Deschidere editie

Dosar pentru furt cu „A.N.“, aflat în lucru la Poliţie. De echipamente s-au bucurat şi firme de casă Unde sunt ambarcaţiunile Primăriei Constanţa achiziţionate acum 16 ani? (document)

Un program demarat în 2002 de Primăria Constanța împreună cu Ministerul Turismului, condus de Dan Matei Agathon, l-a reprezentat „Bazele de agrement nautic”. Atunci au fost înființate astfel opt baze nautice amplasate atât pe malul mării, cât și pe malul lacului Siutghiol, în vederea diversificării ofertei de sporturi nautice și de agrement. Patru dintre baze au fost amenajate în apropierea mării, în zona Parc, zona Flora, zona Iaki - Riviera, zona Lido, iar alte patru pe lacul Siutghiol: Neptun, Tic-Tac, Pinguin și Caraiman.

 
Constănțenii și turiștii pasionați de sporturile nautice s-au bucurat timp de un sezon de ambarcațiunile achiziționate prin HG 816/31.07.2002 din fondul bugetar de rezervă aflat la dispoziția Guvernului condus de Adrian Năstase în acel an.
 
Pentru dezvoltarea agrementului nautic în stațiunea Mamaia au fost achiziționate 17 ambarcațiuni de tip caravelă, catamaran, șalupe rigide și motoare outboard. La încheierea contractelor s-a plătit un avans de 30% din valoarea lor, restul urmând să fie achitat în funcție de alocațiile bugetare aprobate, astfel încât, până la sfârșitul anului 2002, acestea au fost achitate integral.
 
În urma unei adrese formulate pe Legea 544/2001 de cotidianul ZIUA de Constanța, Primăria Constanța susține că, imediat după achiziție, ambarcațiunile au fost depozitate la UM 2192 (fosta unitate militară de Hidroaviație) de la Palazu Mare, care, în prezent, aparține Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, după care, susțin reprezentanții municipalității, au fost date spre folosință punctelor de agrement din stațiunea Mamaia conform contractelor de asociere în participațiune încheiate între municipalitatea și următoarele societăți comerciale: SC Nortech Trade SRL; SC Damianis Company SRL; SC Romaris SRL; SC Pinguin Agrement SRL. Apoi, contractul a fost cesionat către SC Pinguin Construct. Pe parcursul anilor, aceste contracte au fost sau nu prelungite cu societățile amintite. Mai jos puteți citi informații despre toate firmele care au utilizat ambarcațiunile de-a lungul celor 16 ani.
 
Societățile care au utilizat ambarcațiunile municipalității, legături cu Radu Mazăre
 
SC Nortech Trade SRL
 
În urmă cu doi ani, în aprilie 2016, aleșii locali municipali au aprobat, la inițiativa viceprimarului Decebal Făgădău, un proiect de hotărâre privind radierea unor imobile din inventarul bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța; una dintre ele, în suprafață de 255 de metri pătrați, fiind retrocedată către firma Nortech Trade SRL, administrată, la momentul depunerii notificărilor către Primăria Constanța, de Mihaela Elvira Chiriac. Aceeași femeie al cărei nume a fost legat, de-a lungul timpului, de mai multe afaceri care duceau la cercul restrâns al prietenilor lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.

Prin Dispoziția 839/2013, această firmă a fost pusă în posesie cu un teren de 255 de metri pătrați pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Forte Systems. Terenul este, în prezent, un spațiu verde, situat chiar în fața clădirii Forte Systems, între Raiffeisen Bank și Dispensarul TBC, în zona intersecției bulevardelor Lăpușneanu cu strada Soveja.
 
Nortech Trade mai are terenuri „norocoase“ în Constanța. În anul 2011, când s-a construit cel de-al treilea supermarket Lidl, cel de pe Baba Novac, din cartierul Tineretului, firma a fost cea care a depus la instituțiile abilitate documentele pentru avizarea proiectului. La data respectivă, ZIUA de Constanța a reușit totuși să ia legătura cu Valentin Gheorghe Ionescu. „Nu pot să vă dau detalii, este o convenție cu Lidl. Nu știu exact unde este terenul, nu am documentele în față. Dețin mai multe terenuri”, declara Ionescu.
 
Acesta a recunoscut că societatea Nortech Trade a depus documentele pentru a vinde terenul celor de la Lidl cu tot cu avize. Ce nu ne-a lămurit Valentin Gheorghe Ionescu este dacă, de fapt și de drept, terenul face parte din vreo retrocedare a administrației Mazăre.
 
