Explicațiile judecătorilor Hotărârea care ar putea afecta mii de metri pătrați din falezele și plajele din Constanța! (document)

  • Hotărârea 2191/2021 a Secției I Civile a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosar 6105/118/2016*, poate fi consultată integral în Secțiunea Document.
  • Judecătorii, în completul Fond civil 11 prezidat de magistratul Ramona Izabela Spînoche, au decis ca peste 30.000 de metri pătrați de plajă, cunoscută drept Plaja Trei Papuci, să se întoarcă în proprietatea statului și administrarea ANAR-ABADL.
  • „Cum în speță nu există o hotărâre a Guvernului care să dispună trecerea bunurilor din domeniul public al statului în domeniul public/privat al unității administrativ teritoriale, HCL, conform art. 11 alin.2 din Legea nr. 213/1998, nu poate avea efect constitutiv de proprietate“, au arătat judecătorii clar în motivarea acestei decizii.
  • „Probele administrate în cauză dovedesc pe deplin că terenul revendicat aparține domeniului public al statului, astfel cum pretind reclamanții, iar includerea imobilelor în domeniul privat al unității administrativ teritoriale s-a făcut abuziv“, se mai arată în hotărârea menționată.
  • Pe rolul instanțelor din Constanța există numeroase astfel de procese, în care ANAR-ABADL a formulat acțiuni în revendicare pentru mii de metri pătrați de plajă și faleză ce au fost trecuți în domeniul autorităților locale în baza unor hotărâri de consiliu local.
 
Judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au motivat hotărârea care ar putea afecta mii de metri pătrați din falezele și plajele din Constanța!
 
Este vorba despre decizia nr. 2191/2021 a Tribunalului, pronunțată de Completul Fond civil 11 al instanței, prezidat de magistratul Ramona Izabela Spînoche, în dosarul 6105/118/2016*.
 
Prin hotărârea Tribunalului, Primăria Constanța a pierdut „terenul în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud“, zona fiind cunoscută drept Plaja Trei Papuci, procesul fiind deschis de Administrația Națională Apele Române.
 
Terenul fusese trecut în proprietatea municipiului Constanța în baza unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, astfel cum au fost trecute și alte suprafețe de plajă sau faleză, ce fac acum obiectul altor dosare civile de revendicare.
 
„HCL nu poate avea efect constitutiv de proprietate“
 
În ce privește Plaja Trei Papuci, judecătorii Tribunalului Constanța au arătat următoarele:
 
„Cum în speță nu există o hotărâre a Guvernului care să dispună trecerea bunurilor din domeniul public al statului în domeniul public/privat al unității administrativ teritoriale, HCL, conform art. 11 alin.2 din Legea nr. 213/1998, nu poate avea efect constitutiv de proprietate“.
 
Mențiunea este cuprinsă în Hotărârea nr. 2191/2021, document citat pe Portalul Național al Jurisprudenței.

 
Astfel, au arătat judecătorii, „titlul prezentat de pârâți (nr., hotărârea de consiliu local) nu poate fi legal, nefiind administrate dovezi din care să rezulte dobândirea terenurilor, în condițiile legii, printr-un act de trecere din domeniul public al statului, în domeniul public sau privat al unității administrativ teritoriale“.
 

„Simpla inventariere a terenurilor în domeniul privat al unității administrativ teritoriale, realizată printr-o hotărâre de consiliu local care nu ține seama de dispozițiile constituționale și legale, de afectațiunea de uz public, nu poate justifica apartenența acestora la domeniul privat al municipiului, aceste bunuri fiind inalienabile ca urmare a utilității publice, caracter care a caracterizat permanent aceste imobile și care lovește de nulitate absolută orice act care ar avea ca scop scoaterea lor din domeniul public, întocmit într-o altă procedură decât aceea prevăzută de lege, respectiv de art. 10 alin.2 din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre de guvern“, se mai arată în Hotărârea nr. 2191/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Amintim, în acest proces, ANAR prin AdministrațIa Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a formulat o acțiune în revendicare „solicitând instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc în suprafață de 25.971 mp, situată în Constanța, jud.Constanța, în patrimoniul public al statului român și în administrarea reclamantei“.
 
