Dezvoltare haotică în Constanţa şi staţiunea Mamaia. Construcţii autorizate de Primărie pe spaţiul verde din faţa restaurantului hotelului Flora Ce i-a scris senatoarea USR Ramona Dinu primarului Decebal Făgădău (documente)

Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu i-a cerut primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, să spună dacă are de gând să stopeze odată pentru totdeauna dezvoltarea urbanistică haotică şi dispariţia spaţiilor verzi din Constanţa şi din staţiunea Mamaia. Ea apreciază că „municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia au nevoie de o strategie urbanistică, iar autorizarea construcţiilor trebuie să se realizeze doar cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, în temeiul şi cu respectarea documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului“.
 
Iată conţinutul scrisorii trimise edilului-şef al Constanţei, Decebal Făgădău: „Primăria Constanţa a continuat acordarea de autorizaţii de construire pentru blocuri de locuinţe în staţiunea Mamaia şi pe perioada ultimilor doi ani de când sunteţi primar al municipiului Constanţa. Zona din vecinătatea plajei se sufocă sub betoane şi seamănă tot mai mult cu un cartier rezidenţial. În acest ritm agresiv şi haotic de dezvoltare imobiliară, în viitorul foarte apropiat, Mamaia va mai avea puţin în comun cu o staţiune estivală.
 
La mijlocul anului 2015, atunci când fostul primar şi-a dat demisia din Primăria Constanţa, Mamaia avea foarte puţine zone neconstruite, puţine spaţii verzi, o plajă desfigurată de betoanele ridicate în apropierea mării şi multe construcţii nefinalizate, unele dintre ele lăsate în paragină, chiar de mai bine de un deceniu. Cu toate acestea, registrul online de autorizaţii de construire al Primăriei Constanţa arată că instituţia permite, în continuare, construirea de clădiri în Mamaia. Astfel, spaţiul verde dintre malul lacului Siutghiol şi plajă a fost ocupat, aproape complet, de noi construcţii. Accesul către lac a rămas, astăzi, liber, doar acolo unde fâşia de teren dintre luciul de apă şi şosea este prea îngustă pentru ridicarea unei construcţii.
 
Legislaţia privind protecţia mediului pe lacul Siutghiol (sit Natura 2000), care, de-a lungul anilor, a făcut obiectul unor numeroase controverse şi dezbateri publice, este unul dintre obstacolele care ar fi trebuit să împiedice dezvoltarea haotică pe malul lacului, dar de care nu s-a ţinut cont în momentul eliberării autorizaţiilor de construire.
Dincolo de bulevard, înspre mare, noile clădiri au fost înghesuite printre vechile hoteluri, nerespectându-se nici măcar minimele criterii urbanistice de distanţă, aliniament sau vedere.
 
Una dintre cele mai recente construcţii autorizate de Primăria Constanţa se ridică pe fostul spaţiu verde din faţa restaurantului hotelului Flora, exact în vecinătatea promenadei. Primăria Constanţa a eliberat Autorizaţia de construcţie nr. 740 din 20/06/2017 pentru hotelul Alexandra, cu o structură de P+5-8 etaje.
 
Şi construcţiile de beton ridicate pe nisipul din Mamaia au continuat să fie autorizate de Primăria Constanţa. La 1 iunie 2016, Primăria Constanţa a eliberat Autorizaţia de construire nr. 1077, pentru edificarea pe plajă a unei clădiri cu destinaţia de alimentaţie publică, comerţ, servicii şi cazare, în zona hotelului Flora. Sunt autorizate şi apar construcţii pe plajă, în condiţiile în care OUG 202/2002, art. 16, alin. 1 şi HG 749/2004, art. 2, lit. b şi art. 3 stabilesc că în zona benzii litorale a Mării Negre sunt interzise orice fel de construcţii definitive.
 
În considerarea celor menţionate, solicit Primăriei Constanţa să răspundă dacă are în vedere să stopeze dezvoltarea urbanistică haotică şi dispariţia spaţiilor verzi, dacă are în vedere să emită autorizaţii de construire doar cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, în temeiul şi cu respectarea documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului“, scrie senatoarea în adresa transmisă primarului Constanţei.
 
Adresa este disponibilă şi în secţiunea „Documente“.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Adi

16 Mar, 2018 05:17

Din păcate in constanța nu există parcuri , ba din contră in interiorul lor sau construit mall-uri sau biserici , un oras degradant , mizerabil , plin de țigani , haite de câini , fără parcări , locuri de joacă , un oraș betonat de interesele proprii ale edililor care sau perindat pe la primărie , suntem ultimul oraș din țară din toate punctele de vedere. Din păcate asa vom trăi in orasul nostru , cu mizerie , cu gălăgie , etc.noi suntem doar contribuabili nu parteneri sociali cu țara sau primăria ca in țările civilizate. Retrograzi.

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 1900

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 774

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 2189

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1369

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1546

Tribunalul Constanța, decizie privind măsurile asigurătorii din dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța (MINUTA)

26 Feb 2024 594

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 896

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1613

Ce pregătesc Horia Constantinescu și Decebal Făgădău?

10 Feb 2024 1489

Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, clasare de la DNA! Vizat, dosarul din cauza căruia a demisionat din PSD

29 Jan 2024 1807

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 1047

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 1041

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 932

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1338

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 10077