În aceeași perioadă, asociat unic în firma Nortech Trade SRL este mult mai celebra societate Habitat și Ambient SRL, controlată, la rândul său, de Valentin Gheorghe Ionescu. Acesta din urmă, cunoscut și drept Grizly, a fost coleg de facultate cu Radu Mazăre, Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu.
 
SC Habitat și Ambient SA a fost înființată în anul 2003, în prezent având un asociat persoană juridică, Guillin Investments Limited (93,33%), cu sediul în Nicosia, Cipru, și un asociat persoană fizică, Valentin Gheorghe Ionescu (6,67%), fost coleg de facultate cu Mazăre, acesta fiind unul dintre fondatorii firmei și în prezent având și calitatea de administrator. În firmă s-a mai regăsit la un moment dat și familia Giurgiucanu.

Revenind la Nortech Trade, firma a fost administrată, la data cererilor depuse la Primărie, de Mihaela Elvira Chiriac, actuală Gherasim Tănase. În prezent, atât în Nortech Trade, cât și în mai multe firme în care apărea ca administrator, locul Mihaelei Elvira Gherasim Tănase a fost luat de o anume Ana Chișor. Ulterior, SC Nortech Trade SRL i-a avut ca asociați SC Habitat și Ambient SA și persoana fizică Ozghen Husein.
 
În prezent, SC Nortech Trade SRL are ca asociat unic persoana juridică Malinara Holdings LTD, cu sediul social în Cipru. Obiectul de activitate al societății administrate de Ana Chișor este reprezentat de activități de închiriere și leasing cu alte bunuri personale și gospodărești etc.
Romaris SRL
Pe 17 septembrie 2015, societatea Romaris SRL era în reorganizare judiciară. Victoria SPRL, în calitate de administrator judiciar al debitorului SC Romaris SRL, conform încheierii nr. 817, din data de 2.07.2012, pronunțată de Tribunalul Constanța - Secția a II a Civilă - în dosarul nr. 7372/118/2012, în temeiul art. 17 și al următoarelor din Legea privind procedura insolvenței, convoacă întrunirea Comitetului Creditorilor SC Romaris SRL.

Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 14943/08.09.2015, Comitetul Creditorilor s-a întrunit la sediul administratorului judiciar. Pe ordinea de zi este inclus un singur punct, și anume aprobarea raportului financiar aferent trimestrului X de la confirmarea planului de reorganizare. Romaris SRL are sediul social în municipiul Constanța, a fost înființată în anul 1991, Actualmente, iar asociații firmei, persoane fizice, sunt: Ionescu Armand Felix, Ionescu Robert Marius și Ionescu Manuiela Cerasela. Ultimii doi sunt și administratori. Obiectul de activitate al firmei - transportul cu taxiuri.

Pinguin Agrement SRL/Pinguin Construct SA

În 2013, pe societatea Pinguin Agrement SRL funcționa Pinguin Fish Restaurant, cu sediul în Portul Tomis din municipiul Constanța, administrată de Clipa Petru. Pinguin Construct SA a fost înființată în 2002 și a avut sediul social în municipiul Constanța, Mamaia, restaurant Tic-Tac, hotel Picadilly, mal lac. Acționar în firmă era Marius Felician Gherasim, care mai este  mai este asociat în Dorada Transporting SRL sau Sea Sharks SRL.  Societatea Pinguin Construct SA a fost radiată în 2009. Gherasim este, de anul trecut, asociat cu Mirela Matichescu, administrator public al județului Constanța, în Airtours SRL.
 
În 2017, Mirela Florența Matichescu și George Răzvan Micu, asociați în cadrul societății comerciale Airtours SRL, au decis cooptarea în calitate de asociat a lui Marius Felician Gherasim, care a venit cu un aport de în numerar la capitalul social în sumă de 460 de lei, reprezentând 46 de părți sociale.

Damianis Company SRL

Potrivit Monitorului Oficial, societatea comercială Damianis Company SRL a fost înființată în 2002, a avut sediul social în Constanța și un capital social subscris de 2.000.000 de lei. Laurențiu Damian a avut calitatea de calitate de asociat unic și de administrator. Obiectul de activitate al societății a fost „activități recreative“.
 
Prin rezoluția nr. 15996/27.07.2011 pronunțată în ședința din data de 27.07.2011, societatea Damianis Company SRL a fost radiată din Registrul Comerțului. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în același an.

Situația ambarcațiunilor deținute de Primăria Constanța

Așa cum vă informam mai sus, în 2002, Primăria Constanța a achiziționat 17 ambarcațiuni de agrement și trei motoare prin vânzare-cumpărare, după cum urmează: patru caravele, două catamarane 14 Phantom, două catamarane 18, trei șalupe rigide și șase catamarane 16 Phantom.
 
