EXCLUSIVITATE. Şeful CJC face declaraţii din America Nicuşor Constantinescu şi-a împărţit bunurile cu soţia (documente)

Surprize-surprize: deşi este plecat încă din luna aprilie în Statele Unite ale Americii pentru a-şi trata unele probleme de sănătate, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, nu a uitat de obligaţia de a-şi declara averea. Astfel, ieri, pe site-ul CJC a apărut documentul în care acesta îşi declară agoniseala. Deşi el este titularul declaraţiei, pe numele lui Nicuşor Constantinescu nu apare nicio proprietate, toată avuţia aflându-se în posesia membrilor familiei sale. Reamintim că preşedintele CJC este trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sarcina sa fiind reţinute 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite şi complicitate la trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite. De asemenea, el este trimis în judecată, în stare de libertate, într-un alt dosar, în care este învinuit de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Codruţa EX-Constantinescu?

Ce avere şi ce interese are acum preşedintele CJC, faţă de ceea ce declara în luna iunie a anului trecut? Cu cine face afaceri şi cu cine îşi împarte el bunurile? Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2013, soţia lui Nicuşor Constantinescu, Codruţa, deţinea, în Constanţa, 50% dintr-un teren intravilan de 1.117,35 mp şi acelaşi procent dintr-un altul de 246,45 mp, aflat tot în Constanţa, suprafeţe care au dispărut din declaraţia completată anul acesta. Codruţa Constantinescu apare însă ca fiind unica proprietară a unui teren intravilan în suprafaţă de 1431 mp, dobândit în anul 2013 printr-un „act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă“. În acelaşi mod, Codruţa Constantinescu a întrat şi în posesia unei case de locuit în suprafaţă de 687 mp în Constanţa. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenii, surse avocăţeşti au explicat că acest lucru se poate traduce mai simplu prin divorţ sau partaj de comun acord în faţa notarului. Ba chiar, surse judiciare bine informate au declarat că cei doi au încheiat actele în faţa notarului Ruxandra Darie, nimeni alta decât soţia vicepreşedintelui Cristian Gheorghe Darie. Cu toate acestea, Constantinescu neagă că s-ar fi despărţit de soţia sa.

Nicuşor Constantinescu: „Credeam că vă interesează starea mea de sănătate!“

Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa a reuşit să îl contacteze pe Nicuşor Constantinescu pentru a afla un punct de vedere cu privire la noile informaţii apărute în declaraţia de avere pe care a completat-o. I-am adresat întrebarea „Confirmaţi divorţul de soţia dumneavoastră, Codruţa, aşa cum reiese din declaraţia de avere?“, iar răspunsul nu a întârziat să apară: „Nu. Dacă eram divorţat, ex-soţia nu mai apărea pe Declaraţie! E vorba de partajarea unor bunuri, între soţi. Credeam că vă interesează starea mea de sănătate!“, a declarat şeful CJC, printr-un SMS.

Afaceri cu familia Mazăre

În continuare, în declaraţia de avere a lui Nicuşor Constantinescu mai sunt menţionate unele terenuri pe care familia sa le deţine: unul în suprafaţă de 2.000 mp (Mila 23, Tulcea), unul de 1.123 mp (Voluntari, Ilfov), deţinute de Codruţa Constantinescu în proporţie de 50%, un teren intravilan în municipiul Bucureşti, în suprafaţă de 24,16 mp, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare alături de alte 16 persoane, printre care şi Lucia Gherarde (mama preşedintelui CJ Vrancea), Mihai Mazăre, Radu Ştefan Mazăre, Emilian Schwartzenberg sau Sorin Strutinsky, unde este menţionat un procent de 4%. De asemenea, acelaşi procent este amintit în cazul unui alt teren din Bucureşti, în suprafaţă de 35,68 mp. În anul 2005, fiul său minor a primit o donaţie constând într-un teren intravilan de 335 mp în Piatra Neamţ.

