Deschidere editie

„E teribil de emoţionant!“ Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale (galerie foto)Ieri, după aproape şase decenii, celebrul tenor Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la malul mării, în Constanţa.
 
Nu a mai venit de mai bine de jumătate de secol acasă, la Constanţa, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în sfârşit, acasă. Evenimentul este dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
În jurul orei 14.00, marele artist liric a ajuns în municipiul Constanţa unde a ţinut să facă o fotografie cu unul dintre simbolurile oraşului, vaporul, pictat în culorile drapelului României. Apoi, Vasile Moldoveanu a ajuns împreună cu soţia sa, Ursula, la hotel Palace.
 
De cum au intrat în cameră, maestrul şi soţia au fost extrem de încântaţi de ambient şi de privelişte. „Cunosc câteva locuri“, a precizat Vasile Moldoveanu, uitându-se pe fereastra camerei de hotel. Surprinsă plăcut, soţia maestrului a exclamat: „Perfect!“.


 
Primul contact, după aproape şase decenii, cu şcoala la care a învăţat
 
După o binemeritată oră de odihnă, în jurul orei 16.00, maestrul Vasile Moldoveanu, însoţit de soţia sa, Ursula, şi de poeta, prozatoarea şi publicista Aurelia Lăpuşan, a vizitat Şcoala Generală numărul 11, de pe strada Călăraşi, acolo unde şi-a început studiul.
 
Şi-a amintit perfect de directorul pe care l-a avut, Novac Teodor. În onoarea distinsului oaspete, Sala de Informatică a instituţiei, unde se ascultă şi muzică, îi va purta numele.
 
S-a aşezat în banca în care a studiat şi şi-a amintit cu emoţie întâmplări la care a luat parte în timpul şcolii. Plini de emoţie, la şcoală l-au aşteptat câţiva dintre foştii colegi, care l-au întâmpinat cu mare bucurie pe Vasile Moldoveanu. În arhiva Şcolii numărul 11 a fost găsită foaia matricolă a absolvirii ciclului primar, care a fost înmânată tenorului.
 
„Dorinţa mea în ceea ce priveşte Constanţa, în ceea ce priveşte şcoala din Constanţa în care am învăţat eu a fost ca, până la urmă, să aibă parte de liberate! Din punctul acesta de vedere, cei care trec prin această şcoală să nu trăiască ceea ce am trăit noi pe parcursul multor, multor ani. Aceasta a fost şi cauza pentru care nu am mai putut să mă mai întorc. Nu mai aveam dreptul să mă întorc. Trebuie profitat de această libertate şi de perseverenţă. Acestea sunt imperative care trebuie urmărite în viaţă ca să ajungem la pasiunea pentru şcoală, la pasiunea pentru meseria pe care vreţi să o faceţi. Am auzit că această şcoală are o reputaţie foarte bună, cu elevi excepţionali, şi vă rog să fiţi cât mai fericiţi în viaţă! Vă mulţumesc pentru această primire briliantă!“, a spus maestrul. 
 
„Într-o zi, am găsit o poză pe Facebook cu o fostă colegă de facultate alături de maestrul Vasile Moldoveanu. I-am trimis un mesaj şi în câteva minute am primit răspuns. Nu am înţeles de ce nu a venit până acum acasă. Şi răspunsul a fost sec: «Nu m-a invitat nimeni!». Iar eu am spus: «Vă invit eu!». În momentul acela nu ştiam decât că, dacă nu o să pot altfel, o să îl aduc la mine acasă. Dar m-aş fi simţit vinovată ca maestrul Vasile Moldoveanu să nu revină acasă. Şi s-a întâmplat o minune, ca ZIUA de Constanţa, un ziar foarte echilibrat, să spună că are o sărbătoare, 15 ani de jurnalism în Constanţa, şi că ar vrea să creeze un eveniment cultural. Ce eveniment poate fi mai mare decât să îl invităm împreună pe Vasile Moldoveanu acasă? A cântat pe cele mai mari scene ale lumii şi sunt convinsă că nu a avut emoţiile pe care le are acum, când a păşit în şcoala şi în clasa de unde a pornit la drum“, a precizat Aurelia Lăpuşan.

Celebrul tenor i-a dat dreptate: „Când am ajuns aici, îmi tremurau picioarele. Am avut emoţii mari de tot!“

„Tot ce am făcut am făcut cu dragoste, cu pasiune! Chiar dacă am fost nevoit să plec din ţară. Toată dragostea pe care am pus-o în meserie v-o doresc şi vouă! Ceea ce îmi place în România este curăţenia pe care au reuşit să o rezerve profesorii. Sunteţi puri, sunteţi curaţi, nu sunteţi atacaţi de cancerul acesta care mănâncă din viaţa tinerilor în străinătate. Eu am fost sincer, am fost cinstit şi mi-a mers bine. După 40 de ani de scenă nu m-a respins nimeni. De aceea trebuie să fiţi cinstiţi, generoşi, umili - când trebuie numai -, să aveţi respect pentru cei care ne învaţă. Să fiţi fericiţi şi să puneţi pasiune în tot ce faceţi! Altfel, eşti un om nefericit toată viaţa. Să iubiţi ce faceţi şi numai aşa veţi avea foarte multe rezultate!“, le-a spus Vasile Moldoveanu elevilor de la Școala Generală numărul 11.


