Ei sunt incompatibilii

deschidere.jpgDionisie Culeţu, Cristina Brânzoi, George Vişan şi Florian Constantin şi-ar putea pierde mandatele de ales judeţean sau municipal

Apariţia şi aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 a adus bucurie în rândul clientelei politice a PSD şi a PD-L, dar şi probleme unora dintre cei promovaţi.

Potrivit Art. III alin (9) din OUG 37/2009, „pe perioada executării contractului de management, persoanelor care ocupă funcţii dintre cele prevăzute la alin (3) (nr referire la directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate) se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94 - 98 şi 111 - 114 din cartea I, titlul IV din Legea nr.161/2003 (...)". O conspectare a legii respective, în speţă a articolelor menţionate anterior, a scos la iveală faptul că trei consilieri judeţeni democrat-liberali şi un consilier municipal social - democrat se află în incompatibilitate, după ce au fost promovaţi ca directori coordonatori sau directori coordonatori adjuncţi în diverse instituţii publice deconcentrate de la mal de mare. Aşadar, art. 94 din Legea 161/2003 ne confirmă, printre altele, că avem de-a face cu o incompatibilitate în cazul în care aceşti noi şefi deţin funcţii, remunerate sau nu, „în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice".

Cumul de funcţii

Graba legiuitorului în elaborarea OUG 37/2009 a condus, inevitabil, la omisiuni care, dacă nu se remediază în scurt timp, pot aduce sancţiuni importante multora dintre beneficiarii acestei ordonanţe. La nivelul judeţului Constanţa avem de-a face cu patru incompatibilităţi. Cristina Brânzoi - director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Florian Constantin - director coordonator al ITM, Dionisie Culeţu - director coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, toţi membri ai PD-L, precum şi George Vişan - director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, au un lucru în comun: conduc deconcentrate şi deţin şi mandate de consilieri. Cei trei democrat-liberali sunt şi consilieri judeţeni, iar social-democratul Vişan activează şi în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

cjc_25.jpgSe aşteaptă lămuriri

Până la ora actuală, niciunul nu a renunţat la mandatele obţinute în iunie anul trecut şi, după cum se vede, nici nu se grăbesc să o facă. Motivul: cu toţii aşteaptă să se facă modificările de rigoare, astfel încât să nu fie forţaţi să renunţe la vreuna dintre cele două facilităţi obţinute pe linie de partid. „Este perfect adevărat. Am cerut lămuriri la partid, la centru, precum şi la ministerele de resort", ne-au declarat Cristina Brânzoi şi Florian Constantin. Ambii ne-au explicat că se aşteaptă, în scris, anumite modificări şi, în funcţie de acestea, vor decide cum trebuie să acţioneze. „În două-trei săptămâni se va clarifica situaţia. Sunt multe cazuri de acest gen în ţară, unele chiar mult mai complicate. La emiterea OUG 37/2009 nu mă aşteptam să se facă disjuncţie de Legea 161/2003", a menţionat directorul coordonator al ITM, Florian Constantin. Din informaţiile pe care le deţine la ora actuală şeful ITM, se pare că modificările la OUG 37/2009 ar fi trecut de Comisia juridică din Senat şi urmează să fie analizate şi aprobate şi în Camera Deputaţilor. „Eu înclin spre a nu fi funcţionar public. Când modificările normativului, pe această temă, vor apărea, mă voi gândi şi voi discerne", a conchis democrat-liberalul.

Deocamdată, cei patru directori vor continua să coordoneze activitatea instituţiilor ce le-au fost date în custodie şi se vor prezenta şi la şedinţele Consiliului Judeţean şi ale Consiliului Local Municipal Constanţa, astfel încât să se achite de toate sarcinile trasate de formaţiunile politice pe care le reprezintă şi care i-au promovat.

{mos_ri:Dionisie Culetu,Cristina Branzoi,George Visan,Florian Constantin}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Stelian Ion a fost amendat la protestul de la Ministerul Sănătății. Va contesta contravenția! (VIDEO)

12 Sep 2023 967

Sondaj de opinie 64% dintre respondenți consideră oportun ca profesorii să continue greva!

05 Jun 2023 1149

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației

29 Sep 2022 1204

Țările din G7 s-au angajat să renunțe la petrolul rusesc

09 May 2022 1164

Germania plănuiește să renunțe la carantina obligatorie pentru majoritatea persoanelor care se infectează cu COVID-19

31 Mar 2022 1034

Apartament cu șapte camere, în centrul Constanței, pentru nepoții Paraschivei Barbu. Mișcarea de ultimă oră a Fiscului!

02 Mar 2022 8811

Un preot le cere enoriașilor să nu cheltuiască bani pe coroane la înmormântări și propune să-i dea familiilor îndoliate

09 Jan 2022 3119

Senatorul PSD Marius Humelnicu a renunțat la nominalizarea pentru funcția de ministru al Economiei

23 Nov 2021 2515

#citeșteDobrogea Nubar Hamparțumian – arheolog specializat în numismatică

17 Nov 2021 2110

Teodor Niță, procurorul care are „benzină” să lupte cu contrabandiștii gunoaielor

12 Jun 2021 2831

Antrenorul Ianis Zicu şi-a anunţat despărţirea de FC Farul Constanţa

01 May 2021 6482

Sondaj de opinie Ați renunța să circulați vinerea, în Constanța, cu mașina personală, pentru a crea un mediu mai curat?

22 Mar 2021 2397

Președintele USR Constanța, Remus Negoi și-a cesionat în familie, acțiunile deținute în cele două firme

13 Feb 2021 3521

Stere Hira a demisionat din calitatea de consilier local la Constanța. Ce funcție va ocupa ulterior

12 Jan 2021 3107

#alegeriparlamentare2020 Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre - „Constanța suferă din cauza deciziilor politice foarte proaste și discriminatorii”

23 Nov 2020 2077