#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020


 
  • O sărbătoare inedită
  • 2020 an de referință pentru Digitalizare
 
 
De la arhiva de piatră a Dobrogei la #DobrogeaDigita – realitatea căreia îi suntem contemporani, ne responsabilizează la o sărbătoare inedită, condusă cu o atenție distributivă, cu un ochi la prezent, și cu altul spre viitorul nostru.
 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu trei ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
2020 va rămâne an de referința pentru intrarea planetei în paradigma Digitalizării.
 
Se va forma astfel  baza de date universală a omenirii, unde vom descărca, rând pe rând, contribuțiile înaintașilor, semnăturile prezentului și ne vom conecta cu viitorul urmașilor noștri.
 
Mesajul central al acestei sărbători vine de la nivel universitar-Biblioteca Ioan Popișteanu a Universtății Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului Ziua de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din câteva zeci de cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
 
Vom rezeva spațiu editorial amplu acestei prime deschidere  la nivel instituțional, și vom evoca personalitatea celui ce a fost Ioan Popișteanu, bibliolog-cercetător-editor-publicist,  al cărui nume  îl poartă biblioteca universității.
 

Meritul Dobrogean, distincția acordată anual de ZIUA de Constanța, în semn de Ne-uitare pentru cei care și-au lăsat urmele în Cetatea noastră, va readuce în atenția publică activitatea timp de 42 de ani în slujba cărții, a celui ce a fost Ioan Popișteanu.
 
Sărbătorim Dobrogea și printr-o serie de trei rapoarte puse la dispoziție în premieră de Arhivele Militare Naționale,  Dobrogea în 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu, editori prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și dr. Cornel Țucă, care semnează și Studiul Introductiv, sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România, și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța.

 
Volumul poartă o dedicație sentimentală în memoria regretatului istoric Gheorghe Dumitrașcu, cel care a adus în atenția publică existența acestor rapoarte.
 
Celebrăm, de asemenea, prin îmbogățirea Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța cu noi titluri prețioase, ale unor cercetători ai istoriografiei românești sau prestigioși oameni de litere.
 
Prin aceste volume – semnate de Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu, Adrian Ilie,  și nu în ultimul rând , fiică a orașului Constanța, Doina Jela – cititorii de pretutindeni vor avea acces, la doar un click distanță, la informații de valoare, sintetizate cu acribie de oameni care și-au dedicat viața aducerii la lumină a adevărurilor îngropate în mărturii, arhive sau tezaure prăfuite.
 
Universitatea Ovidius Constanța în parteneriat cu Asociația Ștefadina, cu sprijinul ZIUA de Constanța, organizează în data de 23 Noiembrie 2020, ora 14.00, evenimentul online #DobrogeaDigitală – Acces Universal la Informație.
 
Cu acest prilej se va lansa fondul de carte restaurat și digitalizat care va putea fi accesat pe www.biblioteca.univ-ovidius.ro,vom prezenta în curând detalii despre invitați, temele dezbaterii și posibilitatea de a accesa evenimentul. 
 
La Mulți Ani, Dobrogea și drum glorios în noua paradigmă , adună-ți nestematele trecutului și împărtașește Omenirii, Planetei, și nu numai, cheia înțelepciunii seculare prin care ai străbătut atâtea veacuri.
 
La Multi Ani, Dobrogea!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea Digitală Elevul Pericle Martinescu, evocând profesorii de-acum un secol ai Liceului „Mircea”

01 Dec 2020 1590

#Dobrogea Digitală Preotul Ioan Ciocan din Cernavodă, directorul gimnaziului „Principesa Elena”

30 Nov 2020 1433

#Dobrogea Digitală Băutura cu care s-a încercat stoparea alcoolismului în Dobrogea în interbelic

28 Nov 2020 2960

#Dobrogea Digitală In Memoriam Titanul de la Văleni. Nicolae Iorga, despre „Cele trei Dobrogi pe care le-am găsit”

27 Nov 2020 704

#Dobrogea Digitală Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

25 Nov 2020 580

#Dobrogea Digitală Mesajul transmis de Bogdan Ionuț Artagea, directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu, de Ziua Dobrogei

25 Nov 2020 691

#Dobrogea Digitală Răzvan Florea, multiplu campion la natație, mesaj de Ziua Dobrogei

25 Nov 2020 1118

#Dobrogea Digitală Mesajul transmis de jucătorul de tenis Horia Tecău de Ziua Dobrogei

25 Nov 2020 1701

#Dobrogea Digitală Suspendarea revistei „Tomis” de Serviciul Cenzurii Presei

24 Nov 2020 880

#DobrogeaDigitală „Trebue să se mobilizeze toate forţele românismului pentru o operă de creaţiune folositoare ţării”

24 Nov 2020 1433

#Dobrogea Digitală Simona Halep, mesaj de Ziua Dobrogei

24 Nov 2020 1451

#Dobrogea Digitală Elena Frîncu, vicecampioană mondială la handbal, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2020 1001

#Dobrogea Digitală Ilie Floroiu, fost mare atlet și fost director la CS Farul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2020 1347

#Dobrogea Digitală Judecătorul Lucian Lică, președintele Secției penale a Tribunalului Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2020 1474

#Dobrogea Digitală Cătălina Ponor, multiplă campioană la gimnastică, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2020 1435