 
De asemenea, şi-a amintit şi de Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena“, întrucât părinţii lui erau foarte credincioşi şi mergeau des acolo.
 
Celebrul tenor a semnat Cartea de Onoare a şcolii şi a stat de vorbă cu profesorii şi elevii. Pe holurile şcolii se auzea doar muzica maestrului.

Strada copilăriei l-a „răscolit“ pe Vasile MoldoveanuNumele străzii unde a copilărit artistul a fost schimbat. Acum, se numeşte strada Chirescu. La numărul 12 a locuit maestrul Vasile Moldoveanu. Câţiva vecini care mai locuiesc încă acolo şi-au amintit cu drag de el şi de familia lui. Soţia sa a fost foarte încântată şi a spus că are foarte mari emoţii să se afle pe strada copilăriei soţului său. Ursula a fost impresionată de locul natal al lui Vasile Moldoveanu.
 
Prima vecină pe care a întâlnit-o a fost Ramazan. Ştia totul despre familia Moldoveanu şi a fost extrem de surprinsă că l-a întâlnit pe maestru: „Sunteţi ca un vis! Chiar vorbeam cu băiatul astăzi si îmi zicea «mamă, ce vecin aveam aici» şi era vorba chiar de dumneavoastră“.
 
Vasile Moldoveanu şi-a amintit de vecina Ramazan, întrucât era o femeie foarte frumoasă şi chiar tatăl său „îi făcea curte“. A fost la casa vecinului Jarnea. A spus că a rămas la fel. Şi-o aminteşte perfect şi nu s-au schimbat tare multe la ea.
 
„Strada aceasta (n.r. unde a copilărit) m-a răscolit foarte mult! E teribil de emoţionant! M-am întors după 60 de ani. Am recunoscut anumite lucruri. Bătrâna turcoaică (n.r. Ramazan) era o femeie foarte frumoasă. Îmi amintesc că tata îi făcea curte“, şi-a amintit maestrul.


 
Următoarea vecină, doamna Ştefan, a spus că a cumpărat teren de la mama lui Vasile Moldoveanu. Curtea era mult mai mare, iar acum este împărţită în două. Un alt vecin era copil când tenorul făcea vocalize. O altă vecină, Aurelia Rafa, de aceeaşi vârstă cu maestrul, îşi aminteşte că au făcut gimnastică împreună, că au jucat volei şi „Nouă pietre“.
 
Prima zi a vizitei lui Vasile Moldoveanu şi a soţiei sale, Ursula, s-a încheiat cu o plimbare pe faleză, la malul mării, acompaniată de o lună plină spectaculoasă.
„Câte am trăit astăzi!“, a exclamat cu mulţumire şi fericire Vasile Moldoveanu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pericol în trafic la Constanța. Mai mulți șoferi beți sau fără permis de conducere valabil, depistați la volan.

24 Sep 2018 180

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 septembrie 2018

18 Sep 2018 317

UPDATE. Imagini de la eveniment.Polițist din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Cernavodă, implicat într-un accident rutier. În ce stare este polițistul (galerie foto + video)

16 Sep 2018 10529

Suspecți de trafic de persoane și proxenetism reținuți de procurorii DIICOT. Cum erau seduse victimele de membrii grupării infracționale (video)

12 Sep 2018 512

Imagini de la eveniment HC Dobrogea Sud şi-a prezentat lotul de jucători pentru sezonul 2018/2019 (galerie foto)

23 Aug 2018 1188

Muzeu de Artă Populară Constanța vă invită la evenimentul “Prelucrarea artistică a lemnului”

15 Aug 2018 308

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 749

Manifestările de ziua comunei Carcaliu, județul Tulcea, sub semnul diversității culturale (galerie foto)

06 Aug 2018 474

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Medgidia. Ce zone sunt afectate

03 Aug 2018 385

Lucrări RAJA la Medgidia și Fetești. Se întrerupe furnizarea apei potabile. Ce zone sunt afectate

20 Jul 2018 403

Alertă la ISU Dobrogea. O locuință și un subsol de bloc din Medgidia au fost inundate. Pompierii, chemați în ajutor

08 Jul 2018 1370

Ce decizii au fost luate în Adunarea Generală Ordinară a Prestarea SCM. Cine sunt cei numiți în Consiliul de Administrație

01 Jul 2018 434

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

11 Jun 2018 817

Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Ce program au pregătit organizatorii

24 May 2018 1189

Meciuri decisive pentru calificarea în finala Ligii Elitelor. Pe cine vor înfrunta fotbaliștii de la FC Viitorul U19 și FC Viitorul U17

18 May 2018 588

Cupa României U19. FC Viitorul a ratat calificarea în finală după ce a pierdut la penalty-uri

