Din aberațiile ședințelor în format videoconferință. CJC a alocat aproape 1.5 milioane de lei unei Asociații al cărui secretar este chiar un consilier județean PNL (DOCUMENTE)

  • În ședința Consiliului Județean din luna mai, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect privind aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare din fonduri publice, alocate de la bugetul județului pentru anul în curs
  • Potrivit proiectului, vezi secțiunea „documente”, banii nerambursabili pentru proiecte sportive au revenit după cum urmează: Asociația Județeană de Fotbal Constanța – 1.435.432 lei pentru proiectul  - „Fotbalul – O punte spre comunitate” și Federația Română de Oină care a primit 150.000 lei pentru proiectul Caravana – redescoperă Oina”
  • Au mai depus proiecte alte 9 asociații sau cluburi sportive. Unele dintre proiecte au fost descalificate iar pentru altele nu au mai existat buget
  • Consilierii județeni au aprobat această alocare fără să cunoască conținutul proiectului
  • Au primit câteva informații de la unul dintre consilierii județeni care deține funcția de secretar și supervizor al Asociației Județene de Fotbal Constanța
  • Stere Guteanu, căci despre el este vorba le-a spus consilierilor că „ar cunoaște cât de cât proiectul respectiv”
 
 
Consiliul Județean a luat-o pe urmele Primăriei și organizează ședințele de Consiliu în regim de videoconferință, ceea ce împiedică mass-media și implicit opinia publică să intre în posesia unor informații prețioase.

Un comunicat de presă sec și un link al ședinței remis către redacții la ore târzii, denotă nu doar lipsă de transparență ci și o oarecare rea voință.
Mai devreme sau mai târziu însă adevărul iese la lumină.

În ședința Consiliului Județean din luna mai, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect privind aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare din fonduri publice, alocate de la bugetul județului pentru anul în curs.
Potrivit proiectului, vezi secțiunea „documente”, banii nerambursabili pentru proiecte sportive au revenit după cum urmează: Asociația Județeană de Fotbal Constanța – 1.435.432 lei pentru proiectul  - „Fotbalul – O punte spre comunitate” și Federația Română de Oină care a primit 150.000 lei pentru proiectul Caravana – redescoperă Oina”.

Au mai depus proiecte alte 9 asociații sau cluburi sportive. Unele dintre proiecte au fost descalificate iar pentru altele nu au mai existat buget.
Consilierii județeni au aprobat această alocare fără să cunoască conținutul proiectului. Secretarul CJ, Nersin Geafar a spun în ședință că nu a primit de la Comisia care s-a ocupat de evaluarea proiectelor din fonduri nerambursabile răspunsuri la întrebările ridicate de o parte dintre consilieri.

În schimb secretarul județul susține că membrii Comisiei își asumă răspundea pentru aceste proiecte, dar au clauze de confidențialitate care nu le permite să ofere informații.

Au primit câteva informații de la unul dintre consilierii județeni care deține funcția de secretar și supervizor al Asociației Județene de Fotbal Constanța.


Stere Guteanu, căci despre el este vorba le-a spus consilierilor că „ar cunoaște cât de cât proiectul respectiv”, vezi secțiunea foto captură proces-verbal ședință.



În mare ar fi vorba despre arbitraje, echipament sportiv și alte materiale sportive.

Niciun moment, consilierul liberal nu și-a declinat în fața colegilor consilieri legătura cu această Asociație de Fotbal.

Menționăm că Guteanu a refuzat să-și exprime votul pe acest proiect. Asta nu înseamnă însă că a evitat „incompatibilitatea”.

Proiectul a trecut cu votul majorității aleșilor prezenți.

L-am întrebat pe vicepreședintele CJC, Petre Enciu cel care a prezidat ședința din luna mai 2022, cum a fost posibil acest vot despre care s-a aflat cu întârziere, din cauza lipsei de transparență de care dă dovadă executivul Consiliului Județean.



Enciu a confirmat informațiile noastre și a precizat pentru ZIUA de Constanța că „este de neconceput cu câtă ușurință majoritatea consilierilor a fluturat un milion si jumatate de lei pentru a finanța un proiect despre care nu cunoaștem absolut nimic în afara de un titlu romantic: Fotbalul - o punte spre comunitate".

Mai mult, Enciu susține că pe motiv de confindențialiate, consilierii judeteni USR nu au putut intra în posesia documentațiilor. Or, în ghidul solicitantului scrie foarte clar la paragraful  - Principii de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă: "Transparența, respectiv punerea la dispoziție tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă".

În schimb, un consilier judetean PNL, a dovedit în ședință că este bun cunoscător al activităților din cadrul proiectului. Totul pare cusut cu ață albă”.
 
Guteanu, terenuri, apartament și mai multe autoturisme
 
Consilierul județean PNL, Stere Guteanu se află la primul mandat de ales județean. El a mai fost consilier local în CL Techirghiol.

Potrivit declației de avere acesta deține două terenuri în Techirghiol, unul agricol şi unul intravilan şi un apartament în Techirghiol, trei autoturisme, un VW Golf, un Skoda Octavia şi un Jeep iar în ultimul an fiscal a avut un venit de 36.000 lei din salariul de secretar general al Asociației Județene de Fotbal Constanța, 10.400 lei de pe urma de activității de supervizor în cadrul aceleiași Asociații și alți 10.600 lei de la Federația Română de Fotbal pentru meciurile la care a fost observator , vezi secțiunea „documente”.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Metoda PCR! Aparatul Consiliul Județean Constanța, supradimensionat și în acest mandat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 571

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 641

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 362

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1974

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 724

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 601

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 706

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 783

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2684

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1253

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1630

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 859