DNA şi PSD ne „oferă“ o premieră pe scena politică locală Mădălin Voicu, primul parlamentar din Constanţa „dorit“ în arest



Din păcate, judeţul Constanţa şi liderii sau membrii PSD locali continuă şirul „premierelor“ neplăcute. După decapitarea conducerilor administraţiei municipale şi judeţene din cauza unor probleme ale lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, respectiv ale preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, a căror soluţionare o va decide instanţa, ieri am avut parte de o altă premieră. DNA a solicitat reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu. 
 
Deputat ajuns la al cincilea mandat, Mădălin Ştefan Voicu şi-a început cariera parlamentară ca ales la nivel naţional din partea Partidei Romilor, formaţiune al cărei preşedinte executiv a fost în perioada 1996-2000. Ulterior, mandatele de deputat i-au fost „garantate“ de PSD, partid în care activează din anul 2000, în 2002 fiind deja membru în Consiliul Naţional al formaţiunii. Ultimul mandat, obţinut în Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa, se pare că i-a adus ghinion.
 
Ieri, deputatul PSD de Constanţa a fost invitat la sediul DNA. „Vizita“ lui Mădălin Ştefan Voicu a fost urmată de cea a preşedintelui Partidei Romilor, deputatul Nicolae Păun, şi a soţiei sale, Carmen Olteanu, urmărită şi ea penal pentru că ar fi primit bani nelegal. Potrivit unui comunicat remis presei de către DNA, cei trei sunt protagoniştii unei cercetări mai ample care are în prim-plan un proiect derulat la nivel naţional, în perioada 2010-2013, de Asociaţia Partida Romilor Pro Europa şi finanţat din fonduri europene.
 
Ieri, după ce le-au adus la cunoştinţă celor trei calitatea în dosar şi învinuirile, procurorii DNA au transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.
 
Primul, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor privind: „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălare a banilor; efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată“.
 
Deputatul PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu este acuzat de procurorii DNA de „trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, toate în formă continuată“.

Ce spun procurorii DNA

Cererea procurorilor DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a celor doi deputaţi are în vedere faptul că, potrivit ordonanţelor prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei doi, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, al cărei preşedinte este deputatul Nicolae Păun, a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi“, cu finanţare din fonduri europene. 

Obiectivul general al proiectului a constat în acordarea de sprijin privind integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii şomerilor tineri de lungă durată şi persoanelor inactive, în special celor de etnie romă, din nouă judeţe ale ţării (Alba, Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vaslui).

Citeşte şi UPDATE. PSD nu se opune - DNA vrea arestarea lui Mădălin Voicu, deputat PSD de Constanţa



În acest context, procurorii DNA susţin că, „în perioada 2011-2015, cu intenţie, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele obţinute de la Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, totalizând 300.682 de lei - venit brut şi 217.300 de lei - venit net. Banii respectivi fuseseră primiţi de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea «plăţi drepturi de autor», în perioada 2011-2015.
 
Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene, despre care Mădălin Voicu ştia ca sunt deturnaţi, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului «Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine» şi remunerată cu suma totală de 194.241 de lei. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 - Cod de procedură penală“.

 
Aşa s-a ajuns ca, după dialogul purtat ieri la sediul DNA, procurorii Anticorupţie să solicite încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a celor doi parlamentari.

Voicu… încă nu cunoaşte tot!?

Între timp, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut deja demersurile legale privind sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.
 
Contactat telefonic, deputatul PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu ne-a declarat următoarele: „Nu sunt în cunoştinţă de cauză cu toate probele şi argumentele acestui caz. Probabil că săptămâna viitoare voi afla toate detaliile. Nu am cum să mă pronunţ sau să declar mai multe, pentru că nu ştiu despre ce este vorba. Nu am văzut dosarul, nu ştiu care sunt argumentele, care sunt probele ce au stat la baza cererii DNA. S-a sărit peste etape. Nu mă aşteptam“, a afirmat parlamentarul social-democrat. 
 
Cererea a ajuns la Camera Deputaţilor şi rămâne să se stabilească data la care cei doi deputaţi se vor prezenta în Comisia Juridică pentru a se apăra în faţa colegilor din Parlament şi a încerca să-i înduplece în privinţa ridicării imunităţii lor parlamentare.

Dragnea a trasat sarcina, fiecare deputat decide?!

Soarta deputatului PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu va fi decisă de colegii din Camera Deputaţilor. Un vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare reprezintă unda verde pentru procurorii DNA de a-l reţine şi a propune arestul preventiv pentru acesta. Ieri, în jurul orei 14.00, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat presei că ai săi colegi de partid nu se vor opune ridicării imunităţii celor doi deputaţi.

„Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar am mai spus că nu noi trebuie să decidem. (...) Sincer vorbind, acum am văzut pe bandă la un post de televiziune această informaţie. Nu am avut-o mai devreme. Îmi pare rău, dar PSD va acţiona ca şi până acum“, a declarat liderul PSD, citat de Agerpres.

 
Referitor la poziţia şefului său de partid, Voicu a considerat că nu are ce comenta. „Nu cataloghez în niciun fel atitudinea lui Dragnea. Este o atitudine de partid, pe care nu o comentez. Fiecare are dreptul să asculte sau nu sarcina de partid“, ne-a declarat deputatul PSD Mădălin Voicu. 

Citeşte şi După 20 de ani - Deputatul PSD Mădălin Voicu spune adio politicii, dar cu pensie specială


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

elena

11 Feb, 2016 08:38

MAFIOTII ASTEA MERITA SI PENSII SPECIALE. IN CE TARA BANANIERA TRAIM,DESTEPTATI-VA ROMANI /

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 august 2023

22 Aug 2023 1552

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 octombrie 2021

07 Oct 2021 3020

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 septembrie 2021

22 Sep 2021 2760

UPDATE Teatrul „Oleg Danovski” Concertul simfonic din această seară a fost reprogramat pentru luna martie

26 Feb 2021 3871

„Seri de teatru la Pontul Euxin” Spectacol de stand-up comedy susținut de Edi Vacariu, Mane Voicu, Mădălin Cârje și Gabriel Gherghe (galerie foto)

09 Aug 2020 3333

Final de colaborare FC Farul Constanța se desparte de zece jucători

22 Jun 2020 3224

Mădălin Voicu nu revine la Cultură. Ce spune ministrul Bogdan Gheorghiu

02 Dec 2019 2191

Ce spectacole puteți vedea în acest weekend la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanța

19 Mar 2019 2816

Fost jucător al Rapid, decedat la doar 27 de ani

24 Feb 2019 2235

Călin Popescu Tăriceanu „Toate şicanele pe care le face preşedintele nu ne pot împiedica să adoptăm măsurile pe care le-am programat”

06 Jan 2019 1470

Fratele geamăn al militarului care s-a înecat ieri la Constanţa, declaraţie dureroasă - "24 de ani numai împreună am fost" (video)

16 May 2018 12720

Consiliul Concurenţei. Companiile Integra SRL şi Integra Trading Meat SRL vor fi preluate

07 May 2018 2300

DIICOT. Bărbați prinși în flagrant în timp ce încercau să vândă droguri. Ce spun procurorii

31 Jan 2018 2343

Este oficial! Al treilea Guvern PSD-ALDE, învestit

29 Jan 2018 1479

Dosarul Microsoft. DNA pune sechestru pe averile mai multor oameni de afaceri

26 Sep 2017 1951