„În prezent, din totalul de 17 ambarcațiuni și trei motoare au mai rămas 16 ambarcațiuni, dintre care 11 sunt folosite cu titlu gratuit de către Clubul Nautic Român Constanța pentru o perioadă de un an de zile, conform HCL 282/31.07.2018 (n.r. contractul a fost reînnoit), iar restul de cinci ambarcațiuni și cinci motoare se află în depozitul Primăriei Constanța, având un grad de uzură ridicat“, ne-au precizat reprezentanții municipalității.

O șalupă a Primăriei a fost furată

Cazul șalupei furate este cercetat de mai bine de trei ani de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța. Dispariția ambarcațiunii, care avea o valoare de inventar de aproximativ 80.000 de lei, a fost sesizată de inspectorii Curții de Conturi în urma controlului efectuat la Primăria Constanța în anul 2015. Aceștia au descoperit că, deși figura în actele administrației locale, șalupa nu era de găsit.
În momentul de față, dosarul se află la Poliția municipiului Constanța în vederea efectuării cercetărilor față de „autor necunoscut” (A.N.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.228 Cod Penal, respectiv furt.
 
În 2015, împinsă de la spate de raportul Curții de Conturi, Primăria a făcut și o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
În secțiunea „Documente“ puteți vizualiza răspunsul integral al Primăriei Constanța, urmare a adresei pe Legea 544/2001 depuse de cotidianul ZIUA de Constanța, în legătură cu situația ambarcațiunilor aflate în proprietatea Primăriei Constanța din anul 2002.
 
Citește și:
 
Cui a mai retrocedat Mazăre terenurile Constanței Loc numai bun de bloc pentru firma colegului de dosar Valentin Gheorghe Ionescu

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CN ACN Constanța cumpără o navă de inspecție și control (document)

05 Nov 2018 440

Alertă generală în Marea Neagră! Aproximativ 60 de copii şi aproape 100 de adulţi, salvaţi în Portul Midia. Condamnări definitive (video)

20 Oct 2018 1946

Opal Construct va furniza o ambarcaţiune gonflabilă Centrului de Scafandri Constanţa (document)

09 Oct 2018 466

S-a dat alarma în Marea Neagră! Imagini impresionante Ce s-a decis în cazul celor trei călăuze care ar fi adus în România peste 150 de migranţi (galerie foto + video)

11 Jul 2018 2686

Fotoreportaj. Luminile Portului Tomis. De la Nisa, Monte Carlo sau Monaco, la „Golful Delfinilor“ (galerie foto+video)

23 Jun 2018 2549

Târg de ambarcaţiuni sportive şi de agrement în Portul Tomis din Constanţa

19 Jun 2018 1495

Percheziții de amploare în mai multe județe, între care Constanța și Tulcea. Ce au descoperit polițiștii. 31 de persoane, reținute (galerie foto)

03 Mar 2018 2678

Licitaţie la ABADL pentru două bărci multirol de intervenţie rapidă şi evacuare

17 Nov 2017 905

Acțiuni ale Serviciului de Poliție ”Delta Dunării” Peste 170 de kilograme de pește și mai multe bunuri, confiscate

11 Nov 2017 973

Ambarcațiunea cu migranți care s-a scufundat în Marea Neagră se îndrepta către România

22 Sep 2017 1401

Complex rezidenţial ridicat de Logis Project SRL la Ovidiu. A fost solicitat acordul de mediu (document)

21 Sep 2017 2480

Un turc, un irakian şi un iranian cer judecătorilor din Constanţa să fie eliberaţi. Sunt suspectaţi de călăuzirea celor 154 de migranţi

20 Sep 2017 793

Centrul de Scafandri cumpără ambarcaţiuni. Cât oferă şi cum trebuie să fie (document)

09 Aug 2017 1192

UPDATE Operațiune de căutare. Doi români dispăruți în apele Canalului Mânecii

06 Aug 2017 2206

Forţele Navale Române, la exerciţiul multinaţional SABER Guardian 17

10 Jul 2017 2523

Zona Steaua de Mare din Eforie Nord pare blestemată. Încă o persoană în pericol de înec. Intervin pompierii

29 Jun 2017 2425

Percheziţii în judeţele Constanţa şi Tulcea. Au fost ridicate ambarcaţiuni şi sute de unelte de pescuit. Câte persoane sunt cercetate

28 Mar 2017 1456

Cantităţi record de peşte confiscate în Delta Dunării

30 Jan 2017 896

UPDATE Distrugătorul USS Carney a acostat în Portul Constanţa (video)

