Din aberațiile ședințelor în format videoconferință. CJC a alocat aproape 1.5 milioane de lei unei Asociații al cărui secretar este chiar un consilier județean PNL (DOCUMENTE)

  • În ședința Consiliului Județean din luna mai, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect privind aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare din fonduri publice, alocate de la bugetul județului pentru anul în curs
  • Potrivit proiectului, vezi secțiunea „documente”, banii nerambursabili pentru proiecte sportive au revenit după cum urmează: Asociația Județeană de Fotbal Constanța – 1.435.432 lei pentru proiectul  - „Fotbalul – O punte spre comunitate” și Federația Română de Oină care a primit 150.000 lei pentru proiectul Caravana – redescoperă Oina”
  • Au mai depus proiecte alte 9 asociații sau cluburi sportive. Unele dintre proiecte au fost descalificate iar pentru altele nu au mai existat buget
  • Consilierii județeni au aprobat această alocare fără să cunoască conținutul proiectului
  • Au primit câteva informații de la unul dintre consilierii județeni care deține funcția de secretar și supervizor al Asociației Județene de Fotbal Constanța
  • Stere Guteanu, căci despre el este vorba le-a spus consilierilor că „ar cunoaște cât de cât proiectul respectiv”
 
 
Consiliul Județean a luat-o pe urmele Primăriei și organizează ședințele de Consiliu în regim de videoconferință, ceea ce împiedică mass-media și implicit opinia publică să intre în posesia unor informații prețioase.

Un comunicat de presă sec și un link al ședinței remis către redacții la ore târzii, denotă nu doar lipsă de transparență ci și o oarecare rea voință.
Mai devreme sau mai târziu însă adevărul iese la lumină.

În ședința Consiliului Județean din luna mai, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect privind aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare din fonduri publice, alocate de la bugetul județului pentru anul în curs.
Potrivit proiectului, vezi secțiunea „documente”, banii nerambursabili pentru proiecte sportive au revenit după cum urmează: Asociația Județeană de Fotbal Constanța – 1.435.432 lei pentru proiectul  - „Fotbalul – O punte spre comunitate” și Federația Română de Oină care a primit 150.000 lei pentru proiectul Caravana – redescoperă Oina”.

Au mai depus proiecte alte 9 asociații sau cluburi sportive. Unele dintre proiecte au fost descalificate iar pentru altele nu au mai existat buget.
Consilierii județeni au aprobat această alocare fără să cunoască conținutul proiectului. Secretarul CJ, Nersin Geafar a spun în ședință că nu a primit de la Comisia care s-a ocupat de evaluarea proiectelor din fonduri nerambursabile răspunsuri la întrebările ridicate de o parte dintre consilieri.

În schimb secretarul județul susține că membrii Comisiei își asumă răspundea pentru aceste proiecte, dar au clauze de confidențialitate care nu le permite să ofere informații.

Au primit câteva informații de la unul dintre consilierii județeni care deține funcția de secretar și supervizor al Asociației Județene de Fotbal Constanța.


Stere Guteanu, căci despre el este vorba le-a spus consilierilor că „ar cunoaște cât de cât proiectul respectiv”, vezi secțiunea foto captură proces-verbal ședință.În mare ar fi vorba despre arbitraje, echipament sportiv și alte materiale sportive.

Niciun moment, consilierul liberal nu și-a declinat în fața colegilor consilieri legătura cu această Asociație de Fotbal.

Menționăm că Guteanu a refuzat să-și exprime votul pe acest proiect. Asta nu înseamnă însă că a evitat „incompatibilitatea”.

Proiectul a trecut cu votul majorității aleșilor prezenți.

L-am întrebat pe vicepreședintele CJC, Petre Enciu cel care a prezidat ședința din luna mai 2022, cum a fost posibil acest vot despre care s-a aflat cu întârziere, din cauza lipsei de transparență de care dă dovadă executivul Consiliului Județean.Enciu a confirmat informațiile noastre și a precizat pentru ZIUA de Constanța că „este de neconceput cu câtă ușurință majoritatea consilierilor a fluturat un milion si jumatate de lei pentru a finanța un proiect despre care nu cunoaștem absolut nimic în afara de un titlu romantic: Fotbalul - o punte spre comunitate".

