Deschidere editie

DNA Constanţa acuză! Studenţi ameninţaţi că nu vor promova examenele de licenţă şi puşi să mintă în sala de judecată (referat propunere arestare)

Judecătorii Andreea Ianca, din Curtea de Apel Constanţa, şi Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, au decis ca profesorul Gabriela Lilios să fie cercetată sub control judiciar.
 
ZIUA de Constanţa prezintă referatul privind propunerea de arestare formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe numele Gabrielei Lilios, profesor în cadrul Universității Ovidius. Menţionăm că acest document a fost analizat de judecătorii Andreea Ianca, din Curtea de Apel Constanţa, şi Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, care au decis ca profesorul Gabriela Lilios să fie cercetată sub control judiciar, respingând astfel cererea procurorilor de luare a măsurii arestării preventive.
 
Gabriela Lilios este cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, pentru instigare la mărturie mincinoasă, dar şi pentru instigare la favorizarea făptuitorului.
 
În referatul privind propunerea de arestare se arată că „la data de 17 august, numitul (...), fiind audiat în calitate de martor în şedinţa publică de la aceeaşi dată, în dosarul privindu-i pe inculpaţii Gheorghe Ţarălungă (nr. profesor universitar la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Ovidius Constanța) pentru săvârşirea a 11 infracţiuni de luare de mită şi Faloutsos Evangelos, trimişi în judecată de DNA Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase, contrare celor declarate în faza urmăririi penale, îngreunând în acest mod, tragerea la răspundere penală a inculpatului Gheorghe Ţarălungă“.
 
„Fiind audiat (...), (...) a recunoscut faptul că a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale de către instanţa de judecată în dosarul cu nr. (…). A mai declarat (...) faptul că după ce a formulat denunţ împotriva numitului Gheorghe Ţarălungă, i s-a spus, atât lui, cât şi altor persoane care formulaseră denunţuri împotriva sus-numitului, că nu vor mai promova examenele de licenţă datorită denunţurilor formulate, toate aceste lucruri fiind spuse cu ocazia desfăşurării laboratoarelor de profesorul Lilios din cadrul Universităţii „Ovidius” - Facultatea de Farmacie. (...) a susţinut că un medic pe care îl cunoaşte sub numele de (...), angajat al unei clinici de pe str. (...) din mun. Constanţa, i-a spus că este un cunoscut al numitului Gheorghe Ţarălungă, solicitându-i în mai multe rânduri să-şi schimbe declaraţia consemnată de organele de urmărire penală la data de 30.01.2015. Doctorul (...) i-a spus că acest fapt este necesar pentru ca (...) să-şi finalizeze studiile în România“, conform referatului.
 
„Iniţial, inculpatul a refuzat, însă, datorită problemelor pe care le avea la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius”, a acceptat să declare în faţa instanţei alte aspecte, contrare realităţii, decât cele declarate în faţa organelor de urmărire penală, de natură a uşura situaţia inculpatului Gheorghe Ţarălungă“, potrivit DNA.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că în cadrul unei conversaţii „au fost surprinse discuţii cu privire la încercarea de a determina şi alte persoane să-şi schimbe în cursul judecăţii declaraţiile consemnate pe parcursul urmăririi penale, precum şi discuţii cu privire la persoane care nu au fost de acord să-şi modifice declaraţiile, astfel cum li se solicitase“.
 
„Sub acest aspect, inculpata Gabriela Lilios i-a solicitat (...) ca în cazul în care se va întâlni cu (...), să-i ceară acestuia să «vorbească frumos despre domnul profesor» şi să nege că i-ar fi dat vreo sumă de bani lui (...) pentru a o remite profesorului Gheorghe Ţarălungă cu titlu de mită pentru a promova examenele restante în sesiunea de iarnă 2015. Este de observat faptul că inculpata Gabriela Lilios i-a spus lui (...) chiar şi întrebările care îi vor fi adresate (...) , sugerându-i totodată şi răspunsurile care se doreau a fi date de martor pentru a-l ajuta pe Gheorghe Ţarălungă în dosarul 1081/118/2015 aflat pe rolul Tribunalului Constanţa. (...) Inculpata Gabriela Lilios i-a solicitat lui (...) să-l întrebe pe (...) dacă se va prezenta în faţa instanţei la termenul de miercuri, 05.10.2016, iar în caz
afirmativ, să-i ceară martorului să-l ajute pe profesorul Gheorghe Ţarălungă «să nu facă puşcărie din cauza voastr㻓, se mai arată în referatul privind propunerea de arestare.
 
„În cadrul discuţiei purtate, inculpata Gabriela Lilios i-a spus lui (...) că a fost «foarte bine» ce s-a întâmplat la termenul din data de 17.08.2016, când (...) şi-a schimbat declaraţia consemnată în cursul urmăririi penale, declarând aspecte contrare adevărului, povestind totodată cu lux de amănunte succesiunea evenimentelor de la acel termen de judecată. Cu privire la titlul cu care a fost remisă suma de bani de către (...) lui (...), aceasta i-a spus lui (...) să-i transmită (...) că a remis-o cu titlu de împrumut sau pentru un pariu şi nicidecum cu titlu de mită pentru a promova examenele restante la disciplinele predate la Facultatea de Farmacie de profesorul Gheorghe Ţarălungă“, au conchis procurorii.
 
Referatul integral privind propunerea de arestare preventivă a Gabrielei Lilios poate fi citit integral accesând secţiunea Documente.
 
Citeşte şi 
 
O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul procurorilor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv! Profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa, condamnat definitiv

29 Mar 2018 2846

Cadru universitar, trimis în judecată de către DNA Constanța. Condamnat în primă instanță. Apelul dosarului, în martie

01 Mar 2018 1863

Exclusiv! Un profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa a fost condamnat

26 Jan 2018 3013

Gabriela Lilios, cadru universitar, a scăpat de controlul judiciar

30 Oct 2017 2004

Tribunalul Constanţa, anunţ de ultim moment. Este vizat un dosar al DNA Constanţa. Cadru universitar, trimis în judecată

18 Oct 2017 6175

Un profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

01 Sep 2017 2703

Le-a făcut pârtie în 2014 Cum a radiat rectorul Rugină sancţiunile disciplinare pentru Gheorghe Ţarălungă, Gabriela Lilios şi decanul Laura Bucur (documente)

11 Mar 2017 4181

Profesor universitar din Constanţa, trimis în judecată de DNA. A lăsat sala de cursuri pentru cea de judecată (rechizitoriu)

08 Mar 2017 5090

Procurorii Anticorupţie explică în detaliu de ce au trimis în judecată un profesor de la Universitatea „Ovidius” Constanţa (document)

29 Nov 2016 1971

Gabriela Lilios, profesor la Universitatea „Ovidius”, are voie să părăsească municipiul Constanţa (referat propunere arestare)

26 Nov 2016 1552

Gabriela Lilios, de la Universitatea Ovidius, trimisă în judecată de DNA Constanţa

24 Nov 2016 3484

DNA a vrut-o în arest Gabriela Lilios, profesor în cadrul Universității Ovidius, rămâne în libertate

13 Oct 2016 1267

Gabriela Lilios, profesor la Ovidius, rămâne sub control judiciar!

12 Oct 2016 1478

Arest sau libertate! Zi importantă pentru Gabriela Lilios, de la Universitatea Ovidius. Dar şi pentru DNA Constanţa

12 Oct 2016 2430

Mâine se decide libertatea Gabrielei Lilios, profesor de la Universitatea Ovidius

11 Oct 2016 1212