Şi-a donat o parte din bunuri

În ceea ce priveşte clădirile, aşa cum am menţionat mai sus, Codruţa Constantinescu este unicul proprietar al unei case de locuit în suprafaţă de 360 mp în municipiul Constanţa, pe care a dobândit-o prin acelaşi „act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă“. În declaraţia de avere anterioară, aceeaşi proprietate era stipulată ca aparţinându-i doar pe jumătate, din anul 2002.
De asemenea, fiica celor doi, Smaranda, este unica proprietară a unui case în Bucureşti primite prin donaţie în anul 2005 (256,57 mp), fiul minor deţine, în aceeaşi maniera, din 2007, o casă de vacanţă în Piatra Neamţ (448,50 mp), iar numele Codruţei este, din nou, menţionat în cazul unei case de locuit „executate în regie proprie“, în Bucureşti, în anul 2013 (184,43 mp). În declaraţia completată anul trecut se menţiona că, pe 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu a donat bunurile descrise mai sus (terenul din Piatra Neamţ, o casă din Bucureşti şi casa de vacanţă din Piatra Neamţ) copiilor săi.

Tablouri de peste 15.000 de euro

La capitolul „Bunuri mobile“, în declaraţia preşedintelui CJC figurează: o şalupă agrement, un autoturism ARO 304, un Jaguar, un Volkswagen Golf, un Fiat şi un Land Rover.
Cât despre bunurile sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, în declaraţia de avere a lui Constantinescu se menţionează că acesta deţine „tablouri, colecţie timbre, bijuterii, numismatică, obiecte de mobilier vechi, obiecte de artă“ dobândite în perioada 1990-2011, a căror valoare nu poate fi însă estimată. De asemenea, la acelaşi capitol, Codruţa Constantinescu declară că a dobândit, anul trecut, „picturi ulei pe carton şi pânză“, a căror valoare estimată se ridică la 15.000 de euro. Ea mai apare în declaraţia de avere şi cu suma de 300.000 de lei, primită cadou de la Gheorghe Oancea (decedat în iulie 2013, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti şi cunoscut partener de afaceri al lui Mazăre şi al lui Constantinescu).
Preşedintele CJC mai are un depozit bancar de 987.000 de dolari şi încă un cont curent la Citibank, de 5.558 de dolari.

S-a împrumutat cu 40.000 de dolari

Nicuşor Constantinescu deţine părţi sociale şi acţiuni în SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Oltenia, SC Comtext SA, dar şi în unele societăţi care nu erau menţionate anul trecut: SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Companz SA, SC Silk Estate SA, SC Rafting Company SRL. Valoarea acestor participaţiuni se ridică la suma de 116.395 de lei. Tot aici sunt precizate un împrumut de 100.000 de euro, acordat în nume personal către SC Rafting Company SRL, şi un altul, stipulat încă de anul trecut, de 100.685 de lei, către societatea Xenoti SRL. Din declaraţia de avere mai reiese că, anul acesta, Nicuşor Constantinescu s-a împrumutat de 40.000 de dolari de la o persoană fizică, datorie scadentă în anul 2024. Anul trecut, el acordase un împrumut de 200.000 de euro, în nume personal, unei persoane fizice.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, o indemnizaţie de 55.656 de lei. Soţia sa, angajată a On Plonge SRL, a realizat un salariu de 12.168 de lei, în timp ce fiul, minor, primeşte de la stat o alocaţie de 504 lei.

Interese

În conformitate cu declaraţia de interese, Nicuşor Constantinescu este asociat în SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Construct, SC Comtext SA, SC Oltenia, precum şi, mai recent, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Companz SA şi SC Silk Estate SA. De menţionat că printre partenerii de afaceri ai preşedintelui CJC se numără Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky.

Potrivit aceluiaşi document, Constantinescu este preşedinte al Handbal Club Municipal Constanţa, al Comitetului de Bazin „Dobrogea“, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea“, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă - Canal Constanţa“, al Asociaţiei Euro Regiunea Marea Neagră, dar şi membru în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Totodată, preşedintele CJC este membru în Comitetul de Monitorizare al „P.O.S.T.“, preşedinte al Asociaţiei Grup Local Dobrogea Nord, precum şi al Grupului de Acţiune Locală Constanţa Sud.
Nicuşor Constantinescu este prim-vicepreşedintele PSD Constanţa. Anul trecut, acesta menţiona şi calitatea de preşedinte al Rugby Club Judeţean Constanţa, fiind înlocuit, anul acesta, de Florian Constantin, din cadrul CJC.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

geo

10 Jul, 2014 14:57

...ha,ha!!! Au intrat in isterie generala

Articole asemanatoare

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 726

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1001

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1375

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1535

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 880

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1361

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1464

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 910

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 798

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1301

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1022

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2231

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1045

Mazăre și Nicușor, citați în 2024 la Judecătoria Constanța!

24 Sep 2023 1362