16 May 2018 723

Echipele FC Viitorul U19 și FC Viitorul U17 dispută returul semifinalelor Cupei României. Când sunt programate partidele

15 May 2018 704

Alertă la Constanța. Un adolescent a dispărut de la un centru de plasament. A fost cerut ajutorul polițiștilor

14 May 2018 6928

Doliu în lumea muzicii din România. Un cunoscut solist de muzică folk s-a stins din viaţă. Avea doar 47 de ani (video)

30 Apr 2018 2854

Incendiu violent în judeţul Tulcea. Pompierii ISU Delta, chemaţi în ajutor în localitatea Vasile Alecsandri (galerie foto)

29 Apr 2018 607

Avarie RAJA în municipiul Constanța. Locuitorii din mai multe zone au rămas fără apă la robinete

19 Apr 2018 779

Incendiu violent în București. Un depozit de mobilă a fost cuprins de flăcări. Mai multe autospeciale de stingere intervin

17 Apr 2018 531

Suspecți de trafic de migranți reținuți de procurorii DIICOT. Cum funcționa gruparea infracțională

10 Apr 2018 563

Un nou administrator a fost numit în funcție la SSIF BRK Financial Group

05 Apr 2018 432

Dublă sărbătoare la Tulcea de Buna Vestire. Au fost sărbătoriți și 10 ani de la întronizarea Episcopului Visarion (galerie foto)

26 Mar 2018 718

Înaintări în grad de Ziua Poliției Române, la IPJ Tulcea. Administratorul public al județului, Vasile Strat , prezent la eveniment (galerie foto)

23 Mar 2018 736

Nou șef numit în funcție la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Decizia luată de premierul Viorica Dăncilă

16 Mar 2018 749

Poliția Română angajează specialiști psihologi. În ce județe vor fi organizate concursuri de angajare

12 Mar 2018 582

Proiectul FLAG Delta Dunării privind dezvoltarea zonei pescărești, implementat la Tulcea

09 Mar 2018 729

FC Viitorul U19 s-a calificat în sferturile Cupei Elitelor U19. Cu ce scor a trecut de CSA Steaua Bucureşti U19 (galerie foto)

07 Mar 2018 782

Apel disperat pe Facebook. O tânără din judeţul Constanţa, rămasă văduvă cu un copil de crescut are nevoie de ajutor

07 Mar 2018 6624

Schimbări în cadrul societăţii Astoria Eforie Nord. Ce asociat a fost cooptat și cum se împarte capitalul social al firmei

02 Mar 2018 557

Şefi noi în Poliţia Constanţa! Lalu Manuel la mascaţi, Carmen Şerbanescu la Logistic, Răzvan Mocanu la Secția 1, Aurelian Boboc la Secția 5

01 Mar 2018 1905

Biserica ortodoxă în doliu. Un cunoscut preot din Tulcea s-a stins din viaţă. A fost şi profesor la Seminarul Teologic din Tulcea

01 Mar 2018 1808

Descinderi ale procurorilor DIICOT Constanța la suspecți de proxenetism. Patru mașini de lux au fost confiscate de la suspecți

23 Feb 2018 5158

Polițiștii pregătesc un protest de amploare în București de Ziua Poliției Române. Ce revendicări au oamenii legii

22 Feb 2018 840

Incendiul de la căminul militar din Constanța în urma căruia un militar a fost rănit, anchetat de o comisie constituită la nivelul Bazei Logistice Navale

21 Feb 2018 1956

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele SNPPC - Biroul Teritorial Constanţa „Angajatorul încearcă să determine poliţiştii să presteze serviciul de permanenţă fără a fi remuneraţi“

17 Feb 2018 5152

UPDATE. Incendiu la Spitalul Universitar din București. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale

05 Feb 2018 791

Un jurnalist va face parte din echipa premierului Viorica Dăncilă. A fost numit în funcția de consilier de stat

05 Feb 2018 673

Primarul municipiului Piatra-Neamț trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

01 Feb 2018 492

Ioana Bran, propunerea pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Viorica Dăncilă

26 Jan 2018 1008

UPDATE. Accident grav în București. Un bărbat a fost prins sub un tramvai. Victima este în stare foarte gravă

24 Jan 2018 771

Intervenție inedită la Tulcea. Pompierii chemați să salveze un cățel căzut într-o fosă septică (galerie foto)

22 Jan 2018 681

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1610

Modificări în conducerea societății B.B.N. International Cargo Inspection CO LTD SRL. Cine sunt noii administratori

07 Jan 2018 873

Anunț important de la Poliția Română. Ce se întâmplă cu examenul de admitere la școlile de poliție din luna ianuarie 2018

05 Jan 2018 1787

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 4 ianuarie 2018

04 Jan 2018 406

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc magistratului

03 Jan 2018 1540

Percheziții la locuințele unor persoane suspectate de trafic cu țigări. Mai mulți suspecți au fost reținuți

22 Dec 2017 820