De asemenea, ANAR-ABADL a solicitat și radierea mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris, aferent terenului în suprafață de 25.971 mp, din cărțile funciare ale terenului.
 
În analizarea acțiunii, judecătorii au arătat că „în soluționarea acțiunii în revendicare, instanța are de comparat titlul invocat de reclamantul Statul Român, anume H.G. nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului bunurilor care fac parte din domeniul public al statului, raportat la HG 149/10.03.2016 ( anexa 12 număr MF----) în care se menționează ,«Faleze, plajă neamenajată, județul Constanța» și titlul invocat de pârâtă, respectiv HCL nr. 16/2000, prin care terenurile în litigiu au fost trecute în domeniul privat al municipiului Constanța“.
 
„Includerea imobilelor în domeniul privat al UAT s-a făcut abuziv“
 
„Probele administrate în cauză dovedesc pe deplin că terenul revendicat aparține domeniului public al statului, astfel cum pretind reclamanții, iar includerea imobilelor în domeniul privat al unității administrativ teritoriale s-a făcut abuziv, prin preluarea bunului fără un temei legal de la adevăratul proprietar, în baza unui titlu care nu justifică dobândirea legală a dreptului de proprietate privată de către această localitate“, a arătat clar Tribunalul Constanța.
 
În acest context, instanța a admis acțiunea formulată de reclamanții Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, reprezentat de DGRFP Galați, prin AJFP Constanța și Administrația Națională Apele Române prin ABADL, în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
 
Strada Ion Rațiu la nord și strada Bucovinei la sud
 
„Obligă pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Constanţa să lase reclamantului Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în deplină proprietate reclamantei Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în deplină administrare, terenul în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura“, se arată în minuta Hotărârii 2191/2021 a Tribunalului Constanța.
 
În continuare, instanța „dispune rectificarea cărților funciare 17213, 17220,17221, 238006, 230063, 236029 ale Municipiului Constanţa, în sensul radierii mențiunilor de înscriere a dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Constanţa, asupra terenului în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura“.
 
Hotărârea 2191/2021 a Tribunalului Constanța poate fi consultată în integralitate în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Se schimbă „stăpânii“ plajelor!
Primăria Constanța a pierdut în instanță Plaja Trei Papuci. Decizia poate fi atacată

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 178

Primăria comunei Tuzla, județul Constanța, achiziționează servicii de salvare acvatică

13 Apr 2024 457

În Constanța Apariție inedită la Marea Neagră, în stațiunea Mamaia

08 Apr 2024 532

Terasa „La bunicul trăsnit” din Corbu, județul Constanța a ars în totalitate (FOTO+VIDEO)

06 Apr 2024 2769

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 647

Primăria Constanța cheamă în judecată pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

25 Feb 2024 1612

Firma Up To You SRL din Ialomița va amenaja un sector de plajă din Mamaia, Constanța

23 Feb 2024 677

Corina Martin, reprezentant al patronatelor în turism „Vrem să facem turism , iar plaja este doar o componentă a acestui pachet turistic”

21 Feb 2024 712

Peisaj de iarnă la Constanța! Parcurile și plaja acoperite cu o pătură albă de nea (FOTOREPORTAJ+VIDEO)

20 Jan 2024 1049

Știri Constanța azi Intervenție de urgență în zona plajei Reyna! Persoană în pericol de înec (FOTO+VIDEO)

19 Jan 2024 2024

„Aer pentru Constanța. Promenadă, nu șosea de coastă“! Petiție inițiată de USR Constanța

18 Jan 2024 964

Pollar Bear Challenge, pe plaja de la Zoom Beach, Constanța (FOTO+VIDEO)

13 Jan 2024 1426

Arte marțiale Constanța Lazăr Iordache și Ștefan Andriuță, antrenament în condiții extreme. Pe nisip, dar și în apa Mării Negre! (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Jan 2024 1890

Bătaie pe plajă! Final de anchetă după scandalul monstru de la Costinești, din august 2023. Patru bărbați, trimiși în judecată (FOTO+VIDEO)

03 Jan 2024 1917

LIVE VIDEO Constanța La Capul Turcului din Eforie Sud, lebedele fac senzație. Fotografii din dronă (FOTOREPORTAJ+VIDEO)

03 Jan 2024 1275