Fără bază legală explicită, Primăria „scoate“ din buzunarul a mii de constănţeni 180 de lei. Banii merg la un privat. Află pentru ce şi cine a dispus! (documente)

Terenul de sub construcţii, care este atribuit locatarilor proprietari de apartament (dintr-un bloc) într-o anume cotă procentuală, în funcţie de mărimea apartamentului, vă poate reveni în proprietate (fără bani) dacă faceţi demersurile la care aveţi dreptul potrivit legii. Mare atenţie însă, veţi avea de plătit o taxă de 180 de lei către un privat, în baza unei solicitări a Primăriei Constanţa.
 
Această decizie nu are o bază legală explicită, ci este o dispoziţie a secretarului Consiliului Local, Marcela Enache, care vrea să se asigure că suprafaţa de teren din actul dumneavoastră de proprietate se regăseşte şi în proiectul iniţial al blocului în care locuiţi, proiect „adăpostit“ acum în arhivele Proiect SA. Această solicitare se aplică tuturor apartamentelor din blocurile denumite generic „comuniste“, dar şi pentru cele construite în primii ani de după 1990. Apartamentele din blocurile noi au deja cadastrul realizat de dezvoltatori, deoarece legea nu le dă voie să vândă în lipsa acestui act.

Oamenii se plâng că taxa plătită este aberantă 

Un cititor ne-a informat despre această „taxă“ pusă în cârcă de Primărie celor care vor să obţină documentul de proprietate al terenului de sub construcţie. „M-am prezentat la Biroul 5 de la Centrul pentru Informare Cetăţeni al Primăriei, de la City Parc Mall. Este biroul unde trebuie să depui actele pentru obţinerea cadastrului şi a ordinului de prefect privind proprietatea terenului, cotă indiviză. Eu am mai făcut această operaţiune pentru un alt imobil şi înainte de 2015, şi atunci nu mi-a fost solicitat acest document de la Proiect SA. Pur şi simplu am depus actul de proprietate, legalizat. Am întrebat funcţionarele de la ghişeu de când se aplică această regulă nouă şi mi-au răspuns că astea sunt ordinele de la Primărie“, ne-a explicat constănţeanul supărat.
 
În încercarea noastră de a-i da o mână de ajutor cititorului, am fost plimbaţi de la şeful Serviciului Cadastru din Primăria Constanţa, Nicoleta Florescu, la Prefectură şi înapoi la Primărie, la secretarul Consiliului Local, Marcela Enache.

 
Aşa am aflat că, deşi nu există cadru legal (hotărâre de CL sau dispoziţie de primar), din noiembrie 2015, de când Marcela Enache semnează personal pentru legalitate documentaţia în vederea emiterii ordinului de prefect pentru terenul pe care este amplasat apartamentul în care locuiţi, aceasta a dat o dispoziţie prin care solicită celor interesaţi să le fie eliberat acest document, o expertiză pe care nu o poate realiza la nivelul municipiului Constanţa decât Proiect SA, deţinătorul arhivelor proiectelor blocurilor din municipiu, după cum ne-a declarat chiar secretarul Consiliului Local.
 
„Eu semnez pentru legalitate şi nu puteam să avizez nişte xeroxuri. De aceea, am decis să solicităm această - dacă vreţi - dovadă că terenul din actul de proprietate coincide cu cel din planul iniţial. Avem nevoie de documente originale, iar în anii trecuţi am constatat că unele copii conţineau neconcordanţe“, a explicat Marcela Enache.
 
În secţiunea „Documente“ vă prezentăm un set de documente potrivit cărora terenul cotă indiviză din titlul de proprietate este, practic, confirmat de documentul eliberat de Proiect SA şi taxat cu suma de 180 de lei. În această situaţie, susţin PFA care execută cadastru şi intabulare, este aberant să le ceri oamenilor hârtia de la Proiect SA. Aceştia mai spun că numai la nivelul Primăriei Constanţa s-ar fi introdus o astfel de solicitare, la care însă Marcela Enache, secretarul CL, nu se gândeşte să renunţe.
 
