Deschidere editie

Fără precedent! Admiterea în liceu bate la ușă, dar Ministerul Educației nu a transmis câte clase de a IX-a vor exista (galerie foto)

În aceste zile, unitățile de învățământ centralizează opțiunile elevilor pentru probele de aptitudini, respectiv verificarea cunoștințelor la limbile străine, în vederea admiterii la clasele de-a IX-a bilingv.
 
Așadar, admiterea în licee bate la ușă, dar, cu toate acestea, Ministerul Educației nu a transmis nici până la această dată planul de școlarizare 2019-2020.
 
Ne așteptam ca în ședința de lucru ce a avut loc ieri la Palatul Copiilor, între conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța și directorii unităților de învățământ, să fie făcut public acest plan oficial, cu atât mai mult cu cât pe ordinea de zi, la punctul 3, era prevăzut punctul „Admiterea în învățământul liceal de stat, anul școlar 2019-2020”.
 
De altfel, vineri, 12 aprilie, la Pavilionul expozițional a avut loc tradiționalul Târg al ofertelor educaționale - „Alege educația”, și tocmai de aceea am întrebat de ce totuși liceele s-au prezentat cu viitoarele clase a IX-a pentru care își așteaptă candidații. Mai ales că, în timpul documentării pe care am efectuat-o vineri, în jurul orei 16, când elevii curgeau „râuri-râuri” la Pavilionul expozițional, conform unei planificări, aveam să ne convingem că prima întrebare pe buzele tuturor era: „Câte clase de a IX-a veți avea anul viitor?”. La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sau Liceul Teoretic „Ovidius”, spre exemplu, ni s-a spus că vor fi șapte clase de a IX-a, dar este vorba despre numărul de locuri propus de conducerile acestor instituții, și nu de cele aprobate de Ministerul Educației.
 
Ieri, prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, ne-a precizat că au fost îndrumate conducerile liceelor să ofere informații legate de profilurile pe care le vor avea, și nu concret numărul de clase, întrucât nu există o cifră oficială. „Și la Inspectoratul Școlar Județean este așteptat cu maxim interes acest plan de școlarizare, întrucât, conform calendarului admiterii, pe 15 mai trebuie afișat numărul de locuri speciale alocat candidaților romi”.
 
Pe de altă parte, prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, consideră ca la, ora actuală, nu este relevant numărul de clase a IX-a. „În momentul în care se va cunoaște ierarhia județeană, după susținerea Evaluării Naționale 2019, atunci elevii vor avea nevoie de numărul precis de locuri, pentru a ști cum să-și completeze fișele cu opțiunile”.
 
Ne așteptam să primim asigurări că nu vor exista diferențe mari între cifrele propuse de conducerile liceelor constănțene, respectiv planul de școlarizare transmis de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, și cifrele aprobate de Ministerul Educației... Dar vâlva care s-a creat în ultima perioadă - pe fondul scăderii natalității, dar și al plecărilor masive ale părinților la muncă în străinătate, deci implicit reducerea numărului de absolvenți de gimnaziu - ne conduce cu gândul că vom asista la ceva... tăieri. Ca să nu mai spunem de zvonurile alarmiste lansate, pe surse, că la Ministerul Educației se lucrează la masive modificări - „vor dispărea 1.000 de clase a IX-a, care vor trece la învățământul profesional” (de la 165.000 în 2018 la 164.000 în 2019).
 
Decizie, de altfel, îndreptățită, ținând cont de faptul că la baza dezastruosului Bacalaureat din ultimii ani stă o admitere în liceu cu note de 1 sau 2 și 3.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa Elevii claselor a IV-a și a VI-a vor susține probele scrise din cadrul Evaluării naționale la finalul claselor

14 May 2019 311

Important pentru elevii de clasa a VIII-a Nu s-a modificat calendarul probelor de verificare la limbi străine!

14 May 2019 2160

Constanța. Peste 7.000 de elevi vor susține Evaluarea națională la finalul clasei a II-a

06 May 2019 547

Conform cifrei de şcolarizare aprobate de Guvern pentru 2019-2020 Numeroase licee constănţene pierd clase de a IX-a (documente)

03 May 2019 739

Sondaj de opinie Ce cred respondenţii despre simularea Evaluării Naţionale

25 Mar 2019 291

Sondaj de opinie Credeţi că simularea Evaluării Naţionale are efecte pozitive asupra situaţiei şcolare a elevilor?

18 Mar 2019 908

Editorial Începe simularea Evaluării Naţionale. Emoţii pentru elevi, stres pentru părinţi

11 Mar 2019 958

Începe Simularea evaluării naționale pentru elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a

08 Mar 2019 735

Unitatea 1 a CNE Cernavodă ar urma să fie închisă pe termen lung pentru retehnologizare (document)

04 Jan 2019 957

Schimbări importante la examenele naționale 2019, după un experiment eșuat

31 Aug 2018 18582

Trei pentru MINAC! Cliante, Cornea şi Zidaru şi viziunea lor de management pentru perioada 2016-2019

28 Sep 2016 2063

Guvernul a modificat, ieri, Legea Învăţământului Cum va fi la admiterea în liceu. Află ultimele schimbări

24 Dec 2013 1983