Dragnea, trimis în judecată în Dosarul „Referendumul” O poveste cu rădăcini şi în Constanţa (document)

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul referitor la fraudarea referendumului organizat în vara anului trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
 
Liviu Dragnea, vicepremierul României şi deputat PSD, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Fraudă la Referendum”. Dată fiind calitatea sa de parlamentar, dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecarea cauzei va începe pe 18 februarie 2014, data primului termen al procesului.
Amintim că dosarul lui Dragnea a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, revocat din funcţia de şef al Secţiei I a DNA la doar câteva ore după finalizarea dosarului.
 
Vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat în acestor dosar - trimis în judecată alături de alte 75 de persoane - de „infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

Potrivit unui comunicat DNA dat ieri publicităţii, „în calitate de secretar general al unui partid, inculpatul inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.
În acest sens, susţin procurorii, Dragnea „a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai mult persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot”.
Procurorii fac referire, în probatoriu, la două adrese prin care Liviu Dragnea ar fi influenţat rezultatul referendumului din 2012, ordonând organizarea de tombole şi înfiinţarea de secţii de votare în staţiuni turistice.
 
„Către Organizaţia PSD
În atenţia Preşedintelui Primarilor PSD

Stimaţi colegi


Având în vedere perioada concediilor de vară care poate afecta buna desfăşurare a Referendumului naţional din 29 iulie 2012 în ceea ce priveşte posibilitatea exercitării dreptului la vot, vă rog urgent ca propunerile pe care le fac primarii pentru delimitarea secţiilor de votare în vederea emiterii ordinului Prefectului să aibă în vedere ca secţiile de votare să fie organizate şi în staţiunile turistice care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale.
Exemple: - Primăria Mangalia să aibă în vedere să fie organizate secţiile de votare şi în staţiunile care îi aparţin administrativ – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp.
- Primăria Constanţa să aibă în vedere să fie organizate secţii de votare în staţiunea Mamaia (n.n. se miza pe prezenţa covârşitoare a alegătorilor la mare şi obţinerea, prin orice mijloace, a voturilor acestora).

Cu prietenie, Liviu Dragnea, Secretar general

Toate acuzaţiile aduse lui Dragnea de DNA sunt disponibile în comunicatul de presă ataşat materialului, în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
„Fraude la referendum Constanţa”
 

Liviu Dragnea a fost deferit justiţiei la circa o jumătate de an de la trimiterea în faţa judecătorilor a dosarului „Fraude la referendum” Constanţa.
 
Pe data de 26.03.2013, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat finalizarea cercetărilor în cauza cunoscută mass-media sub denumirea „Fraude la referendum” Constanţa şi au dispus, la data de 25.03.2013, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Iordan Elena, Tache Adelina Gabriela, Negoiţă Felicia, Tache Constantin, Vărvăroiu Vasilică, Florea Diana, Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta. Cei mai precizaţi sunt suspectaţi de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
 
I. Inculpaţii Iordan Elena, Tache Adelina Gabriela, Negoiţă Felicia, Tache Constantin şi Vărvăroiu Vasilică, în calitate de preşedinte, respectiv, membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, de comun acord, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului.
 
II. Inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al biroului electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, judeţul Constanţa, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi.
 
III. Inculpaţii Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv, membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale.
 
Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 402 voturi din totalul de 2842 alegători.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Constanţa.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1794

Falimentul fermei de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, amânat pentru la anul

06 Oct 2023 1425

UPDATE! Liviu Dragnea ar fi avut probleme de sănătate (VIDEO)

25 Sep 2023 1205

Falimentul Fermei Salcia SA amânat pentru luna octombrie

09 Jul 2023 1408

Ferma de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, a intrat în faliment!

07 Feb 2023 3528

Moștenirea de milioane de euro de la Constanța a Institutului Pasteur, deținută de un SRL administrat de nașul lui Dragnea Jr., scoasă la licitație de lichidatorul judiciar

25 Jan 2023 3799

Veste bună pentru Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD!

04 Dec 2022 2982

Noul dosar al lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, a ajuns la instanță!

24 Oct 2022 1415

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA

17 Oct 2022 1322

Tribunalul București a stabilit când se va pronunța în dosarul lui Liviu Dragnea

13 Oct 2022 1441

Tribunalul București, în pronunțare în dosarul lui Liviu Dragnea!

29 Sep 2022 1635

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, așteptat în instanță! (RECHIZITORIU)

13 Sep 2022 1583

Insolvența fermei de porci controlată de Dragnea, amânată pentru la anul!

09 Sep 2022 1491

Liviu Dragnea, așteptat azi la Tribunalul București (DOCUMENT)

30 Jun 2022 2047

Liviu Dragnea invitat la ședința BPN a PNȚCD

15 May 2022 2621