25 Oct 2016 1444

MAI, Ioan-Dragoș TudoracheZeci de ambarcațiuni navale verificate în porturile Constanța

15 Sep 2016 957

Poliţiştii de frontieră români au declarat „Misiune îndeplinită!“ Poveştile impresionante din aventura de pe navă (galerie foto)

06 Apr 2016 2029

UPDATE Acţiune contracronometru ISU Tulcea intervine pentru salvarea a cinci persoane aflate în două bărci

05 Apr 2016 1064

„A fost un Brâncuşi al bărcilor” A murit Iacob Frenţescu, celebrul constructor de ambarcaţiuni din Constanţa

10 Dec 2015 2345

IGSU umflă conturile Suszi SRL Constanţa (document)

03 Aug 2015 2209

Opriţi de poliţiştii de frontieră de la Cernavodă Material lemnos, transportat fără documente, cu două ambarcaţiuni

30 Jul 2015 735

Comunicat de presa - Ordine nr. 1079 si 1514/2014, privind ambarcatiunile din Romania 18 Iunie 2015

18 Jun 2015 681

Spectacol estival, la Târgul Tomis Yacht & Salonul Auto din Portul Turistic Tomis

12 Jun 2015 845

Acţiuni de combatere a braconajului piscicol Mii de kilograme de peşte, ambarcaţiuni şi plase de pescuit confiscate de poliţişti

30 Mar 2015 864

Investiţii de aproape 15 milioane de lei, la ARSVOM Fronturi de acostare pentru ambarcaţiuni de salvare şi depoluare în Dana 79 (document)

20 Nov 2014 1914

Peste 70 de persoane aflate într-o ambarcaţiune în derivă, salvate de poliţiştii de frontieră români în Marea Neagră

15 Oct 2014 976

Ambarcațiunile vor avea limită de viteză în Deltă

07 Oct 2014 710

Două ambarcaţiuni cu motor confiscate la Constanţa (galerie foto+video)

08 Jul 2014 1003

Litoral Tv Meşterii bărcilor

04 Jul 2014 1067

Peste 250 de concurenţi la Regata Poseidon-Kaliakria

18 Jun 2014 960

Pentru iubitorii sporturilor de apă S-a deschis expoziţia de ambarcaţiuni „Tomis Yacht & Salon Auto 2014“ (galerie foto)

13 Jun 2014 1545

Expoziţia „Tomis Yacht & Salon Auto”, la City Park Mall

11 Jun 2014 1313

Evenimente CCINA la malul Marii Negre Târgul Tomis Yacht & Salonul Auto îşi deschide porţile pentru pasionaţii de ambarcaţiuni (galerie foto)

11 Jun 2014 1766

Târgul Tomis Yacht & Salon Auto, la cea de-a XVII-a ediție Ambarcaţiuni de agrement, sportive şi de pescuit și mobilier de camping, expuse în parcarea City Park Mall

10 Jun 2014 2704

Organizat de CCINA Ambarcaţiuni de agrement, sportive, de pescuit – la târgul Tomis Yacht & Salon Auto

09 Jun 2014 2396

Patru turişti, doi ruşi şi doi ucrainieni, salvaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni (galerie foto + video)

05 Jun 2014 1420

Trei ambarcaţiuni confiscate Patru bărbaţi, cercetati de poliţiştii din Constanţa

04 Jun 2014 810

Vasele vechi ale Gărzii de Coastă, obiecte turistice în faţa mănăstirilor din Moldova

23 Mar 2014 1220

Poliţiştii de frontieră au „pescuit” un bărbat decedat

24 Sep 2013 972

O navă a Poliţiei de Frontieră Constanţa a salvat 93 de migranti sirieni, din care 46 de copii (video)

03 Sep 2013 1370

UPDATE S-a dat startul exercițiilor demonstrative în zona Cazinoului Constanța

15 Aug 2013 714

Ambarcaţiuni şi pontoane avariate în Portul Călăraşi

09 Jul 2013 1102

S-a încheiat la Şcoala de Aplicaţie Navală cursul de conducere a ambarcaţiunilor

29 Jun 2013 852

In acest week-end are loc etapa a doua a Cupei McCann 2013 Regata BMW 21-23 iunie 2013, Portul Tomis, Constanta

21 Jun 2013 807

Vedetele Poliţiei de Frontieră, parte în exerciţiul naval româno-turc pe Marea Neagră

08 Sep 2012 999

Ce găsesc turiştii pe litoral? Portul turistic Mangalia - unul dintre cele mai mari din zona Mării Negre

24 Aug 2012 7587