Fabrică de diplome false, descoperită la Constanţa! 36 de persoane trimise în judecată. Noul termen, în septembrie


Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, pentru săvârşirea unui număr total de 120 infracţiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.
 
Dosarul se află pe rolul Secţiei penale din Tribunalul Constanţa. Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 18 septembrie.
 
În concret, s-a reţinut că inculpaţii B.S.V. şi fiica acestuia, B.C.A., administrau societatea comercială (…) SRL, care era autorizată, în condiţiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic. În sarcina inculpatului B.S.V s-a reţinut săvârşirea a 35 de infracţiuni, iar în sarcina inculpatei B.C.A. s-a reţinut săvârşirea a 14 infracţiuni.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată că cei doi inculpaţi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.
 
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpaţi au solicitat şi au primit diverse sume, între 650 şi 1500 lei per certificat. Ceilalţi 34 de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării.
 
Pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională (…) a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpaţii dosarului intitulat generic „Beirut” din municipiul Constanţa, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.
 
„În ceea ce priveşte faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele P.C., s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumţia de nevinovăţie. Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupţie. Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar şi pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor. Cu privire la un alt inculpat, respectiv V.I., Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a sesizat instanţa competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei“, se mai arată în documentele magistraţilor.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Dosarul se va rejudeca

15 Mar 2023 24300

Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită „Fabrica de diplome false“ a ajuns la Curtea de Apel

14 Mar 2022 2820

Dare, luare de mită și trafic de influenţă! Zeci de constănțeni trimiși în judecată! Primele condamnări (document)

06 Mar 2021 2311

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Urmează prima pronunțare în dosar

25 Feb 2021 3301

Diplome false! Zeci de percheziții în Mangalia și Medgidia. Date oficiale din ancheta procurorilor

10 Dec 2020 3477

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

20 Nov 2020 2147

Procurorii din Constanța au trimis în judecată aproape 40 de persoane. Acuzații oficiale. S-a stabilit un nou termen

20 Oct 2020 2222

„Fabrică“ de diplome false la Constanța. Azi, un nou termen în instanță

16 Sep 2020 2027

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 1833

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 1726

Un subofițer de la Garda de Coastă implicat într-un scandal legat de obținerea unor diplome false de salvamar

15 Jan 2020 2001

Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

23 Dec 2019 2504

UPDATE. DIICOT Descinderi la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală, într-un dosar de fraudă cu diplome false

18 Dec 2019 2633

„Fabrică“ de diplome false la Constanţa Intermediar trimis în judecată

18 Jul 2018 2044

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 2429