie despre care inculpatul a afirmat că a înlăturat-o adresându-se reprezentanţilor autorităţii locale“, potrivit rechizitoriului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul restaurantului Beirut din Constanţa a primit al 17-lea termen

03 Nov 2018 537

Cum arată acum restaurantul Beirut din Constanţa! Schimbare majoră a locului în care au murit trei tinere! (galerie foto+video)

27 Oct 2018 1007

Dosarul Beirut a primit un nou termen. Trei tinere au murit

10 Oct 2018 1278

NUP pentru pompieri şi o premieră în Justiţia din Constanţa! Dosarul restaurantului Beirut, amânat

12 Sep 2018 2237

Decizie definitivă pentru un om de afaceri din Constanţa. A fost condamnat, în primă instanţă, la zece ani de detenţie

23 Jun 2018 1718

Premieră în Justiţia din Constanţa! Trei tinere decedate, ani grei de închisoare şi daune de milioane de euro. Dosarul, amânat

21 Jun 2018 5918

Trei tinere au murit Judecătorii din Bucureşti anunţă soluţia momentului într-un dosar care a cutremurat Constanţa

30 May 2018 2418

Salvatorii anchetaţi! Clasare „pe linie“ pentru toţi pompierii care au stins incendiul de la restaurantul Beirut

23 May 2018 4526

Condamnare definitivă pentru un cunoscut afacerist din Constanţa! Într-un alt dosar, a „bifat“ o premieră!

01 May 2018 5040

Premieră în Justiţia din Constanţa! Judecătorii s-au pronunţat în dosarul Beirut

12 Apr 2018 3149

George Karam rămâne sub control judiciar

14 Mar 2018 581

Premieră în Justiţia din Constanţa. Ce se întâmplă cu dosarul

28 Feb 2018 1439

Cicerone Dincă, fost poliţist al Gărzii de Coastă Constanţa, solicită să fie eliberat condiţionat

16 Feb 2018 607

Ce a declarat George Karam în faţa procurorilor Fostul patron al restaurantului Beirut a fost audiat, ieri, timp de patru ore

17 Jan 2018 1118

Premieră în Justiţia din Constanţa! Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel

16 Jan 2018 1504

George Karam şi Constantin Pavel, condamnaţi în Bucureşti. S-a stabilit primul termen în apel

09 Jan 2018 1192

Dosarul Beirut! Trei copile au murit! Judecătorii s-au pronunţat. Definitiv

23 Dec 2017 2411

Dosarul Beirut, primul termen în apel, azi

12 Dec 2017 661

Trei tinere au pierit mult prea devreme Azi ar fi trebuit să înceapă judecata în apelul dosarului Beirut

07 Dec 2017 1614

Exclusiv. Tragedia care a cutremurat Constanţa! Cum s-au stabilit daunele morale (video)

18 Nov 2017 4474

Zece ani de închisoare pentru un cunoscut afacerist din Constanţa. Ce au scris judecătorii în motivare

09 Nov 2017 5266

Premieră în Justiţia din Constanţa Decizie definitivă în dosarul Beirut. Trei fete au murit cu zile

30 Oct 2017 7889

George Karam şi Constantin Pavel au fost condamnaţi de magistraţii din Bucureşti

29 Oct 2017 1655

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, nemulţumit de pedeapsă

20 Sep 2017 881

Curtea de Apel Constanţa preia dosarul „Beirut“!

09 Sep 2017 1640

Exclusiv George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, condamnat la zece ani de închisoare. 7 milioane de euro cu titlul de despăgubiri

06 Sep 2017 6480

Aprilie 2014. Constanţa, zguduită de tragedia de la Beirut. Trei fete au murit. Azi se face marele anunţ

06 Sep 2017 2897

Tragedia care a zguduit Constanţa! Cine va plăti pentru moartea Nicoletei Cengher, a Mihaelei Tucă şi a Nicoletei Vasiliţeanu? (galerie foto)

12 Aug 2017 36506

Un afacerist din Constanţa, menţinut sub control judiciar

14 Jul 2017 1985

Judecătorii din Bucureşti au luat decizia finală. Este vizat dosarul „Beirut“! Trei tinere au murit (galerie foto)

17 Jun 2017 3972

Judecătorii din Bucureşti au decis Începe judecata lui George Karam!

08 Apr 2017 777

Trei ani de la distrugerea restaurantului Beirut Decizie importantă luată de judecătoarea Mara Isabella Iacob (galerie foto)

05 Apr 2017 2005

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul „Beirut“. Vă mai amintiţi? Au trecut deja trei ani de la tragedie!

03 Apr 2017 2552

Veste cruntă pentru procurori! Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului lui George Karam

17 Feb 2017 1886

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, rămâne sub control judiciar

06 Feb 2017 2187

George Karam, patronul restaurantului Beirut, află săptămâna viitoare dacă scapă de control judiciar

25 Jan 2017 1704

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, din nou în faţa instanţei

19 Jan 2017 1120

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, rămâne sub control judiciar

13 Dec 2016 1040

Decizie importantă a Judecătoriei Constanţa în dosarul Beirut!

05 Dec 2016 1689

Patronul fostului restaurant Beirut rămâne sub control judiciar

18 Oct 2016 1430

Dosarul Beirut, redeschis azi de Judecătoria Constanţa

13 Oct 2016 1821

Dosarul Beirut a primit al 17-lea termen. Verdict important, săptămâna viitoare

07 Oct 2016 1360

Exclusiv despre dosarul Beirut!

06 Oct 2016 2881

Exclusiv! Beirut, declaraţii cutremurătoare „Am văzut silueta unei fete. Stătea în picioare. Avea mâna stângă în flăcări“

11 Jul 2016 10591

Instanţa s-a pronunţat azi în dosarul Beirut

22 Jun 2016 6590

Trei tinere moarte, nici un vinovat Dosarul Beirut, amânat pentru 15 septembrie

19 Jun 2016 1720

Două dosare de răsunet, pe masa magistraţilor Judecătoriei Constanţa

17 Jun 2016 2177

„Băi, murim aici!“ Se cere audierea unui martor foarte important în dosarul Beirut. Ce a spus în timpul urmăririi penale

26 May 2016 2187

Dosarul Beirut are un nou judecător. Magistratul a luat parte la un moment istoric

06 May 2016 2686

Zeci de constănţeni vor fi audiaţi în dosarul Beirut (lista completă)

05 May 2016 2044