Aceasta a spus însă că va lua legătura cu cei de la Proiect SA, pentru a le propune să ajusteze valoarea taxei, având în vedere nemulţumirile oamenilor care au avut nevoie de documentul eliberat de fostul Institut de Proiectări. Sigur, acest serviciu îl puteţi solicita şi altor firme care execută cadastru, dar şi acestea vor fi obligate, la rândul lor, să se adreseze tot către deţinătorul arhivelor, respectiv Proiect SA, iar costurile vor fi suplimentare dacă folosiţi intermediari.

Proiect SA nu ajustează tarifele la solicitarea Primăriei

L-am contactat şi administratorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Proiect SA, ing. Gheorghe Epuraş, pentru a vedea dacă tariful unui serviciu prestat de un privat poate fi ajustat la solicitarea Primăriei şi dacă există vreun protocol încheiat în vederea eliberării acestui act solicitat de municipalitate. Inginerul Epuraş spune că tarifele serviciilor sunt stabilite de Consiliul de Administraţie şi nici pomeneală nu pot fi ajustate.
 
Dar ce face practic Proiect SA? „Verifică în arhive dacă suprafaţa de teren din actul de proprietate este aceeaşi cu cea din planuri, sau, dacă nu este determinată, se realizează această împărţire pe apartamente şi se comunică Primăriei şi beneficiarului suprafaţa de teren pentru care se solicită ordinul de prefect“, a explicat Epuraş. Protocol între cele două instituţii nu există, iar cei de la Proiect SA nu cunosc motivele pentru care Primăria solicită acest document.

Despre Proiect SA

Înfiinţată în anul 1991, Proiect SA are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 865.800 de lei, integral vărsat, este deţinut de Octavian Ruse, născut pe 18.03.1945, în Constanţa, cu 11,036% din capitalul social, Ana Carmen Pitu, născută pe 1.03.1973, în Constanţa, cu 7,545% din capitalul social, Nicolae Pitu, născut pe 20.01.1934, în Frasari, Bulgaria, cu 32,9955% din capitalul social, Victor Tănase Zaif, născut pe 17.06.1993, în Constanţa, cu 5,0676% din capitalul social, Alexandra Zaif, născută pe 7.09.1989, în Constanţa, cu 5,0676% din capitalul social, şi Listă Acţionari persoane fizice, cu 38,883% din capitalul social. Administratorii societăţii, care desfăşoară „activităţi de arhitectură“, sunt: Gheorghe Epuraş, Ana Carmen Pitu, Octavian Ruse, Mihaela Liliana Zaif şi Nicolae Pitu.

În atenţia constănţenilor!

Trebuie să ştiţi însă că, dacă doriţi să vindeţi imobilul pe care îl deţineţi în proprietate, sunteţi din start obligat să apelaţi la această procedură, care este parte a cadastrului şi intabulării proprietăţii. Obligatorie este şi obţinerea certificatului de performanţă energetică, însă astăzi ne vom opri la obţinerea cadastrului şi intabulării, plus a titlului de proprietate pe cota de teren care vi s-a atribuit în folosinţă.


Astfel, conform art. 36, alin. 2 din Legea nr. 18/1991, republicată, modificată şi completată, „terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existentei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie. (…) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) al aceluiaşi articol se va realiza, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor (art. 36, alin. 6)“.

Care sunt paşii pentru a deveni proprietar pe teren

Faceţi o cerere în baza Legii 18/1991, a fondului funciar, pe care o adresaţi primăriei unde este situat imobilul. În mod normal, anexaţi la cerere o copie xerox a actului de proprietate transcris la Judecătorie sau intabulat în evidenţele Cărţii Funciare (contract de vânzare-cumpărare, contract de construire, contract de schimb, contract de donaţie, sentinţă de partaj imobiliar sau certificat de moştenitor, după caz). Atenţie! Primăria Constanţa solicită o adresă eliberată de Proiect SA şi refuză copiile xerox!
 

La solicitare trebuie ataşată şi o copie xerox a chitanţei de plată a impozitului sau certificatul fiscal eliberat de Serviciul Public pentru Finanţe Publice şi o copie după procesul-verbal de predare-primire a locuinţei. Dacă apartamentul a fost achiziţionat cu plata în rate, vă întoarceţi la firma care vi l-a vândut şi cereţi o adeverinţă precum că este achitat integral.
 
