Deschidere editie

Fără precedent în armata Dobrogei Marina Militară a rămas fără nume grele de amirali. Iată despre cine este vorba

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, ieri, o serie de decrete privitoare la „greii” ministerelor Apărării Naţionale şi Afacerilor Interne. Conform datelor oficiale, printre cei vizaţi se află şi următorii constănţeni: amiralul Aurel Popa, fostul şef al Statului Major al Forţelor Navale, Virgil Bălăceanu, fostul comandant al Brigăzii 34 Infanterie şi fost comandat al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG), Niculae Vâlsan, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, Vasile Hermeneanu, fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa, Sorin Learschi, fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa.
Totodată, au fost avansaţi Dumitru Catană, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, şi Tudorel Ene, fost şef al Poliţiei de Frontieră Constanţa.

Iată cine a fost avansat şi trecut în rezervă!

Alexandru Mîrşu
Revenind la decretele semnate de preşedintele României, facem precizarea că unul dintre ele priveşte înaintarea în gradul de contraamiral cu două stele a contraamiralului de flotilă Alexandru Mîrşu (cu o stea) din Ministerul Apărării Naţionale. Acesta s-a născut la 17 iunie 1962, la Constanţa, şi a absolvit în anul 1984 Institutul de Marină Mircea cel Bătrân. În perioada anilor 1984 – 1985, a fost comandant al serviciului de luptă artilerie la Dragoarele de bază 13 şi 14 din Divizionul 146 Dragoare de Bază. Între anii 1985 - 1988, a fost comandant al serviciului de luptă arme sub apă la Vânătorul de submarine 33 din Divizionul 339 Vânătoare de submarine (corvete), iar între anii 1988 - 1992 - specialist cu artileria în statul major al Divizionului 339 vânătoare de submarine (corvete). Alexandru Mîrşu a fost şef al Biroului operaţii şi pregătire de luptă din Divizionul 339 Vânătoare de submarine (corvete), comandant al Vânătorului de submarine 31 (corvetă), comandant al Secţiei 1 Dragoare maritime, Divizionul 146 Dragoare, şeful statului major al Divizionului 146 Dragoare maritime, şef al operaţiilor în Comandamentul Operaţional Naval, şeful operaţiilor în Statul Major al Forţelor Navale. Între anii 2005 şi 2009, a fost comandant al Flotilei 56 Fregate. Din anul 2010 este comandantul Flotei.

Aurel Popa
Traian Băsescu a semnat şi decretul privind înaintarea în gradul de amiral - cu patru stele, la trecerea în rezervă, a viceamiralului - cu trei stele Aurel Popa din Ministerul Apărării Naţionale. Aurel Popa a fost şef al Statului Major al Forţelor Navale. El s-a născut pe 24 iulie 1954, la Galaţi, şi a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. În perioada 1988 - 1990, Aurel Popa a fost ofiţer-student al Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti (actuala Universitate Naţională de Apărare), la absolvire fiind numit comandantul Vedetei Torpiloare Mari 202. După patru ani, în 1994, a fost promovat în funcţia de comandant al Divizionului de Vedete Torpiloare, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 2001, când a fost numit locţiitor al comandantului şi şef de stat major la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. La data de 1 iulie 2010, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Navale. La data de 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de viceamiral. 

Virgil Bălăceanu
Tot ieri a fost semnat şi decretul privind înaintarea în gradul de general-locotenent - cu trei stele, la trecerea în rezervă, a generalului-maior - cu două stele Virgil Bălăceanu din Ministerul Apărării Naţionale, fostul comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG), dar şi al Brigăzii 34 Infanterie. În ultima perioadă, generalul Virgil Bălăceanu era consilier al ministrului Apărării.

Niculae Vâlsan
Un alt decret semnat de Traian Băsescu a fost cel privind înaintarea în gradul de viceamiral - cu trei stele, la trecerea în rezervă, a contraamiralului - cu două stele Niculae Vâlsan din Ministerul Apărării Naţionale, fost locţiitor al şefului Statului Major ale Forţelor Navale. Acesta s-a născut la data de 04.01.1956, în Constanţa.
Preşedintele României a semnat şi decret privind înaintarea în gradul de contraamiral - cu două stele, la trecerea în rezervă, a contraamiralului de flotilă - cu o stea Corneliu Bocai din Ministerul Apărării Naţionale,
şeful Instrucţiei şi Doctrinei la Statul Major al Forţelor Navale.

Vasile Hermeneanu
Prin acelaşi decret a fost trecut în rezervă şi generalului de brigadă - cu o stea Vasile Hermeneanu din Ministerul Apărării Naţionale, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa. În 2002, Hermeneanu a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, în 2007 cu Emblema de Onoare a Armatei României, iar în 2008 i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Au mai fost trecuţi în rezervă:
- contraamiralul de flotilă - cu o stea Sorin Learschi din Ministerul Apărării Naţionale, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa. El s-a născut pe 16 martie 1956.
- contraamiral - cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului contraamiral de flotilă - cu o stea Petruș-Dan Popescu din Ministerul Apărării Naționale.

Totodată, au mai fost semnate următoarele:
- Decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliţie comisarului-şef de poliţie Nezir Gelaledin din Ministerul Afacerilor Interne;
- Decret privind înaintarea contraamiralului de flotilă - cu o stea, în retragere, Aurel-Victor Blidea în gradul de contraamiral - cu două stele, în retragere, din Ministerul Apărării Naţionale;
- Decret privind înaintarea contraamiralului de flotilă - cu o stea, în retragere, Dumitru Nanu în gradul de contraamiral - cu două stele, în retragere, din Ministerul Apărării Naţionale;
- Decret privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în rezervă, colonelului în rezervă Dumitru Catană din Ministerul Afacerilor Interne, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.
- Decret privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în rezervă, colonelului în rezervă Tudorel Ene din Ministerul Afacerilor Interne.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost stabilit termenul din dosarul lui Traian Băsescu, unde este acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea

23 Jul 2019 595

Accident rutier la intrare în Eforie Nord. Fratele lui Traian Băsescu, implicat (galerie foto+video)

07 Jun 2019 5988

Profesorul președintelui O noapte la Constanța (galerie foto)

07 Jun 2019 3434

Noutăţi în procesul lui Traian Băsescu, acuzat că ar fi colaborator al Securităţii

06 Jun 2019 855

CNSAS a înregistrat, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul lui Traian Băsescu privind constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii

30 May 2019 1114

Traian Băsescu (PMP) cere demisia ministrului de Externe

26 May 2019 431

Traian Băsescu despre Laura Codruța Kovesi „Sper să obţină postul de procuror-şef european şi să nu se amestece în politică”

16 May 2019 409

Ce crede Traian Băsescu despre referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis

04 May 2019 750

Traian Băsescu, invitat la o nuntă la Constanța. S-a întâlnit și cu reprezentanții PMP Constanța

04 May 2019 1080

Traian Băsescu „N-am pierdut nicio bătălie politică, vă rog să mă ajutaţi să nu o pierd pe ultima"

20 Apr 2019 683

Traian Băsescu, chemat la ÎCCJ. Magistrații vor decide dacă vor deschide un dosar mai vechi care îl vizează

19 Apr 2019 594

Va fi sau nu Laura Codruţa Kovesi primul șef al viitorului Parchet European. Ce crede fostul preşedinte Traian Băsescu

05 Apr 2019 646

Pe cine vede Traian Băsescu favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale

05 Apr 2019 843

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, aşteaptă astăzi sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

04 Apr 2019 641

Ce spune Traian Băsescu despre anunţul premierului Dăncilă referitor la relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

27 Mar 2019 446