Mai mult, Enciu susține că pe motiv de confindențialiate, consilierii judeteni USR nu au putut intra în posesia documentațiilor. Or, în ghidul solicitantului scrie foarte clar la paragraful  - Principii de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă: "Transparența, respectiv punerea la dispoziție tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă".

În schimb, un consilier judetean PNL, a dovedit în ședință că este bun cunoscător al activităților din cadrul proiectului. Totul pare cusut cu ață albă”.
 
Guteanu, terenuri, apartament și mai multe autoturisme
 
Consilierul județean PNL, Stere Guteanu se află la primul mandat de ales județean. El a mai fost consilier local în CL Techirghiol.

Potrivit declației de avere acesta deține două terenuri în Techirghiol, unul agricol şi unul intravilan şi un apartament în Techirghiol, trei autoturisme, un VW Golf, un Skoda Octavia şi un Jeep iar în ultimul an fiscal a avut un venit de 36.000 lei din salariul de secretar general al Asociației Județene de Fotbal Constanța, 10.400 lei de pe urma de activității de supervizor în cadrul aceleiași Asociații și alți 10.600 lei de la Federația Română de Fotbal pentru meciurile la care a fost observator , vezi secțiunea „documente”.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Metoda PCR! Aparatul Consiliul Județean Constanța, supradimensionat și în acest mandat

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezbatere publică pentru definitivarea strategiei de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 (DOCUMENT)

07 Jul 2022 366

Consilierul local Mihai Ochiuleț (USR), despre lupta surdă dusă cu Felicia Ovanesian pentru proiectul de înființare a unui parc în Constanța

02 Jul 2022 1010

Complex modern la Vaslui. Constanța a optat pentru varianta mai ieftină de bazin olimpic! (DOCUMENTE)

02 Jul 2022 923

Salvate de pandemie și de votul PNL și PSD din CLM Constanța. Turnuri de 15 etaje pe locul fostului restaurant Parc din Mamaia (DOCUMENTE)

01 Jul 2022 2309

Un nou termen pentru spitalul modular. Vergil Chițac - „Până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie amplasat și funcțional”!

30 Jun 2022 642

Contractul cu Polaris a fost adiționat! Primarul Chițac se așteaptă ca instanța să decidă cine are dreptate

30 Jun 2022 824

USR Constanța îi arată din nou pisica lui Vergil Chițac - „Primarul ține blocat noul regulament modificat al parcărilor din Constanța”!

29 Jun 2022 912

Consilierii municipali USR vor monitorizare GPS pentru autoturismele ce fac parte din parcul auto al Primăriei Constanța

28 Jun 2022 610

Constănțeanul supărat. Oamenii reclamă că la numărul de telefon afișat la sediul Serviciului Gestionare Cimitire nu răspunde nimeni. Cum explică situația Primăria Constanța?

27 Jun 2022 1161

Se reconfigurează zona Aleea Lupeni. Primăria Constanța propune exproprieri. Este vizat și terenul vândut de Octav Tour SRL pe care un alt investitor vrea să ridice un P+7! (DOCUMENT+ GALERIE FOTO)

27 Jun 2022 5678

Cum se împart finanțările nerambursabile pentru proiectele culturale din bugetul Consiliului Județean Constanța? (DOCUMENT)

25 Jun 2022 1169

Ce spune secretarul Primăriei Ovidiu în legătură cu subevaluarea inițială a unui teren din localitate scos la licitație pentru 99 de ani?

24 Jun 2022 1248

Cine sunt noii administratori ai Regiei Județene de Drumuri și Poduri? Astăzi se încheie și mandatul directorului interimar

23 Jun 2022 1278

Consilierii județeni aprobă procedura prin care Regia de Drumuri și Poduri se transformă în societate pe acțiuni (DOCUMENTE)

22 Jun 2022 979

Consilierii județeni vot vota un protocol cu Arhiepiscopia Tomisului. Ce prevede acesta? (DOCUMENTE)

21 Jun 2022 995