De ce este important să deveniţi proprietar şi pe teren, chiar dacă nu înstrăinaţi imobilul? De pildă, în cazul unui dezastru provocat, primiţi despăgubiri de la cel vinovat de dărâmarea blocului (sau de la asigurător, dacă v-aţi asigurat) şi hotărâţi împreună cu ceilalţi proprietari de apartamente să reconstruiţi. Dacă nu sunteţi proprietar şi pe terenul pe care s-a construit apartamentul în care locuiţi, proprietarul terenului (în cazul nostru, statul) poate să vă spună că nu mai e în planurile lui ca pe acel teren să fie construit un alt imobil.
 
Aceasta este doar o ipoteză, important este faptul că, în Constanţa, eşti împiedicat, mai nou, să obţii acest act de proprietate, dacă nu ai în buzunar cei 180 de lei pe care, din dispoziţia secretarului CL, Marcela Enache, trebuie să-i plăteşti unui privat.
 
PFA-urile care efectuează cadastru şi intabulări susţin că „această taxă“ ar fi un „aranjament“, de vreme ce actele folosite pentru cadastru sunt transcrise şi, de exemplu, după o astfel de acţiune, un notar face succesiuni, vânzări sau ipoteci la bănci etc.
 
Pentru a afla dimensiunea nemulţumirii constănţenilor, l-am întrebat şi pe prefectul Adrian Nicolaescu câte ordine de prefect privind proprietatea terenului cotă indiviză a semnat în mandatul său şi am aflat că undeva la ordinul sutelor. Însă, trebuie reţinut faptul că eliberarea acestui ordin poate dura chiar ani, în funcţie de cât de repede se mişcă tot angajaţii Primăriei. Cadastriştii ne-au precizat că aceste solicitări sunt, anual, de ordinul miilor, iar taxa instituită din noiembrie 2015 reprezintă încă o „buzunăreală“ a administraţiei locale.
 
Am încercat, fără succes, să-l contactam şi primarul Decebal Făgădău pentru un punct de vedere. Îi solicităm acest lucru în continuare şi prin intermediul acestui material şi, în măsura în care îl vom primi, îl vom publica spre ştiinţa cititorilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ambra

22 Mar, 2017 19:59

Este dureros sa vezi oameni avuti care se imbogatesc cu ajutorul primariei, in timp ce saracii saracesc din aceleasi motive..Primarul Fagadau era f prezent pana la alegeri, dupa care a disparut total din zona.. nicio miscare in orasul uitat de alesi!

maria

22 Mar, 2017 11:55

Astia nu se invata minte. N-au invatat nimic din intimplarile lui Mazare si Constantinescu. La fel se intimpla si cu comunicarile SPIT. Inloc sa foloseasca o firma a statului,posta romana , apeleaza la o firma particulara ciudata,Total post. Sint curioasa ce comisioane se iau.Posta nu avea cum sa dea parandarat.

Articole asemanatoare

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 487

Cine sunt secretarii fiecărei primării de comune și orașe din județul Constanța. Lista oficială

21 Mar 2024 5269

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 674

Mai multe persoane trimise în judecată pentru presupusa delapidare a Primăriei Mereni, din județul Constanța

21 Mar 2024 511

PUSL și-a desemnat candidații pentru primăriile Capitalei

17 Mar 2024 550

Primăria Negru Vodă, județul Constanța lansează licitație pentru renovarea energetică a clădirii primăriei (DOCUMENT)

16 Mar 2024 547

AUR şi-a prezentat oficial candidatul la Primăria Capitalei. Despre cine este vorba

16 Mar 2024 644

Cumpărări directe Constanța Primăria Mereni, contract cu avocatul Marius Adrian Răducan. Ce litigii sunt vizate (DOCUMENT)

20 Feb 2024 920

DNA Tribunalul Constanța amână, pentru a cincea oară, pronunțarea în dosarul lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea!

15 Feb 2024 877

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 930

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 998

Valentin Vrabie ar putea reveni în fruntea Primăriei Medgidia! Curtea de Apel Constanța a suspendat executarea deciziei prin care a fost condamnat definitiv!

09 Feb 2024 1008

Parohia Izvorul Tămăduirii Cerchezu, bună de plată! Trebuie să achite peste 10.000 de lei Primăriei Cerchezu (MINUTA)

25 Jan 2024 911

Proiect privind construirea Șoselei de Coastă „Riviera Tomis- între Portul Constanța și Stațiunea Mamaia“ depus de grupul consilierilor PSD Constanța

15 Jan 2024 1132

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1083